ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 288
                                               

Termometri

Termometri eshte mjeti qe sherben per matjen e temperatures. Kemi lloje te ndryshme termometrash. Termometri mjekesor dhe termometri mjedisor. Termometri mjekesor eshte i shkallezuar nga 35 °C deri ne 42 °C. Ai ka nje pjese te ngushtuar ne menyre ...

                                               

Tharësja e flokëve

Tharesja e flokeve, ose feni, eshte nje aparat per terjen e flokeve pas larjes te tyre. Terja behet me ndihmen e rrymimit te ajrit te nxehte. Rrymimin e ajrit e bente mundshem ventilatori, kurse nxehjen e tij e ben nxehesi elektrik. Nxehesi dhe v ...

                                               

Ventilatori

Ventilatori. Me ndihmen e ketyre pajisjeve elektrike behet ventilimi i hapesirave te mbyllura ne objekte ndertimore. Ky aparat vehet ne veprim me ndihmen elektromotorit asinkron me fuqi 10-100 W. Ne boshtin e elektromorit eshte instaluar me mbert ...

                                               

Bastun

Bastuni mund te jete nje pajisje e perdorur kryesisht per te ndihmuar ne ecje, per te siguruar qendrueshmeri ose mbeshtetje, ose per te ndihmuar ne mbajtjen e nje qendrimi te mire, por disa dizajne gjithashtu sherbejne si nje aksesor i modes, ose ...

                                               

Feneri

Feneri eshte llambe ndriçimi, qe eshte e mbyllur perqark me xham per te mos u shuar nga era dhe qe ka nje doreze teli per ta mbajtur.

                                               

Gërshëra

Gersheret te dores jane mjet operues per prerje instrumenteve. Ato perbehen nga nje pale faqe metalike te lidhura ne menyre te tille qe buyet e tyre jane te mprehura dhe levizin kunder njeri-tjetrit. Gershere jane perdorur per prerjen e holle e m ...

                                               

Instrumenti elektrodinamik

Per matjen e fuqise aktive ne qarkun e rrymes alternative zakonisht perdoret vatmetri elektrodinamik, keshtu le te shohim principin e punes se tij. Instrumenti elektrodinamik eshte i ndertuar me dy bobina: nga bobina fikse e ndare ne dy seksione ...

                                               

Kambana

Kambana eshte mjete i rende tingellues: nje lloj koni i zbrazet e i hapur prej bronzi, me permasa te medha, qe ka brenda nje batoq, nga goditjet te cilit nxjerr tinguj te fuqishem me oshtime po ashtu edhe tingellima e thirret me te njejten fjale. ...

                                               

Lupa

Lupa eshte nje vegel e cila sherben per zmadhimin e pamjes nepermjet nje thjerreze. Greket e lashte, qe ne vitin 400 p.e.sone nepermjet nje thjerrese te tille ja kishin arritur te ndiznin zjarrin me ndihmen e energjise se diellit.

                                               

Menora

Menore eshte mbajtes qirinjsh me shtate krahe eshte nje nga simbolet kryesore fetare te jahudizmit dhe ne shtetin e Izraelit ne emblemen e shtetit. Menorah e ka origjinen ne Babiloni dhe ndoshta e simbolizon iluminizmin.

                                               

Valixhja

Nje valixhe nga kjo pikepamje eshte nje ene per transportin e mallrave. Paraardhesi te rastit jane arkat e udhetimit dru. Çdo rast ka nje ose me shume merret per kryerjen apo terheqjen. Disa modele mund te zhvendoset ne rollers. Pothuajse te gjit ...

                                               

Sistemi automekanik

Sistemi automekanik eshte nje rrjete e veglave dhe instrumeteve matese mekanike, i cili funksionon ne baze te regullatoreve dhe matese te ndryshem mekanik. Me zhvillimin e sistemeve automatike merret mekanika. Percjellja e informatave ne kete sit ...

                                               

Vegla elektronike

Veglat elektronike jane pjese apo kombinime te elementeve elektrike e mekanike qe sherbejne per ndertimin e rrjetave te instrumeteve, aparaturave apo makinave e makinerive te ndryshme elektronike. Per dallim nga veglat elektrike, keto ne perbejen ...

                                               

ALU

Ne informatike, njesia aritmetike logjike eshte nje qark dixhital qe kryen operacione aritmetike dhe logjike. Njesia aritmetike logjike ALU eshte nje qark digjital qe kryen operacione aritmetike dhe logjike. Ai perfaqeson bllokun baze te njesise ...

                                               

Amplifikatorët operacional

Amplifikatoret operacional jane qarqe te integruara te cilat perforcojne ndryshimin e dy tensioneve hyrese. AO si çdo amplifikatore tjeter asnjehere nuk ndryshon madhesine qe perforcon por vetem amplituden e saj. AO furnizohet me rryme njekahore ...

                                               

Amplifikatorët themelor me transistor bipolar

Shume shpesh nevojitet te amplifikojme amplituden ose fuqine e sinjaleve elektrike. Radio-sinjalet, sinjalet ne dalje te mikrofonave, sinjalet te televizionet ne antenat marrёse, sinjalet e kokave te gramafonit ose mikrofonit, impulset elektrike ...

                                               

Arduino

Arduino eshte nje mikrokontrollor njebordesh me burim te hapur e cila ka nje mikrokontrollor qe mund te programohet per te analizuar dhe prodhuar sinjale elektrike ne menyre qe te kryhen nje sere detyrash te automatizuara si kontrolli i ndriçimit ...

                                               

Dioda

Eshte elementi me i thjeshte elektronik gjysmeperçues. Perbehet nga dy shtresa gjysmeperçuesish te tipit P dhe te tipit N te bashkuara. Pjesa P e diodes quhet anoda A, ndersa pjesa N katoda K. Vetia kryesore e diodes eshte se ajo perçon rrymen el ...

                                               

Filtri FIR

Nje filter me pergjigje impulsive te fundme eshte nje lloj filtri per sinjalet ne kohe diskrete. Pergjigjja impulsive, e cila eshte produkti i filtrit kur funksioni eshte delta e Kroneckerit, eshte e fundme sepse ajo shkon ne zero pas nje numri t ...

                                               

Gjeneratoret elektronik me kristal Kuarci

Gjeneratoret Elektronik me Kristal Kuarci: Disa kristale qe gjenden ne natyre shfaqin veti piezoelektrike,d.m.th,kur ju zbatoni nje tension alternativ ne to,ato krijojne lekundje mekanike me frekuencen e tensionit te zbatuar.Por eshte e vertete e ...

                                               

Induktori

Nese nje perçues mbeshtillet ne forme te nje suste cilindrike fitohet induktori. Induktori mund te jete drejtvizor dhe cilindrik. Fizika na meson se çdo dukuri elektrike percillet me nje dukuri magnetike dhe anasjelltas, prej dukurite elektrike d ...

                                               

Laptopi

Laptopi eshte kompjuter i levizshem personal i cili mund te punoje me elektricitet por edhe bateri. Jane me te vegjel se desktop-et por mund te levizen lehtesisht nga nje vend tek tjetri. Kjo veti i ben ata mjaft te pelqyeshem.Kompjuterat Laptop ...

                                               

Marrësi numerik

Marresi numerik eshte aparat i cili sherben per marrjen e sinjaleve numerike perdallim nga marresi analog i cili mbledh sinjalet analoge. Nje teknike e tille lejon arritjen e nje cilesie shume te larte si dhe ne vete ngerthen nje numer shume te m ...

                                               

Mikroelektronika

Mikroelektronika eshte nje nendege e elektronikes qe merret me studimin dhe perdorimin e pjeseve elektronike shume te vogla. Keto pajisje jane te bera nga gjysmeperçuesa qe perdorin nje ecuri te njohur si fotolitografi. Shume perberesa te pajisje ...

                                               

Mikrokontrolluesi

Nje mikrokontrollues eshte nje kompjuter i vogel ne nje qark te vetem te integruar i perbere nga nje CPU relativisht e thjeshte e kombinuar me funksione mbeshtetje te tille si nje kristal oshilator, mates kohore, mbikqyres kohor,input/output seri ...

                                               

Modeli hibrid π

Modeli hibrid π transistorit bipolar per sinjale te vogla eshte model i lidhur ngushte me fizikalitetin e transistorit. Parametrat e qarkut ekuivalent jane: Transkonduktanca g m {\displaystyle g_{m}} Rezistenca dalese r o {\displaystyle r_{o}} Re ...

                                               

Modeli me parametra h

Kёta parametra zakonisht i japin prodhuesit e transistorёve nё tabelёn e tё dhёnave dhe janё tё pёrshtatshme sepse mund tё caktohen eksperimentalisht nё frekuenca tё ulёta.

                                               

Pasta termike

Pasta termike eshte nje krem i bardhe, por qe sipas perberjes kimike munde te marre ngjyra te ndryshme si p. sh gri kur brenda ka perberje argjendi e cila ka nje percjellshmeri te larte te temperatures dhe nje peshe specifike te larte. Ajo sherbe ...

                                               

Përforcuesi elektronik

Perforcuesi elektronik eshte nje dispozitiv qe sherben per perforcimin e tensionit ose te rrymes elektrike. Relacioni midis madhesive ne hyrje dhe ne dalje te dispozitivit eshte e shprehur me ane te frekuences se sinjalit dhe quhet funksion trans ...

                                               

Portat logjike

Portat logjike jane pajisje konkrete apo te perfytyruara qe zbatojne nje funksion Bulean, pra, qe kryejne nje veprim logjik. Ato mund te kene nje apo disa hyrje ndersa dalje vetem nje. Hyrjet shenohen pergjithesisht me shkronjat e medha A,B,C apo ...

                                               

Qarqet e integruara

Qarqet e inetgruara perbehen prej nje numri komponentesh elektronike qe se bashku e kryejne nje funksion te caktuar. Keto mund te jene QI te thjeshta, qe si rregull perbehen nga nje numer i vogel elementesh, ndersa qarqet me komplekse te integrua ...

                                               

Raspberry Pi

Raspberry PI eshte kompjuter me madhesi sa nje karte krediti, i krijuar ne Mbreterine e Bashkuar nga Fondacioni Raspberry Pi. Fondacioni ne fjale ka qellim stimulimin e mesimit te shkencave kompjuterike duke u fokusuar ne shkolla dhe universitete ...

                                               

Regjistruesi digjital

Regjistruesi digjital eshte pajisje elektronike e cila mund te regjistroje ze ose figure. Per shembull nje regjistrues DVD munde te regjistroje disqe DVD-je. Ka edhe regjistrues me hard drive te cilet regjistrojne direkt ne hard-drive. Ka disa ll ...

                                               

Reostati

Reostati eshte nje rezistor variabel qe perdoret per kontrollimin e rrymes elektrike. Reostatet jan vegleri me rezistenc te ndyrshuemshme,te cilat lidhen ne qark elektrik me qellim te rregullohet intensiteti i rrymes sipas nevojes.

                                               

Rezistorët

Rezistoret jane elementet me te thjeshta te qarqeve elektronike. Funksioni i tyre ne qarqet eshte qe te kontrollojne intensitetin e rrymes qe rrjedh ne qark. Ne qarqet elektronike me shpesh hasim ne rezistoje prej grafiti ne forme cilindrash te v ...

                                               

Sinjali analog

Sinjal analog cilesohet nje sinjal, kur fuqia e tij merr ne menyre te vazhdueshme çdo vlere midis nje minimumi dhe nje maksimumi. Ketu behet fjale per pothuaj te gjitha proceset dhe gjendjet reale. Teorikisht eshte e mundur te regjistrohet cilido ...

                                               

Tiristori

Tiristoret nihen edhe me emrin e deri ne rendin e kiloampereve kA, ndersa tensionet maksimale prej rendit te voltit V deri ne shkallen e kilovolteve kV, gje qe mundeson zbatimin e tyre edhe ne lemin e kontrollit te rrymave shume te medha, p.sh. t ...

                                               

Touchscreen

Nje paisje e cila ka nje ekran Touchscreen eshte nje paisje e veçante me nje ekran te veçante, ky ekran eshte i ndjeshem ne prekje, ndersa kjo paisje eshte rezultat i bashkimit te nje ekrani dhe nje Digitizer, e cila lejon perdoruesit per te bash ...

                                               

Transistori

Lloji i pare i transistorit qe eshte zbuluar eshte transistori bipolare. Ky transistor i ka tri shtresa gjysmeperçuesish, ku ne mes dy tipash te tipit p eshte vendosur nje shtrese e holle e tipit n, duke formuar transistorin PNP. Ngjashem fitohet ...

                                               

Transmetimi digjita

Transmetimi digjital ka te beje me transmetimin e informacioneve diskrete, p.sh: informacioneve te shprehura me kode te ndryshme binare permes sinjaleve digjtale. Te gjitha sistemet moderne transmetuese bazohen ne transmetimin digjital. Informaci ...

                                               

Tuba e vakumit

Ne elektronike, termi vakum tub, elektron tub, ose valvul termionike, reduktohet ne thjesht "tub" ose "valvul" ne menyren te folurit te perditshem, eshte nje pajisje qe mbeshtetet rrjedhejn elektrike nepermjet vakumit.

                                               

Zener dioda

Dioda Zener eshte nje lloj i diodes qe punon ne kuadrantin e trete, e cila lejon rrymen te leviz jo vetem ne drejtimin normal ne diode por gjithashtu ne drejtimin e kundert nese tensioni i zbatuar eshte me i madh se tensioni i shpimit i njohur me ...

                                               

BarPRO

BarPRO eshte nje softuer per tregun shqiptar i cili sherben per menaxhimin e bareve dhe restoranteve. Aktualisht programi operon ne mbi 100 terminale ku kryesisht gjenden ne Tirane, Durres, Shkoder, Vlore, Sarande, Tepelene, Gjirokaster, etj.

                                               

Adobe

Adobe Inc. eshte nje kompani amerikane per programe kompjuterike me seli ne San Jose, California, USA. Kompania eshte fokusuar historikisht mbi krijimin e programeve multimedial dhe produkteve krijuese, me perpjekjet me te fundit drejt ndertuesit ...

                                               

Adobe Acrobat

Adobe Acrobat eshte familja e programeve kompjuterike te ndertuar nga Adobe Systems,i dizajnuar per te shikuar, krijuar, manipuluar dhe menaxhuar fajlla te Adobe-s Portable Document Format. Disa programe ne familje, veçanerisht programe krijuese, ...

                                               

Adobe After Effects

Adobe After Effects eshte nje program dixhital per motion graphics dhe compositing i publikuar nga Adobe Systems. Qellimi i tij kryesor eshte per film dhe video post-production.

                                               

Adobe Creative Suite

Adobe Creative Suite eshte nje koleksion i dizajnit grafik, video redaktim, dhe aplikimet per ndertimin e web-it te bera nga Adobe Systems. Koleksioni perbehet nga aplikacionet e Adobe qe jane te bazuara ne teknologjite e ndryshme. Versioni i fun ...

                                               

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop eshte nje program kompjuterik qe lejon manipulime te fotografive. Adobe Photoshop eshte njeri nga programet me te perhapura ne bote dhe perdoret nga profesionistet, amatoret dhe fillestaret. Adobe Photoshop eshte nje makineri vegl ...

                                               

Adresa IP

Adresa IP eshte term qe perdoret ne informatike me kuptimin e nje numri/adrese te kompjuterit te kyçur ne rrjetin kompjuterik apo te internetit. Adresa e telefonit qe perdorni ne shtepi ka prefiksin e shtetit, qytetit pastaj te lagjes dhe se fund ...

                                               

Arkitektura e Von Neumann

Arkitektura e von Neumann-it ka qene dhe eshte baza per pothuajse te gjithe kompjuteret e dizenjuar deri me tani qe nga gjenerata e pare e kompjutereve. Eshte emeruar sipas matematikanit dhe shkencetarit kompjuterik te hershem John von Neumann. A ...