ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 330
                                               

Hafsa bint Omer

Hafsa ishte bija e Omer iben el-Hatabit dhe Zejneb bint Madhuvn. Ajo u lind "kur Kurejshet po ndertonin Qaben, pra pese vjet para se Profeti te dergohej, dmth ne 605.

                                               

Haman (Islam)

Ne Kuran Hamani ishte Veziri i Madh dhe prifti i larte i faraonit ne kohen e Mojsiut apo Musaut. Edhe pse nuk permendet me emer,qartazi ne Librin e Allahut ne Kuran por neve na perngjan me nje hisotri ne ngjashmeri me tregimin e Kulles se Babelit ...

                                               

Hanbeli

Medhhebi Hanbeli eshte nje prej kater medh-hebeve te fikhut. Medhhebi e morri emrin e dijetarit irakiane Ahmed ibn Hanbeli dhe eshte themeluar nga studentet e tij. Krahasuar me medhhebet tjera, medhhebi Hanbeli eshte shkolla me e vogla. Ajo eshte ...

                                               

Havle bint Hakim

Ajo ishte e martuar me Osman bin Madhun, te dy ishin dy prej te konvertuarve me te hershem ne Islam. Ajo ishte gruaja qe e pyeti Pejgamberin nese do te donte te martohej me ndonje grua pas vdekjes se Hatixhes, pasi e donte Hatixhen shume dhe pas ...

                                               

Haxhillëku

Haxh ose Haxhilleku eshte pelegrinazhi i myslimaneve ne Meke. Si nje nga pese shtyllat e fese islame eshte nje detyrim fetare qe duhet te kryhet te pakten nje here ne jeten te gjithe myslimaneve te rritur te cilet jane fizikisht dhe financiarisht ...

                                               

Islami Folklorik

Folk-Islami eshte nje term ombrelle perdoret per te pershkruar ne menyre kolektive format e Islamit qe perfshijne besimet amtare popullore dhe praktikat. ne kontrast me myslimanet praktikante. Praktikave te ndryshme dhe besimet jane identifikuar ...

                                               

Islami në botë

Islami eshte feja e dyte me e madhe pas krishterimit. Sipas nje studimi te 2010, Islami ka 1.62 miliard pasues, qe perbejne mbi 23% e popullsise se botes.Islami eshte feja dominuese ne Lindjen e Mesme, ne Horn te Afrikes, ne Afriken veriore, dhe ...

                                               

Islami në Gjermani

Islami eshte bere feja e dyte me e madhe pas Krishterimit ne Gjermani me 2.9 - 3.0 milione anetaret e saj me origjine te huaj. Sot ne Gjermani gjenden shume myslimane, kryesisht nga Kosova, Maqedonia, Shqiperia, Algjeria, Bosnja-Hercegovina, Jord ...

                                               

Islami në Lituani

Republika e Lituanise pavaresine e ka arritur ne mars te vitit 1990. Ky vend ndodhet ne Evropen lindore, kryeqyteti i te cilit eshte Vilnius, kufizohet me Detin Baltik, midis Latvias dhe Rusise. Siperfaqja e Lituanise eshte 65200km², popullsia 3. ...

                                               

Islami në Suedi

Islami ne Suedi eshte feja e dyte pas krishterizmit. Xhamia e pare e ndertuar ne Suedi ishte xhamia e Nasri, i cili u ndertua ne vitin 1976. Pastaj ne vitin 1984, u ndertua xhamia ne Malmö, me vone ne vitin 1995, u ndertua xhamia ne Uppsala. Gjat ...

                                               

Ixhma

Ixhma eshte nje skaj arab qe i referohet konsensusit apo marreveshjes te urtareve muslimane me se shumti kundrejt çeshtjeve fetare. Shume medhhebe e perkufizojne qe kjo marreveshje eshte ajo e brezit te pare te muslimaneve apo marreveshja e tre b ...

                                               

Junusi

Junusi ose Jonuzi eshte profet i Zotit, po ashtu i rendesishem ne Islam. Historia e tij eshte nga historite e rralla. Po ashtu thirret si Dhul-Nun

                                               

Këndvështrimi islam mbi Ditën e Gjykimit

Dita e Gjykimit ndryshe njihet edhe si Dita e Kijametit. Daten e kesaj dite nuk e di askush perveq Allahut te Madheruar. Allahu na ka lejuar te dime disa prej shenjave se kur do ndodhe. Jane 30 shenja te vogla dhe 10 shenjat e medha. Disa prej sh ...

                                               

Kijasi

Perkufizimi i analogjise ne te drejten e sheriatit eshte" Krahasimi i nje çeshtjeje per te cilen nuk kemi baze ligjore me nje çeshtje tjeter te ngjashme, analoge me te paren, per te cilen kemi baze ligjore te qarte, dhe per shkaqe, arsye apo prov ...

                                               

Kubeja e Gjelbër

Kubeja e Gjelber ose Kupola Jeshile eshte nje kube ngjyre jeshile e ndertuar mbi varrin e profetit Muhammed dhe Kalifeve myslimane, Ebu Beker dhe Omer. Kubeja gjendet ne cepin jug-lindor te el-Mesxhid en-Nebeui ne Medine. Struktura daton ne vitin ...

                                               

Lista e teksteve islamike

Kurani Kurani eshte teksti qendror fetar i Islamit, qe muslimanet e konsiderojne fjalen fjale per fjale e Perendise dhe shpalljen e fundit hyjnore. Ai konsiderohet gjeresisht si cope miren e letersise ne gjuhen arabe. Artikulli kryesor: Lista e l ...

                                               

Maliki

Maliki eshte nje prej kater medh-hebeve te fikhut. Themeluesi i kesaj medh-hebi eshte Malik ibn Enesi ne shekullin e tete. Krahasu me medh-hebin Shafii, ky medh-heb eshte me i madh, por krahasim me medh-hebin Hanefi, ky medh-heb eshte me i vogel. ...

                                               

Maturidizmi

Maturidije - studimi sistematik i historise se mendimit klasik islam ve ne spikame disa individe, specialiste dhe disa shkolla klasike teologjike myslimane te niveleve me te larta intelektuale brendamyslimane dhe jashtemyslimane, te pakalueshme d ...

                                               

Meleqët në Islam

Engjejt ne Islam njihen edhe si meleqet. Ne Islam ata jane krijesa te nderuara, qe i ka krijuar Allahu nga drita. Ne ndryshim nga njerezit dhe xhindet qe kane liri te zgjedhin a te bejne mire ose keq, engjejt nuk e kane kete liri, ata nuk kane mu ...

                                               

Mesxhidi Haram

Xhamia e Shenjte, e njohur edhe si Mesxhidi Haram ose Xhamia e Madhe, eshte ne qytetit e Mekes, Arabi Saudite. Eshte xhamia me e madhe ne bote dhe rrethon nje prej vendeve me te shenjta ne Islam, Qabene. Myslimanet gjate namazit drejtohen kah Qab ...

                                               

Mirza Tahir Ahmed

Hazret Mirza Tahir Ahmad u lind ne Qadian me 28 dhjetor 1928. Edhe ky njejt si Kalifi i III ishte djali i Kalifit te II. Posedonte nje dituri te jashtezakonshme te cilen u mundua ta perhap ne tere boten, sidomos ne mbledhjet e tija te shumta Pyet ...

                                               

Muhammed bin Abdylvehhabi

Muhammed Ibn Abdulvehhabi ka qene nje nga studiuesit me te njohur te islamit. Kontributi i tij beri ka ndihmuar qe te kemi nje vizion me te qarte per rendesine e fese Islame ne bote. Sipas tij sekti Vehabi nuk ekziston.

                                               

Musai

Hazret Musai eshte pejgamber ne Islam. Ai ishte derguar tek Faraonit ne Egjipt, ti udhezoj Izraelitet dhe ti paralajmeroj ata. Historia e Muses gjithashtu permendet ne Kuran. Allahu thote ne Kuran: Permendju ne Liber tregimin per Musain! ai ishte ...

                                               

Namazi i Istihares

Namazi Istihare eshte namaz kur muslimanit i nevojitet rruge per nje çeshtje te pavendosur p.sh se a eshte mire apo jo te martohet me ate person. Ne menyre qe ta fale kete, muslimani duhet ti fale dy rekate. Pasi ti fale, duhet te behet duaja qe ...

                                               

Namazi i teravive

Namazi i teravive eshte namaz sunnet si per meshkuj ashtu dhe femra. Ky namaz falet çdo mbremje gjate muajit te Ramazanit edhe ate duke filluar nje mbremje para fillimit te agjerimit dhe duke mbaruar nje mbremje para dites se Fiter Bajramit. Nama ...

                                               

Nikabi

Nikab/Perqja apo peqe eshte fjale turke e cila perdoret edhe tek ne, eshte nje veshje tradicionale te cilen e perdorin grate myslimane.

                                               

Nisabi

Nisabi eshte term arab qe nenkupton sasise minimale te prones qe i obligohet pageses se zekatit. Nisabi eshte kufiri mbi te cilin dhenja e zekatit behet obligim.

                                               

Nuhu

Ne religjionet abrahamike, Nuhu ose Nuhi qe i tetti dhe i fundit i patriarkeve te para-Permbytjes. Historia e Arkes se Nuhut tregohet ne narrativen e permbytjes tek Zanafilla. Burimi biblik vijon me historine e Mallkimit te Hamit. Perpos Librit t ...

                                               

Panislamizmi

Panislamizmi eshte nje levizje fetare, ideologjike dhe politike islame e cila synon bashkimin te gjithe myslimaneve ne nje shtet te perbashket islam te njohur si Kalifat. Themeli i ideologjise panislamiste eshte Islami. Panislamizmi si nje levizj ...

                                               

Paracaktimi në Islam

Kaderi eshte koncept i fatit hyjnor ne Islam. Eshte nje nga gjashte kushtet e besimit, se bashku me besimin ne Njeshmerine e Allahut, Librat e Zbritura, Profetet, Diten e Gjykimit dhe Engjejt.

                                               

Pesë Shtyllat e Islamit

Pese Shtyllat e Islamit jane: Shehadeti - Deklarimi se nuk ka zot tjeter perveç Allahut, dhe se Muhammedi eshte i derguari i Tij. Agjerimi - Agjerim dhe vete-kontrolli gjate muajit te bekuar te Ramazanit Namazi - Te falurit pese here ne dite ne k ...

                                               

Qytetet e shenjta Islame

Ne fene islame vlejne vende te numerta si te shenjta, por tre prej tyre u jepet rendesi e veçante: qytetit Mekke vlen si vendi me i shenjte per myslimanet. Ai eshte vendi i lindjes se Muhamedit, me Qabene si shenjteroren qendrore te fese islame, ...

                                               

Rashidun

Perandoria Rashidun, Perandoria Islame ose Hilafeti Rashidun jane termat e perdorur per te pershkruar perandorine qe ishte kontrolluar nga kater pasardhesit e pare te Muhamedit. Perandoria u themelua pas Muhammed vdekjes s ne 632 dhe zgjati deri ...

                                               

Sadakaja

Sadakaja eshte term arab qe nenkupton dhenjen vullnetare te ndonje pjese te pa caktuar te pasurise perkrah dhenjeve te obligueshme te percaktuara ne Islam siç jane zeqatit dhe zekatul fitrit. Lemoshat e tilla mund te jipen per projekte te ndryshm ...

                                               

Selefizmi

Selefizmi ose Selefije eshte periudhe kohore Islame qe nga dietare te ndryshem definohet ne menyra te ndryhme, por qe dallimet jane ne aspektin formal e jo ne ate esencial per te cilin aspekt dietaret jane te nje mendimi. Ne kete kontekst dijetar ...

                                               

Seude binti Zema

Babai i saj, Zama ibn Kajs, ishte nga fis i Amir ibn Luaj i fisit Kurejsh ne Meke. Nena e saj, El Shamus bint Kajs, ishte nga fisi Nexhar i klanit Hazrexh ne Medine. Ajo u martua me Es-Sakran ibn Amr. Ata kishin nje djale, Abdurrahman ibn Sakran, ...

                                               

Sexhde

Sexhde eshte fjale arabe qe do te thote perulje ndaj Zotit ne drejtim te Qabes ne Meke i cili behet per çdo namaz. Gjate sexhdes, myslimani e lavderon Allahun. Sexhdeja behet duke vendosur ballin ne toke, hunde, me dy duare dhe me kembe.

                                               

Surja el-A`rafë

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshirberesit! 1 Elif, Lam, Mim, Sad. 2 Ky eshte Libri, qe te eshte zbritur ty, qe me te tua terheqesh verejtjen dhe ti keshillosh besimtaret, pra te mos kete shtrengim ne gjoksin tend per kumtimin e tij. 3 Pervet ...

                                               

Surja el-Alak

96.Suretu El Alak Me emrin e All-llahut, Meshiruesit, Meshireberesit! 1. Lexo me emrin e Zotit tend, i cili krijoi. 2. Krijoi njeriun prej gjakut te ngjizur. 3. Lexo per Zotin tend Bujar! 4. Eshte Ai qe ua mesoi penden. 5. Ia mesoi njeriut ate qe ...

                                               

Surja el-Bejjine

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshirberesit! Ata nga ithtaret e librit dhe idhujtaret, te cilet nuk besuan, nuk iu ndane besimit te tyre derisa atyre u erdhi argumenti i qarte, I derguari prej All-llahut, qe lexon flete te pastrta, Ne te cilat ...

                                               

Surja el-Beled

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit te Pergjithshem.1.Betohem ne kete qytet! 2.E ti je qe gjendesh ne kete qytet! 3. Betohem ne prindin dhe ne ate qe lind prej tij! 4.Vertet, Ne e krijuam njeriun ne veshtiresi te njepasnjeshme.5. A me ...

                                               

Surja el-Fatiha

Surja el-Fatiha eshte surja e pare e radhitur ne Kuran. Kjo sure ka rendesi te madhe ne besmin e nje njeriu ne Islam sepse perdorimi i kesaj sure eshte shume i gjere. Perdorimi i kesaj sure eshte i domosdoshem gjate faljes se namazit, pra çdo req ...

                                               

Surja el-Felek

Kaptina e shpallur nga Muhamedi s.a.u.s., eshte mesim per njerezit qe kerkojn mbeshtetjen e mbrojtjen e Zotit xh.sh. prej demit te çdo krijese, prej demit te njerezve te prishur te cilet veprojne nen mbrojtjen e erresires se nates, prej demit te ...

                                               

Surja el-Fexhr

Surja flet per disa popuj femohues dhe per denimin qe iu dha atyre.Sureja flet edhe per natyren e njeriut,per Boten Tjeter dhe per çfare do te ndodhe ne te.

                                               

Surja el-Filë

1. A nuk ke pare se çberi Zoti yt me poseduesit e elefantit? 2. A nuk ua beri perpjekjen e tyre te deshtuar? 3. Dhe Ai kunder tyre leshoi shpende qe vinin tufe-tufe! 4. Dhe i gjuanin ata me gure nga balta e gurezuar! 5. Dhe ata i beri si gjeth i ...

                                               

Surja el-Hakka

Me emrin e All-llahut, Meshiruesit, Meshireberesit! 1.Momenti i katastrofes se pergjithshme kijameti. 2.Çeshte kijameti? 3.Çka te mesoi ty se çeshte kijameti? 4.Themudi dhe Adi pergenjeshtruan tronditjen kijametin. 5.Sa i perket Themudit, ata u s ...

                                               

Surja el-Haxhxh

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshirberesit! O ju njerez, ruajuni denimit nga Zoti juaj, sepse dridhja prane katastrofes se kijametit eshte nje llahtari e madhe. 2 Ate dite, kur ta perjetoni ate, secila gjidhenese braktis ate qe ka per gjiri d ...

                                               

Surja el-Hymeze

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshirberesit! 1.Mjere per secilin qe e ofendon e perqesh njerezit, 2. Qe ka tubuar pasuri dhe qe ate e ruan te mos i pakesohet. 3.E mendon se pasuria e tij do te beje te perjetshem. 4.Jo, te mos medoje ashtu! Se ...

                                               

Surja el-Ihlas

1. Thuaj: Ai, All-llahu eshte Nje! 2. All-llahu eshte Ai qe çdo krijese i drejtohet i mbeshtetet per çdo nevoje. 3. As ska lindur ke, as nuk eshte i lindur. 4. Dhe Atij askush nuk i eshte i barabarte. Ne historine Islame si dhe ne vete sunetin e ...

                                               

Surja el-Kadr

97.Suretu El Kadr Me emrin e All-llahut, Meshiruesit, Meshireberesit! 1. Ne e zbritem ate Kur’anin ne naten e Kadrit. 2. E ç’te beri ty te dijsh se ç’eshte nata e Kadrit? 3. Nata e Kadrit eshte me e rendesishme se nje mije muaj! 4. Me lejen e Zot ...