ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 3
                                               

Partia për Drejtësi, Integrim dhe Unitet

Partia per Drejtesi, Integrim dhe Unitet ose shkurt PDIU eshte nje parti politike ne Shqiperi te cilit eshte qellim primar promovimin e çeshtjeve kombetare te shqiptareve, duke perfshire edhe Kosove, Shqiptaret ne Republiken e Maqedonise, Mali i ...

                                               

Partia Drejtësi e Unitetit

Partia Drejtesi e Unitetit ose PDU ishte partia e cila mbronte interesat dhe te drejtat e popullsise çame ne Shqiperi e drejtohej nga Shpetim Idrizi, me 17 shkurt 2011 ajo u shkri me partine tjeter simoter PDI dhe kane formuar nje parti te vetme ...

                                               

Reforma në Drejtësi

Reforma ne Drejtesi eshte nje iniciative e Qeverise dhe e Kuvendit se Shqiperise me qellim rritjen e pavaresise se sistemit te drejtesise dhe fuqizimin e sistemit te drejtesise ne drejtim te profesionalizmit dhe efiçiences se magjistrateve gjyqta ...

                                               

Çamëria kërkon drejtësi

Çameria kerkon drejtesi: liber me autor Syrja Rexha dhe Hilmi Saqe, Ahmet Mehmeti. Botuar ne Tirane nga "Arberia", ne vitin 2009. Faqe 319.

                                               

Lista e shkurtesave

ARD - A rbeitsgemeinschaft der R undfunkanstalten D eutschlands ABS - A nti B lockier S ystem ASCII - A merican S tandard C ode for I nformation I nterchange AKSH - A rmata K ombetare SH qiptare AOL - A merica O n l ine

                                               

Partia për Drejtësi dhe Integrim (Shqipëri)

Partia per Drejtesi dhe Integrim eshte nje Parti klasike qe respekton plotesisht ligjin relativ per organizimin e Partive Politike ne Shqiperi dhe qe angazhohet ne te gjitha aspektet e politikes se jashtme dhe tradicionale Shqiptare si dhe rajona ...

                                               

Dëshmori

Deshmor i Atedheut ose shkurt Deshmor, eshte ai qe vritet ne lufte per liri e per drejtesi shoqerore, ai qe fal jeten e tij per te miren e popullit dhe te atdheut.

                                               

Doktori

Doktori ne gjuhen shqipe eshte nje emer qe zakonisht u jepet mjekeve por, eshte edhe nje titull qe perdoret ne akademi, shkence, filozofi, drejtesi, teologji etj.

                                               

Juristi

Nje jurist eshte nje profesionist i edukuar ne Jurisprudence, i cili studion, zhvillon, praktikon dhe aplikon ligjin dhe ofron keshillim ligjor. Ne shume vende Evropiane qe ndjekin sistemin ligjor civil, te tilla si Shqiperia apo Kosova, titulli ...

                                               

Organi

Fjala Organi mund te keto kuptime: Organi biologji Organi drejtesi Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Organi. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e d ...

                                               

Enciklopedistika

Enciklopedistika e njohur edhe si enciklopedika, eshte nje shkence e cila merret me studimin e veprave te enciklopedise, zhvillimin, organizimin dhe ligjshmerine e vepres enciklopedike. Gjithashtu eshte nje aktivitet profesional qe merret me krij ...

                                               

Thesaurusi

Thesaurusi ne kuptim te pergjithshem, eshte nje veper reference e cila rendit fjalet e grupuara se bashku sipas ngjashmerise se kuptimit, per ndryshim nga fjalori, i cili siguron perkufizime per fjalet dhe ne pergjithesi i rendit ato ne renditje ...

                                               

Glosari

Glosari i njohur gjithashtu edhe si klavis ose fjalor eshte nje liste alfabetike e termave ne nje fushe te veçante te njohurive me percaktimet per ato terma. Tradicionalisht, nje glosar eshte paraqitur ne fund te nje libri duke perfshire terma br ...

                                               

Fjalori enciklopedik

Fjalori enciklopedik zakonisht eshte nje liber i cili perfshin nje varg termash e perkufizimesh te shkurtra, te rregulluara dhe te renditura ne menyre alfabetike me nje shqyrtim te nje game te gjere temash. Fjaloret enciklopedike mund te jene te ...

                                               

Enciklopedizmi

Enciklopedizmi eshte nje perspektive qe synon te perfshije nje game te gjere njohurish ne nje veper te vetme. Termi mbulon enciklopedite dhe zhanret ne te cilat gjitheperfshirja eshte nje tipar themelor. Fjala enciklopedi eshte nje latinizim i fj ...

                                               

Terminologjia

Terminologjia paraqet teresine e termave te nje fushe te shkences, te teknikes, te artit, te jetes shoqerore etj.; teresia e termave te nje gjuhe. Vete fjala terminologji eshte nje fjale e pergjithshme per grupin e fjaleve ose kuptimeve te specia ...

                                               

Enciklopedia

Enciklopedia eshte veper e madhe shkencore qe perfshin njohuri per te gjitha fushat e jetes te veprimtarise, te sistemuara ne menyre te permbledhur ne trajten e nje fjalori. Vepra e tille qe perfshin njohuri per nje dege te veçant te shkences, te ...

                                               

Fjalori

Fjalori, ne kuptimin filologjik, eshte inventari i teresishem i njesive leksiokore te nje gjuhe, i cili bashke me sistemin e rregullave per kombinimin e atyre njesive – gramatiken, ben strukturen gjuhesore. Ky kuptim shpeshhere ngushtohet dhe bar ...

                                               

Leksikoni

Leksikoni eshte nje regjister ne forme fjalori i shpjegimit te nocioneve te ndryshme te nje fushe, nje aspekti etj. Shpjegimet mund te jene te shkurtra apo te gjera, qe varet nga ajo nese nocionet qe shpjegohen jane me shume apo me pak te njohura ...

                                               

Enciklopedia e Jugosllavisë

Enciklopedia e Jugosllavise ishte enciklopedia e Republikes Socialiste Federative te Jugosllavise. Ajo filloi te botohet ne vitin 1955 me 30 000 kopje. Ne vitin 1984 doli edhe varianti i saj ne gjuhen shqipe ne dy vellime duke u futur ne histori ...

                                               

Lista e enciklopedive universale

Literatur: S. Padraig Walsh: Anglo-American General Encyclopedias: A Historical Bibliography 1703-1967. New York u.a. 1968 Cyclopaedia, 1728, 2 Bände New International Encyclopedia, 1902-1914 Encyclopædia Britannica, 1. Auflage 1768-1771, 3 Bände ...

                                               

Santa Fe

Santa Fe eshte kryeqyteti i shtetit amerikan te New Mexico. Ai eshte qyteti i katert me i madh ne shtet dhe eshte qendra e qarkut Santa Fe. Santa Fe kishte nje popullsi prej 67.947 banoresh ne regjistrimin e vitit 2010. Emri i plote i qytetit, ku ...

                                               

Santa Fe, Granada

Santa Fe, Granada eshte nje komune ne Spanje, e vendosur ne qarkun Vega de Granada, te provinces Granada, ne Andalusia. Santa Fe, Granada ka 15430 banore, dhe perfshine nje siperfaqe prej 38.2 km 2.

                                               

Panamaja

Panamaja eshte shteti me jugor i Amerikes se Mesme. Vendi perfshin rripin tokesor i cili lidh Ameriken Veriore me Ameriken Jugore. Panamaja kufizohet ne perendim me Kosta Riken, dhe me Kolumbine ne lindje. Ne anen jugore ka dalje ne oqeanin Paqes ...

                                               

Judaizmi

Judaizmi, Çifutlleku ose Jehudizmi eshte feja e popullsise hebre. Eshte nje fe Abrahamike e lashte monoteiste qe ka Torahun si tekst themelues, qe eshte pjese e nje teksti me te gjere te quajtur Tanak ose Bibla hebre dhe burime gojore shtese si M ...

                                               

Gjynahu

Mekati, Xhynahu ose Gjynafi eshte veprimi a ana e ligte, e plogshte a e dobet e njeriut nga pikepamja shpirterore. Mekati krysisht perdoret si sgprehje pak e shume e perkufizuar ne fe, perkatesisht nder fete abrahamike per te pershkruar nje veper ...

                                               

Prifti

Prifti ose ati eshte ne kishen katolike dhe ne kishat e krishtera nje person qe ka detyren apo fuqine te kryeje dhe drejtoje ritet fetare, veçanerisht kryerjen e meshes dhe sakramenteve. Prifti ne kishen e krishtere drejton dhe mbareshton fene, u ...

                                               

Daveti

Daveti eshte pershkruar edhe si detyre qe te "inkurajojne aktivisht shoket e myslimaneve ne pranine e devotshmerise te madh ne te gjitha aspektet e jetes se tyre", nje perkufizim i cili eshte bere ne qender te mendimit bashkekohor islam. Ne Kuran ...

                                               

Kisha

Kishe eshte nje fjale e huazuar nga fjala italiane chiesa dhe percakton: ne gjuhen e perditshme shtepine e Zotit dhe meshen e krishtere. ne Beselidhjen Re bashkesine e krishtere, si vendore po ashtu edhe boterore, nje godine qe i sherben mbledhje ...

                                               

Konfucianizmi

Konfucianizmi, i njohur gjithashtu si Ruism, pershkruhet si tradite, nje filozofi, nje fe, nje fe humaniste ose racionaliste, nje menyre per te qeverisur ose thjesht nje menyre jetese. Konfucianizmi u zhvillua nga ajo qe me vone u quajten njeqind ...

                                               

Gjeografi

Gjeografia si emer i nje shkence ne trajten e pa shquar njihet si gjeografi icili ka qen njeri ma i zgjuar ne perdorimin e gjeografis Gjeografi eshte nje person i cili eshte profesionist ne lemine e gjeografise. Kjo faqe ben kthjellimin e titujve ...

                                               

Lindja (gjeografi)

Lindja eshte nje drejtimi ne gjeografi. Kjo eshte nje nga kater anet e horizontit ose te busulles, pike e kunderta e perendimit dhe kenddrejte per veriun dhe jugun. Lindja eshte drejtimi kah i cili Toka rrotullohet rreth saj, dhe per kete arsye t ...

                                               

Perëndimi (gjeografi)

Perendim eshte nje emer, mbiemer, ose ndajfolje qe tregon drejtim ne gjeografi. Perendimi eshte nje nga kater anet e horizontit ose treguesit busull. Ajo eshte e kunderta e lindjes dhe kundrejt me veriun dhe jugun. Nga konventa, e majta e nje har ...

                                               

Pllaja (Gjeografi)

Pllaja eshte nje shprehje profesionale ne gjeologji dhe gjeografi, qe tregon nje zone sublime, e cila eshte zakonisht relativisht e sheshte. Pllaja eshte e formuar kryesisht gjate levizjeve tektonike, te cilat me at rast nje zone te caktuar nen n ...

                                               

Mentorët

Mentoret ishin nje fis ilir Liburnian qe jetonte ne bregdetin Adriatik perpara te cilit kishte tre ishuj te quajtur Mentòrides te cilet ndoshta korrespondojne me Pago, Oser dhe Arbe. Mentoret jane nje fis antik ilir te cilet i permend gjeografi g ...

                                               

Arbët

Arbet, ishin fis Ilir ne Shqiperine e Mesme. Permenden vetem ne shek. VI para eres sone, nga gjeografi Hekateu i Miletit ndermjet Taulanteve ne Jug dhe helidoneve ne Veri. Ka mundesi qe emri i tyre te lidhet e lumin Hebrus qe permendet ne Veri te ...

                                               

Koordinatat gjeografike

Sistemi i koordinatave gjeografike eshte nje sistem koordinativ i perdorur ne gjeografi, i cili mundeson qe çdo vendndodhje ne Toke te percaktohet nga nje grup numrash, shkronjash ose simbolesh. Koordinatat vendosen ne menyre te atille qe nje nga ...

                                               

Lindja

Rilindja Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Lindja. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur.

                                               

Skylaksi

Skylaksi eshte nje udhetar, gjeograf dhe historian grek qe ka jetuar midis shek. VI-V para e. sone. Me emrin e ketij gjeografi eshte lidhur edhe vepra e titulluar "Periplus tes thallases tes eikumenes Europes kai Azias kai Libyes" Lundrimi buze b ...

                                               

Josip Roglić

Josip Rogliq u lind ne Rogliq ne Zhupen e Biokoves, me 14 mars 1906, ndersa vdiq ne Zagreb me 18 tetor 1987, eshte gjeograf dhe akademik i dalluar kroat.

                                               

Jura

Fjala Jura ka disa domethenie: Gjeografi Jura departament, nje departament francez, poashtu i emertuar pas vargmalit Jura vargmal, nje vargmal i mesem ne France dhe Zvicer Jura Skoci, Isle of Jura, nje ishull skocez ne Oqeanin Atlantik Kantoni Ju ...

                                               

Korja (gjeologji)

Ne gjeologji, korja eshte mburoja e jashtme e ngurte e nje planeti shkembor ose e nje sateliti natyror, e cila eshte e kimikisht dallueshme nga perberja e berthames. Korja e Tokes, Henes, Merkurit, Veneres, Marsit, Io, dhe trupave te tjere planet ...

                                               

Urdhri dhe medalja "Për punë të shquar në miniera dhe në gjeologji"

Urdhri dhe Medalja "Per pune te shquar ne miniera dhe ne gjeologji" u jepet punonjesve te naftes, te minierave te metalurgjise te gjeologjise, punonjesve te aparatit te Ministrise se Industrise te Minierave, ndermarrjeve, uzinave, fabrikave, inst ...

                                               

Gjeologjia

Gjeologjia eshte shkenca qe studion Token ne menyre te gjithaneshme. Emri gjeologji rrjedh nga fjala greke geo toke dhe logos mesimi, d.m.th.: Mesimi i tokes. Ajo mundohet te shpjegoje se si eshte formuar Toka dhe si ndryshon ajo. Studion perberj ...

                                               

Fakulteti i Gjeoshkencave i Universitetit të Mitrovicës

Fakulteti i Gjeoshkencave i Universitetit te Mitrovices i ka keto departamente: Departamenti i Gjeologjise Bachelor Gjeologji Master Hidrogjeologji dhe Gjeologji Inxhinierike Venburimet e lendeve te para minerale Departamenti i Xehetarise Pergati ...

                                               

Fatmir Mediu

Fatmir Mediu, lindi ne Durres me 21 janar te vitit 1967, eshte politikan shqiptar, Kryetar i Partise Republikane dhe deputet i kesaj partie ne Kuvendin e Shqiperise. Fatmir Mediu eshte aktualisht Minister i Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit te U ...

                                               

Ilir Bano

Ilir Bano i lindur ne Lushnje, eshte deputeti i partise Demokratike,dhe nenkryetar i grupit parlamentar te partise Demokratike. Ka mbaruar fakultetin Gjeologji-Miniera, nje inxhinier i shquar. Sekretar organizativ i PD-se, Sekretar per burimet nj ...

                                               

Denudacioni

Denudacioni eshte shveshja e shkembinjeve per shkak te ndryshimit te temperaturave dhe zgjerimi i rrenjeve te bimeve. Ne gjeologji eshte term permbledhes per te gjitha proceset morfologjike ne reliev erozioni, abrazioni …. Denudacijoni nenkupton ...

                                               

Muzeu i Shkencave Natyrore

Muzeumi i Shkencave te Natyres "Sabiha Kasimati" ne Tirane u themelua ne vitin 1948, si pjese e Institutit te Shkencave. Nente vjet me pas, ne kohen e krijimit te Universitetit te Tiranes, ai kaloi nen vartesine e Fakultetit te Shkencave te Natyr ...

                                               

R. I. Pocock

Reginald Innes Pocock ishte nje zologjist britanik. Pocock ka lindur ne Clifton, Bristol, biri i katert i Rev. Nicholas Pocock dhe Edith Prichard. Ai filloi te tregonte interes ne historine natyrore ne Shkollen e Shen Edwardit, Oxford. Ai mori me ...