ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 291
                                               

ASH-82

AKM eshte nje pushke sulmi e kalibrit 7.62mm e projektuar nga Mikhail Kalashnikov. Eshte nje version i perditesuar i AK-47 e zhvilluar ne vitet 1950. E futur ne sherbim me Ushtrine Sovjetike ne 1959, AKM eshte varianti me i kudogjendur i serise s ...

                                               

BMP-2

BMP-2 eshte nje mjet luftues amfib i kembesorise futur ne vitet 1980 ne Bashkimin Sovjetik, duke pasuar BMP-1 te viteve 1960.

                                               

Bomba Molotov

Bomba Molotov eshte nje bombe artizanale qe shkakton nje dem te menjehershem dhe krijon panik, e perdorur zakonisht nga guerrilasit urbane dhe nga protestuesit e dhunshem ne sheshe. E shpikur gjate luftes civile ne Spanje me 1936-1939 nga Naciona ...

                                               

Bunker

Nje bunker eshte nje fortifikim ushtarak mbrojtese projektuar per te mbrojtur njerezit ose materialet me vlere nga bombat apo sulme te tjera. Bunkeret jane kryesisht nen toke, ne krahasim me shtepite e bllokuara te cilat jane kryesisht mbi toke. ...

                                               

Gurëhedhësi shqiptar

Gurehedhesi shqiptar eshte mjet lufte me force goditese dhe me efekt te madh psikologjik, per te cilin nevojiten kryesisht gure ne sasi dhe permasa te ndryshme. Vihet ne veprim mekanikisht ose me lende shperthyese. Ne literaturen e huaj, ky lloj ...

                                               

Hongjian-8

Hongjian-8, njihet edhe me emrin HJ-8. HJ-8 eshte rakete antitanke e gjenerates se dyte e prodhuar nga NORINCO dhe ne perdorim nga Ushtria Çlirimtare e Popullit e Republikes Popullore te Kines qe nga fundi i viteve 80. Ajo zevendesoi raketen anti ...

                                               

Humvee

High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, i njohur si Humvee, eshte nje mjet ushtarak me 4-rrota levizese e prodhuar nga AM General. Ai zevendesoi mjete me te vogla te quajtura xhipa si: M151, dhe M561 "Gama Goat". Kryesisht pedoret nga ushtria ...

                                               

Mjetet frikësuese

Mjetet frikesuese, vegla e metoda alarmuese per te luftuar demtuesit e per te i mbajtur larg shkaktimit te demit. Dallohen mjete mekanike si zhurma, rrahjet, qorrimi dhe mjete kimike.

                                               

ASH-78 Tip-2

RPK Ruchnoy Pulemyot Kalashnikova, Rusisht: Ручной пулемёт Калашникова ose "Mitraloz Dore Kalashnikov" eshte nje mitraloz i lehte me kaliber 7.62x39mm i projektuar ne Bashkimin Sovjetik, i zhvilluar nga Mikhail Kalashnikov ne fund te viteve 1950, ...

                                               

SKS

SKS eshte nje karabine gjysme-automatike sovjetike chambered per raundin 7.62 × 39mm, i projektuar ne vitin 1943 nga Sergei Gavrilovich Simonov. Emertimin e saj te plote, SKS-45, eshte nje initialism per Samozaryadnyj Karabin SISTEMY Simonova, 19 ...

                                               

ASH-78 Tip-3

Norinco Tipi 56 eshte nje variant kinez i pushkeve automatike te sulmit AK-47 dhe AKM. Prodhimi nisi ne vitin 1956 tek Fabrika 66 deri ne vitin 1973. Qe prej atehere deri me sot arma prodhihet nga Norinco kryesisht per eksport.

                                               

ZU-23-2

Dimensionet ne pozicion goditje Gjatesia: 4.57 m 15 ft Gjeresia: 2.88 m 9.44 ft Lartesia: 1.22 m 4 ft Shpejtesia e plumbit ne dalje: 970 m/s 3.182 ft/s Pesha: 0.95 tonnes 2.094 lbs Ritmi i goditjes Gjatesia e tytes: 2 m 6.5 ft/ kalibri 87.3 Pesha ...

                                               

DivX

DivX eshte nje video kodeks i cili mundeson kompresimin e nje dvd te 4.7 GB ne 700 MB. Divx ekziston ne dy variante ne ate Standard dhe Pro, i cili ka disa funksione shtese. Divx Pro mund ta shkarkojme te web faqja e DivX.

                                               

HD DVD

HD DVD eshte gjenerata me re e DVD qe u prodhua nga Toshiba dhe eshte ne lufte me Blu-Ray qe u prodhua nga Sony per te zevendesuar DVD.

                                               

VHS

VHS eshte nje analog videokasete qe eshte prodhuar nga firma JVC dhe eshte shitur se pari here 1976 ne Japoni, produkti perdoret per inçizim dhe shikim.

                                               

Nanoteknologjia

Nanoteknologjia eshte nje fushe eksperimentale e shkences se zbatuar dhe teknologjise qe merret me mbikeqyrjen dhe shfrytezimin e ndertimtarise se lendes ne nje shkalle nen 100 nanometra. Qellimi i nanoteknologjise eshte krijimi i lendeve dhe apa ...

                                               

Roboti industrial

Roboti industrial eshte nje sistem i robotizuar i perdorur per prodhim. Robotet industriale jane te automatizuar, te programueshem dhe te afte per levizje ne tre ose me shume akse. Punet tipike te roboteve perfshijne saldimin, pikturen, montimin, ...

                                               

Mikrorobotika

Mikrorobotika eshte fusha e zvoglimit te pajisjeve robotike, ne veçanti robotet e levizshem me permasa me te vogla se 1mm. Emertimi mund te perdoret edhe per robote te afte ne perdorimin e perberesve me masa mikrometrike. Parashtesa mikro eshte p ...

                                               

Roboti

l/Roboti eshte nje pajisje elektro-mekanike qe zevendeson njeriun ne kryerjen e puneve te ndryshme. Keto pune roboti i kryen vetvetiu ose i udhezuar drejtperdrejt nga njeriu. Robotet mund te jene te levizshem ose te mberthyer ne nje vend. Sot ata ...

                                               

Adresa e rrjetit

Nje adrese rrjeti eshte nje identifikues per nje nyje ose nderfaqe rrjeti te nje rrjeti te telekomunikacionit. Adresat e rrjetit jane te dizajnuara te jene identifikues unik ne te gjithe rrjetin, edhe pse disa rrjete lejojne adresa lokale, privat ...

                                               

Inovacioni

Inovacioni eshte nje ide e re, proces ose pajisje efektive. Inovacioni mund te shihet si aplikimi per zgjidhjen me te mire e cila ploteson kerkesat e reja, apo nevojat ekzistuese te tregut. Kjo realizohet nepermjet produkteve, proceseve, sherbime ...

                                               

Ambalazhi

Ambalazhi perfshine mjetet per paketim dhe mjetet ndihmese per paketim. Qellimi i ambalazhit eshte qe prodhimin e paketuar ta ruaj nga ndikimet e jashtme, apo rrethinen ta ruaj nga ndikimet e demshme te cilat i ka prodhimi. Ambalazhi ne nje menyr ...

                                               

Formati i letrës

Formati i letres eshte shenje qe tregon madhesine dhe proporcionet e faqes se letres. Nga viti 1920, ne Gjermani filluan te zbatoheshin formatet standarde te letres, te cilat u zbatuan ne industrine e letres.

                                               

High Definition

High Definition eshte nje lloj formati video i cili ndryshon nga formati i zakonshem DVD. Ky format ka rezolucion me te madh, per nje paraqitje me te bukur te figures. Ky format i ka fillimet e tij ne vitet 1980 ne SHBA. High definition ka rezolu ...

                                               

Kartonazha

Kartonazha eshte emer i perbashket i mjeteve per paketim te cilat jane te punuara nga kartuçi dhe lepenka e plote. Prodhimet me te rendesishme nga perpunimet e kartonazhes jane kutit. Ato mund te jene kutia te forta jopaluese dhe paluese. Dhe per ...

                                               

Korrektura

Korrektura eshte permirsimi i gabimeve ne tekst te radhitur. Nepermjet korrektures behet permirsimi i gabimeve ne tekstin e radhitur ne dorshkrim dhe per shtyp. Korrektura klasifikohet ne: korrekture e dorshkrimeve, korrekture shtepiake, korrektu ...

                                               

Kutitë jopaluese

Kutite jopaluese zakonisht prodhohen nga materiali i cili i jep kutise forme te perhershme si qe eshte kartuçi i trashe apo lepenka. Ato formesohen me anen e ngjitjes me ngjites. Per ta permiresuar pamjen dhe vetite te tjera grafike kutit jopalue ...

                                               

Kutitë paluese

Kutite paluese sot perdoren me se shumti per paketimin e prodhimeve. Ato jane te punuara nga lepenka valore njepjeseshe me anen e shtancit, ngjitjes dhe ashtu ne forme te rrafshet i dergohen shfrytezuesve. Ato paketohen me hapjen e tyre, qe do te ...

                                               

Lepenka

Lepenke eshte letra koruese e trashe, apo karton i perbere nga nje ose me shume shtresa, ku gramatura eshte mbi 500 g/m². Kufiri ndermjet kartonit dhe lepenkes nuk eshte i caktuar saktesisht prandaj edhe kartonet e holla dhe ata cilesore i quajme ...

                                               

Libërlidhja

Liberlidhja eshte njera nga deget e perpunimit grafik ne te cilen libri prodhohet ne menyre masive dhe me lidhje te ndryshme. Kesaj i takon edhe procesi i galanterise, ku ne forme gjysem industriale apo industriale punohen lidhjet cilesore te har ...

                                               

Papirusi

Papirusi eshte nje leter e trashe e cila perdoret per te shkruar. Ajo perfitohet nga bima e quajtur Cyperus papyrus e cila rritet ne brigjet e Nilit. Papirusi perdorej ne Egjipt qe nga viti 3000 p.e.r. Ne Greqi ka ardhur ne shekullin e VII para e ...

                                               

Pika tipografike

Pika tipografike eshte njesi themelore ne sistemin tipografik te matjeve. E ka vene ne perdorim francezi Pjer Simon Furnie ne vitin 1737. Me vone e persosi gjithashtu francezi Fransua Dido, me 1785, i cili piken tipografike qe ishte pakez me e ma ...

                                               

Pllaka e ofsetit

Pllaka e ofsetit eshte forma e shtypit per shtypin e rrafshet. Materiali i cili perdoret per pllake eshte alumini, hekuri çeliku, bakuri, bakuri me shtrese galvanike, nikeli, kromi por edhe materialet nga letra dhe masat plastike. Trashesia e pll ...

                                               

Serife

Serife eshte term tipografik i cili perdoret te llojet e shkronjave. Prandaj, shkronjat mund te jene pa serife dhe me serife ku perfundimi i shkronjes eshte me vizga. Sot perdorimin me te madh ne shkrime e kane fontet e shkronjave me serife. Prej ...

                                               

Signatura e tabakut

Signatura e tabakut vendoset ne çdo faqe te pare dhe ne te treten te çdo tabaku te librit. Shenohet me shkrim me te vogel se teksti baze i faqes, a vendoset ne kendin e majte; afer numrit vjen edhe titulli i shkurer i librit. Signatura e tabakut ...

                                               

Sinteza aditive

Sinteza aditive eshte menyre e perzierjes se ngjyrave fiziologjike ne te cilen shkelqimet e ngjyrave te caktuara bashkohen. Ngjyrat themelore nga sinteza aditive jane: vjollce e kaltetra, e gjelberta dhe e kuqja. Me perzierjen e tri ngjyrave nga ...

                                               

Sinteza suptraktive

Sinteza suptraktive eshte menyre e perzierjes se ngjyrave ne te cilen nje ngjyre apsorbon ngjyren tjeter dhe vepron si filter i ngjyrosur. Me perzierjen suptraktive te ngjyrave fillon fotografia-kolor bashkohore, por edhe fotografimi, ndarja e ng ...

                                               

Shkrimi latin

Deri me sot shkrimi me i persosur dhe me i bukur qe e ka krijuar njerzimi eshte shkrimi latin. Shkrimi latin ka pasur rruge te gjate zhvillimi, transformime te shumta derisa u formua shkrimi kapital romak. Dhe ne baze te ketij shkrimi eshte punua ...

                                               

Shkrimi verzal

Ne Tipografi shkrimi verzal perfaqeson shkrimin i cili radhitet vetem me shkronja te medha te shtypit apo te shkrimit. Tradicionalisht shfrytezohet per shkrimin e pjeseve te veqanta ne tekst, titujve apo shkurtesave si p.sh.CEFTA apo SHBA.

                                               

Shtypi fleksografik

Shtypi fleksografik bene pjese ne tekniken themelore te shtypit te larte. Mundeson shtyp ne disa lloje te materialit, a me se tepermi perdoret per shtyp ne lloje te ndryshme te ambalazhit. deridiku eshte i ngjajshem me tiposhtyp, ndryshimi eshte ...

                                               

Shtypi i lartë

Shtypi i larte bene pjese ne teknikat themelore te shtypit. Karakterizohet me forme te shtypi, ku elementet e shtypit jane te lartesuara, kurse siperfaqet e lira te thelluara. Tekniken e shtypit te larte e perbejne: Tiposhtypi, Shtypi fleksografi ...

                                               

Shtypi i rrafshtë

Shtypi i rrafshte karakterizohet me elementet e shtypit dhe siperfaqet e lira te cilat gjenden ne nje rrafshine. Shtypin e rrafshet e perbejne: Shtypi litografik, Shtypi ofset dhe Driteshtypi. Ne tekniken e shtypit te rrafshet shtypi mund te behe ...

                                               

Shtypi i thellë

Shtypi i thelle hyne ne teknikat themelore te shtypit. Karakterizohet me forme te shtypit ne te cilen elementet e shtypit jane te thelluara kurse siperfaqet e lira te lartesuara. Ne baze te punimit te formes se shtypit teknika e shtypit te thelle ...

                                               

Shtypi litografik

. Shtypi litografik apo litografia eshte metoda me e vjeter e shtypit te rrafshet, prandaj mund ta quajme edhe metode klasike te shtypit. Ne fillim forma e shtypit eshte punuar ne pllaka te gurit shtypi me gure, kurse ne kohen re e ka zavendesuar ...

                                               

Shtypi me tampon

Shtypi me tampon eshte menyre indirekte e shtypit te thelle. Forma e shtypit punohet me rruge fotokimike ne klishe ne te cilen formohen thellesira ne te cilat vendoset ngjyra. Ne fazen tjeter rakelli i çelikte ne forme te thikes e terheq ngjyren ...

                                               

Shtypi ofset

Shtypi ofset ben pjese ne shtypin e rrafshet, ku shtypi behet ne menyre indirekte. Eshte zhvilluar nga shtypi me gurre dhe modelit te shtypit me llamarine. Eshte persosur permes cilindrit shtese te gomes e vendosur ndermjet cilindrit baze dhe cil ...

                                               

Tipometri

Tipometri eshte nje vizore grafike e shkallezuar ne anen e majte me sistemin tipografik, kurse ne anen e djathte ne sistemin metrik. Perdoret per matje te madhesise se shkrimeve ne veprimtarine grafike, posaçerisht ne tipografi te radhitja me plu ...

                                               

Vitet 1970 në film

Ketu shini filmat prej 1970 - 1979: 1973 1970 1978 1976 1979 1971 1974 1972 1975 1977 Ky artikull ne lidhje me Filmi eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Vitet 2000 në film

Ketu shini filma prej 2000 - 2009: 2003 2002 2005 2008 2009 2004 2001 2006 2000 2007 Vitet 2000 ka qene/jane dimension ri per filmin, disa filma kan thyer rekorde, ne gjdo zhanre kan dalur filma te shkelqyeshem, shumica e fimav jane bere digjital ...

                                               

1888 në film

27 Dhjetor - Thea von Harbou; Autor dhe Regjisor 25 Tetor - Lester Cuneo; Artist dhe Producent 16 Korrik - Percy Kilbride; Artist 23 Nentor - Harpo Marx; Artist dhe Autor 28 Dhjetor - F.W. Murnau; Regjisor, Autor dhe Producent 26 Prill - Anita Lo ...