ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 328
                                               

Pulat e Drenices

Race e pulave autoktone, te njohura si "Gjeli Kosovar", "Pulat e Drenices". Gjuha serbe: Kosovski pevač, Gjuha angleze: Kosova Longcrower, Kosova Long Crowing Roster

                                               

Pulëbardha

Pulebardha, e njohur edhe si çafkebardha, jane shpende uji, me trup pothuaj sa nje pule, me kembe te shkurtra, me pende te dendura te bardha, qe fluturojne shpejt, rrojne ne brigjet e deteve a te liqeneve dhe ushqehen me peshk. Jane te bardha me ...

                                               

Qukapiku

Qukapiku eshte nje lloj shpendi nga familja Picus, Dendrolopus. Qukapiku nderton folene dhe gjen ushqim duke shpuar trungjet e pemeve me sqepin e forte. Qukapiku mund te godase nje trung te forte me sqep 38-43 here brenda 2.10 deri 2.69 sekondave ...

                                               

Qukapiku i gjelbër

Fluturon vrullshem dhe papritur nga toka ne nje grumbull druresh ose nga nje fole milingonash ne nje livadh. Pjesa e pasme eshte ngjyre e verdhe e shndritshme, kurse pjesa e siperme e kurrizit ngjyre jeshile. Ky qukapik njihet nga kurora e kuqe d ...

                                               

Qyqja

Nga prilli ne korrik, kenga e qyqeve eshte pjese e rendesishme e fondit muzikor te pyjeve. Pas kesaj periudhe, meshkujt pushojne se kenduari dhe te rriturit shtegtojne perseri per ne Afrike, duke i lene te vegjlit vetem deri ne shtator. Silueta e ...

                                               

Rrotulluesi kosovar me xhufkë

Rrotulluesi kosovar - Kosova Tumbler eshte nje race rrotulluese e pellumbave ne Kosove. Nr. i standardit evropian. Nuk eshte i regjistruar Emri: Rrotulluesi kosovarme xhufke - Kosova tumbler Madhesia e unazes: 07 Grupi: Pellumbat tumlore Shoqatat ...

                                               

Rrotulluesi kosovar pa xhufkë

Grupi: Pellumbat tumlore Nr. i standardit evropian. Nuk eshte i regjistruar Shoqatat/klubet:Nuk ka klub special Emri: Ruleri kosovarepa xhufke - Kosova roller Madhesia e unazes: 07 Eshte i holle i fuqishem dhe me nje balle koke te rrafshet dhe pa ...

                                               

Skifteri kthetraverdhë

Skifter i vogel, elegant. Eshte shume i ngjashem me skifterin kthetrazi Falco tinnunculus por dallon prej tij nga thirrja, bishti dhe krahet qe jane me te shkurter, koka dhe pjesa e siperme e kraheve qe jane ne ngjyre te kalter ne gri tek mashkul ...

                                               

Skifteri kthetrazi

Skifteri kthetrazi, eshte nje lloj i zogjeve te vegjel grabitqar. Skifteret kthetrazi i perkasin familjes falconidae. Gjenden ne Evrope, Azi dhe Afrike, si dhe here pas here arrijne edhe ne bregun lindor te Amerikes se Veriut.

                                               

Sorra

Ne rajon gjenden vetem nen-speciet e races C. Corone cornix me trupin e hirte dhe koken e zeze. Specia Corvus monedula duket e ngjashme me sorren, por ndryshon nga ngjyra gri, trupi me i vogel dhe bishti me i shkurter. Forma e trupit te sorres es ...

                                               

Struci

Struthio eshte nje gjini shpeze ne rendin Struthioniformes, anetaret se ciles jane strucet. Ekzistojne dy lloje te gjalla te strucit, struci i zakonshem dhe ai somalez. Ata jane shpeze te medhenj qe nuk fluturojne te Afrikes qe leshojne vezet me ...

                                               

Shapka

Zakonisht i sheh kur bie muzgu, ne kohen kur fluturojne nga streha e tyre e fshehte ne pyll. Ushqehen ne mbremje, ndersa gjate dites qendrojne te qete dhe te fshehur, perveçse kur moti eshte i ashper. Ngjajne me shapken e ujit Gallingo gallingo, ...

                                               

Shkaba

Grabitqar me fluturim madhesh- tor pergjithesisht ne ngjyre kafe qafa eshte me push te bardhe ose e zhveshur nga puplat. Silueta ne fluturim duket mjaft e madhe per shkak te fluturimit me krahe te hapur, qe rralle i mbledh. Ka bisht trekendor te ...

                                               

Shkurtëza

Shkurteza e zakonshme ose Shkurteza evropiane eshte nje shpend i vogel i gjuetise i familjes se fazanit. Emri latin per kete specie eshte Coturnix. Shkurteza eshte mjaft e perhapur ne Evrope dhe Afriken e Veriut, dhe eshte e kategorizuar sipas IU ...

                                               

Shqiponja

Lopaqie eshte emri qe u jepet shumices prejshpendeve te familjes se Accipitridae. Shumica prej me se 60 llojeve te Shqiponjave jetojne ne Euroazi dhe ne Afrike. Jashte ketij territori mund te gjenden vetem 14 specie: 2 ne Ameriken Veriore, nente ...

                                               

Shqiponja barkëkuqe

Hieraaetus kienerii ndryshe edhe me emrin Shqiponja barkekuqe eshte nje zog grabitqare i familjes accipitridae. Kjo shqiponje jeton ne malet tropike te Azise juglindore.

                                               

Shqiponja Bishtpykë

Kjo Shqiponje jeton ne Australi, Tasmani, dhe ne jugun e Zelandes se Re por si mysafir. Ne kontinentin e Australise kjo eshte lloji me i madh i Shqiponjave, por eshte edhe nje nder Shqiponjat me te medha ne bote.

                                               

Shqiponja e Detit

Gjinia Haliaeetus perfshin pa perjashtime lloje te medha Shqiponjash. Lloji me i vogel i kesaj gjinie eshte Shqiponja e Detit te Madagaskarit me nje gjatesi 60 deri 66cm dhe nje gjatesi krahesh 1.60 deri 1.80m. Lloji me i madh esht Shqiponja e St ...

                                               

Shqiponja e Detit të Salomoneve

Shqiponja e Detit te Salomoneve eshte nje shqiponje e madhe e cila paraqitet ne Bougainvill edhe ne Arkipelagun Salomon. Epitetonin e llojit eshte per nder te nje kuratori te American Museum of Natural History, i cili e zbuloi kete lloj shqiponje ...

                                               

Shqiponja e Haastit

Shqiponja e Haastit me peshe 10 deri 18 kg dhe nje gjatesi te kraheve prej 3 metrave ishte Shqiponja me e madhe e kohes se re. Shqiponja e Haastit jetoje ne Zelanden Re dhe gjuante kryesisht llojet e ndryshme te Moave, por mund te kete gjuajtur e ...

                                               

Shqiponja e Malit

Shqiponja e malit eshte nje shqiponje e madhe mbrenda familjes Accipitridae. Shqiponja e malit jeton ne vende te hapura ose gjysem te hapura ne gjithe Hemisferen veriore. Ushqehen me gjitare me madhesi mesatare. Ky lloj perpara ishte e perhapur n ...

                                               

Shqiponja e Stepeve

Shqiponja e Stepeve eshte nje lloj Shqiponje ne Gjinine Aquila. Ka nje gjatesi te trupit 62–74 cm dhe gjatesi te kraheve prej 165–190 cm. Ngjyra e pendlave te tij eshte e kafte dhe nuk kane ndonje dallim ngjyre tjeter te madh ne pendla. Duke flut ...

                                               

Shqiponja Filipinase

Shqiponja Filipinase, perpara e quajtur edhe shqiponja majmun-ngrenese e Filipineve eshte nje lloj shume i madh i shqiponjave, i cili rritet vetem ne malet tropike te Filipineve. Me 1896 eshte gjetur nga shkencetari britanez John Whithead. Llojin ...

                                               

Shqiponja Grabitëse

Shqiponja Grabitqare ndryshe edhe Shqiponja e Savaneve eshte nje lloj shqiponje me madhesi mesatare e gjinise Aquila. Kjo Shqiponje jeton ne Afrike dhe ne subkontinentin e Indise. Jeton edhe ne veri te Afrikes, ne Gadishullin Arab dhe ndoshta edh ...

                                               

Shqiponja Kafire

Shqiponja Kafire eshte nje perfaqesues shume i madh i Gjinise Aquila. Vendi me i madh i perhapjes se ketij lloji te rralle eshte ne jugun e Afrikes.

                                               

Shqiponja kokëbardhë

Shqiponja kokebardhe eshte nje shpend i cili gjendet ne Ameriken e Veriut. Ajo eshte nje lloj i Shqiponjes se detit, ne kuader te se ciles dallohen dy nenlloje te cilat formojne nje çift speciesh me te ashtuquajturen Shqiponja e bardhe e perbaltu ...

                                               

Shqiponja Luftëtare

Shqiponja Luftetare eshte nje shpend grabitqare i cili banon vendet e hapura dhe gjysem te hapura te Afrikes nen Sahare. Kjo Gjini eshte monotikpike.

                                               

Shqiponja me kreshtë

Shqiponja me kreshte lloje Shqiponje gjini ne vete, ne familjen accipitridae, te rendit falconiformes. Jeton ne viset tropike te Afrikes ne jug te Saharase. Ky lloj i paperzieshem me llojet e tjera te Shqiponjave nga ngjyra e tij e zeze dhe kresh ...

                                               

Shqiponja ngulfatëse e Guineas

Shqiponja e Papuave, Shqiponja ngulfatese e Guineas ose Shqiponja Kapul eshte nje Lloj shpendi grabitqare i cili eshte autokton ne Ishullin e Guineas se Re. Eshte nje Shqiponje e fuqishme, e cila perveç regjioneve te maleve me te larta gjindet gj ...

                                               

Shqiponja Perandorake Spanjolle

Shqiponja Perandorake Spanjolle eshte emeruar sipas Adalbert Wilhelm von Bayern, princ i Bajernit. Ky lloj haset ne Gadishullin Iberik.

                                               

Shqiponja Xhuxh

Shqiponja Xhuxh eshte nje shpende grabitqare me madhesi mesatare nga familja accipitridae. Epitetoni i llojit eshte fjala latine per: "mbuluar me pendla" dhe vjen ngase kembet i ka te gjitha me pendla deri te gishtat. Prej ketu emri i ketij lloji ...

                                               

Shqiponjat e vërteta

Gjinia Aquila eshte nje e cila i takon familjes accipitridae te rendit falconiformes. Ne kete Gjini bejne pjese 11 lloje, qe jane te perhapur ne te gjitha zonat e klimave. Vetem Shqiponja e Gureve gjendet edhe ne Amerike.

                                               

Turtullesha

Turtullesha, e njohur si European Turtle Dove, eshte nje anetar zog i familjes Columbidae, e cila perfshin te turtulleshave dhe pellumbave. Eshte nje zogmigrator specie me nje shtrirje ne Palearctic jugor, perfshi Turqia dhe veriu i Afrika, gjith ...

                                               

Tusha vetullverdhë

Tusha vetullverdhe, e njohur edhe si cerra, cerrja, cirla, dhe mellenje, eshte zog kendues zi me sqep te verdhe qe jeton ne Evrope dhe Azi. Femra dhe te vegjlit kane nje qafe te zeze ne kafe me vija te çeleta. Ushqehen me skrraja, dredheza dhe ng ...

                                               

Thëllëza

Thellezat jane shpeze te mesme jo-migratore per gjueti, me nje game te gjere te shperndarjes ne te gjithe Boten e Vjeter, duke perfshire edhe Evropen, Azine, si dhe pjeset e Afrikes. Nganjehere ato jane te grupuara ne nenfamiljen Perdicinae te fa ...

                                               

Thëllëza e fushës

Thelleza e fushes, e njohur edhe si thelleza angleze, thelleza hungareze, ose hun, eshte nje shpende i gjuetise nga grupi i familjes se fazanit Phasianidae te rendit Galliformes, gallinaceous. Emri shkencor ne gjuhen latine per "thellezen", qe rr ...

                                               

Thëllëza e malit

Jeton ne grupe. Specia eshte e ngjashme me thellezat e tjera. Ndryshon prej tyre nga grykorja e bardhe me nje bordure ndarese me ngjyre te zeze midis grykes dhe qafes, nga vetullat e bardha dhe te ngushta te cilat shpesh pershkojne pjesen ballore ...

                                               

Unioni i Pëllumbave të Kosovës

Unioni i Pellumbave te Kosoves eshte nje ndermarrje e pellumbarve, te Kosoves e cila ka arritur te shnderrohet ne nje shoqeri te kultivuesve te racave te pellumbave. Sipas paraqitjes se tyre ne internet, kjo shoqeri bene perpjekje per mbledhjen t ...

                                               

Pëllumbi i zi

Pellumbi zi ose eshte nje anetar i shpendeve te familjes Columbidae. Ne gjuhen e perditshme ky lloj pellumbi zakonisht quhet "pellumbi i eger".

                                               

Bar veshi

Bar veshi i njohur ne gjuhen popullore edhe si burgulli i pullazeve apo thonjes, eshte nje bime barishtore shumevjeçare, me gjethe te tulta me lule ngjyre trendafili, qe rritet zakonisht ne mure te vjetra e mbi çati dhe qe perdoret ne mjekesine p ...

                                               

Morfologjia e bimëve

Fitomorfologjia eshte studimi i formes fizike dhe struktures se jashtme te bimeve. Kjo zakonisht konsiderohet si nje disipline e ndryshme nga anatomia e bimeve, qe eshte studimi i struktures se brendshme te bimeve, veçanerisht ne nivelin mikrosko ...

                                               

Sempervivum

Sempervivum eshte nje gjini e rreth 40 specieve te bimeve me lule ne familjen Crassulaceae, te njohura zakonisht si bimet e barit te veshit ose houseleeks. Emra te tjere te zakonshem perfshijne liveforever. Ato jane bime shumevjeçare te kendshme ...

                                               

Tulipani

Tulipani eshte nje lule ne gjinine Tulipa, qe perfshin rreth 150 lloje te familjes Liliaceae. Zona ku rriten tulipanet perfshin pjesen jugore te Evropes, veriut te Afrikes, dhe ne Azi, nga Anatolia dhe Irani e deri ne verilindje te Kines. Qendra ...

                                               

Cigare "Partizani"

Ato ishin te futura ne kuti me 20 cigare, shiteshin 1.8 lek. Ishin cigaret qe preferoheshin me teper prej konsumatoreve shqiptare. Konsideroheshin si cigaret me te mira dhe me ekonomike. Ishin te prodhimit te Durresit, te Gjirokastres, te Tiranes ...

                                               

Elbasani (fabrika)

Fabrika e prodhimit te cigareve "Elbasani" ka operuar midis viteve 30 dhe 40. Pronar i saj ishte Ibrahim Biçaku. Ne 1947 me ardhjen e komunizmit ajo u shtetezua dhe mori emrin "Ndermarrja Industriale Shteterore Cigare Tirane".

                                               

Nikotina

Nikotina eshte stimulant i fuqishem parasimpatomimetik dhe alkaloid qe gjindet ne bimet e familjes Solanaceae. Nikotina eshte nder alkaloidet kryesore e cila gjendet ne gjethe dhe ne rrenjet e duhanit. Ne gjethe te duhanit edhe alkaloide te tjera ...

                                               

Konopi

Konopi eshte bime njevjeçare dikotiledone, i cili mund te jete i varieteteve te shumta. Besohet se prejardhjen e ka nga Azia Qendrore, Kina dhe veriperendimi i Himalajeve, dhe me shekuj shfrytezohet ne industri, mjekesi, dhe me qellim kenaqesie s ...

                                               

Marihuana në Shqipëri

Trafikimi i droges pare u be nje shqetesim i madh ne Shqiperi ne vitet e 1990-ta, ne ate periudhe kanabis kultivimin e cila fillimisht ishte e perqendruar ne jug u be me e perhapura. Alabanian kanabis te prodhimit eshte i mjaftueshem per te permb ...

                                               

Aloe vera

Aloe vera eshte nje specie bimore e gjinise Aloee cila ka ngjashmeri me kaktusin por me gjethe me te dendura.Ajo rritet ne klimat e egra edhe tropikale anembane botes dhe kultivohet per perdorime bujqesore dhe mjeksore. Aloe perdoret gjithashtu p ...

                                               

Jasemini

Lulet afrodiziake, vazokonstriktore, relakuesese e nervave, analgjezik i lehte, nxit prodhimin e qumeshtit. Vaj antidepresant, antispazmodik, afrodiziak, tonik i mitres, qetesues