ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 283
                                               

Mësimi kognitiv

Teoria kognitive e Piazhese Teoria kognitive e Piazhese na prezanton me karakteristikat specifike te operacioneve mendore dhe njohurive qe ne marrim nga mjedisi. Funksioni semantik ne vecanti luan nje rol thelbesor. Por ne do te shohim se nga nje ...

                                               

Mësimi verbal

Studimi i te mesuarit verbal u fillua nga Ebbinghaus. Ky studim u perqendrua ne asosacionet te mesuarit midis njesive fjale dhe kohe ;kohes qe duhet per ti harruar asosacionet. Proçedurat baze qe perdoren ne studimin te mesuarit verbal dhe te kuj ...

                                               

Miqësia

Miqesia eshte nje forme e marredhenieve nderpersonale ne pergjithesi konsiderohet te jete me afer shoqates, edhe pse ka nje sere gradash te intimitetit ne te dyja, miqesite dhe shoqatat. Miqesite dhe shoqatat jane menduar shpesh e si qe perfshin ...

                                               

Motivacioni

Motivacioni mendohet se eshte forca qe nis dhe vazhdon te drejtohet drejt nje qellimi. Ajo ndryshon ne intensitet dhe qendrueshmeri. Konceptet motivacionale mundesojne kuptimin e gjithe larmise se sjelljeve te nje individi apo te sjelljeve midis ...

                                               

Ndijimi

Ne jeten e perditshme bota eshte e mbushur me shumellojshmeri ngacmimesh te mjedisit, per te cilat behemi te vetedijshem permes proçeseve te ndijimit dhe te perceptimit. Megjithese veshtire ti dallosh, psikologet priren qe ta shohin ndijimin si n ...

                                               

Ndjenjat

Ndjenj/e~a~t - gjendje e brendshme e njeriut qe shkatohet nga ndikimet e botes se jashtme, te cilat sjellin kenaqesi ose pakenaqesi ; Ndjenje e forte, e zjarrte, e kendshme, e hidhur, e gezimit e dashurise, urrejtjes, e hidherimit, zemrimit, frik ...

                                               

Ndrydhja psikologjike

Operacion i te pandergjegjshmes i zbuluar nga Zigmund Froid qe ne fillimet e tija te vezhgimeve klinike. Ben pjese ne regjistrin e "Mekanizmave Mbrojtes" i perdorur nga psiqika per te menaxhuar konfliktet dhe per te mbrojtur Une-in perballe kerke ...

                                               

Neveri

Neveria konsiderohet si ndjenje perbuzjeje te thelle per dike a per diçka; Ndien neveri per dike a diçka. Te ngjall neveri. I shtiu neveri. E flaku me neveri.

                                               

Pasion i pjesëtuar

Pasion i pjesetuar, nje grua qe pergjerohet per dashuri Gjinia: Psikologji. Autore: Mirela Sula. Shtepia botuese: "Toena". Viti i botimit 2013. Faqet e romanit 152. ISBN 978-99943-1-883-4 Koment nga autorja: Dhjete vjet me pare, kur u shkrua ky l ...

                                               

Përceptimi

Perceptimi eshte aftesi bio-fizike i cili karakterizohet nga fenomenet fiziko-psikologjike si dhe kulturore te cilet ndelidhin veprimet e qenieve njerezore me mjedisin rrethues nepermjet proçeseve ndjesore. Eshte nje proçes aktiv ne te cilin info ...

                                               

Planeti i femrave

"Planeti i femrave" Roman psikologjik me Autore Manjola Gusho. Shtepia botuese: "D.I.J.A-Poradeci", viti i botimit 2006. Faqet e librit 128. Nuk do ti rezistoni tundimit per ta lexuar. Grate dhe burrat, te rinjte dhe te rejat, do te mesojne shume ...

                                               

Pranim

Pranimi perkufizohet si veprimi i marrjes se dickaje qe jepet dhe nuk kthehet. Pranohet nje dhurate, nje ftese. Keshtu sipas perkufizimit klasik si: E quaj te drejte diçka, e quaj te vertete a te ligjshme; miratoj. E pranuan vendimin ligjin, prop ...

                                               

Prindi

Prindi zakonisht eshte nje kujdestar i pasardhesve te llojit ose species se tij. Te njerezit, nje prind eshte kujdestar i nje femije. Nje prind biologjik eshte nje person, gameta te cilit ka rezultuar me nje femije. Prinderit biologjike jane te a ...

                                               

Psikoakustika

Psikoakustika eshte nendege e psikofizikes qe perfshin studimin shkencor te perceptimit te shendoshe dhe audiologjise - si perceptojne njerezit tinguj te ndryshem. Me konkretisht, ajo eshte dega e shkences qe studion pergjigjet psikologjike te ci ...

                                               

Psikoanaliza

Psikoanaliza eshte nje teresi teorish psikologjike dhe psikoterapeutike qe bazohen mbi veprat e Sigmund Freud-it ne vitet 1880-te kur perpiqej te trejtonte individe te diagnostikuar me çrregullime neurotike apo histerike. Freudi besonte se keto l ...

                                               

Psikodiagnostika

Psikodiagnotistika konsiston ne diagnostikimin psikologjik sipas kerkeses se bere. Kerkesa mund te paraqitet nga vete individi, nga familjaret apo nga nje subjekt i trete si institucioni shkolllor apo juridik. Analiza Psikologjike realizon objekt ...

                                               

Psikofizika

Psikofizika eshte ajo dege e psikologjise qe krahason energjine fizike te nje ngacmuesi me ndijimin qe raportohet nga nje subjekt. Nje ngacmues duhet te kete nje fare minimumi te energjise para se te diktohet nga nje receptor ndijues. Disa nga sh ...

                                               

Psikohistoria

Psikohistoria eshte disipline shkencore e psikologjise e cila paraqet nje amalgam ne mes te psikologjise, historise, shkencave shoqerore dhe arsimore. Me konkretisht ajo merret me hulumtimin e origjines emocionale te sjelljes se individeve, grupe ...

                                               

Psikologjia eksperimentale

Psikologet eksperimentale studiojne shkaqet thelbesore te sjelljes. Ata merren me probleme te tilla si: Perse shohin endrra njerezit? Cili eshte efekti i alkolit mbi agresivitetin e qenve? Perse njerezit kane iluzione pamore? Psikologet eksperime ...

                                               

Psikologjia fiziologjike

Psikologjia fiziologjike eshte nje disipline shkencore e psikologjise e cila merret me studimin e bazes fiziologjike te proceseve dhe sjelljeve psikike te organizmit ose me sakte merret me hulumtimin e mekanizmave nautrale te proceseve dhe te sje ...

                                               

Psikologjia klinike

Psikologjia klinike eshte nje dege e psikologjise e cila merret me vleresimin dhe trajtimin e semundjeve mendore, sjelljeve jonormale dhe problemeve psikologjike. Kjo fushe studimore aplikative integron shkencen e psikologjise me trajtimin e prob ...

                                               

Psikologjia kognitive

Psikologjia kognitive, eshte studimi shkencor i aktiviteve mendore te tilla si vemendja, te folurit, kujtesa, perceptimi, zhgjidhja e problemeve, krijimtaria dhe mendimi. Sjelljet studiohen si aktivitete te brendshme te ndertuara nga trajtimi i i ...

                                               

Psikologjia muzikore

Psikologjia muzikore, ose psikologjia e muzikes, mund te perkufizohet si nje dege e psikologjise dhe e muzikologjise. Ajo synon te shpjegoje dhe kuptoje sjelljen dhe pervojen muzikore, duke perfshire ketu edhe proceset permes te cilave muzika per ...

                                               

Psikologjia shoqërore

Psikologjia sociale studion aspektet psikologjike te dukurive shoqerore si dhe aspektet shoqerore te dukurive psikike, veprimtarine shoqerore te njeriut dhe bazen psikike te tij, veçorite e verprimtarise shoqerore te njeriut ne grupe te caktuara ...

                                               

Psikologjia zhvillimore

Psikologjia zhvillimore eshte disipline shkencore e psikologjise e cila studion ndryshimet sistematike te emocioneve, te perceptimeve qe ndodhin tek qeniet njerezore gjate etapave te ndryshme te ciklit jetesor. Eshte studimi irritjes fizike dhe m ...

                                               

Psikoterapia

Psikoterapia merret me trajtimin e çrregullimeve te ndryshme psikopatologjike. Psikoterapeuti shpesh eshte nje psikolog qe specializohet ne psikoterapi. Psikoterapeuti licencohet vetem nga urdhri i psikologeve dhe psikoterapeuteve. Psikoterapeuti ...

                                               

Sindromi i stokholmit

Sindoroma e Stockholm-it eshte gjendja psikologjike ne te cilen vikitima e nje pengmarrje mund te shfaq ndjenja pozitve ndaj pengmarresit te saj. Sindromi i Stokholmit” eshte nje forme e depresionit nervor qe karakterizohet nga reagimi ndaje peng ...

                                               

Sindromi Savant dhe sëmundja e Autizmit

Tregon interes obsesive per objekte te caktuara dhe stimuj. Nuk luan lojera te konvertimit dhe nuk i perdore lodrat si zevendesim per gjera. Lidhet shume per rutinen ditore dhe nuk i pranon ndryshimet. Natyrisht, si rregull ndonje nga keto shenja ...

                                               

Sjellja

Sjellja mund te perkufizohet si menyra si vepron njeriu ne jete, ne shoqeri, ne shkolle etj.; qendrimi ne marredhenie me te tjeret ose kundrejt detyrave ne rrethana te caktuara. Keshtu ne psikologji sjellja perben cdo gje qe individi ben apo mend ...

                                               

Stereotip

Stereotip mund te konsiderohet si nje lidhje e qendrueshme nervore, qe formohet ne koren e trurit nga veprimi i ngacmuesve te perseritur dhe qe sjell nje menyre te caktuar veprimi a sjelljeje te organizmit sa here qe perseriten po ato rrethana. S ...

                                               

Stresi

Stresi danoc m zmra eshte nje gjendje e pakendshme e zgjimit emocional dhe fiziologjik qe njerezit provojne ne situata qe ata i perceptojne si te rrezikshme apo kercenuese per mireqenien e tyre. Fjala" stres” do te thote gjera te ndryshme per nje ...

                                               

Subkoshienca

Fjala ndervetedije perfaqeson nje version te anglicizuar nga frangjishtja subkoshiente, te krijuar nga psikologu Pierre Janet 1859-1947, i cili argumentoi se nen shtresat e mendimit kritik funksionet e koshiences shtrihet nje vetedije qe ai e qua ...

                                               

Shikimi

Shikimi, nje nga shqisat e organizmave te gjalle. Krahasuar me shqisat e tjera, te parit i korrespondon nje pjese e madhe e trurit. Shpesh njeriu i bazohet informacionit pamor me shume se cdo lloj tjeter informacioni ndijor. Shikimi paraqet nje t ...

                                               

Shqisat Kimike

Shqisat e nuhatjes dhe te shijuarit quhen nganjehere shqisa kimike, sepse ngacmimi ndijues i receptoreve perfshin kontaktin me substancat kimike ne forme te lenget ose te gazte. Ne dime me pak per kete shqise sesa per te parit apo te degjuarit, m ...

                                               

Tabula rasa

Tabula rasa tabele antike e shkrimit, siperfaqja e parapare per shkrim se ciles eshte e lyer me dyll, ashtu shkrimi i shkruar mbi te nepermjet fundit te pllakes me Stilus te mund te çlyhet. Nga kjo vjen edhe emertimi i rases se tille si Tabularas ...

                                               

Testofobia

Testofobia eshte frika nga testet. Kjo frike eshte e zakonshme per shume studente te shkolles se mesme, fillore dhe universitetit. Ajo u shkakton njerezve shqetesime te panumerta te panevojshme. duhen muaj apo edhe vite te tere per ta larguar ket ...

                                               

Trishtim

Trishtimi eshte nje gjendje shpirterore e rende, por pa shperthime; vuajtje e gjate shpirterore; brenge e thelle nga vuajtjet a nga malli per dike; hidherim a pikellim nga nje shkak i panjohur, merzi. Trishtim i thelle. Hie trishtimi. Ndjente tri ...

                                               

Urrejtja

Urrejtja eshte emocion njerezore qe paraqitet si efekt i agresivitetit te mbledhur kunder nje personi ose ndonje grupi te shoqerore. Kur urrejtja i drejtohet pa marr parasysh motivet dhe paprekshmerine te urrejturit atehere flitet per urrejtje qo ...

                                               

Vartësia

Kuptimi vartesi, permbledh marredheniet pa te cilat pjesetaret nuk mund te ekzistojne apo te krijojne mundesite qe nevojiten pa palen tjeter. Kurre flasim per njeriun, eshte bere shprehi dhe anojme ti veme ne balle-balle vartesine dhe lirine, gje ...

                                               

Veshi

Veshi eshte organ i sistemit degjimor. Funksioni i tij eshte mbledhja dhe percjellja dhe perpunimi i sinjaleve akustike, tingujve, zerave, zhurmave drejt organeve te tjera te aparatit degjimor etj.

                                               

Vetmia

Studime te thelluara nga filozofe, psikologe, sociologe e hulumtues te profileve te tjera, vene ne pah se vetmia dhe izolimi nuk jane çeshtje qe çrrenjosjen me prezence ne turme. Thjeshte te jesh i rrethuar me njerez nuk e ndjek ndjenjen e vetmis ...

                                               

Vëmendja

Vemendja eshte proçesi i perqendrimit ne stimuj te caktuar. Kur ne i kushtojme vemendje nje stimuli shqisor ne kujtesen shqisore, ai mund te perpunohet me tej. Vemendja funksionon si nje filter qe vendos se çmund te mbahet mend. Gjendja ne te cil ...

                                               

Bota

6ix9inemap.png|parapamje|350px|Harta e botes." Bota eshte nje emertim qe lidhet me historine dhe rrok ne perkufizimin e gjere gjithçka qe njohim. Bota permendet kryesisht per planetin Toke. Ne kundershtim me emertimin e sakte perkufizues te Tokes ...

                                               

Determinantet e shëndetit

Determinantet e shendetit jane seria e faktoreve personale sociale, ekonomike dhe mjedisore, te cilet percaktojne statusin shendetesor te individeve ose te nje popullsie. Faktoret qe ndikojne shendetin jane te shumte dhe interaktive. Promocioni s ...

                                               

Diskriminimi

Diskriminimi, dhenia pa ndergjegje e perparesise ne sjellje. Ne sociologji, me diskriminim nenkuptojme zhvleresimin e nje grupi te huaj, ne veçanti te nje minoriteti shoqeror brenda nje shoqerie te ngritur mbi parimet e barazise, parimit te ndali ...

                                               

Epidemia

Epidemia eshte paraqitja masive e nje semundje perbrenda nje popullimi te genjeve te gjalla dhe nuk kufizohet ne ndonje grup te veçante te popullimi. Ne rastet me te shpeshta jane semundjet infektuese por nuk perjashtohen edhe semundjet tjera si ...

                                               

Funksionalizmi

Funksionalizmi eshte shkolle e sociologjise, e cila studion problemet shoqerore vetem nga forma e jo nga permbajtja. Kjo shkolle eshte e ngjajshme me gjeometrine qe i hulumton format matematikore pa marre parasysh formen. Perfaqesues te kesaj shk ...

                                               

Globalizimi

Globalizmi eshte procesi i integrimit qe mundesohet nga shkembimi i pikepamjeve, produkteve, ideve dhe fushave te tjera kulturore nga mbare bota. Zhvillimet ne transport dhe ne infrastrukturen ne telekomunikacion kane qene faktoret kryesore ne gl ...

                                               

Hipokrizia

Hipokrizia eshte veprimi denues apo thirrje per denim e nje personi tjeter kur qortuesi eshte fajtor i veprimit per te cilin ai kerkon qe i padituri te denohet. Hipokrizia eshte shtirja e nje njeriu qe pohon se zoteron cilesi, mendime apo ndjenja ...

                                               

Indeksi i zhvillimit njerëzor

Indeksi i Zhvillimit Njerezor eshte nje statistike e perbere nga tregues te ndryshem qe sherben si indikator i renditjes se vendeve sipas nivelit te "zhvillimit njerezor" dhe i ndan ato ne vende te zhvilluara, vende ne zhvillim, dhe vende te pazh ...