ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 339
                                               

Sotir Papahristo

Sotir Papahristo ka qene arsimtar, studjues dhe hartuesve te teksteve te para te pedagogjise dhe perkthyes i klasikeve te letersise antike greke.

                                               

Bardhyl Xhama

Bardhyl Lame Xhama ka qene arsimtar, shkrimtar per femije dhe pedagog shqiptar. Arsimin fillor e kreu ne vendlindje, ndersa shkollen 7-vjeçare dhe shkollen e mesme pedagogjike i perfundoi ne Gjirokaster ne vitin 1953 me rezultate te shkelqyera. P ...

                                               

Ylli Hoxhaj

Ylli Hoxhaj lindi ne Xhanaj te Permetit me 1942. Shkollen fillore e beri ne Mertinj e uniken ne Kelcyre. Mesimet e mesme i perfundoi ne pedagogjiken" Pandeli Sotiri” Gjirokaster. Eshte diplomuar ne Universitetin e Tiranes, ne degen gjuhe-letersi. ...

                                               

Të kuptuarit gjatë leximit

Kuptimi i leximit eshte aftesia per te perpunuar tekstin, kuptuar kuptimin e saj dhe per tu integruar me ate qe lexuesi tashme e di. Aftesite themelore te kerkuara ne kuptimin efikas te leximit jane kuptimi i fjaleve, aftesia per te kuptuar kupti ...

                                               

Arsimi multikulturor

Edukimi multikulturor eshte nje teresi strategjish arsimore te zhvilluara per te ndihmuar mesimdhenesit kur duhet tu pergjigjen shume çeshtjeve te krijuara nga demografia e nxenesve te tyre e cila ndryshon me shpejtesi. Ai u siguron studenteve nj ...

                                               

Viti shkollor

Viti akademik apo viti shkollor eshte nje periudhe kohore ne te cilen shkollat, kolegjet dhe universitetet e perdorin per te matur kohen e mesimit ose te studimit. Kjo tek ne do te thote, periudhe kohore e mesimit e cila fillon ne shtator te nje ...

                                               

Dita Botërore pa Duhan

Dita Boterore pa Duhan eshte nje dite qe i kushtohet luftes kunder duhanit. Mbahet qe prej 1987 çdo 31 maj. Çdo here ka nje teme te vecante, per shembull ne 2007 iu kushtua mjediseve te brendeshem pa duhan. Me rastin e kesaj dite Maksim Cikuli is ...

                                               

Dita ndërkombëtare e infermierëve

Dita Nderkombetare e Infermiereve" eshte nje dite nderkombetare e shenuar ne te gjithe boten me daten 12 Maj te çdo viti, per te shenuar kontributet qe infermieret i japin shoqerise.

                                               

Dita Ndërkombëtare e Vullnetarizmit

Dites Nderkombetare e Vullnetarizmit eshte date nderkombetare e caktuar nga Kombet e Bashkuara qe nga viti 1985. Ajo ofron nje mundesi per organizatat vullnetare dhe vullnetaret individual per te dhene kontributet e tyre – ne nivel lokal, kombeta ...

                                               

Dita botërore e autizmit

Dita boterore e autizmit 2 prilli eshte caktuar nga OKB-ja per rritjen e ndergjegjesimit te popullates rreth ketij çrregullimi bioneurologjik te trurit. Si ne shume vende te botes, edhe ne Kosove, per here te pare, do te shenohet kjo dite, e cila ...

                                               

Dita botërore e biodiversitetit

Dita Nderkombetare e Biodiversitetit eshte shpallur nga Kombet e Bashkuara ne vitin 1993, per te theksuar rendesine e biodiversitetit. Eshte vendosur 22 maj per te perkujtuar 22 majin e 1992, daten e miratimit te tekstit te Konventes se Diversite ...

                                               

Dita Botërore e Brajit

Dita Boterore e Brajit eshte nje dite nderkombetare e cila festohet me 4 janar te çdo viti. Kjo dite eshte krijuar ne vitin 2001 nga ana Unionit Boteror te Verberve per te festuar diten e lindjes se Louis Braille me 4 janar 1809. Louis Braille nj ...

                                               

Dita Botërore e Lirisë së Shtypit

Nga Asambleja e Pergjithshme e Kombeve te Bashkuara dita e 3 majit eshte shpallur Dita Boterore e Lirise se Shtypit per te ngritur vetedijen dhe rendesine e lirise se shtypit dhe per t’ua kujtuar qeverive detyren qe kane ne drejtim te respektimit ...

                                               

Dita Botërore e Radios

13 Shkurti eshte caktuar si Dita Boterore e Radios sepse ne kete date te vitit 1946 Kombet e Bashkuara kane themeluar Radion zyrtare. Kjo date u miratua nga UNESCO me 3 nentor 2011 ne Konferencen e 36-te, pas propozimit fillestar te bere nga Spanja.

                                               

Dita botërore e të moshuarëve

Me qellim te sensibilizimit te opinionit nderkombetar per rritjen e pjesemarrjes se grupmoshave te vjetra ne popullsine e pergjithshme dhe pasojave nga nje zhvillim i tille,me qellim te zhvillimit te nje shoqerie per te gjitha moshat, Asambleja e ...

                                               

Dita Botërore e Tuberkulozit

Dita Boterore e Tuberkulozit mbahet çdo vit ne 24 mars. Synimi i saj eshte qe te promovoje ndergjegjesimin, njohurite dhe motivimin per te vepruar kunder tuberkulozit ne mbare boten. Ajo e ka origjinen ne vitin 1882, kur u festua 100 vjetori i zb ...

                                               

Dita Botërore e Vallëzimit

Dita boterore e Vallezimit eshte nje eveniment qe festohet ne te gjithe boten qe ne 29 prill te vitit 1982, i krijuar nga Keshilli Internacional i Kercimit dhe UNESCO. Kjo dite perkujton ditelindjen e Zhan Zhorzh Noverit i cili ishte nje nga refo ...

                                               

Dita botërore kundër korrupsionit

Kombet e Bashkuara nenshkruar me 9 dhjetor te vitit 2003 Konventen Nderkombetare Kunder Korrupsionit. Pikerisht me 9 dhjetor te vitit 2003 ne Kombet e Bashkuara u mblodhen me shume se 100 perfaqesues shtetesh nga e mbare bota per te nenshkruar Ko ...

                                               

Dita e Dokumenteve të Lira

Document Freedom Day eshte nje event qe zhvillohet çdo vit per te festuar dhe rritur ndergjegjesimin per Standartet e Hapura. Ajo festohet ne te merkuren e fundit te marsit. Document Freedom Day u organizua per here te pare ne mars 26 2008 dhe ka ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Çlirimit të burgosurve

Dita Nderkombetare e Çlirimit te burgosurve eshte 11 prilli i vitit 1945, dita kur u çlirua kampi nazist i shfarosjes ne Buhenvald dhe qe nga ajo dite 11 prilli ka hyre ne histori si Dita Nderkombetare e Çlirimit te burgosurve nga kampet e perqen ...

                                               

Dita ndërkombëtare e fëmijëve

Dita nderkombetare e femijeve per nje pjese te vendeve te botes eshte 20 nentori ndersa per vendet e dikurshme te bllokut lindor eshte 1 qershori. Femijet te gjitha moshave kerkojne qe kete dite te jene te lumtur dhe ta festojne se bashku me prin ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Maleve

Dita Nderkombetare e Maleve u shpall nga Asambleja e Pergjithshme e OKB-se me 11 dhjetor te vitit 2003, pas shpalljes se Dites Nderkombetare te maleve nga ana e OKB-se qe shpalli ne vitin 2002, vuri ne dukje nevojen e ndergjegjesimit te vazhduesh ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Oqeaneve

Dita Nderkombetare e Oqeaneve zyrtarisht eshte 8 qershori. Kombet e Bashkuara kane vendosur, se qe prej vitit 2009, 8 qershori te jete Dita Nderkombetare e Oqeaneve. Dita Boterore e Oqeaneve eshte nje rast per te nderuar oqeanet boterore, per te ...

                                               

Dita ndërkombëtare e përkthimit

Dita nderkombetare e perkthimit eshte nje dite nderkombetare e cila festohet çdo vit me 30 shtator ne diten e Shen Jeronimit, perkthyesit te pare te Bibles, shenjtit mbrojtes te perkthyesve. Dita nderkombetare e perkthyesve ka nisur te festohet n ...

                                               

Dita ndërkombëtare e të zhdukurve

Dita nderkombetare te zhdukurve eshte nje dite e pervitshme perkujtimore me date 30. gusht, qe duhet te kujtoje per fatin e njerezve, qe ne kundershtime me vullnetin e tyre dhe te kushteve te tyre ajne internuar.die gegen ihren Willen an einem Au ...

                                               

Dita Ndërkombëtare Meteorologjike

Organizata Boterore Meteorologjike eshte themeluar me 23 mars te vitit 1950, si organizate nderqeveritare dhe agjenci e veqant e Kombeve te Bashkuara e cila bashkon 188 shtete anetare me qellim te permiresimit te bashkepunimit nderkombetar ne fus ...

                                               

Festivali ndërkombëtar i skulpturës së akullit dhe dëborës në Harbin

Festivali nderkombetar i skulptures se akullit dhe debores ne Harbin eshte festival dimeror qe ndodh ne Harbin, Kine, dhe tani eshte festivali me i madh i akullit dhe debores ne bote. Ne fillim pjesemarresit ne festival ishin kryesisht kinez, meg ...

                                               

Dokufest

Dokufest eshte nje Festival Nderkombetar i Dokumentarit dhe Filmit te Shkurter te mbajtur ne qytetin e Prizrenit te Kosoves. Ky festival mbahet ne gusht. Dokufest u themelua ne vitin 2002 nga nje grup shokesh. Qe atehere eshte rritur ne nje ngjar ...

                                               

Festivali ndërkombëtar i filmit në Karlovy Vary

Festivali nderkombetar i filmit ne qytetin Karlovy Vary eshte festivali me i madh i ketij lloji ne Republiken Çeke, i cili eshte mbajtur qe nga viti 1946. Sipas sistemit te festivaleve nderkombetare ai ne Karlovy Vary eshte ne kategorine A, bashk ...

                                               

Javës së Jazz-it Turk

Javes se Jazz-it Turk I organizuar ne perkrahje te Ambasades se Turqise ne Kosove. Kjo feste eshte krijuar ne vitin 2012 ne qytetin se Prishtines dhe ne vitin 2015 u mbajt edicioni i 4’te Javen e jazz’it Turk i cili u mbat prej dates 14. prill 20 ...

                                               

Festivalet Folklorike Tipologjike Kombëtare

Paketa e projekteve kombetare vjetore te trashegimise kulturore jomateriale nen emertimin Festival Folklorik Tipologjik Kombetar eshte nje realitet ri per mbrojtjen, ruajtjen dhe popullarizimin e trashegimise kulturore jomateriale ne Shqiperine e ...

                                               

Festivali Folklorik Kombëtar

Festivali Folklorik Kombetar eshte veprimtaria me e rendesishme mbarekombetare folklorike ne Shqiperi. Kjo veprimtari zhvillohet ne Kalane e qytetit te Gjirokastres njehere ne kater vjet. Ne te marrin pjese te gjitha grupet folklorike shqiptare s ...

                                               

Festival i Filmit Shqiptar

Festivali III-te nga data 21-28 prill 1979. Kupa" Gjeneral Gramafoni” regjisor V. Gjika. Festivali I-re nga data 5-11 prill 1976. Kupa" Ne fillim te veres” regjisor G. Erebara. Festivali VIII-te nga data 18-22 prill 1989. Kupa" Pranvera s’erdhi v ...

                                               

Festivali i 1-rë i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1976 i pare me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 5 prill 1976 deri me 11 prill 1976. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Ne fillim te veres ”, regjia: Gezim Ererbares Ndersa ne katego ...

                                               

Festivali i 2-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1977 i dyti me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 16 prill 1977 deri me 23 prill 1977. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Lulekuqet mbi mure ”, regjia: Dhimiter Anagnosti Ndersa ne ka ...

                                               

Festivali i 3-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1979 i trete me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 21 prill 1979 deri me 28 prill 1979. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Gjeneral gramafoni ”, regjia: Viktor Gjika Ndersa ne kategor ...

                                               

Festivali i 4-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1981 i katerti me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 20 prill 1981 deri me 26 prill 1981. Ne kategorine e filmave artistik dhe vizatimore kane marre pjese: Ne çdo stine ”, regjia Balle per balle ”, r ...

                                               

Festivali i 5-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1983 i peste me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 19 prill 1983 deri me 23 prill 1983. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Qortimet e vjeshtes ”, regjia Njeriu i mire ”, regjia: Ibrah ...

                                               

Festivali i 6-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1985 i gjashte me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 1 tetor 1985 deri me 5 tetor 1985. Ne kategorine e filmave artistik: çmimi i pare dhe kupa e festivalit Dora e ngrohte ”, regjia: Kujtim Çashku Ne ...

                                               

Festivali i 8-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1989 i teti me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 18 prill 1989 deri me 22 prill 1989. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Rrethi i kujteses ”, regjia Pranvera serdhi vetem ”, regjia: ...

                                               

Festivali i 9-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1990 i nenti me rradhe u mbajte ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 12 nentor 1990 deri me 17 nentor 1990. Ne kategorin e filamve artistik kane marre pjese: Gjenerali i ushtrise se vdekur ”, regjia:Dhimiter Anagnost ...

                                               

Festivali i 10-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 1995 i dhjete me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 10 maj 1995 deri me 13 maj 1995. Ne kategorin e filamve artistik kane marre pjese: Vdekja e kalit ”, regjia: Saimir Kumbaro Dashuria e fundit ”, re ...

                                               

Festivali i 11-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 2000 i njembedhjete me rradhe u mbajt ne Tirane. Festivali eshte mbajtur nga 23 prill 2000 deri me 27 prill 2000. Ne kategorine e filmave artistik kane marre pjese: Kolonel Bunker ”, regjia: Kujtim Çashku Bolero ”, reg ...

                                               

Etika

Etika ne filozofi eshte studimi dhe vleresimi i sjelljes njerezore ne driten e parimeve morale. Parimet morale mund te shikohen si standarti i sjelljes qe njerzit kane ndertuar per veten e tyre ose si lenda e shterngimeve dhe detyrimeve qe nje sh ...

                                               

Etika pragmatike

Etika pragmatike eshte nje teori e etikes filozofike normative. Pragmatistet etike si John Dewey besojne se disa shoqeri kane perparuar moralisht ne menyren se si ata kane arritur progres ne shkence. Shkencetaret mund te ndjekin hulumtimin per te ...

                                               

Morali

Morali eshte nje rregull, parim ose norme e sjelljes e paravendosur nga nje shoqeri, bashkesi, dhe e pranuar nga nje njeri per menyren e tij te sjelljes dhe e zbatueshme nga te gjithe njerzit e arsyeshem; ose mesim i vlefshem ne miresjellje, etik ...

                                               

Ndershmëria

Ndershmeria eshte cilesia njerezore e marredhenies dhe veprimit me çiltersi, vertetesi dhe drejtesi ne te gjitha pikepamjet e jetes. Ndershmeria mund te pershkruhet edhe si shmangia e genjeshtres, trillimit dhe mashtrimit. Ne krahasim me vertetes ...

                                               

Virtyti

Virtyti eshte epersia morale e nje personi. Virtyti eshte veti e çmueshme e karakterit te mire. Ai eshte prirja dhe aftesia e nje njeriu te tejkaloje ne diçka, te kryeje nje veprim te caktuar ne menyren me te mire. Fjala virtus lidhej ne romen e ...

                                               

Falsiteti

Falsiteti eshte nje argument qe perdor arsyetim i gabuar. Falsitetet rrjedhin nga gabimet logjike qofte ne strukturen e nje argumentit apo ne permbajtjen e saj. Argumenti mund te jene te gabuar nese perfundimi i tij eshte i vertete apo jo. Falsit ...

                                               

Antihumanizmi

Antihumanizmi ne filozofine shoqerore eshte nje teori qe eshte kritike ndaj humanizmit dhe ideve tradicionale rreth njerezimit dhe gjendjes njerezore. Çeshtje thelbesore per antihumanizmin eshte pikepamja qe antropologjia filozofike dhe konceptet ...