ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 30
                                               

Politeizmi

Politeizmi eshte nje fjale kyçe ne dijen rreth fese, ky term do te thote -"besimi ne disa zota" pra ku nje adhuron disa hyjni. Politeizmi qe nje nga menyrat e para te ushtrimit feve te para. Politeizmi eshte karakteristike per religjionet e vjetr ...

                                               

Profecia

Profetesia eshte nje dhunti hyjnore e thenies se te vertetes, veçanerisht parathenien e ngjarjeve qe do te ndodhin ne te ardhmen. Njeriu qe thote profetesite quhet profet. Domethenia dhe kuptimi i profetesive varet nga kultura dhe historia. Profe ...

                                               

Profeti

Profeti ose Pejgamberi eshte nje njeri besimtar, me dhunti te thella morale dhe fuqi te madhe shprehese, qe flet nga frymezimi hyjnor, duke zbuluar ose shpjeguar deshiren e Perendise. Profeti mund te perkufizohet edhe njeriu i zgjedhur nga Perend ...

                                               

Ringjallja

Ringjallja sipas disa besimeve fetare eshte rikthimi ne jete i te vdekurit. Sipas ketyre besimeve fetare, kryesisht judaizmit, krishterimit dhe islamit rikthimi ne jete pas vdekjes dhe rigjallerimi apo mos-shuarja e shpirtit te vdekurit eshte i m ...

                                               

Sikizmi

Sikh eshte nje ndjekes i Sikhizmit, nje fe monoteiste qe filloi ne shekullin e 16 ne rajon Punjab. Termi sik ​​do te thote dishepull, nxenes apo. Nje sik eshte nje dishepull / lende e mesues feje. Sipas Guru Granth Sahib, mesues feje te Sikhs, pe ...

                                               

Supersticioni

Supersticioni Termi supersticion, perdoret per te permbledhur besime irracionale te cilat mund te ndikojne ne jeten e atyre qe i besojne. Ky lloj besimi eshte shume subjektiv pasi asgje nuk eshte e vertetuar por per njerezit qe i besojne mund te ...

                                               

Tengrizmi

Tengrism, here pas here per te referuar si Tengrianism, eshte nje term modern turk "QK" dhe "Tanrı" qe korrespondon me mongolisht khukh dhe Tengri, perkatesisht.

                                               

Wicca

Wicca eshte me e perhapur e feve dhe levizjet shpirterore qe i perkasin levizjes neo-pagane, shpesh i quajtur "fe e natyres" ose, me rralle tani, l "feja e lashte" mund te konsiderohet nje lloj fe / rruga shpirterore e misterit qe kryesisht adhur ...

                                               

Gjeografia

Gjeografia (nga greq. γη / γαια, gi / geo - toke, dhe γραφειν, grafi - pershkrim. Gjeografia eshte shkenca qe studion dukurite qe ndodhin ne natyre dhe pamjen e jashtme te tokes. Gjeografia ndahet ne Gjeografin fizike dhe shoqerore. Ne Gjeografin ...

                                               

Ablacioni

Portali i Gjeografise Ablacioni. Ablacioni eshte procese i zvogelimit te mases se akullnajes ose shtreses se bores, kryesisht te pjeses siperfaqesore per shkak te shkrirjes, avullimit sublimacionit, shembjes dhe rreshqitjes se ortekeve te bores o ...

                                               

Abrazioni

Abrazioni -Ne dete, oqeane e liqene ererat formojne valet qe veprojne ne bregdet dhe formojne forma te veçanta te relivit.Veprimi i valeve qe mbeshtetet ne rrenimin e bregdetit, bartjen e materialit quhen forma abrazive. Ato mund te jene erozive ...

                                               

Agjencia Kombëtare e Bregdetit

Agjencia Kombetare e Bregdetit eshte institucion publik, i cili eshte i varur nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit. Eshte pergjegjes per monitorimin e zbatimit te politikave dhe rregulloreve qe promovojne zhvillime te qendrueshme te turizmit per ...

                                               

Agjencia Kombëtare e Turizmit

Agjencia Kombetare e Turizmit eshte institucion publik, i cili eshte i varur nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit. Fillimisht ajo eshte themeluar ne maj 2005 me emrin Enti i Turizmit Shqiptar dhe me vone, ne baze te Ligjit nr. 9734, date 14/05/2 ...

                                               

Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura

Agjencia Kombetare e Zonave te Mbrojtura eshte institucion publik, i cili eshte i varur nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit. Detyrat kryesore te tij jane perqendruar ne menaxhimin, mbrojtjen, zhvillimin, zgjerimin dhe funksionimin e zonave te m ...

                                               

Akullnaja

Akullnajat - Uji ne toke paraqitet edhe ne gjendje agregate te ngurte. Akullnajat ndahen ne malore dhe kontinentale. Akullnajat malore krijohen mbi kufirin e bores, ne brezin e mesem gjenden ne rreth 3000 m lartesi, kurse ne brezin tropikal ne rr ...

                                               

Albedoja

Albedo quhet ajo pjese e rrezatimit diellor qe rreflektohet prej siperfaqes tokesore dhe ujore. Albedoja eshte dryshimi ne mes rrezatimit elektromagnetik dhe rrezatimit qe bie ne siperfaqen e tokes., shprehet me vlere decimale ose si perqindjenga ...

                                               

Alterimi (Tjetërsimi)

Alterimi shkaktohet nga ndryshimi i temperaturave gjate dites dhe nates, dhe ne stinet e vitit shkembinjte qe jane ne kontakt me ajrin shkaterrohen dhe imtesohen. Me bymimin dhe tkurrjen e mineraleve qe i perbejne shkembinjte, gjate amplitudave t ...

                                               

Anekumena

Anekumena jane hapesirat e pabanuara ne planeten Toke ne te cilat njerezit nuk jane vendosur per te banuar, p.sh. ne Antarktik, ne veriun amerikan dhe ne Siberi, ne pjesen me te madhe te shkretirave pa uje, ne masivet e larta malore dhe ne pyjet ...

                                               

Anët e horizontit

Anet e horizontit jane veriu, jugu, lindja, dhe perendimi, zakonisht identifikohen nga inicialet e tyre - N, S, E, W. Ato kryesisht perdoren per tu orientuar ne natyre, por edhe ne percjelljen e rrotullimit te trupave qiellor.

                                               

Antarktiku

Antarktida ose siç quhet ndryshe kontinenti i bardhe", perfshin te gjitha viset qe shtrihen midis Polit te Jugut dhe Rrethit Polar te Jugut. Pjeset me te medha te tij perhere jane te mbuluara me bore dhe me akull, per kete arsye quhet edhe "konti ...

                                               

Antarktis

Antarktis, nuk duhet ngaterruar me Oqeanin Antarktik Jugor, eshte zona e Polit Jugor, e cila perfshin token dhe detin perreth tij. Ne qender te kesaj zone gjendet kontinenti i Antarktikut, i quajtur ndryshe edhe Kontinenti Jugor, por per te cilin ...

                                               

Arkipelagu

Arkipelagu eshte grup i ishujve me ndertim dhe gjeneze te perbashket. Zakonisht ndodhen ne det te hapur, derisa rralle gjinden ne afersi te masave tokesore. Shpesh jane me origjine vullkanike, por ka edhe shume procese qe ndikojne ne formimin e t ...

                                               

Astenosfera

Astenosfera eshte shtresa me e eperme e sferes se mesme te Tokes ose manteliit, qe shtrihet ne thellesi 100–350 km nen kontinente dhe 50–220 km nen fundin e oqeaneve, e trashe rreth 150 km. Astenosfera ka veçori veshtullore dhe ne te zhvillohen p ...

                                               

Atmosfera

Atmosfera eshte nje shtrese gazesh qe mbulon nje trup qiellor. Ajo perbehet shpesh nga nje perzierje gazrash te ndryshem, dhe mbahet e mberthyer nga fuqia e rendeses ne trupat qiellore. Atmosfera eshte ne siperfaqe me e dendur dhe me rritjen e la ...

                                               

Atoli

Atoli eshte ishull koral. Atolin e rrethojne koralet te cilet rriten rreth ishujve vullkanik ne detrat e viseve tropike, posaçerisht ne Oqeanin Paqesor dhe ate Indian. Atolet kane formen e unazes por edhe te gjysemrrethit, ne mes eshte gjiri i ce ...

                                               

Azia Juglindore

Azia Juglindore eshte regjion ne Azi. Shtrihet ne vendprerjen e pllakave gjeologjike te cilat cilesohen me aktivitet te larte seizmik dhe vullkanik. Azia Juglindore eshte e ndare ne dy regjione, Indokinen dhe Arkipelagu I Malajes. Indokina ose Az ...

                                               

Azia Jugore

Azia Jugore nrdyshe shpesh quhet edhe si nenkontinenti Indian shtrihet ne jug te kontinentit te Azise. Ketu bejne pjese keto shtete: India, Pakistani dhe Bangladeshi, te cilat perbejne pjesen me te madhete nekontinentit te Indise Azia Jugore rrej ...

                                               

Azimuti

Azimuti eshte kendi qe formohet ndermjet veriut dhe nje pike ose objekti ne hapesire ose harte. Shfrytezohet per te percaktuar poziten e pikave ose objekteve ne horizont. Matet ne kahjen e levizjes se akrepave te ores dhe shprehet ne shkalle. Per ...

                                               

Bazalti

Bazalti eshte shkemb magmatik siperfaqesor i rraset, i ngjeshur dhe i rende. Ka ngjyre te mbyllte rendom te zeze, te kalter te mbyllet dhe ngjyre te hirte. Eshte i perbere kryesisht nga plagjioklazi, augjiti dhe olivine. Me se shpeshti ka struktu ...

                                               

Bërthama e Tokës

Berthama e Tokes shtrihet ne qender te planetit Toke. Fillon nga thellesia rreth 2 900 km dhe diametri i saj eshte rreth 7 000 km. Kryesisht pebehet nga hekurit dhe nikelit. Eshte e ndertuar prej dy pjeseve me dendesi te ndryshme: pjeses se jasht ...

                                               

Biogjeografia

Portali i Gjeografise Biogjeografia studion biosferen perkatesisht ne boten bimore dhe shtazore ne te, shperndarjen e tyre dhe varesine e tyre nga mjedisi gjeografik. Organizmat e gjalle, qe e perbejne biosferen ndahen ne dy grupe te medha: bimet ...

                                               

Biomat

Duke u nisur nga klima dhe cilesi te tjera te mjedisit siperfaqja e rruzullit tokesor ndahete ne disa zona te medha te cilat qehen BIOMA. Biomat i kemi ujore dhe tokesore.Pjesa ujore ndahet ne bioma detare dhe ne bioma e ujrave te embla. Bioma de ...

                                               

Biosfera

Biosfera - eshte njeri nga mbeshtjellesit siperfaqesor te planetit tone, qe se bashku me atmosferen, litosferen dhe hidrosferen e sajojne mbeshtjellesin gjeografik te Tokes, qe eshte lenda e studimit te gjeografise. Ne perberjen e biosferes hyjne ...

                                               

Biotopet

Biotopet jane mjedise ne te cilat jetojne organizmat. Biotopet themelore jane: tokesore, ujore dhe ajrore. Me ndarje tjeter biotopi tokesor ndahet ne siperfaqesore, nentokesor ne Toke) dhe i shpellave, kurse biotopi ujor ndahet ne ujera te embla ...

                                               

Bora (erë)

Bora eshte nje ere e thate, te ftohte dhe i hazdisur bien ne mes Triestes dhe Kvarner dhe Istrias dalmat dhe Malit te Zi bregdetin e Adriatikut. Ererat nga lloji bora perfshijne frekuencen e tyre dhe me shpejtesi te larta mesatare e tyre, veçaner ...

                                               

Breshëri

Bresheri formohet nga subliminimi i avujve te ujit, kur ka levizje te shpejte vertikale te ajrit dhe ftohje te shpejte. Bresheri bie ne forme te kokrrave te akullit fhe gjate stineve te ngrohta te vitit. Ka raste kur kokrrat e bresherit jane te m ...

                                               

Briri i Afrikës

Briri i Afrikes eshte nje gadishull ne Afriken Lindore qe futet ne kanalin Guardafui, shtrire pergjate anes Jugore te Gjirit te Adenit dhe Detit te Kuq ne jugperendim. Zona eshte projekti lindor i kontinentit Afrikan. Briri i Afrikes nenkupton ra ...

                                               

Bryma

Bryma eshte lloj i reshje se ulet me strukture prej kristaleve te akullit shume te imeta, e ngjashme me boren, qe formohet si shtrese shume e holle ne siperfaqen e tokes, mbi fletet e bimeve, mbi sendet e ftohta etj. Krijohet ne pjesen e ftohet t ...

                                               

Busulla

Kompasi ose Busulla eshte paisje qe sherben per orientim ne hapesire. E ndertuar nga magneti dhe gjilpera e cila perdoret si tregues per orientim ne hapesiren e rruzullit tokesor.Magnetet jane perdorur per here te pare per prodhimin e busullave. ...

                                               

Cikloni

Cikloni eshte hapsira me shtypje te ulet atmosferike ne krahasim me rrethinen. Cikloni shenmohet me N. Ajri ne kete hapsire rrymon nga pjeset anesore ne drejtim te mbrendise, pershkak te koncentrimit kah brendia fillon te ngritet dhe te ftohet, d ...

                                               

Delta lumore

Delta lumore. quhet forma karakteristike grykederdhjes se lumit. Delta me e njohur eshte delta e lumit Nil, e cila ka marre emrin nga shkronja greke te njejtes forme delta dhe keshtu perdoret per deltat tjera ne bote. Portali i Gjeografise

                                               

Deti

Deti, eshte uji i kripur qe mbulon mbi 70% te siperfaqes se Tokes. Ai moderon Klimen e Tokes dhe ka rol te rendesishem ne ciklin e Ujit, ciklin e Karbonit dhe ciklin e Azotit. Deti eshte udhetuar dhe eksploruar qe nga koherat e lashta, ndersa stu ...

                                               

Deti i Kuq

Deti i kuq "Deti i kuq" eshte pjese e Oqeanit Indian dhe shtrihet midis Afrikes dhe Azise. Deti i kuq nepermjet Kanalit te Suezit lidhet me Detin Mesdhe, ndersa nepermjet Ngushtices se Bab el Mandeb lidhet me Oqeanin Indian. Ai eshte rreth 2000 k ...

                                               

Dëbora

Debora eshte reshje atmosferike ne forme kristalesh uji te ngrire qe bien ne toke ne trajte flokesh te bardha debore. Debora formohet kur avujt e ujit qe gjenden ne shtresat e larta te atmosferes ajrit ne nje temperature nen 0 °C ngrin dhe bie ne ...

                                               

Dita Polare

Dita polare ose dielli i mesnates eshte fenomen natyrore i cili paraqitet ne veri te rrethit Arktik dhe ne jug te Rrethit te Antarktikut, ne te cilin dielli shihet gjate tere 24 oreve, gjegjesisht fare nuk perendon. Duke e ditur se Antarktiku nuk ...

                                               

Diversiteti

Diversiteti eshte lloj-llojshmeria biogjeografike, shume llojshmeria e nje arene apo nje sistemit ekologjike ne te cilin paraqiten shpesh dallimet ndermjet individeve dhe llojit. Shkalla e diversitetit paraqete drejtimin, gjatesine dhe rastet e d ...

                                               

Duna

Materiali prej rere qe grumbullohet nga era, formon disa kodra me pamje te ndryshme te cilat njihen me emrin "duna". Dunat kane madhesi te ndryshme. Madhesia e tyre mund te jete nga disa metra deri ne disa dhjetera metra me teper. Gjatesia e tyre ...

                                               

Eklipsi

Eklipset e Henes dhe te diellit jane fenomene natyrore ku Hena apo Dielli zihen pjeserisht apo plotesisht respektivisht nga Toka apo Hena. Eklipsi te vret shume syte kur ti e shikon ate.Duhet te vendosesh syze dielli ose syze qe saldojme hekurin. ...

                                               

Ekumena

Ekumena eshte term I cili e ka burimin ne antike atehere ka treguar boten e njohur, gjegjesisht Token. Ne kuptim te gjere ekumena eshte pjese e banuar e tokes, ne te cilen hyjne edhe teritoret te cilat jane te lidhura me jeten, gjegjesisht me akt ...

                                               

Ekzosfera

Ekzosfera eshte shtrese e atmosferes. Shtrihet ne lartesi 800 - 3000 km. Gazrat ne te jane aq te rralla sa qe mund te krahasohen me vakuumet, qe mund te perfitohen ne laboratoret bashkekohore te fizikes. Molekulat dhe atomet e gazrave jane te rra ...