ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 41
                                               

Alsat Digital

Alsat eshte platforme dixhitale satelitore dhe tokesore Shqiptare nga AlSat Sh.A. AlSat, filloi transmetimet me 19 korrik te vitit 2017.

                                               

Bodoni

Bodoni eshte lloj i shkronjave klasike antike, te konstruktuara nga shtypshkronjesi dhe shkriresi i shkronjave Giambattiste Bodoni. Ne vitin 1907, i merr keto shkrime shkriresja e shkronjave ATF, ndersa nga 1924, shkriresja e shkronjave Bauersche ...

                                               

Display

Display emertim per vendet ne shitore dhe vitrina ne te cilat vendoset malli ashtu qe te jete i kapeshem per syrin e konsumatoreve. Po ashtu jane te njohura edhe shprehjet e perbera si materiali display e perdorur per propagandimin e mallit.

                                               

Dizajneri grafik

Dizajneri grafik eshte relativisht emer ri brenda dizajnit grafik, i cili eshte pjese e industrise grafike, a mirret me formesimin grafik te produkteve grafike, me kombinimin e fotografise dhe tekstit. Emrat e vjeter, apo thirrjet te, per te njej ...

                                               

Dorëshkrimi

Doreshkrimi eshte model i cili sherben per radhitje. Duhet te jete i shkruar me dore ose me makine shkrimi e ndonjehere edhe i shtypur. Doreshkrimi duhet te jete i shkruar vetem ne njeren ane te faqes, qarte, lexueshem dhe me nje rrallesi midis r ...

                                               

Faqosje

Faqosje eshte ndarja e tekstit te radhitur me pare ne kolona ne pjese me gjatesi te barabarte. Kompletimi i disa pjeseve te radhitura ne nje faqe te plote ; kompletimi i faqes me tituj, klishe, tabela, apo te ngjashme.

                                               

Genc Gjineci

Genc Gjineci eshte artist i mirenjohur ne tregun mediatik shqiptar. Permes promocioneve dhe permbajtjeve publicitare qe ai krijon eshte bere mjaft i njohur dhe i vleresuar nga shikuesit shqiptare.

                                               

Grafiku i shtypit

Grafiku i shtypit shtype gazeta, faqe te librave, pllakate, prospekte, katalogje, reproduktime te ilustrimeve dhe fotografi duke perdore makina te ndryshme te shtypit. Varesisht nga shkalla e zhvillimit te proceseve teknologjike, dallojme disa me ...

                                               

Lady Albania

Revista Lady Albania - Reviste online per femra Revista Lady Albania eshte nje reviste online, e cila sjell nje nder platformat me moderne online te informimit dhe keshillimit per grate shqipfolese ne Shqiperi e jashte vendit. E themeluar ne viti ...

                                               

Ledion Liço

Ledion Liço eshte nje prezantues radioteleviziv shqiptar. Ledion Liço prej 13 vitesh realizon disa prej programeve ne TV dhe Radio. Prezantues dhe producent i Wake UP, Shtojzovallet, Top Fest, Unplugged, Rewind, Big Brother Albania, The Voice Kid ...

                                               

Mediamorfozë dhe metakomunikim

Mediamorfoze dhe metakomunikim” eshte nje liber shqiptar, botuar ne vitin 2017. Ky liber eshte shkruar nga autori Artan Fuga. Tematika kryesore e ketij libri eshte transformimi i medias dhe ajo çfare ndodh pertej komunikimit. Ky liber prek proble ...

                                               

Mediamorfozë the metakomunikim

Mediamorfoze dhe metakomunikim” eshte nje liber shqiptar, botuar ne vitin 2017. Ky liber eshte shkruar nga autori Artan Fuga. Tematika kryesore e ketij libri eshte transformimi i medias dhe ajo çfare ndodh pertej komunikimit.

                                               

New Kosova Report

New Kosova Report eshte organ medial informative ne internet i themeluar per te adresuar mungesen e lajmeve nga Kosova per publikun e gjere nderkombetare. Faqja niset nga parimet se interneti eshte mediumi me i lire dhe me i pershtatshem per shpe ...

                                               

Radhitja

Radhitja eshte faze e punes ne prodhimtarine grafike, ku teksti nga doreshkrimi radhitet ne baze te kerkeses se teknologjise se shtypit. Radhitja mund te behet me radhitje me plumb per tiposhtyp; me radhitje te shkruar per shtyp me geshtetner; me ...

                                               

Reporteri.net

Gazeta Online" Reporteri ” eshte portal i lajmeve nga vendi dhe bota. Qellim kryesor ka informimin e drejte, te paanshem dhe te shpejte. Reporteri.net, ne pronesi te" R Media L.L.C.”, ka startuar ne mars te vitit 2019 dhe eshte themeluar nga gaze ...

                                               

Revista

Revista Botim periodik, qe permban artikuj, studime dhe shkrime te tjera per nje fushe te caktuar ose me karakter te pergjithshem; e perkohshme. Reviste mujore. Reviste letrare. Reviste e ilustruar. Redaksia e revistes.

                                               

Shtesa e librit

Shtesa e librit eshte pjesa qe i shtohet librit e cila per nga permbajtja dallohet nga pjesa baze, apo nga menyra e pergatitjes. Shtesa nuk lidhet me formatin e prodhimit grafik. Ajo mund te jete me e vogel, barazi, apo me e madhe se tabaku i pal ...

                                               

Televizioni

Televizioni eshte nje sistem i imitimet te programeve. Televizioni, apo TV per te shkurter, nga televizioni francez, do te thote "televizor" ; nga τῆλε lashte greke Tele, qe do te thote "larg" dhe Visio Latine, qe do te thote "te parit") eshte nj ...

                                               

The American Conservative

The American Conservative eshte nje reviste e perdymuajshme e botuar nga American Ideas Institute. Revista botohet ne SHBA me nje frekuence te perdymuajshme. Data e botimit te pare ishte 7 tetot 2002. Revista reflekton qasjet tradicionale konserv ...

                                               

Ushtima e maleve (revistë)

"Ushtima Maleve e maleve" reviste, organ i grupit te gjimnazisteve te studenteve te rrethit Gjilanit. Numri i pare i gazetes doli me 15 Janar 1981. Reviste e perkohshme" Ushtima e maleve”, edicioni i pare, e cila fillimisht rezultoi si nevoje e k ...

                                               

Zëri i Rusisë

Zeri i Rusise eshte radiostacioni me i vjeter shteteror i Rusise qe transmeton emisionet e veta per vendet e huaja. Per here te pare sinjalet e tij tingelluan me 29 tetor te vitit 1929. Detyrat kryesore qe shtrojme ne perpara vetes jane: te trego ...

                                               

Mitologjia Armene

Mitologjia Armeniane filloi me origjinen Urartiane, duke inkorporuar gradualisht idete e Mesopotamise, Iranit, dhe hyjnive Greke. Ka shenja qe tregojne se Armenet e lashte fillimisht ishin adhurues te natyres dhe se ky besim ne kohe u shnderrua n ...

                                               

Aamon

Amon, ndryshe i njohur edhe si Aamon, eshte nje markez i ferrit. Ai eshte i 7 nga 72 djaj goetik i cili ka 40 regjione te ferrit. Ai duket si nje njeri me koken e nje korbi dhe me nje bisht, por munde te nderroj forme me ane te magjive. Ai shquhe ...

                                               

Abaddon

Abaddon ka prejardhje hebreje dhe emri i tij do te thote "te shkaterrosh", por njihej edhe si "vendi i shkaterrimeve". Abaddon eshte emri i dyte nga 7 emrat e "nentokes" babilonik. Ne Job 28:22 Abaddon shquhet si nje individ i cili mund te flas d ...

                                               

Abezethibou

Abezethibou shfaqet si nje engjull me nje krah te kuq. Thuhet se kur ky kishte rene ne ferr, engjuj te tjere te rene ishin munduar ta kapnin dhe e ndalen nga rrezimi. Engjujt u munduan ta kapnin per njerin krah te tij por nuk shkoi ashtu siq duhe ...

                                               

Abraxas

Abraxas njihet nga shkrimet gnostike te Simon Magus, babai i gnostikeve. Thuhet se emri origjinen e ka nga zevendesimi i emrit te fuqise se larte e cila smund te permendet. Emri i tij lidhet edhe me fjalen abra-kadabra e cila e shpjegon aftesine ...

                                               

Allat

Allát eshte perendeshe e moçme arabe para-islame, adhuruar si perendi-qiellore, mendohej si nje prej bijave te Allahut. Adhurimi i saj u luftua nga Mohamedi ne bashkengjitje me kritiken e tij mbi politeizmin.

                                               

Atena

Athena, lat. Minerva) - e bija e Zeusit, zotit suprem, hyjneshe e mençurise dhe e udheheqjes se suksesshme te luftes, mbrojtese e rendit juridik, e drejtesise dhe artit. Atena ishte hyjneshe e luftes, urtesise, artit, shkences dhe zejtarise. Sipa ...

                                               

Atlantida

Atlantida, ne greqisht Ἀτλαντίς eshte nje histori e hershme, ndoshta me e vjetra ne bote, duke ja kaluar edhe vet bibles qe erdhi tek ne nepermjet Filozofit dhe nxenesit te Sokratit, Platonit. Ironikisht te dyja flasin per nje permbytje globale. ...

                                               

Libri i portave

Libri i Portave eshte nje Teksti lashte egjiptian funeralesh qe daton nga Mbreteria e Re. Ai rrefen kalimin e nje te sapo vdekur shpirtit ne boten tjeter, qe korrespondon me udhetimin e Dielli pse underworld gjate oreve te nates. Shpirti eshte e ...

                                               

Ditët e fundit

Ditet e fundit jane ditet qe do te ndodhin ne te ardhmen. Ne Jehudizem, fjala "ditet e fundit" i referohet epokes se Messias, qe tregon ardhjen e Messia dhe ringjallja te drejtshmit. Disa sekte te krishterimit peshkruajne ditet e fundit si ardhje ...

                                               

Dodona

Dodona, vendi me i vjeter i adhurimit te Zeusit ne Epir. Ka qene nje orakull i famshem, pergjigjet te cilit merreshin nepermjet te dridhurave te gjetheve ne kuroren e nje lisi te shenjte.

                                               

Dreqi

Dreqi ose Djalli ne shume fe eshte nje qenie e mbinatyrshme qe misheron te keqen. Kjo qenie njihet edhe me shume emra te tjere si: Asmodai, Beelcebub, Lucifer, Mefistofel dhe Satan.

                                               

E bukura e detit

E bukura e detit, ashtu si ne krijimet e tjera popullore, edhe ne krijimet me tematike dhe motive nga deti dhe detaria hasim shume vlera ku personazhet shnderrohen ne breshka, gjarperinj, shtaze, mjellma, drunje, etj. Besimi i shnderrimit metamor ...

                                               

Engjëlli

Engjelli ose meleqi, sipas shume feve, eshte nje qenie e mbinatyrshme. Ne jahudizem, krishterim dhe islam, engjelli shfaqet si lajmetar i Perendise. Engjejt parqiten shpesh si qenie njerzore me flatra, si te zogjve.

                                               

Enkidu

Enkidu eshte nje qenie gjysme njeri gjysme pantere,i krijuar nga perendite qe ta mposhte Gilgameshin.Por,ata kishin force te barabarte.ata behen vellezer per shpirt dhe nisen per bema heroike,per ta cliruar Urukun nga qeniet e mrapshta.

                                               

Eskatologjia

Eskatologjia eshte nje dege e teologjise dhe filozofise qe merret me studimin e ngjarjeve te fundme ne historine e botes apo fatin e fundme te njerezimit, zakonisht ajo nenkuptohet si fundi i botes. Pra, eskatologjia eshte nje besim apo mesim qe ...

                                               

Fati

Fati, sipas shume njerezve, eshte rrjedha e ngjarjeve dhe rrethanave qe duhet te ndodhin ne bote ose ne jeten e njeriut, e parapercaktuar dhe e paravendosur nga nje qenie e mbinatyrshme ose perendi. Fati mund te pershkruhet edhe si nje fuqi apo v ...

                                               

Feniksi (mitologji)

Feniksi ne mitologjine dhe folkloristiken e lashte te antikitetit eshte nje zog jetegjate qe rigjenerohet ne menyre ciklike ose qe rilind perseri. Si nje figure mitologjike ai eshte i lidhur me kultin e diellit, ku nje feniks fiton jete te re duk ...

                                               

Ferri

Ferri apo sketerra sipas shume besimeve fetare, eshte vendi ne te cilin pas vdekjes ndeshkohen perjetesisht shpirtrat e njerzve qe kane bere nje jete te shthurur dhe mekatare. Ne krishterim dhe islam ferri eshte i zjarrte. Ne besime te tjera ferr ...

                                               

Hyjnitë

Hyjnite jane qenie te mbinatyrshme, te cilat konsiderohen hyjnore ose te shenjta. Hyjnite pershkruhen zakonisht si "perendi apo perendeshe ", ose diçka qe respektohet si hyjnore. C. Scott Littleton perkufizon nje hyjni si "nje qenie me fuqi me te ...

                                               

Kuçedra

Kuçedra ose kulçedra eshte nje figure mitologjike e perrallave e miteve popullore qe perfytyrohej here si nje gjarper i madh me 7-8 e dymbedhjete koka ose nje dragua me shume koka me kembe qe zakonisht zinte burimet e ujit dhe hante njerezit qe i ...

                                               

Manna

Manna nga jahudishtja per bimet a kafshet e embla te ngreneshme. Po ashtu edhe buka çudiberse qe femijet e Izraelit bie nga qielli gjate udhetimit neper shkretire.

                                               

Mannus

Mannus sipas Taktikus Mannus-i ishte Perendi e popujve gjerman. I biri i Perendise se ngjashme te lindur ne toke Tuisto dhe i ati i tre djemve sipas te cileve jane pagezuar tri fise apo lidhje kulturore, Ingaenovonen, Herminonen dhe Istaevonen.

                                               

Mbreti Arthur

Arthur apo Mbreti Arthur eshte nje mbrete mitologjike i kelteve, britanezeve rreth viteve 500. Sipas mitologis, miti mbi Arthurin lidhet ngushte me mitet qe qarkullojne per Gral-in. Perreth Arturit qendronin 12-te kalorse trima nder te cilet Erek ...

                                               

Miti

Fjala mit rrjedh nga fjala greke mythos, qe do te thote "tregim". Mitet jane krijime fantastike gojore, qe kalojne goje pas goje dhe shpjegojne diçka

                                               

Mitologjia hindu

Hinduizmi eshte term i krijuar ne shek XIX nga anglezet. India ka qene koloni angleze. Ne gjuhen persishte hindu d.m.th. banore i brigjeve te Indise. Hinduizmi eshte i bazuar mbi parimin e Samsares. Samsaja eshte qark i pafund qe nenkupton: lindj ...

                                               

Mitologjia letoneze

Mitologjia letoneze eshte nje set besimesh paganike te popullit letonez te rikonstrukturar nga evidenca e shkruar dhe materialet folklorike. Eshte mjaft e afert me mitologjine baltike.

                                               

Ora e maleve

Ora e maleve eshte figure e bestytnive popullore shqiptare, e cila perfytyrohej si nje grua apo nje gjarper. Ajo besohej se jetonte ne male, ne pyje, ne fusha, ne kroje ose prane njerezve, dhe i ndihmonte a u sillte fat te mireve dhe ndeshkonte t ...

                                               

Pandora

Pandora ne mitologjine greke ishte gruaja, femra e pare njerezore e krijuar nga Hefesti me udhezimet e Zeusit. Sipas Hesiodit, secila Perendi bashkepunoi duke dhene dhuratat e saj unike. Emri tjeter i saj - i gdhendur ne nje kylix qe ndodhet ne M ...