ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 302
                                               

Krahina e Llapit

Krahina e Llapit ze hapesiren veri-lindore dhe eshte nje teresi mikrogjeografike.Llapi ne kuptimin e gjere perfshine territorin e ujembledhjes se lumit Llap.Ujembledhja e Llapit fillon nga Mali i Argjendte, te cilin me vone serbet e quajten Kopao ...

                                               

Rrethimi i parë i Krujës

Casualties1: 1.000 te vrare, plagosur etj Casualties2: 20.000-50.000 Rrethimi i pare i Krujes ka ndodhur ne vitin 1450, kur nje ushtri Osmane prej rreth 100.000 trupash jane caktuar qe te rrethojne Krujen ne Shqiperi. Lidhja e Lezhes, e udhehequr ...

                                               

Beteja e dytë e Oranikut (1456)

Beteja e dyte e Oranikut u zhvillua ne pranveren e vitit 1456 ne fushat e Oranikut ne Shqiperi. Moisi Arianit Golemi, mbreti i Dibres, nje nga oficeret e Skenderbeut, e tradhetoj Skenderbeun duke u bashkuar me osmanet pas humbjes se Beratit. Gole ...

                                               

Rrethimi i tretë i Krujës

Rrethimi i trete i Krujes nga Perandoria Osmane ka ndodhur ne 1467 ne Kruje ne Shqiperi. Disa muaj pas deshtimit te dyte te rrethimit, Mehmeti II udhehoqi nje ushtri per ne Shqiperi ne 1467. Skenderbeu per here te pare sulmoi Mehmedin ne luginen ...

                                               

Rrethimi i katërt i Krujës

Rrethimi i katert i Krujes nga Perandoria Osmane ka ndodhur ne vitet 1476-1478 ne Kruje ne Shqiperi, pas vdekjes se Skenderbeut, dhe rezultoi ne pushtimin e qytetit pas deshtimit te tre rrethimeve para. Te demoralizuar dhe te rende te dobesuar ng ...

                                               

Babatincët

Babatincet - keta erdhen nga fshati Babatince i Toplices.I perkasin fisit Krasniq.Nga kjo vellezeri erdhen vetem nje familje,tani prej tyre jane 10 sosh.Nje familje eshte shfarosur nderkaq nje tjeter ka migruar per Turqi.Madje 4 familje kane rene ...

                                               

Bashkimi kombëtar

Bashkimi kombetar eshte ide per nje proces per te bashkuar te gjithe trevat shqiptare me qellim te krijimit e nje shteti shqiptar. Bashkimi i Shqiperise me Kosoven eshte nje proces politike, e rigjalleruar pasi Kosova shpalli pavaresine ne vitin ...

                                               

Beteja e Carralevës

Beteja e Carraleves ishte beteje ndermjet kryengritesve shqiptare te udhehequr nga Isa Boletini dhe forcave te ushtrive osmane te komanduara nga gjenerali Shefqet Turgut Pasha. U zhvillua ne rajonin Shtimje-Jezerce-Carraleve Kosove. Moren pjese 2 ...

                                               

Bogujevcët

Bogujevcet, ne baze te patronimit mund te perfundojme se jane me prejardhje nga fshati Bogujevc, por nuk e dime saktesisht se a jane nga fshati tjeter, qe mban kete emertim qe ishin te banuara, po ashtu, me shqiptare ose ne fshatin tjeter, Bojuge ...

                                               

Bresët

Breset - apo Breveset jane nga fshati Brese i Toplices,rrethi i Kosanices,atebote erdhen 2 familje,me vone shumica emigruan per Turqi.Tani momentalish sa i perket kesaj famlije kemi pak antar

                                               

Bunjakët

Bunjaket - me prejardhje jane nga Bunjak i Toplices.Keta jane te fisit Krasniq.Ne kohen e shpernguljeve ketu erdhi vetem nje,tani ketu gjenden kater familje.Nje familje e kesaj vellazerie u vendos ne Podujeve,dy te tjerat kan migruar ne Turqi.

                                               

Dardania në Mesjetë

Jane te shumta metodat e politikes ekspansioniste serbe per uzurpimin e trojeve shqiptare, dhe te gjitha kane per qellim pastrimin etnik te Dardanise nga shqiptaret dhe kolonizimin e saj me serbe e malazeze. Qyshe ne Kodin e "car Dushanit" te she ...

                                               

Demografia e Vilajetit të Kosovës

Nga defteri i regjistrimit te popullsise me 1455, kur shqiptaret ishin te pranishem ne menyre masive ne viset lindore te pllajes se Kosoves. Defteret osmane deshmojne se edhe ne anen e Pejes me 1485 thuaj se e gjithe" popullsia ishte shqiptare’’. ...

                                               

Deshishkët

Deshishket,kane ardhur nga fshati Deshishk i Toplices, te cile i perkasin fisit Gash. Ketu erdhen dy familje. Mirepo Deshishke nuk ka me ngase me 1913 migruan per Turqi.

                                               

Gjerakët

Gjeraket rrjedhin nga fshati Gjerak i Toplices. Ketu erdhen dy shtepi. Nje ndeshet ne Sllatine te madhe, komuna e Prishtines. Tani ne kete fshat jane 3 shtepi. Gjeraket I perkasin fisit Kelmend.

                                               

Historiku i shkollës fillore ’’Dituria" në Samadraxhë

Shkolla fillore "Dituria" ne Samadraxhe eshte shkolle e plote fillore dhe ne kuader te saj nuk ka paralele te ndara fizike. Sipas deshmive, puna edukativo-arsimore per here te pare ka filluar ne vitin 1928. Atebote mesimi eshte zhvilluar ne gjuhe ...

                                               

Kërrtokët

Kerrtoket kane ardhur nga fshati Kerrtok i Toplices, rrethi i Kurshumlise. Ne krye te kohes erdhi nje familje, tani jane 5 familje, jane te fisit Krasniq. Keta me pare paten jetuar ne Ternavice te kesaj komune.

                                               

Klisurët

Klisuret -arriten nga fshati i Klisurices i Toplices rreth i Dobriqit. Ne fillim erdhen 4 familje,tani jane 7 familje,5 te tjera kane migruar ne Turqi.Me Pastaj 2 familje kane shkuar ne Podujeve

                                               

Kolonizimi i Viseve Jugore të tokave shqiptare gjatë viteve-1918-1941

Dekretligji per kolonizimin e viseve jugore, per te cilin ne me pare kemi shkruar, sot ka hyre ne fuqi. Per zbatimin e tij, Ministrise per Reformen Agrare i eshte ndare kredi pertej 20 milione dinare. Keshtuu ne fund ajo" çeshtje e stergjatur esh ...

                                               

Beteja e Koshares

Beteja e Koshares u zhvillua me 9 Prill te vitit 1999 ne kuader te Operacionit Shigjeta, ndermjet Ushtrise Çlirimtare te Kosoves dhe Ushtrise se Jugosllavise. Ushtria Çlirimtare e Kosoves mori mbeshtetje nga Ushtria e Shqiperise dhe nga Forcat aj ...

                                               

Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë

Nga kolonia ne autonomi Shkarkimi i Aleksander Rankoviqit zevendes president i Jugosllavise dhe shef i sigurimi sekret me 1966, ishte edhe nje freskim i historis se shqiptarve ne Jugosllavi. Nder shqiptaret e Jugosllavise lulezone autonomia dhe z ...

                                               

Kuvendi i Ferizajit 1908

Kuvendi i Ferizajit me 5-23 korrik 1908 dhe rrjedhat politike ne Gjilan dhe rrethine. Si parapergatitje e pjesemarrjes se Kazase se Gjilanit ne Revolucionin xhonturk ka qene tubimi ne fshatin Orman?, afer Shkupit ne veren e vitit 1908 dhe ne prag ...

                                               

Marrëveshja e Rambujesë

Marreveshja e Rambujese ishte nje marreveshje e propozuar per paqe mes Republikes Federale te Jugosllavise dhe nje delegacionit te shqiptareve te Kosoves. Marreveshja u hartua nga Organizata e Traktatit te Atlantikut Verior dhe zgjodhi Kalane e R ...

                                               

Muhaxhirët e Qytetit të Gjilanit

Muhaxhiret e qytetit te Gjilanit siç dihet, rrethanat e krijuara me Krizen Lindore dhe luften ruso-osmane, bene qe mijra familje shqiptare te tjera te ndjekura t’i braktisin trojet e veta ne Sanxhakun e Nishit, per t’u vendosur ne vise te ndryshm ...

                                               

Oracët

Oracet atebote ketu vjen vetem nje familje, pastaj behen tri familje, qe i perkasin fisit Krasniq. Prejardhjen e hasin nga fshati Orace ne rajonin e Kurshumlise. Sipas K.Ristiqit, keta paten kaluar ne Ravnishor prej nga erdhen atehere ketu.

                                               

Parduzët

Parduzet kane ardhur nga fshati Parduz i Toplices, rrethi i Kurshumlise. Keta i perkasin fisit Kelmend. Ne fillim prej tyre erdhi vetem nje familje, tani jane 15 sosh, tri familje jane shperngulur ne Turqi, ndersa tri jane transferuar ne Leskovc, ...

                                               

Potenciali arkeologjikë në Kosovë

Dokumentacioni ne literaturen shqipe dhe ate boterore per historine e territorit te Kosoves eshte i manget dhe i pakte. E vertet qe ne kohet e fundit ne literaturen boterore jane paraqitur punime te shumta propagandistike. Kjo dukuri ka marr hove ...

                                               

Prefektura e Kosovës

Lidhur me rrethanat dhe aresyet e emertimit te kesaj prefekture me emrin "Kosova" mendohet qe ishin motive politike e patriotike, per te nenvijezuar ndarjen e padrejte te Kosoves nga shteti shqiptar dhe unitetin natyror te ketyre dy aneve te kufi ...

                                               

Radio Televizioni i Prishtinës

Radio Televizioni i Prishtines, shkurtuar si RTP ose TVP, ishte radio televizioni i pare shqiptar i Kosoves. Nderprerja e programeve nga ky televizion u realizua me masa te dhunshme te ndermarra nga qeveria serbe ne vitin 1990. Radio Prishtina fi ...

                                               

Rastelicët

Rastelicet -jane te ardhur nga fshati Rastelice e Toplices.Ne balle te kohes erdhi nje familje me vone kjo familje shtohet,keshtu qe,dy sosh migrojne ne Turqi dy tjera vendosen ne fshatin Bukosh,i cili gjendet ne komunen e vushtrrise,tash jane be ...

                                               

Refugjatët kosovarë në Shqipëri

Refugjatet kosovare ne Shqiperi i referohen kryesisht shqiptareve etnike te Kosoves duke ikur nga Lufta e Kosoves ne Shqiperine fqinje ne vitin 1999. Kjo krize ishte e jashtezakonshme ne ate kohe, si nje levizje e popullsise kjo e madhe ne nje pe ...

                                               

Sellovët

Sellovet keta e heqin prejardhjen nga fshati Sellove i Toplices, rrethi i Kurshumlise. Atebote paten ardhur tri familje, tani ketu jane bere 10 familje. Dy familje jane shperngulur ne Turqi. Ne Podujeve ka rene nje familje Sollov.

                                               

Spancakët

Spancaket -kane ardhur nga fshati Spance i Toplices, rrethi i Kurshumlise. Prej tyre erdhen dy familje, tani jane 10 sosh ndersa ne Turqi jane shperngulur edhe 3 famlije tjera

                                               

Tërmëkollët

Termekollet, vete patronimi i tyre i sotem deshmon per toponimik te fshatit, nga cili migruan. Ne krye te kohe erdhen 2 familje tani jane 4 sosh, qe i takojne fisit

                                               

Tovërlanët

Toverlanet vete nga patronimi na tregon se erdhen nga lokaliteti Toverlan i Toplices. Me fis jane Gash. Ne fillim ketu vijne dy familje, nderkaq tani i kemi 6 sosh. Dy familje tjera migruan ne Turqi.

                                               

Transporti hekurudhor në Kosovë

Transporti hekurudhor ne Kosove zhvillohet ne rrjetin hekurudhor me nje gjatesi prej 333, 951 kilometra deri ne 105.784 kilometra, ndersa linja industriale perfshine 103.4 km. Hekurudhat e Kosoves jane prone e sektorit publik, ku shteti ka te dre ...

                                               

Vilajeti i Kosovës

Vilajeti i Shkupit me vone i Kosoves ishte nje ndarje administrative gjate sundimit te Perandorise Osmane. Krijimi i tij eshte bere me 1868 i njohur si Vilajeti i Prizrenit ku e kishte edhe qendren. Ne kete kohe Vilajeti i Kosoves shtrihej ne ter ...

                                               

Visokët

Visoket jane visoka e Toplices,rrethina e dikurshme e Kosanices,tani e Kurshumlise.Me fis jane Krasniq.Ne fillim erdhi nje familje,e cila tani u shtua

                                               

Vladislav Grammarian

Vladislav Grammarian ishte nje bullgarmurg i krishtere, shkrues, historian dhe teolog aktiv ne Serbine dhe Bullgarine mesjetare, konsiderohet si pjese e dy serbeve dhe korpusit letrar bullgare. Koleksionet e doreshkrimeve te tij perbejne nje perm ...

                                               

Vllahinjët

Vllahinjet, prejardhja e tyre eshte nga fshati i Vllahinje e Toplices, rrethina e Kurshumlise. Prej tyre erdhi nje familje, tani jane 2 familje. Perveq ketyre familjeve, te tjerat kane migruar ne Turqi.

                                               

Vrellakët

Vrellaket atebote vjen nje familje, tani jane tri sosh. Prejardhjen e tregon vete patronimi e keta i heqin zanafillen nga Vrella e Toplices, qe i takojne fisit Krasniq, tani jane bere 8 familje.

                                               

Vuçollët

Vuçollet rrjedhin nga fshati Viça e Toplices, kurse keta quhen Vuçolle. Atebote vjen nje, kurse tani jane 4 familje. Fshati Viça eshte edhe sot e kesaj dite afer Prokulpes, kurse Vuçe skemi hetuar fare.

                                               

Zebicët

Zebicet jane me prejardhje nga fshati Zebice i Toplices, rrethina e Kurshumlise. Ne fillim erdhen dy, tani jane 10 familje, nje familje ka migruar per Turqi. I perkasin fisit Krasniq.

                                               

21 dhjetor 1990

21 dhjetori 1990 njihet nga populli shqiptar si data kur jane hequr te gjitha monumentet, bustet, e imazhet e diktatorit Stalin ne te gjithe Shqiperine nga Shteti komunist me urdher te qeverise.

                                               

Ali Pasha dhe Shqipëria në arkivat britanike

Ali Pasha dhe Shqiperia ne arkivat britanike autori: Irakli Koçollari. Botuar: Iceberg. Tirane, 2013. Faqet e librit 480. Dokumentet qe sjell ky punim jane nje copez e "ketij mozaiku" te madh, qe "stuhite" e koheve e kane shpene larg ne Arkivat B ...

                                               

Beteja e Sfetigradit (1448)

Ne qershor te vitit 1448, nje ushtri e madhe osmane e komanduar nga Sulltan Murati II se bashku me te birin e tij 21-vjeçar, Mehmetin II, i cili me pas do te behej edhe ai sulltan. Ajo u perqendrua mbi keshtjellen e Sfetigradit, si baza kryesore ...

                                               

Dita e Flamurit (Shqipëri)

Dita e Flamurit ose ndryshe i njohur si dita e pavaresise se Shqiperise festohet çdo me 28 nentor ne trojet Shqipetare Kjo i referohet shpalljes se pavaresise me 28 nentor 1912 dhe ngritjes se flamurit te Shqiperise ne Vlore, i cili i perputhet m ...

                                               

Djegia e Dibrës

Pranvere e vitit 1915. Kishte ardhe momenti qe Serbia te" korrte” frytet e gjithe asaj pune te bere me anen e Esat Pashes, Arif Hyqimetit, Hysen Bej Goles etj. Shume shpejt forcat serbe pushtuan gjithe Dibren, ndersa filluan te" shperblejne” besn ...

                                               

Djelmnia e Shalës

Bashkimi i Djelmnis se Shales”, qe do te thote Beslidhja e Vegjelis Rinis se Armatosun, u themelua rreth vitit 1890. Ideatori, themeluesi dhe udheheqesi kryesor ishte Strategu i luftes Popullore Mehmet Shpendi kryetar, anetar; Çun Nika, Marash De ...

                                               

Eugjen Merlika

Eugjen Merlika ka lindur ne vitin 1944. Ai dhe familja e tij ishte i persekutuar gjate sistemit komunist ne Shqiperi,ne Kampin e Tepelenes dhe internim ne Lushnje, Vlore, Burrel