ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 281
                                               

Sëmundjet e zemrës

Pesha qe zene semundjet kardiovaskulare te zemres, ka pesuar rritje te ndjeshme me kalimin e viteve. Jane te shumta rastet ne te cilat krizat e zemres shkaktojne vdekje te parakohshme ose gjymtim te organeve te trupit te njeriut. Faktoret rriskue ...

                                               

Sëmundjet kancerogjene në Kosovë

Kanceri eshte nje term i gjere. Semundjet kancerogjene pershkruajne semundjet qe rezultojne kur ndryshimet qelizore shkaktojne rritjen dhe ndarjen e pakontrolluar anormale te qelizave. Disa lloje te kancerit shkaktojne rritje te shpejte te qeliza ...

                                               

Sifilizi

Sifilizi shkaktohet nga bakteri i quajtur Treponema pallidum pallidum. Eshte semundje komplekse qe shkakton simptome te llojllojshme ne fazat e ndryshme te infeksionit. Sifilizi i patrajtuar ka shume komplikime.

                                               

Sindroma Tourette

Sindroma Tourette eshte nje çrregullim neurologjik i trasheguar me fillese ne femijeri, e karakterizuar nga shume tike motorike dhe te pakten nje tik zanor. Tourette konsiderohet vetem si nje pjese e spektrit te çrregullimeve te tikeve, e cila pe ...

                                               

Sistemi limfatik

Sistemi limfatik eshte i perbere nga nje rrjete e thurur nga kanale- ene limfatike, te cilat e bartin lengun e quajtur limfe ne drejtim te njejte si sistemi qarkullues, neper hapesirat ndermjetqelizore, gjate se ciles kalon neper nyje limfatike t ...

                                               

Stomatologjia

Stomatologjia eshte disiplina qe studion,diagnostikon, parandalon dhe mjekon kavitetin oral. Termi Stomatologji vjen nga Greqishtja e vjeter "Stoma"-goje dhe "logos"-shkence. Ne ditet e sotme, termi "Stomatologji" eshte duke u zevendesuar me "Den ...

                                               

Synetia

Synetlleku, synetia apo berja synet eshte heqja e lafshes nga penisi i njeriut. Sipas OBSH-se, 1/3 e burrave ne bote jane te rrethprere. Rrethprerja eshte e praktikuar kryesisht per arsye kulturore, fetare dhe elektive dhe me rralle per arsye mje ...

                                               

Synetia në Islam

Synetia ose Synetlleku, ne gjuhen arabe Hitan ose Hatne, eshte termi per rrethprerjen mashkullore te kryer si nje rite islame nga myslimanet. Eshte e zakonshme ne mesin e shqiptareve ne Malin e Zi, Çamerine, Kosoven dhe Maqedonine. Para ndalimit ...

                                               

Shërim me djegie

Sherim me djegie eshte praktitke ose teknike mjekesore ku nje pjese e trupit djeget ne menyre qe te largoj plagat ose te mbyll ate. Shkaterron disa inde ne nje perpjekje per te zbutur gjakderdhjen dhe demtimin, heqjen e nje rritjeje te padeshirua ...

                                               

TBC i mushkrive

TBC i Mushkerive Tuberkulozi i mushkerive eshte nje semundje ngjitse mjaft e perhapur. Lokalizimi me se shpeshti behet ne mushkri por mund te perhapet edhe ne organe tjera. Etiologjia shkaktari i TBC Si shkaktar i TBC eshte BACILIKOHU

                                               

Termometri mjekësor

Termometri mjekesor eshte termometer qe perdoret per matjen e temperatures se njeriut. Termometri mjekesor ka shifrat e temperatures nga 35 °C deri ne 42 °C. Nese temperatura e njeriut zbret nen 35 °C ose rritet mbi 42 °C atehere njeriu mund edhe ...

                                               

Teshtima

Teshtima - Ekspertet qe merren me hulumtimin e teshtimes theksojne se ky reagim ndodh ne disa njerez paraqitet kur mendojne per seks, por gjithashtu ne dukje se lidhja mes sistemit nervor te ata persona eshte pak e demtuar. Deri te teshtima vjen ...

                                               

Transplanti i veshkëve

Transplanti i veshkeve eshte proçedure kirurgjikale serioze qe ka rreziqet e veta si gjate nderhyrjes, ashtu dhe pas saj. Rreziku kirurgjikal perfshin infeksionet, hemoragjite, apo demtimin e organeve perreth. Mbas nderhyrjes pacienti perseri duh ...

                                               

Transudati

Transudati eshte nje lenge i mbledhur ne pjese te trupit te njeriut si pasoje i ndrydhjes. Transudati eshte leng i grumbulluar ne hapesirat trupore, pasoje e ndryshimeve ne shtypjen hidrostatike, qe shkaktohet me çrregullim te qarkullimit te gjak ...

                                               

Trashëgimi autosomal recisiv

Trashegimi autosomal recisiv - Menyra recisive autosomale e trashegimit eshte me e veshtire te hulumtohet, sepse gjeni i nderruar recisiv ngel i maskuar dhe artet neper gjenerata ne gjendje heterozigote, ndersa mund te shfaqet vetem kur eshte ne ...

                                               

Trashëgimia autosomale

Trashegimi autosomal dominant - Ketu aleli normal eshte recisiv, ndersa aleli abnormal eshte dominant. Te kjo menyre e trashegimise veçoria abnormale bartet vetem nga anetaret e semure te familjes, dhe, sipas rregullave, nga martesa e personit me ...

                                               

Trashëgimia e lidhur për kromozomin X

Trasheigimia e qrregullimeve te tilla shpreh keto karakteristika: 1. Mashkulli i semure afektuar e bart gjenin, perkatesisht fenotipin, te gjitha vajzat e tij, ndersa nuk e bart te djemte e tij. 2. Femra e afektuar hpoppp Ka pak shembuj te fenoti ...

                                               

Trombociti

Trombociti ose shumes trombocitet ose pllakezat e gjakut jane qeliza ne forme te pllakes per nga e kane marre edhe emrin, per nga madhesia jane shume me te vogla se eritrocitet, madhesia e tyre permban diku rreth 4.5 mikrometer. Luajne nje rol te ...

                                               

Thatësira e syve

Ne te folurit e perditshem shprehja syri i thate i dedikohet nje semundjeje, e cila manifestohet me pakesimin e sasise ose perberjen e loteve. Si pasoje e ketyre ndryshimeve, syri nuk laget mjaftueshem. Ne mjekesi kjo semundje njihet si "Siça-Syn ...

                                               

Urologjia

Urologjia eshte specialitet dege e kirurgjise qe merret me traktin e urines, dhe me sistemin riprodhues te meshkujve. Mjeket profesioniste te specializuar ne fushen e urologjise quhen urologe dhe jane trajnuar per te percaktuar diagnostikojne, tr ...

                                               

Vaksina

Vaksina eshte nje suspenzion i nje agjenti infektiv ose i pjeseve te tija. Suspenzioni jepet ne menyre qe te jape rezistence ose imunitet ndaj agjentit infektiv. Tani jane duke u studiuar dhe zhvilluar lloje te tjera vaksinash si ato terapeutike. ...

                                               

Vaksinimi i fëmijëve

Vaksinimet mundesojne eleminimin e shume semundjeve infektive dhe nuk lejojne qe te perhapet efekti i tyre ne organizmin tone. Me ane te vaksinimit mund te kete ndonje rrezik anesor mirepo nuk mund te jete rreziku me i madh sesa i semundjeve qe k ...

                                               

Veshka

Veshket jane organe çift, te vendosura ne te dy anet e shtylles kurrizore, menjehere poshte kafazit te kraharorit. organ me disa funksione, luan rol themelor rregullues ne shumicen e kafsheve, duke perfshire vertebroret dhe disa jovertebrore. Ves ...

                                               

Ylli i Jetës

"Ylli i Jetes" eshte nje yll i kalter me gjashte rrema, me ne qender "Bastunin e Askleptit" dhe eshte shenja nderkombetare e ndihmes urgjente mjekesore fillimisht e perdorur nga "Administrata e SHBA-se per Sigurine e Trafikut ne Autostrada". Kjo ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Muzeut

Dita Nderkombetare e Muzeut eshte nje dite nderkombetare qe mbahet çdo vit ne ose rreth dates 18 maj, e koordinuar nga Keshilli Nderkombetar i Muzeumeve. Ngjarja nxjerr ne pah nje teme specifike e cila ndryshon çdo vit per te pasqyruar bazen e pr ...

                                               

Neuroshkenca

Neuroshkenca eshte studimi shkencor i sistemit nervor. Tradicionalisht, neuroshkenca eshte shikuar si dege e biologjise. Sidoqofte, ajo tashme eshte shkence multidisiplinore e cila bashkepunon me fusha te tjera si kimia, shkenca kompjuterike, inx ...

                                               

Neuroshkenca kognitive

Neuroshkenca kognitive eshte fushe akademike e cila merret me studimin shkencor te substrateve biologjike te cilat gjenerojne kognicionin, me fokus te veçante ne substratet neuronale te proceseve mendore. Ajo merret me pyetjet se si funksionet ps ...

                                               

Neuroshkenca kognitive e muzikës

Neuroshkenca kognitive e muzikes eshte studimi shkencor i mekanizmave te trurit qe perfshihen ne proceset njohese te muzikes, duke perfshire degjimin, performimin, kompozimin, leximin, shkrimin, dhe aktivitetet tjera te varura. Ajo eshte duke u i ...

                                               

Sinologjia

Sinologjia apo Studimet kineze eshte nje fushe akademike nderdisiplinore e cila merret me studimin e historise, kultures, gjuhes dhe letersise kineze duke perfshire ketu jo vetem Kinen por edhe vende ose zona tjera qe i perkasin distriktit gjuhes ...

                                               

Deshkollarizimi

Deshkollarizimi eshte nje term i perdorur ne trajtimet e Ivan Illich mbi shkollen dhe arsimin e ku paraqet nje shmangie nga arsimi, shkolla dhe pedagogjia tradicionale publike per nje lloj arsimi, shkolle dhe pedagogjie me pak kufizime ne procesi ...

                                               

Docenti

Docent eshte nje titull ne disa universitete te Evropes me te cilin percaktohet nje pozite e veçante akademike ne kuader te personelit akademik dhe renditet me poshte se profesori dhe me lart se asistenti.

                                               

Doktor i Shkencave

Doktor i Shkencave ose Doctor of Sciences eshte nje grade e larte e studimeve te doktoratures e cila mund te fitohet pas grades akademike Kandidat i Shkencave.

                                               

Doktor Shkence

Grada Doktor Shkence eshte grade nivelit te dyte pasuniversitar qe perfitohet pasi studenti ka fituar graden akademike Master ose Magjister dhe ka plotesuar disa kerkesa te veçanta. Ne disa vende kjo grade quhet Doktor i Filozofise. Studimet pasu ...

                                               

Dhuna në shkollë

Dhuna ne shkolle perfshin dhunen mes nxenesve te shkolles, duke perfshire rrahjet dhe lendimet trupore; dhunen psikologjike, abuzimin verbal; dhunen seksuale, duke perfshire perdhunimin dhe ngacmimin seksual; forma te ndryshme te ngacmimit, perfs ...

                                               

E-mësimi

E-mesimi perfshin te gjitha format te mesuarit te mbeshtetura nga teknologjia elektronike. Kompjuteri perdoret per te paraqitur materialin mesimor dhe me pas per te testuar dijet e nxenesve. Sipas B.F.Skinner me 1958 qellimi i te mesuarit te prog ...

                                               

Edukatori

Edukatori eshte person i autorizuar per edukimin e nje apo me shume personave. Ne jeten e perditshme me se shpeshti edukatoret jane ata persona te autorizuar qe te edukojne femijet e moshave te ndryshme. Edukatoret ne pjesen me te madhe te rastev ...

                                               

Filantropizmi

Filantropizmi si term rrjedh nga greqishtja e vjeter: filos, φιλος dhe anthropos, ανθροπος. Kjo ishte nje levizje progresive e reformiste edukative arsimore e cila u paraqit ne Gjermani ne kohen e iluminizmit ne gjysmen e dyte te shekullit tetemb ...

                                               

Instituti i Studimeve Pedagogjike

Instituti u themelua ne vitin 1965 ne Tirane, si Instituti i Studimeve dhe Botimeve dhe me pas funksionoi si Drejtori e Studimeve dhe e Botimeve Shkollore. Si fillim pati vetem 5 specialiste dhe me kohe u rrit deri ne 10 specialiste dhe forca ndi ...

                                               

Interdisiplina

Termi interdisiplina ose nderdisiplina nenkupton nje njesi te organizuar e cila perfshin dy ose me shume disiplina akademike, por qe kane kriteret formale te disiplinave, siç jane revistat e dedikuara kerkimore, konferencat dhe departamentet univ ...

                                               

Leximi kritik

Leximi kritik eshte nje forme e analizes gjuhesore qe nuk merr tekstin e dhene ne vlere nominale, por perfshin nje shqyrtim me te thelle te pretendimeve te paraqitura, si dhe pikat mbeshtetese dhe kundershtimet e mundshme. Aftesia per te riinterp ...

                                               

Magjistër

Grada Magjister eshte nje grade akademike qe ka qene perdorim ne te kaluaren ne disa sisteme te ndryshme te arsimit te larte. Grada magjister u ngrit ne kohen e universiteteve mesjetare ne Evrope dhe fillimisht ishte e barabarte me doktoraturen; ...

                                               

Master

Master ose Magjister eshte grada e kualifikimit pasuniversitar te nivelit te pare. Per tu regjistruar ne nje program pasuniversitar per fitimin e grades Master, studenti duhet te kete perfituar fillimisht nje diplome universitare te nivelit te pa ...

                                               

Mësimi i diferencuar

Mesimi i diferencuar eshte nje kornize ose filozofi per mesimdhenie efektive qe perfshin ofrimin te gjithe nxenesve/studenteve brenda nje game te menyrave te ndryshme per te kuptuar informacione te reja per sa i perket: pervetesimit te permbajtje ...

                                               

Mësimi i përzier

Mesimi i perzier eshte nje qasje ndaj arsimit dhe edukimit qe kombinon materiale arsimore ne internet dhe mundesi tjera per nderveprim ne internet me metodat tradicionale te mesimdhenies klasore ne shkolle. Kjo qasje kerkon pranine fizike si te m ...

                                               

Pedagogjia e Leon Tolstoit

Leon Tolstoi njihet edhe si nje entuziast i dalluar ne fushen e arsimit dhe pedagogjise, sidomos per punen dhe kontributin e tij te pazakonte ne Jasnaja Poljana, me te cilin ai ka nje ndikim pozitiv ne konceptimet e reja pedagogjike. Ai i kushtoi ...

                                               

Pedagogjia e të shtypurve

Pedagogjia te shtypurve, eshte vepra me e njohur e pedagogut brazilian Paulo Freire. Ne kete veper autori propozon nje pedagogji me nje marredhenie te re ne mes te mesuesit, nxenesit dhe shoqerise. Ajo u botua se pari ne portugalisht ne vitin 196 ...

                                               

Pedagogjia Freinet

Pedagogjia Freinet e njohur edhe si Sistemi i Frenese eshte nje pedagogji origjinale e zhvilluar nga Célestin Freinet dhe gruaja e tij Elise Freinet praktike kjo e cila mbeshtetej ne shprehjen e lire te femijeve, tekste te lira, vizatime te lira, ...

                                               

Procesi i Bolonjës

Procesi i Bolonjes eshte nje seri e takimeve nderministrore dhe marreveshjeve midis vendeve Evropiane te dizajnuara per te siguruar krahasueshmerine e standardeve dhe cilesise se kualifikimeve te arsimit te larte. Permes Marreveshjeve te Bolonjes ...

                                               

Psikopedagogjia

Psikopedagogjia eshte nje disipline akademike e cila qendron ne mes te pedagogjise dhe psikologjise. Ajo studion sjelljet e njeriut ne situata te ndryshme mesimore dhe arsimore. Disa nder perfaqesuesit me ndikim te kesaj fushe jane: Jean Piaget, ...

                                               

Të nxënët përmes mësimit

Te nxenet permes mesimit eshte nje terminologji pedagogjike, me konkretisht eshte nje metode ne te cilen nxenesit dhe studentet e nxene materialin mesimor permes pergatitjes, planifikimit dhe realizimit te procesit te mesimdhenies nen drejtimin e ...