ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 259
                                               

Shpella e Pëllumbasit

Shpella e Pellumbasit e njohur edhe si Shpella e Zeze eshte nje vend arkeologjik ne Shqiperi afer fshatit Pellumbas. Ne kete vend gjurmim llogaritet te kene jetuar paraardhesit qe ne periudhen e hershme diku 10.000 vjet me pare. Me studimet arkeo ...

                                               

Shpellat Udayagiri dhe Khandagiri

Shpellat Udayagiri dhe Khandagiri jane shpella pjeserisht natyrore dhe pjeserisht artificiale me rendesi arkeologjike, historike dhe fetare prane qytetit te Bhubaneswarit ne shtetin indian te Odishas. Shpellat jane vendosur ne dy kodra te aferta, ...

                                               

Shqipëria jeta ne antike

Qyteti ilir i Bylisit, nje qender arkeologjike prane fshatit Hekal te Mallakastres, ben pjese prej disa vitesh ne listen e qendrave arkeologjike turistike me mbeshtetjen e Institutit te Monumenteve te Kultures dhe Institutit Arkeologjik. Sipas sp ...

                                               

Trashëgimia romake në Kosovë

Vendbanimet e periudhes romake ne Kosove perfaqesojne nje mori monumentesh te kultures materiale dhe shpirterore, te cilat pasqyrojne periudhen romake ne kete treve. Ne mes te tyre nje vend te posaçem zene ato te cilat paraqesin zhvillimin e arti ...

                                               

Tripoli

Tripoli ose Tarabulluzi eshte kryeqyteti i Libise dhe ka rreth 500.000 banore. 80% e popullsise eshte myslimani synnite. Ai eshte qendra politike, ekonomike dhe kulturore, si edhe pika kyçe e transportit te vendit.

                                               

Varrezat e Delmaces

Per me se nje shekull, varrezat e Delmaces kane terhequr vemendjen e studiuesve vendas te huaj. Gjetjet ne kete varreze u bene te njohura ne kryeqytetet e Evropes Perendimore me emrin "Kultura e Komanit". Meqe Delmace i perket fshatit Koman, 4 km ...

                                               

Vendbanimet e antikitetit të vonë dhe mesjetare në Kosovë

Pjese e serive te artikujve mbi Arkeologjine e Kosoves Vendbanimet e antikitetit te vone dhe mesjetare ne Kosove jane lokacione te rendesishme historike ekzistenca te cilave deshmohet nga lenda perkatese e evidentuar dhe e dokumentuar, gje qe kon ...

                                               

Vendenisi (lokalitet arkeologjik)

Vendenisi ose Vindenisi eshte nje lokalitet arkeologjik i cili ndodhet ne fshatin Gllamnik, prane lumit Llap, ne komunen e Podujeves, 25 km ne veri te Prishtines.

                                               

Vijat e Nazkas

Vijat e Nazkas jane figura te shumta te ndryshme te vizatuara ne toke dhe qe mund te shihen vetem nga ajri. Jane mbi 13.000 vija qe formojne mese 800 vizatime, qe perfshijne profile te stilizuara kafshesh te rendomta te zones, si balena, papagall ...

                                               

Zona Arkeologjike "A" e qytetit të Elbasanit

Zona Arkeologjike "A" e qytetit te Elbasanit eshte nje sit arkeologjik i rendesishem i trashegimise kulturore qe nga viti 2010 me vendim qeveritar ne mbeshtetje te nenit 100 te Kushtetutes dhe te neneve 31, pika 1, e 53, pikat 1 e 2, te ligjit nr ...

                                               

Astronautika

Astronautika eshte shkence qe merret me fluturimet ne hapesiren ndermjet yjeve ose planeteve. Ajo e mban te teren. Ky artikull ne lidhje me Astronomia eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Hapësira kozmike

Hapesira kozmike ose hapesira e jashtme, ose vetem hapesira, eshte hapesira qe ekziston midis trupave qiellore, duke perfshire Token. Hapesira kozmike nuk eshte plotesisht e zbrazet - ajo eshte nje vakum i larte qe permban dendesi te ulet te grim ...

                                               

Observatori Kombëtar Astronomik Bullgar

Observatori Rozhen, i njohur gjithashtu si Observatori Kombetar Astronomik Bullgar, eshte nje vezhgim astronomik, i vendosur ne Provincen Smolyan, 90 kilometra ne jug te qytetit te Plovdiv, Bullgari. Qyteti me i afert, Chepelare, eshte 15 kilomet ...

                                               

Tiangong 1

Tiangong 1 Aerobati "Tian Gong Nr.1" eshte prototip i laboratorit hapesinor te Kines. Ky aerobat ne forme cilindri ka si detyre kryesore takimin dhe bashkimin ne kozmos me anijen kozmike "Shenzhou". Si nje laborator i vogel eksperimental hapesino ...

                                               

Andromeda (yjësia)

Andromeda eshte njera nga 48 yjesite e listuara nga Ptolemeu dhe mbahet ne listen e 88 yjesive moderne. E vendosur ne pjesen veriore te ekuatorit qiellor, emrin e ka marre nga Andromeda, e bija e Kasiopese ne mitologjine greke, e cila ishte lidhu ...

                                               

Arusha e Madhe

Ursa Major eshte nje yjesi ne qiellin e veriut. Emri latin do te thote "Arusha e Madhe" qe lidhet dhe eshte ne kontrast te drejtperdrejt me yjesine qe ka afer, Arusha e Vogel, Ursa Minor. Ne antikitet kjo yjesi ishte njera nga 48 yjesite origjina ...

                                               

Arusha e Vogël

Ursa Minor, qe njihet edhe si Arusha e Vogel eshte nje yjesi ne qiellin e veriut, qe duket gati-gati sikur Arusha e Madhe. Ishte pjese e 48 yjesive te dhena nga astronomi Ptolemeu ne shekullin 2 dhe nder 88 yjesite moderne. Arusha e Vogel ka qene ...

                                               

Asteroidet

Asteroid eshte nje trup qiellor qe vertiten rreth Diellit sipas orbitash te perfshira kryesisht ndermjet orbitave te Marsit dhe te Jupiterit. Quhen gjithashtu edhe planetoide, por sot kjo fjale ka marre tjeter kuptim. Jane planete shume te vegjel ...

                                               

Asteroidi Vesta

Vesta eshte nje asteroid ne sistemin tone diellor. Orbita e saj gjendet brenda rripit te asteroidit midis orbitave te Marsit dhe Jupiterit. U formua rreth 2 milion vite pasi u formuan trupat e pare te ngurte te Sistemit Diellor, dhe eshte asteroi ...

                                               

Binjakët (yjësia)

Binjaket eshte njera nga 12 yjesite e horoskopit. Ishte nje nga 48 yjesite qe kishte vene astronomi i shekullit 2, Ptolemeu dhe gjithashtu ben pjese ne 88 yjesite moderne sot. Emri latin "Gemini" do te thote "Binjaket" qe u pershtatet binjakeve K ...

                                               

Brezi asteroidal

Brezi i asteroideve eshte i perbere nga trupa te vegjel hapesinor qe rrotullohen rreth Diellit te quajtura asteroide. Shume asteroide nga Rripi i Kuiperit po ngrehen nga graviteti i planeteve per shkak se asteroidet jane trupa te vegjel ne krahas ...

                                               

Bricjapi (yjësia)

Bricjapi eshte njera nga yjesite e horoskopit. Emrin ne latinisht e ka Capricornus dhe simbolin e ka. Ben pjese ne 88 yjesite moderne dhe eshte yjesia me e vogel e brezit te zodiakut. Gjendet mes Shigjetarit ne perendim dhe Ujorit ne lindje.

                                               

C/2006 P1

C/2006 P1 apo Kometa McNaught eshte nje komete joperiodike, e zbuluar me 7 gusht 2006 ne Australi nga Robert McNaught dhe eshte bere e dukshme ne 2007 pa ndihmen e nje teleskopi. Eshte kometa me e shndritshme e 40 viteve te fundit, akoma me e shn ...

                                               

Cikli

Cikli eshte koha gjate se ciles nje planet kryen rrugen e tij. Ky artikull ne lidhje me Astronomia eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Dashi (yjësia)

Dashi eshte njera nga dymbedhjete yjesite e horoskopit. Eshte e vendosur ne hemisferen veriore te ekuatorit qiellor, ndermjet yjesise Peshqit ne perendim dhe yjesise Demi ne lindje. Emri Aries eshte emer latin per dashin dhe ka simbolin qe paraqe ...

                                               

Demi (yjësia)

Demi eshte njera nga yjesite e horoskopit. Demi eshte yjesi e madhe dhe dominuese ne qiellin dimeror te veriut. Eshte njera nga yjesite me te moçme, qe nga koha e hershme e bronzit. Shtrihet mes yjesise Dashi dhe yjesise Binjaket.

                                               

Dritëviti

Driteviti eshte largesia qe drita pershkon ne zbrazetire ne nje vit: rreth 9.461 × 10^15 metra. Nje dritevit, dv eshte nje mase astronomike dhe jo njesi kohore. Driteviti nuk lejohet me nga Sistemi Njesor Nderkombetar qe prej vitit 1978. Megjithe ...

                                               

Ekuinoksi

Ekuinoksi - Baraznata, mund te kete dy kuptime ne astronomi: Nje çast kohor ne te cilin pika pranverore, ekuatori qiellor, dhe elemente te tjere te tille perdoren per te perkufizuar sistemin koordinator qiellor - shiko Baraznata koordinatat qiell ...

                                               

Ekzoplaneti

Ekzoplaneti eshte planet qe ndodhet ne nje sistem diellor te ndryshem nga ai i Tokes. Idene rreth ekzistences se ekzoplaneteve jane shfaqur qe ne lashtesi. Keshtu Epikuri ne vitet 300 p.e.s. ne shkrimin e tij "Leter per Herodotin mbi fiziken" mbe ...

                                               

Era diellore

Era diellore eshte nje lume plazmash i çliruar nga atmosfera e siperme e Diellit. Ajo konsiston ne elektrone dhe protone me energji zakonisht ne mes 1.5 dhe 10 keV. Lumi i grimcave ndryshon ne densitet, temperature dhe shpejtesi ne kohe dhe ne gj ...

                                               

Eris

Eris, emertim formal 136199 Eris, eshte me i madhi i njohur planet xhuxh ne Sistemin Diellor dhe trupin e nente te madh te njohur te rrotullohet rreth Diellit direkt. Ajo eshte rreth 2500 kilometra ne diameter dhe 27 % me te madh se Plutoni. Eris ...

                                               

Evoluimi i Yjeve

Pas shperthimit te Supernoves,ngel berthama me permasa te vogla,e cila,ne varesi te mases fillestare te yllit do te behet yll neutronik,ose ne rastin e fundit,vrime e zeze

                                               

Fobosi

Fobosi eshte njeri prej dy sateliteve natyrore te planetit mars, sateliti tjeter eshte Deimosi. Fobosi ka marre emrin nga i biri dhe percjellesi i perendise greke te luftes Ares. Ishte shkecetari amerikan Asaph Hall ai, qe e zbuloi ne vitin 1877.

                                               

Galaktika

Galaktika eshte nje grumbull i madh lende, yjesh, planetesh, sistemesh planetare, mjegullnajash te gazta, re pluhuri dhe lende te zeze, i cili mbahet i lidhur se bashku me ane te fuqise se rendeses. Galaktikat tipike ndryshojne nga xhuxhet me pak ...

                                               

Galaktikat Lokale

Shumica e galaktikave formojne grupe qe mbahen se bashku me ane te gravitetit. Disa grupe me te vertete jane shume te medhaja, p.sh. grupet ne galaktiken Virgo dhe yllnaja" Floket e Berenises” paraqesin mijera galaktika qe jane larg rreth 20 mili ...

                                               

HAT-P-11b

HAT-P-11b eshte nje planet i cili ka yllin e tij, pra eshte nje "mini-sistem diellor". Ky planet eshte zbuluar nga metoda tranzit me 2 janar te vitit 2009. Ky planet eshte 122 vite-drite larg nga Toka duke llogaritur se gjindet ne konstelacionin ...

                                               

Kasiopea (yjësia)

Cassiopeia eshte nje yjesi ne qiellin e veriut, emeruar nga mbreteresha Kasiopea ne mitologjine greke, e cila mburrej me bukurine e saj te pakrahasuar me asnje. Kasiopea ishte nje nga 48 yjesite qe kishte dhene astronomi grek i shekullit 2, Ptole ...

                                               

Luani (yjësia)

Luani eshte njera nga yjesite e horoskopit, e vendosur ndermjet Gaforres ne perendim dhe Virgjereshes ne lindje. Emri latin eshte Leo dhe ne shqip do te thote Luan. Simbolin e ka. Eshte njera nga 48 yjesite e dhena nga Ptolemeu dhe sot ben pjese ...

                                               

Makrokozmosi

Makrokozmosi i madh, "κόσμος" - bote, gjithesi), ne kundershtim me mikrokozmosin, eshte "bota e madhe" ose "gjithçka qe eshte". Makrokozmosi pershkruan boten e madhe, qe pa mjetet ndihmese teknike, matematikes dhe mendimit te njeriut, s´mund te r ...

                                               

Meteori

Meteori eshte trup qiellor qe leviz brenda hapesires se sistemeve te yjeve. Levizja e ketyre trupave mund te shikohet thjeshte me sy. Vezhgimi i levizjeve dhe renieve te tyre ne Toke ka filluar qe ne kohet e lashta. Qe ne vitin 467 p.e.s, Anaksag ...

                                               

Meteoriti

Meteoriti eshte trupe qiellore i cili rrotullohet rreth planeteve. Nese nje meteorit do te prekte nje planet ai do te krijonte kratere. Keto kratere mund te jene te madhesive te ndryshme.

                                               

Ndarja e hënës

Ndarja e henes eshte nje mrekulli ne traditen myslimane qe i atribuohet profetit Muhamed. Ajo rrjedh nga Kurani, Surja el-Kamer, vargjet 54:1–2, dhe permendet nga traditat myslimane si Asbab en-nuzul.

                                               

Objektet Apollo

Objektet Apollo jane planetoide nder tjera si Adonisi, Hermesi, Apollo, Ikarusi etj, orbitat te cilave prehen me ate te Tokes. Deri ne shekullin e kalur kane qene te njohura rreth 30 soshe. Perafersisht, çdo 100 vite, nje objekt i till, i afrohet ...

                                               

Observatori Pierre Auger

Pierre Auge eshte observator i rrezeve kozmike, ai per llojin e tij eshte nder me te medhenjet deri me tani. Ky observator tri here me i madhe se Parisi gjendet ne Argjentine dhe eshte i perber nga nje rrjete teleskopesh dhe nga rilevatore uji te ...

                                               

Periudha orbitale

Periudha orbitale nenkupton gjatesin kohore te pershkimit te orbites nga ana e planetit. Ky artikull ne lidhje me Astronomia eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Planetariumi

Planetariumi eshte dhome ne nje ndertese qe sherben per shikimin e shfaqjeve virtuale te figurave te yjeve, qiellit e gjithesine. Ne keto dhoma zakonisht paraqiten ne menyre virtuale trajektoret e diellit, e planeteve, pozitat e tyre shikuar nga ...

                                               

Planeti

Planeti eshte nje trup qiellor, qe nuk ndriçon, ka nje mase te mjaftueshme per vete rendese per te mposhtur forcat e trupave te ngurte, qe te mbaje baraspeshen hidrostatike dhe leviz ne nje orbite keplerike perreth nje yll qe quhet diell.Dielli e ...

                                               

Planeti xhuxh

Nje planet xhuxh eshte nje objekt ne mase planetare qe nuk eshte as nje planet i vertete, as nje satelit natyral. Pra, ai eshte ne orbiten e drejtperdrejte te yllit dhe eshte mjaftueshem masiv per gravitetin e tij per ta ngjeshur ate ne nje forme ...

                                               

Qendra Ndërkombëtare Astronomike e Radios në Ventspils

Qendra Nderkombetare Astronomike e Radios ne Ventspils eshte nje instalim ish-sovjetik i radios astronomike, 30 km ne veri te Ventspilsit, Letoni, ne bregdet te Detit Baltik. Istalimi ishte sekret deri ne vitin 1993 kur u mor nga Akademia letonez ...

                                               

Qielli

Qielli eshte pjese e atmosferes se hapesires e cila eshte e dukshme nga siperfaqja e çdo objekti astronomik. Eshte e veshtire te percaktohet per shume arsye. Gjate dites, qielli ne Toke ka pamjen e nje shperfaqjeje te lemuar me ngjyre blu te erre ...