ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 329
                                               

Pjepri

Pjepri i takon familjes Cucurbitaceae dhe llogaritet si lloj kastraveci dhe me shalqirin ka lidhje te largeta. Fryti i pjekur eshte me ngjyre te verdhe te erret por ka edhe lloje me ngjyre te gjelbert, me nje shije te embel dhe arome karakteristi ...

                                               

Rrepa

Bime barishtore kryqore me lloje te ndryshme zakonisht dyvjeçare, me gjethe si te panxharit, qe ben nen toke nje kokerr te rrumbullaket me tul me bisht te zgjatur, me cipe te bardhe, te erret ose te kuqe; zhardhoku i kesaj bime, qe perdoret si us ...

                                               

Shalqini

Shalqiri eshte nje frut qe lulezon dhe ka origjine nga Afrika Jugore.Eshte bime vjetore qe peshon jo pak dhe ka zakonisht lekure me ngjyre te gjelber kurse ne brendi eshte e kuqe. Shalqini eshte i mbushur me uje dhe lende ushqyese, permban shume ...

                                               

Rrapi

Rrapi eshte nje dru i larte me trung te trashe, me dege te gjera, me gjethe te medha ne trajte pellembe, qe ben lende te vogla me gjemba te imet persiper. Rrapi paraqet nje familje te pavarur te grupit Platanaceae. Atdheu i kesaj gjinie eshte Ame ...

                                               

Rrapi i Leskovikut

Rrapi i Leskovikut gjendet prane qendres se bashkise se Leskovikut ne rrethin e Kolonjes, 900 m mbi nivelin e detit. Perfaqeson nje dru te veçuar rrapi me kurore ne trajten e nje kupole, lartesi 18 m, diameter te trungut 140 cm, perimeter 440 cm, ...

                                               

Rrapi i Palasës

Rrapi i Palases eshte nje trung rrapi i cili ndodhet ne fshatin e Palases, komuna Himare e rrethit te Vlores. Perfaqeson nje dru te veçuar rrapi me lartesi rreth 18 m, diameter te trungut rreth 3 m dhe perimetri i tij rreth 10 m dhe moshe mbi 300 ...

                                               

Rrapi i Rifat Beut

Rrapi i Rifat Beut eshte pema me e madhe dhe me e vjeter ne qytetin Goce Delçev, Bullgari, nje pike referimi e qytetit. Prane tij jane Konaqet e Rifat Beut, nga vjen edhe emertimi i pemes. Rrapi ndodhet ne pjesen perendimore te qytetit, ne bregun ...

                                               

Lëngu i koncentruar i rrushit

Lengu i koncentruar i rrushit eshte lengu i pakaramelizuar i rrushit i fituar nga dehidrimi i pjeserishem i lengut te rrushit i realizuar permes nje metode te autorizuar e ndryshme nga ngrohja e drejtperdrejte ne menyre qe vlera e paraqitur ne re ...

                                               

Lëngu i rrushit

Lengu i rrushit eshte prodhimi i lenget i pafermentuar por i fermentueshem i fituar nga perpunimi perkates qe si i tille eshte i gatshem per konsumim. Mund te fitohet nga rrushi i fresket, mushti i rrushit apo nga rikonstituimi i mushtit te konce ...

                                               

Mushti i koncentruar i rrushit

Mushti i koncentruar i rrushit eshte mushti i rrushit i pakaramelizuar qe fitohet nga dehidrimi i pjeserishem i mushtit te rrushit me nje metode te autorizuar e ndryshme nga ngrohja e drejtperdrejte ne ate menyre qe vlera e paraqitur ne refraktom ...

                                               

Mushti i rrushit

Mushti i rrushit eshte prodhim i lenget i fituar ne menyre natyrore apo me procese fizike nga rrushi i fresket. Fortesia aktuale alkoolike ne njesi vellimore nuk duhet te jete me shume se 1%.

                                               

Mushti i rrushit në fermentim

Mushti i rrushit ne fermentim eshte prodhimi i fituar nga fermentimi i mushtit te rrushit dhe me fortesi aktuale alkoolike ne njesi vellimore jo me shume se 1% mirepo jo me pak se tri te pestat e fortesise se pergjithshme alkoolike.

                                               

Mushti i rrushit të rafinuar dhe koncentruar

Mushti i rrushit te rafinuar dhe koncentruar eshte prodhimi i lengshem i pakaramelizuar i cili fitohet nga dehidrimi i pjeserishem i mushtit te rrushit i realizuar permes nje metode te autorizuar e ndryshme nga ngrohja e drejtperdrejte ne menyre ...

                                               

Paketimi i verës

Paketimi i veres eshte venia dhe mbyllja e veres dhe produkteve tjera ne shishe, kontenjera, fuçi te drurit ose material tjeter me qellim te deponimit, ruajtjes dhe mbrojtjes se vetive fizike, kimike dhe organoleptike te tyre.

                                               

Stafidhe

Stafidhet jane rrush te thate. Stafidhet prodhohen ne shume rajone te botes dhe mund te hahen te paperpunuara ose te perdoren ne gatim, pjekje dhe pirje. Eshte e dobishme per trupin duke ndihmuar ne zgjidhjen e problemeve te zorreve siç jane kaps ...

                                               

Uthulla e verës

Uthulla e veres eshte uthulla, e cila fitohet ekskluzivisht nga fermentimi acetik i veres dhe ka aciditetin e pergjithshem prej se paku 60 gram/liter e shprehur si acid acetik.

                                               

Vera e dedikuar për destilim

Vera e dedikuar per destilim eshte prodhimi i cili ka nje fortesi aktuale alkoolike ne njesi vellimore prej se paku 18% dhe jo me shume se 24%, fitohet ekskluzivisht si shtese ne vere dhe qe nuk permban sheqer te tepert te nje prodhimi te parafin ...

                                               

Vera e gazuar gjysmë shkumbore

Vera e gazuar gjysme shkumbore eshte prodhimi i cili fitohet nga vera me fortesi aktuale alkoolike prej se paku 7%, me fortesi pergjithshme alkoolike prej se paku 9% vol; dhe shtypje te madhe prej se paku 1 bar dhe jo me shume se 2.5 bar ne tempe ...

                                               

Vera gjysmë shkumbore

Vera gjysme shkumbore eshte prodhimi i cili fitohet nga vera me fortesi aktuale alkoolike se paku 9% vol; me fortesi te pergjithshme alkoolike ne vellim prej se paku 7% vol. dhe shtypje te madhe per shkak te dioksidit te karbonit endogjen ne tret ...

                                               

Vera liker

Vera liker eshte prodhimi qe ka nje fortesi aktuale alkoolike ne njesi vellimore prej se paku 15% dhe jo me shume se 22% dhe nje fortesi te pergjithshme alkoolike ne njesi vellimore prej se paku 17.5%. Fitohet nga mushti i rrushit ne fermentim os ...

                                               

Vera shkumbore

Vera shkumbore eshte prodhimi i cili perfitohet nga fermentimi i pare apo i dyte alkoolik i rrushit te fresket, mushtit te rrushit apo veres, e cila, posa te hapet paketimi, liron dioksid karboni qe ekskluzivisht rrjedh nga fermentimi dhe qe ka n ...

                                               

Vera shkumbore e gazuar

Vera shkumbore e gazuar eshte prodhimi i cili fitohet nga vera dhe kur te hapet paketimi liron dioksid karboni qe rrjedhe teresisht apo pjeserisht nga nje shtese e atij gazi dhe qe ka nje shtypje te madhe per shkak te dioksidit te karbonit ne tre ...

                                               

Ulliri i Vjetër

Ulliri i vjeter eshte njera nga pemet me te vjetra te ullirit ne bote, qe ndodhet prane Tivarit te Vjeter, Tivari ne Mal te Zi. Trungu i saj thuhet te jete mbi 2.000 vjeçar. Eshte nje atraksion i popullarizuar turistik ne vend. Ne te kaluaren, es ...

                                               

Dudley Field Malone

Ai vazhdoi praktiken e divorcit deri ne vitet 1930, kur ai u shperngul ne Kaliforni. Ai sherbeu si keshille per 20th Century Fox, dhe u shfaq ne disa filma. Ndersa Malone mbante nje ngjashmeri te forte me Winston Churchill, ai u ftua per te luajt ...

                                               

Dhimitër Kacimbra

U lind me 1875 ne Permet. Ndoqi gjimnazin grek dhe me pas 2 vjet Fakultetin e Drejtesise ne Universitetin e Stambollit. Me 1903-1908 punoi si avokat ne Meçove, duke sherbyer po ashtu si mesues i gjuhes osmane ne shkollat greke. Me 1908 e deri me ...

                                               

Kudret Kokoshi

Kudret Kokoshi lindi ne Vlore, me 18 shtator 1908. Arsimin e mesem dhe te larten per Drejtesi i kreu, po atje dhe fitoi graden doktor i shkencave juridike. Kishte pasion letersine dhe kreu edhe kete fakultet. Po keshtu, krahas gjuhes italiane qe ...

                                               

Diplomacia shqiptare

Diplomacia shqiptare punon per interesat e Shqiperise dhe trojeve shqiptare, ne te mire te lirise, sigurise dhe mireqenies se shqiptareve ne arenen nderkombetare.

                                               

Konsulli (përfaqësuesi)

Nje konsull eshte perfaqesues zyrtar i qeverise se nje shteti ne territorin e nje tjetri, qe normalisht vepron per te ndihmuar dhe mbrojtur qytetaret e vendit te konsullit dhe per te lehtesuar tregtine dhe miqesine mes njerezve te dy vendeve. Nje ...

                                               

Protokolli diplomatik

Termi protokoll rrjedh nga fjala greke. Kjo u referohet fleteve te letres ngjitese ne faqen e pare te dokumenteve noteriale, duke i dhene autenticitet. Qe ne koherat me te lashta, ne procesin e zhvillimit historik te diplomacise, jane zhvilluar d ...

                                               

Vizitë shtetërore

Vizite shteterore eshte nje vizite zyrtare e nje kryetari te shtetit ne nje vend te huaj, me ftese te kreut te shtetit te atij vendi te huaj, me kete te fundit duke vepruar edhe si nikoqir zyrtar per kohezgjatjen e vizites shteterore. Duke folur ...

                                               

Cornell Law School

Shkolla e Ligjit Kornell eshte Shkolla e Ligjit e Universitetit Kornell, nje universiteti privat i vendosur ne qytetin e Itakes, Nju Jork. Ajo eshte nje nga pese Shkollat e Ligjit te grupimit "Ivy League" dhe ofron programe studimi ne ligj se bas ...

                                               

Shkollat e Ligjit "Ivy League"

Nga te shtate anetaret e "Ivy League", pese universitete kane shkolla ligji ne organiken e tyre, ndersa tre institucione nuk ofrojne dege ne Drejtesi: Brown, Princeton dhe Dartmouth. Te pese shkollat e ligjit te "Ivy League" renditen vazhdimisht ...

                                               

UPenn Law School

Shkolla e Ligjit e Universitetit te Pensilvanise eshte shkolla e ligjit e Universitetit te Pensilvanise, nje universitet i Ivy League qe ndodhet ne Filadelfia te Pensilvanise. Ajo eshte nder shkollat e ligjit me selektive dhe me te vjetra ligjit ...

                                               

Yale Law School

Shkolla e Ligjit e Yale eshte shkolla e ligjit e Yale University, e cila ndodhet ne New Haven, Connecticut, ShBA. E themeluar ne vitin 1824, Yale Law School ofron ciklet e studimit JD, LL. M., JSD, MSL dhe studimet e Ph.D. ne Drejtesi. Madhesia e ...

                                               

Dokumentacioni shëndetësor

Dokumentacion shendetesor jane doreshkrimet, shenimet ose te dhenat e tjera, pa marre parasysh faktin se kush ose ne çfare menyre i mbledh, ne te cilat ka qasje punetori shendetesor gjate ofrimit te sherbimeve shendetesore qe permbajne te dhena p ...

                                               

Institucioni shëndetësor

Institucion shendetesor eshte institucion i themeluar nga personi juridik dhe fizik, pa marre parasysh formen e pronesise dhe organin mbikeqyres qe eshte i autorizuar te ofroje sherbime te kujdesit shendetesor me licencen e punes, te leshuar nga ...

                                               

Përfaqësuesi ligjor

Perfaqesues ligjor eshte prindi ose kujdestari i personit nen moshen 18 vjeçare; ne rastin e personit nen moshen 18 vjeçare, qe nuk ka as prind as kujdestar, perfaqesuesi i Qendres per Pune Sociale.

                                               

Punëtor shëndetësor

Punetori shendetesor eshte profesionist shendetesor, sipas Ligjit per Shendetesi te, i cili eshte i licencuar per ushtrimin e pavarur te veprimtarise shendetesore.

                                               

Qytetari

Qytetar eshte personi, bartes i lejes se qendrimit, te leshuar nga autoriteti kompetent, qe eshte e vlefshme per territorin e nje shteti ose personi i kualifikuar si refugjat ose si viktime e huaj e trafikimit, ne pajtim me ligjet perkatese.

                                               

Rasti i Emergjencës

Rasti i Emergjences eshte ndryshim i pernjehershem i gjendjes shendetesore qe, ne rast te mungeses se sherbimit te shpejte shendetesor, rrezikon jeten dhe demton seriozisht ose ne menyre te perhershme shendetin e qytetarit.

                                               

Trajtimi mjekësor

Trajtim mjekesor eshte procedure fizike, kimike, biologjike ose psikologjike qe sherben per parandalimin, diagnostikimin, mjekimin, sherimin, rehabilitimin dhe qellimet e tjera qe rezultojne ose mund te rezultojne me ndryshime ne shendetin e qyte ...

                                               

Shkelja e kurorës

Shkelja e kurores perkufizohet nga etnologjia dhe antropologjia si kryerja e marredhenieve jashte-martesore qe nuk tolerohen nga shoqeria. Sidomos ne shoqerite me sisteme shoqerore patrilineare shkelja e kurores nepermjet gruas ndeshkohet rreptes ...

                                               

Ankesa

Ankesa eshte mjet i rregullt juridik kunder vendimeve te dhena ne shkalle te pare, ndersa kunder vendimeve ne shkalle te dyte ankesa nuk eshte e lejuar per ndryshim nga procedura penale dhe civile ku ankesa eshte e lejuar edhe ne shkalle te dyte. ...

                                               

Jatak

Jatak eshte fjale e perdorur rendom per ate apo ata qe ofrone apo ofrojne ndihme, strehim apo perkrahje per dike qe fshehet nga autoritetet.

                                               

Prezumimi i pafajësisë

P rezumimi i pafajesise, ndonjehere i referuar me shprehjen latine Ei incumbit probatio qui dicit, jo qui negat, eshte parimi qe nje i akuzuar per kryerjen e nje vepre penale konsiderohet i pafajshem derisa te faktohet fajesia e tij. Ne shume sht ...

                                               

Statutet e Drishtit

Statutet e Drishtit jane nje kod normativ i Kapitullit te Katedrales se Drishtit. Kishte te bente me organizimin dhe administrimin e ketij kapitulli, qe perbehej vetem nga klerike kanonike perkates. Nje forme kjo te drejtes kishtare e perhapur ne ...

                                               

Policia

Krijimi i Policise shqiptare lidhet me shpalljen e Pavaresise dhe krijimin e shtetit shqiptar 1912 kur me 13 janar 1913, Qeveria e Perkohshme e Vlores, mori vendimin per krijimin e Forcave te Rendit. Gjate Luftes se Pare Boterore strukturat e pol ...

                                               

FNSH

Forcat e Nderhyrjes se Shpejte jane forca rezerve te Drejtorise se Pergjithshme te Policise se Shtetit, qe kane per mision kryerjen e operacioneve te sigurise se veçante dhe zgjidhjen e situatave, te cilat nuk mund te perballohen nga sherbimet e ...

                                               

RENEA

Reparti i Neutralizimit te Elementit te Armatosur ose shkurt RENEA jane forcat me elitare policore te Shqiperise. Dhe nje nga grupet me pergatitjen me te larte fizike dhe ushtarake ne Shqiperi

                                               

ROSU

Nj.S.O apo Njesia Speciale Operative, eshte formuar ne vitin 2005 dhe dihej si njesi Semi-S.W.A.T. Nj.S.O ndahet ne togje, ndersa perbrenda togjeve ne grupe prej nga 8 persona. Perbrenda njesitit ka grupen per intervenim/nderhyrje, grupen per sig ...