ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 308
                                               

Kalaja e Drishtit

Kalaja e Drishtit gjendet ne nje distance prej 6 km nga Ura e Mesit mbi lumin Kir. Fshati i sotem ndodhet poshte vendgermimit te Drivastumit te lashte. Ai u ngrit ne periudhen romake si nje vendbanim ne rrugen Shkoder–Kosove dhe ne antikitetin e ...

                                               

Bazilika e Zaradishtës

Rreth 8 km ne perendim te qytetit te Korçes, midis fshatrave Voskop dhe Polene, ndodhet nje koder e ulet qe nga banoret vendas njihet me emrin "Zaradishte". Ky toponim nuk eshte nje deformim i emrit "Zagradishtè" me te cilin ajo na shfaqet ne bur ...

                                               

Bazilika në Kodër të Tepes (Elbasan)

Bazilika ne Koder Te Tepes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ". Ky monument u zbulua nga germimet ...

                                               

Kalaja e Grabovës së Poshtme

Kalaja e Graboves se Poshtme eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Grabove e Poshtme, rrethi i Gramshit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture dhe Urbanistike", i miratuar me numer "1886, 10.06.1973".

                                               

Kalaja e Grazhdanit

Kalaja e Grazhdanit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Grezhdan, rrethi i Dibres, ne qarkun e Dibres, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 6/15.01.1963". Kalaja ishte qytet antik me emer ende te paper ...

                                               

Kalaja e Lalmit

Kalaja ne fshatin Lalm ose Kalaja e Bixhit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Vaqarr, rrethi i Tiranes, ne qarkun e Tiranes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ". Kalaja ndodhet n ...

                                               

Kalaja e Mbjeshovës

Kalaja e Mbieshoves eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Mbjeshove, rrethi Uravajgurore, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me 17.03.194823.09.1971 ".

                                               

Kalaja e Ndroqit

Kalaja e Ndroqit ndodhet ne fshatin Ndroq mbi luginen e lumit Erzen, e ndertuar mbi nje koder me lartesi 387 m, e cila ka shpat te pjerret dhe tarraca te shumta. Funksioni i saj eshte i lidhur ngushte me poziten gjeografike qe ajo ze ne luginen e ...

                                               

Kalaja e Sofës

Kalaja e Sofes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Tragjas, Rrethi i Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer Urdherese, dt. 08. 01. 1977 ".

                                               

Kalaja e Tujanit

Kalaja e Tujanit eshte e vendosur midis fshatit Brar dhe malit te Dajtit. E rindertuar ne shek e IV e.s., ajo ishte porta hyrese e koridorit Diber-Tirane-Durres. Prej saj kontrollohet mjaft mire shkalla e Tujanit’’, ngushtica qe ndan malin e Brra ...

                                               

Kisha e Kroit të Shëngjinit

Kisha e Kroit te Shengjinit, tashme e rrenuar, ishte nje kishe ne zonen perendimore te qendres te qytetit te Tiranes, e cila u zbulua ne vitin 1972. Kisha mendohet te jete ndertuar ne shekujt IV-V.

                                               

Kisha e Shën Dhimitrit

Kisha e Shen Dhimitrit ose Xhamia e Kasemit eshte nje kishe historike e shekullit te IV ne Selanik, Greqi. U shnderrua ne xhami ne vitin 1430 nga arkitektet turk osmanlli me emrin e pashes Kasem Xhezeri dhe u shnderrua ne kishe perseri ne 1912.

                                               

Kisha paleokristiane në Paldenicë

Kisha paleokristiane ne Paldenice eshte nje monument i kategorise "Arkeologjik". Kisha paraqitet si rrenoje, ndersa ka nje trakt te vogel muri, i cili humbet neper dheun dhe shkurret e shumta. Ngjason shume me kishen ne Karaçeve te Eperme te Kame ...

                                               

Kisha paleokristiane në Vrellë

Kisha eshte e shekujve IV-VI te kohes sone me dimensione jo te medha, dhe eshte e vendosur prane nje nekropoli. Brenda kishezes eshte nje varr te madh i tipit kripte me permasa gjatesia 2.80 m, gjeresia 1.40 m dhe lartesi e tanishme 1.40 m, e cil ...

                                               

Kalaja e Borshit

Kalaja e Borshit ndodhet mbi nje koder te fshatit Borsh qe eshte 500 m mbi nivelin e detit dhe daton rreth shekullit IV-III p.k.

                                               

Kalaja e Këlcyrës

Kalaja e Kelcyres eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Kelcyre, rrethi i Permetit, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer "586, 4874, 17.03.1948/ 23.09.1971".

                                               

Kalaja e Prrenjasit

Kalaja e Prrenjasit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Prrenjas, rrethi i Gramshit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer "1886, 10.06.1973".

                                               

Kalaja e Mborjes

Kalaja e Mborjes apo Germadhat e Gurit te qytetit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Mborje, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer "586, 4874" me "17.03.1948/23.09.1971".

                                               

Bazilika Gjuricaj

Bazilika Gjuricaj eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Durresit, ne qarkun e Durresit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 194, 21.04.2006". Bazilika daton qe nga shekulli i 5-6-te dhe u zbul ...

                                               

Kalaja antike e Rubikut

Kalaja antike e Rubikut eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Mirdites, ne qarkun e Lezhes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 1886/DT 10.06.1973 ".

                                               

Kalaja e Durrësit

Kalaja u ndertua nga perandori i Perandorise Bizantine Anastasi I cili ka origjinen nga Durresi. Ne ate kohe, Anastasius e beri Durresin nje nga qytetet me te fortifikuara ne Adriatik. Riparime te mureve jane kryer qe prej termetit shkaterrimtar ...

                                               

Kalaja e Kalivaçit

Kalaja e Kalivaçit ne rrethin e Tepelenes daton nga shek. V Para Krishtit, eshte monument kulture qe shtrihet ne pjesen jugore te fshatit me te njejtin emer. Me vendndodhje mbi nje koder shkembore, kalaja e Kalivaçit e listuar ne objektet monumen ...

                                               

Propilaea

Propilaea, propilea ose Propilaia eshte nje monument porte ne arkitekturen e vjeter greke. Shembulli prototipik grek eshte propilaea qe sherben si hyrje ne Akropol, ne Athine. Porta Greke per ringjalljen e markes se Berlinit dhe Propilaea ne Myni ...

                                               

Kisha e Shën Mërisë (Kosinë, Përmet)

Kisha Fjetja e Shen Merise ne Kosine, Permet, sipas disa arkeologeve çekosllovake, eshte e percaktuar si ndertim te vitit 1460, por struktura eshte me e hershme dhe tregon qe kisha ekziston qysh nga koha e Perandorit Justinian, ne shekullin VI. N ...

                                               

Rrënojat e Kishës në Bixellenje

Rrenojat e Kishes ne Bixellenje eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Bixellenje, rrethi i Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ".

                                               

Gradishta e Belshit

Gradishta e Belshit ne krahinen e Dumre-se eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Belsh, rrethi i Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me numer 586 e 4874 me 17.03.1948 e 23.09.1971 ".

                                               

Manastiri i Shën Mëhillit, Buzovik, Viti

Manastiri me te drejte mund te konsiderohet edhe me i vjeter se ç’e ka datuar ish IKMMK, sit e shek. XIV. Informacionet flasin se manastiri ka qene vendbanim i peshkopit bizantin ne kohen e perandorit Bazili II. Bazili II I njohur si" Bullgarovra ...

                                               

Kisha e Shën Jovanit

Kisha e Shen Jovanit ne Korçe i perket periudhes se shek XIV. Nga ana arkitektonike ajo eshte ngritur ne te njejten periudhe me Kisha e Shen Mitrit. Te dyja jane afer njera tjetres dhe perdorin gure te zinj te zones. Bie ne sy piktura e hershme e ...

                                               

Kisha e Shën Mëhillit (Berat)

Kisha e Shen Mehillit eshte nje kishe ortodokse mesjetare jashte kalase se Beratit ne Shqiperi, e vendosur mbi nje koder te qytetit. Kisha mendohet te jete ndertuar ne shekullin XIV dhe i dedikohet Shen Mehillit.

                                               

Kisha e Shna Prendes, Pllanë

Kisha e Shna Prendes ne lindje te Pllanes ne rrethin e Lezhes, dhe ngrihet ne lartesine e kodres mes nje gjelberimi. Ajo eshte nje kishe e madhe nje nefeshe dhe perbehet prej naosit dhe narteksit. Monumenti eshte nje ndertim I shek XIV-te I stili ...

                                               

Kisha e Shën Palit dhe Shën Pjetrit

Gjakova kishte nje tradite fetare katolike, e cila lulezoi ne kohen e Gjon Nikolle Kazazit, arqipeshkvit te Dioçezes se Shkupit. Por gjate periudhave te ndryshme numri i katolikeve zvoglohej dhe, si rrjedhoje, famullia e saj shpesh pushonte se ve ...

                                               

Kalaja e Bashtovës

Kalaja e Bashtoves ngrihet prane fshatit te Vile-Bashtoves ne nje distance prej 3-4 km, ne veri te grykederdhjes se lumit te Shkumbinit. Keshtjella eshte ndertuar ne shekullin XV dhe u ka sherbyer venecianeve, per shkembime tregtare. Zona e Basht ...

                                               

Ura e Terzive

Ura e Terzive eshte nje monument i trashegimise kulturore i vendosur ne afersi te fshatit Bishtazhin afer Gjakoves ne Kosove. Ajo eshte nje shembull shume i rendesishem i ndertimit te urave Osmane ne Kosove. Ajo eshte ndertuar mbi lumin Erenik, n ...

                                               

Kisha e Shën Kollit (Shelcan, Elbasan)

Kisha e Shen Kollit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Shelcan, rrethi i Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 586 / 4874 me 17.03.1948 e 23.09.1971 ".

                                               

Kisha e Shën Kollit (Vuno)

Kisha e Shen Kollit ne Vuno, nje fshat ne Himare ne rrethin e Vlores, Shqiperi, eshte nje kishe e ndertuar ne shekullin e XVI, qe nuk ben pjese ne Listen zyrtare te Monumenteve te mbrojtuar nga shteti ne Shqiperi.

                                               

Manastiri i Shën Thanasit, Erind

Manastiri i Shen Thanasit ne Erind, nje fshat ne komunen Lunxher ne rrethin e Gjirokastres, Shqiperi, eshte nje manstir i ndertuar ne shekullin e XVI, qe, çuditerisht, nuk ben pjese ne Listen zyrtare te Monumenteve te mbrojtuar nga shteti ne Shqi ...

                                               

Vila Parisio

Vila Parisio eshte nje vile ne Lija, Malte. Ajo u ndertua ne shekullin e 16-te nga familja Muskati, dhe perfundimisht kaloi ne duart e familjeve Parisio Muskati, de Piro dhe Strikland. Aktualisht eshte selia e Fondacionit Strickland, dhe gjithash ...

                                               

Kalaja e Gjon Boçarit

Kalaja e Gjon Bocarit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Tragjas, Rrethi i Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer NR. 6, DT, 15. 01. 1963 ".

                                               

Kisha e Shën Kollit (Grabovë e Sipërme)

Kisha e Shen_Kollit ne Grabove eshte nje kishe ortodokse, monument i trashegimise kulturore ne Grabove e Siperme, Rrethi i Gramshit, Qarku i Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture / Urbanistike", i miratuar me numer 22 me 15 ...

                                               

Armatura

Armatura fjale e perdorur nga shqipfolesit nen ndikimin e gjuhes gjermane qe ne gjermanisht nenkupton pajisjet teknike, sistemet e aparateve matese dhe me udhezime perdorimi si dhe godinat apo ndertimet me qellim ndalimi, izolimi.

                                               

Bunk’Art

Nje bunker i tille me 5 kate nen toke eshte ndertuar mes viteve 1972 dhe 1978, me 106 dhe nga nje salle Kuvendi, ku ekspozohen objekte qe jane perdorur nga ish udheheqesit komuniste ne vitet 76’-80’, ndodhet ne zonen e njohur si Shish Tufina, ne ...

                                               

Bunk’Art 2

"Bunk’Art 2" prane Ministrise se Brendshme ne Tirane ze nje siperfaqje prej 1.000 metrash katrore dhe perbehet nga 40 dhoma, te cilat prezantojne historine nga viti 1912 deri ne 1991-shin permes fakteve te marra nga Arkiva e Shtetit dhe Ministria ...

                                               

Diga

Diga eshte pende e ngritur ne rrjedhen e nje lumi per te grumbulluar ujin zakonisht ne vendin ku ndertohet nje hidrocentral ose ku krijohet nje liqe artificial a rezervuar uji. Ne pergjithesi pengesat per te pritur ujerat qe vershojne.

                                               

Fener deti

Fenerdeti ose fari i detit eshte nje kulle, ndertese ose nje lloj tjeter strukture e krijuar per te leshuar drite te forte nga nje sistem llambash dhe lentesh me qellim te ofrimit te ndihmes per drejtuesit e anijeve gjate lundrimit ne det ose ne ...

                                               

Hotel Dajti

Hotel Dajti eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Tiranes, ne qarkun e Tiranes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 122 me 05.03.2007 ". Hotel Dajti ka qene nje nga hotelet me te hershem dhe ...

                                               

Inspektori

Inspektor nenkupton personin zyrtar, specialist ne fushen e inxhinierise se ndertimit dhe teknologjise se produkteve te ndertimit, qe inspekton zbatimin e ketij Ligji.

                                               

Kalldrëmi

Kalldremi eshte nje lloj shtrimi rruge a oborri, pavaresisht kallepit, me gure te njefare madhesie perdorur per kembesore apo makina. Kush ushtron zejen e ndertimeve te rrugeve kalldrem quhet kalldremxhi.

                                               

Kantieri

Kantieri eshte vend a shesh zakonisht i rrethuar, ku jane grumbulluar materiale e pajisje te ndryshme dhe ku punohet per ndertimin e nje fabrike, te nje hidrocentrali etj. Me fjale tjera qender e perkohshme pune e banimi per ndertuesit, montuesit ...

                                               

Kulla e vrojtimit në Durrës

Kulla e vrojtimit ne Durres ose Kulla e kapitenarise sherben per te ndjekur te gjitha situatat detare, per te monitoruar lundrimin e anijeve si dhe per te drejtuar operacione detare ne raste te jashtezakonshme. Ne kulle funksionojne disa salla ko ...

                                               

Magazina

Magazina eshte nje objekt ne te cilin mbahen per nje kohe te caktuar mallera, produkte apo gjesende tjetra. Magazina ne ekonomi eshte nje ndertese mbi nje hapesire me nje porte nepermjet te ciles hyne dhe dalin mallrat. Mallrat hyrse vijne nga nj ...