ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 331
                                               

Shehadeti

Kelimei shehadeti – te deklaruarit e fese, shprehet keshtu: Esh’hedu en la ilahe il-lall-llah ve esh’hedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu origjinal: لآ اِلَـهَ اِلاَّ لله محمد رسول الله degjo origjinal ketu: شهادة Deshmoj se nuk meriton kush a ...

                                               

Shejtani

Shejtani ose Iblisi perfaqeson dreqin ne Islam. Iblisi eshte xhind i cili refuzoj, urdherin e Allahut, qe ti bej sexhde Ademit profetit dhe njeriut te pare, sipas Islamit. Iblisi ishte prej xhindve i cili u radhit bash me melaiket. Iblisi ishte n ...

                                               

Shkolla Juridike Islame

Medh-heb-i, sh. Et, eshte nje terme i formuar nga folja e gjuhes arabe dhehebe – shkoi, eci; e per te ecur duhet siperfaqja ku duhet te shkelesh, duhet nje object konkret, dhe termi medh-heb do te thote rruga se ciles ecet, dikush shkon asaje sip ...

                                               

Islami në Shqipëri

Islami ne Shqiperi eshte feja me e perhapur ne vend, ku sipas censusit te vitit 2011, 56-70 % e popullsise se Shqiperise u deklaruan myslimane. Shumica e myslimaneve te Shqiperise jane synite, ndersa ekziston edhe nje pakice bektashiane. Gjate su ...

                                               

Shuajbi

Shuajb ose Shuaipi ishte profet arab dhe ishte biri i Medjenit, birit te Medjanit, birit te Ibrahimit a.s. Keshtu, ai eshte nga pasardhesit e profetit Ibrahim a.s. Ne Kuran ai permendet 11 here. Ai u dergua tek populli i Medjanit te cilet ishin n ...

                                               

Tebei tabiinët

Tebei tabiinet ose Tabitabiinet eshte gjenerata pas Tabiinet ne Islam. Myslimane synni te perfshije ata ne mesin e gjeneratave me te mira ne Toke, se bashku me tabi`inet dhe sahabet.

                                               

Teuhidi

Teuhid ose tevhit). Ne Sheriat njehsimi gjegjesisht shprehja Teuhid perkufizohet si: Njesimi i Allahut te Lartesuar ne ate qe i perket Atij prej te qenurit Zot, Krijues, Sistemues dhe Sundues i gjithçkaje qe ekziston, te qenurit e Tij i vetmi i C ...

                                               

Unioni i Bashkësive Islame Shqiptare në Zvicër

Lavdia i takon Allahut, Zotit te gjithesise, lutjet dhe bekimet qofshin mbi zoterine te gjithe pejgambereve, Muhammedin alejhis-salatu ves-selam. Unioni i imameve shqiptare ne Zvicer eshte nje organizim mbi baza vullnetare dhe qellime jofitimprur ...

                                               

Vitri

Vitri eshte namaz i cili falet naten pas namazit te jacise ose para namazit te sabahut. Sipas medhhebit hanefi, namazi i vitrit eshte vaxhib. Sipas Abdullah ibn Omer, Muhammedi ka thene: Namazi i nates falet dy nga dy, nese njeri prej juve frikes ...

                                               

Xhamia e Profetit

Mesxhid en-Nebeui eshte nje xhami e themeluar dhe e ndertuar fillimisht nga Profeti Muhammed, e cila gjendet ne qytetin e Medines ne rajonin e Hixhazit te Arabise Saudite. Ishte xhamia e trete e ndertuar ne historine e Islamit, dhe tani eshte nje ...

                                               

Xhindi

Xhindet jane krijesa te krijuara nga Allahu, nga zjarri qe nuk leshon tym. Ata jane te permendur ne Kuran ne suren e 72-te, e quajtur Suretu El Xhinn si krijesa qe banojne ne nje bote te padukshme per njerezit. Xhindet, ashtu si njerezit, kane li ...

                                               

Xhumuahul Uida

Xhumua E premte eshte dita e muslimaneve te cilet marrin pjese me xhemate ne xhami. Grate mund te marrin pjese, por nuk eshte e obligueshme. O ju qe besuat, kur behet thirrja per namaz, diten e xhumase, ecni shpejt per aty ku permendet All-llahu ...

                                               

Satanizmi

Satanizmi eshte nje kult qe ka si baze adhurimin e Djallit apo te ndonje fuqie negative te mbinatyrshme. Per satanistet jeta duhet jetuar duke i sherbyer Djallit.

                                               

Luciferi

Lucifer eshte nje emer latin per planetin Venus, si ylli i mengjesit ne epoken e lashte romake, dhe eshte perdorur shpesh per figurat mitologjike dhe fetare i lidhur me planetin. Per shkak te levizjeve unike dhe shfaqjeve jo te vazhdueshme te Ven ...

                                               

Vargjet satanike

Vargjet satanike eshte nje shprehje e krijuar nga historiani anglez William Muir ne lidhje me disa vargje menduar te sjella nga Muhamedi si pjese e Kuranit dhe me vone te hequra prej tij. Myslimanet e lidhin kete perçim dhe heqjen e dy vargjeve s ...

                                               

Sekti

Sekti rrjedh nga fjala latine sequi dhe fillimisht ka kuptimin: te pesosh dike, te ndjekesh parimet e ndokujt; grupim a shoqate e vogel fetare e cila eshte ndare prej ndonje grupi me te madh. Fjala sekt ne perkufizimin me te sakte eshte nje grup ...

                                               

Dëshmitarët e Jehovait

Deshmitaret e Jehovait jane nje besim kristianizues millenarian i krishtere me besime nontrinitare te dallueshme nga krishterimi i zakonshem. Grupi raporton nje anetaresim ne mbare boten te me shume se 8.6 milione pasuesve te perfshire ne ungjill ...

                                               

Hajmalia

Hajmalia eshte mjet magjik i cili behet apo shkruhet ne leter i cili mbahet me veti ose lihet ne vendin e caktuar per ta mbrojtur individin apo tere familjen prej ndikimeve te ndryshme psikike te erreta. Hajmalia eshte mbrojtes pasiv prej ndikime ...

                                               

Xhamia Juhari Govhar Aga

Xhamia Yukhari Govhar Agha eshte xhami e cila ndodhet ne Shusha. Xhamia eshte nen kontrollin e Nagorno-Karabakh qe prej okupimit te Shushes me 8 maj 1992.

                                               

Feja në Kosovë

Feja ne Kosove - myslimanet jan 96% e popullsise, krishteret ortodokse 1.5% dhe katoliket jane 2.2% ne baze te regjistrimit te fundit. Islami eshte feja dominuese shpallur nga popullsia etnike shqiptare te Kosoves, boshnjak, goran dhe turk, dhe d ...

                                               

Laicizmi në Shqipëri

Laicizmi ne Shqiperi kane histori te gjate. Shqiperia ka qene shtet laik qe prej themelimit ne 1912 edhe pse ka pasur shume ndryshime sistemesh politike. Pergjate shekullit te 20-te pas pavaresise 1912, qeverite demokratike, monarkike dhe me vone ...

                                               

Liria e fesë në Shqipëri

Kushtetuta e Shqiperise parashikon lirine e fese dhe qeveria ne pergjithesi e ka respektuar kete te drejte ne praktike. Nuk ka pasur raporte per abuzime shoqerore ose diskriminim te bazuar ne besimet ose praktikat fetare. Ne te dhenat e mbledhura ...

                                               

Martirët e Shqipërisë

Martiret e Lumnuar te Shqiperise jane nje grup prej 38 shenjtoresh te vrare pergjate diktatures komuniste ne Shqiperi nga 1945 deri me 1974, ku perpos pese prej tyre, shumica u vrane 1945 deri me 1950. Te gjithe kishin lindur ne periudha te ndrys ...

                                               

Xhamia Bejtul-Evel

Xhamia Bejtyl Evel ose Xhamia Baitul Avval eshte Xhamia e Ahmedijati ne Tirane, Shqiperi. Bejtyl-Evel eshte nje nga xhamite me te medha ne vend dhe eshte ndertuar ne vitin 1995. Xhamia ka nje kapacitet per deri ne 2.500 adhurues.

                                               

Xhamia Ebu Bekër

Xhamia Ebu Beker, e njohur edhe si Xhamia e Madhe, eshte xhamia kryesore e qytetit te Shkodres ne Shqiperi. Xhamia eshte projektuar nga byroja arkitektonike ARC Architectural Consultants dhe eshte ndertuar ne vitet 1994–1995 ne vendin e xhamise s ...

                                               

Bernhardi i Valencës

Bernhardi i Valences ka qene nje klerik nga Provanca, i cili ne kuader te Kryqezates se pare me 1099 u rrit ne pergjegejsisne e peshkopit te Artah dhe me 1100 i pari Patriark latin i Antiochia. Ai ishte nga Valence ne Provence. Er nahm als Feldka ...

                                               

Ademi

Hazret Ademi besohet te jete njeriu dhe profeti i pare ne Toke, sipas fese islame. Myslimanet besojne se Ademi ishte myslimani i pare, sepse Kurani thote se te gjithe profetet kane predikuar te njejtin besim te nenshtrimit ndaj Allahut.

                                               

Danieli (profet)

Danieli eshte nje figure profetike dhe apokaliptike qe shfaqet ne biblen hebraike dhe eshte autori i Librit te Danielit. Emri Daniel perbehet nga fjalet hebraike "Dan" = gjyq, "i" = imi, dhe "el" = Perendi dhe do te shqiperohej "Perendia eshte gj ...

                                               

Joseph Smith

Jozef Smith i Riu u lind ne vitin 1805 ne Vermont, ShBA. Kur ai ishte 14 vjeç ai kishte nje vegim dhe pa Perendine. Pas kesaj ngjarjeje ai u thirr si profet. Ne vitin 1830 ai e organizoi Kishen e Jezu Krishtit e Shenjtoreve te Diteve te Mevonshme ...

                                               

Shenjtor

Shenjtori eshte njeriu qe ne pikepamjen fetare, etike e morale ka jetuar nje jete te persosur. Shenjtori ne Krishterim eshte nje njeri, i gjalle ose i vdekur, i pranuar zyrtarisht, veçanerisht prej shenjterimit, i emeruar per publikun i nderueshe ...

                                               

Ollga e Kievit

Shen Olga ishte nje regjente i Kievan Rus per djalin e saj Svyatoslav nga 945 deri me 960. Per shkak te transliterimi te papersosur midis sllavishtes se Lindjes se Vjeter dhe gjuhes angleze, emri Olga eshte sinonim i Olha. Per shkak te origjines ...

                                               

Oshënare Melania

Oshenare Melania lindur ne Rome nga nje familje e ndritur e krishtere, iu besua mesuesve me te mire dhe ende adoleshent perparoi shume ne virtyt. Perandori Konstandini i Madh e zgjodhi bashkepunetor per themelimin e kryeqytetit te ri te perandori ...

                                               

Shën Vlashi

Shen Vlashi Shenjtor i krishtere qe u martirizua ne kohen e perandorit Licin. Kulti i tij u perhap ne Europe ne shek. VIII. Mbivendosen tek ai dy figura: njera armene, tjetra ballkanike, ky i dyti i torturuar dhe i martirizuar ne Durres. Qysh ne ...

                                               

Shtatëdhjetë apostujt

Artikulli Kryesor: Apostujt Apostull nga gr. απόστολος, do te thote lajmetar, i derguar per te permbushur porosine e dhene apo per t’i transmetuar dikujt nje lajm. Apostulli ne Krishterim eshte lajmetari, perçuesi i ungjillit te Krishtit. Jisu Kr ...

                                               

Hilafeti i Kordobës

Pas arritjes se Abd ar-Rrahmanit ne Andaluzi ne vitin 756 largon perfaqesuesin e Sulltanit dhe krijon Emiratin e Kordobes. E tera kjo erdhi si rrjedhoje e kryengritjeve te shumta te fiseve nomade dhe ndikimit te aristokracise Arabe te asaj kohe, ...

                                               

Historia e Kabilit dhe Habilit

Kjo histori e Kabilit dhe Habilit permendet shkurtimisht ne suren Maide, nga ajeti 27 deri ne ajetin 32. Ajo fillon me fjalet: Lexoju o Muhamed saktesisht ngjarjen e dy bijve te Ademit;” Maide, 27 dy bijve te Ademit” tregon se ajo eshte nje ngjar ...

                                               

Historia e Kuranit

Historia e Kuranit i referohet shpalljes gojore se Kuranit tek profeti Muhammed, dhe perpilimi i mevonshem i shkruar ne nje doreshkrim. Perfshin shume dekada dhe formon nje pjese te rendesishme se historise se fese Islame. Sipas besimtareve mysli ...

                                               

Islamizimi

Islamizimi ose myslimizimi eshte procesi i konvertimit shoqeror ne Islam. Ajo fe boterore ka fillimet e saj ne shekullin 7, edhe me vone u shpernda ne mase te madhe ne Afrike dhe Azi, dhe ne pjese te vogel ne Evrope. Islamizimin e kane filluar ar ...

                                               

Kryengritjet e Mahdiut

Kryengriyja e Mahdiut apo Mahdijati u zhvillua gjat viteve 1881-1899, kryesisht kunder regjimit Anglo-Egjiptian dhe nepjesen qendrore te Sudanit.Udheheqes ishte Muhamed Ahmadi i cili llogaritet si nje nder me te suksesshmit kunder luftes kolonial ...

                                               

Luftërat Ridda

Lufterat Ridde, ishin nje seri fushatash ushtarake te nisura nga Kalifi Ebu Beker kunder fiseve rebele arabe gjate viteve 632 dhe 633, menjehere pas vdekjes se Profetit Muhammed. Qendrimi i rebeleve ishte se ata i ishin nenshtruar Muhammedit si p ...

                                               

Tasua

Tasua eshte dita e nente e muajit Muharrem dhe dita para Ashures. Ky dite eshte emeruar per Abaz ibn Aliu per shkak urdherave te tij si komandant ne ushtrine e Hysejnit.

                                               

Perëndia

Perendia, Hyji ose Zoti, eshte, sipas perfytyrimeve fetare e mistike, qenia me e larte e mbinatyrshme, e cila ka krijuar gjithesine dhe boten, qendron mbi te dhe drejton gjithçka. Perendia zakonisht quhet si qenie "e gjithedijshme", "e gjithefuqi ...

                                               

Hebrenjtë

Hebrenjte, Çifutet apo Jehudet jane nje grup etnoreligjioz si dhe nje komb, me prejardhje izraelite dhe hebreje te Izraelit historik dhe te Judes. Jehudizmi eshte besimi tradicional i popullit hebre, nderkohe qe respektimi i tij ndryshon nga resp ...

                                               

Hebrenjtë në Gjermani

Historia e Hebrenjve ne Gjermani eshte ajo e nje pakice fetare dhe te dokumentuara qe shpesh te here ka ndryshuar. Hebrenjte kane jetuar per me shume se 1700 vjet ne hapsirat e Gjermanise se sotme. Atje kane perjetuar gjate kesaj kohe te dy anet ...

                                               

Hebrenjtë sefardikë

Hebrenjte kane jetuar ne Spanje qe nga koha e Romes se Lashte. Sefardik vjen nga fjala hebraike Sefard, qe do te thote, Spanje. Ne fillim kjo fjale perdorej per t’iu referuar pasardhesve te hebrenjve te Spanjes. Ata sot jane te shperndare neper t ...

                                               

Alfa dhe Omega (A-Ω)

Alfa dhe Omega A dhe Ω jane shkronja e pare dhe e fundit e alfabetit grek. Kete perdorim e hasim ne kapitullin e fundit te Bibles, te titulluar Zbulesa ose Apokalipsi, te shkruar nga apostull Joani:" Une jam Alfa dhe Omega, fillimi dhe mbarimi, t ...

                                               

Besëlidhja e Vjetër

Beselidhja e Vjeter perben pjesen me te madhe kryesore dhe te Bibles te perdorur nga te krishteret. Bibla e BV kane 46 libra dhe permblidhen pergjithesisht ne tri gjini shkrimesh. Grupi i pare, mjaft i gjere librash, pas nje hyrjeje te shkurter m ...

                                               

Emri i Zotit në Bibel

Ky emer eshte Yahweh. Kjo perkthehet: ”UNE JAM”. Dmth. Ai qe ekziston nga vetvetja. Allah eshte emri i Zotit ne Kuran dhe Yahweh emri i Zotit ne Bibel. Ajo eshte interesante te theksohet eshte se emri Yahweh nuk i aplikohet asnje" zoti” tjeter. N ...

                                               

Midian

Midiani eshte nje vend gjeografik i permendur ne Teurat dhe Kuran. William G. Dever shprehet se Midiani biblik ishte ne "Gadishullin Arabik veriperendimor, ne bregun lindor te Gjirit te Akabes ne Detin e Kuq", nje zone te cilen ai veren se "nuk u ...

                                               

Nazareti

Nazareti ose Nazareth eshte nje qytet ne veri te Izraelit e Qarkut ne rajon historik e Galilese. Qe nga mesjeta eshte i banuar kryesisht nga te Krishteret. Se bashku me motren e saj Nazrat qytet-illite jane dy qytetet rreth 120.000 banore ; te Na ...