ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 258
                                               

Muskujt e syve

Ne muskujt e syve, ne varesi te funksionit te tyre dhe vendndodhjes behet dallimine muskuj te brendshem dhe te jashtem te syrit,qe plotesohen nga nje tjeter muskul qe sherben per ngritjen e qepalle s. Ndersa muskujt e brendshem te syrit jane perg ...

                                               

Mushkëria

Mushkerite jane organe te frymemarrjes. Ne trupin e njeriut jane dy mushkeri e djathta dhe e majta. Ne anen e majte ndahen ne dy pulmonare dhe ne anen e djathte ne tre pulmonare. Mushkerite nuk permbajne muskuj. Ajri levizet prej muskujve ndermje ...

                                               

Pankreasi

Pankreasi eshte nje gjender ne bark qe leshon nje leng tretes ne zorren dymbedhjetegishtore permes Duktit pankreatik. Pankreasi prodhon disa hormone te rendesishme: insulinen, glukagonin, somatostatinen, sekretinen, pankreociminen etj.Pankreasi e ...

                                               

Parakrahu i njeriut

Parakrahu eshte pjese e struktures te gjymtyreve te siperme dhe ka forme te prizmit, perbehet prej radiusit dhe ulnes. Termi i parakrahut perdoret per dallimin te eshtrave te gjymtyreve pasi qe vetem krahu emerohet ashti i kollapit ngjajshem edhe ...

                                               

Pika G

Pika G ne te vertete nuk eshte nje pjese anatomike e trupit, por me shume nje si zone, ne te cilen nje femer mund te kete ndjeshmeri me te larte. Doktor Grafenberg ishte ai qe zbuloi ndjeshmerine e kesaj pike ne vitin 1944. Fjala u fut ne fjalor ...

                                               

Qafa

Qafa eshte ajo pjese anatomike e njeriut qe lidh koken me trupin. Strukturat e qafes se njeriut grupohen anatomikisht ne kater ndarje; vertebral, visceral dhe dy ndarje vaskulare. Brenda ketyre ndarjeve, qafa strehon rruazat e qafes dhe pjesen ce ...

                                               

Sindroma Down

Sindroma Down, Trizomia 21 apo Mongoloizmi quhet nje mutacion gjenetik i veçant tek njeriu, tek i cili njeriu posedon kromozomin e 21.Sindroma Daun eshte nje çrreullim kromozomesh qe vjen si rezultat i voneses ne zhvillimin fizik, intelektual dhe ...

                                               

Sistemi i qarkullimit të gjakut

Qeliza e kuqe e gjakut eshte me e rendesishme ne trupin tone. Nje person ne 1mm katror gjak duhet te kete:5.000.000 qeliza te kuqe,4.000-8.000 qeliza te bardha dhe 300.000 cope pllakeza. Gjaku eshte elementi kryesor ne sistemin transportues te tr ...

                                               

Sistemi muskulor

Sistemi muskulor eshte teresia e muskujve te trupave te organizmave te gjalle dhe bejne te mundshem levizjen e tyre. Muskujt se bashku me skeletin e formojne sistemin lokomotor.Muskujt punojne me tkurrjen e tyre dhe shtrirjen e tyre.Muskujt jane ...

                                               

Sistemi nervor

Receptoret e lekures dhe Asks hundes jane te ndjeshem ndaj ngacmimeve te prekjes, termike dhe te dhimbjes ; meqe ato na mbajne ne kontakt me boten e jashtme ndjeshmeria e tyre quhet ekzoceptive. Organizmi ka edhe organe te specializuar, qe ndodhe ...

                                               

Situs inversus

Situs inversus eshte nje term mjekesie per nje situate te rralle dhe te veçante por jo me vlere si semundje, e cila pershkruan rastin ne trupin e njeriut kur te gjitha organet e trupit ndodhen ne anen e kunder prej gjendjes normale p.sh: shpretka ...

                                               

Skeleti i njeriut

A jeni prej klasesVIII/9 Skeleti eshte teresia e kockave te trupit, te cilat lidhen me njera-tjetren me ane te kyçeve. Boshti i skeletit perfshin kockat e fytyres, te kafkes dhe te shtylles vertebrore, dhe kafazi i kraherorit ku qendrojne brinjet ...

                                               

Somatostatina

Somatostatina eshte hormon me natyre proteinike qe prodhohet ne qelizat delta te ishujve te Langerhansit ne pankreas, ne hipotalam dhe ne disa pjese te tjera te aparatit tretes. Ky hormon bashkevepron me pese receptore keshtu qe ka shume funksion ...

                                               

Trupi i njeriut

Ai perfshin nje koke, qafe, trungu, krahet dhe duart, dhe kembet. Studimi i trupit te njeriut perfshin anatomine, fiziologjine, histologjine dhe embriologjine. Trupi ndryshon anatomikisht ne menyra te njohura. Fiziologjia fokusohet ne sistemet dh ...

                                               

Truri

Truri lat. cerebrum dhe greq. ἐγκέφαλον - enkefalon - "ne koke" tek njeriu dhe kafshet kurrizore eshte pjesa e trupit qe gjendet ne koke i mbrojtur nga kafka dhe cipa trunore dhe qe sherben per kapjen, perpunimin dhe ruajtjen e njoftimeve te marr ...

                                               

Truri i vogël

Truri i vogel - Cerebellum eshte latin per "truri i vogel", edhe permbajne me shume se 50 % prej krejt neuroneve ne sistemin nervor qendror. Cerebellum eshte i perfshire me plote aspekte e kontrollin e motorikes ne trup.

                                               

Velëza

Veleza eshte organ gjegjesisht kapaket me te cilen marrin fryme peshqit. Eshte e mbuluar me nje cipe shume te holle lekure. Po ashtu kete organ e kane dhe gaforret, krimbat, guacat, kermillat e ujit. Pra ky organ me se shumti gjendet tek shtazet ...

                                               

Vena

Ne sistemin e qarkullimit te gjakut, venat jane enet e gjakut qe bartin gjakun ne drejtim te zemres. Shumica e venave bartin gjakun e papaster nga indet deri ne zemer; perjashtime kane venat pulmonare dhe te kerthizes, dy nga te cilat bartin gjak ...

                                               

Vijat Papilare

Vijat Papilare.Lekura e njeriut perbehet nga dy shtresa kryesore ; Shtresa Jashtme - Epiderma. dhe nga vete lekura - Derma. Siperfaqja e Dermes, nga ana e saj, perbehet nga te ashtuquajtur "Papila" ose "Kreshta",duke ndjekur njera-tjetren,qe form ...

                                               

Zemra

Zemra eshte nje organ muskulor jo te gjitha organizmat e gjalla, qe pompon gjak neper enet e gjakut te sistemit te qarkullimit te gjakut. Gjaku furnizon trupin me oksigjen dhe materie ushqyese, dhe gjithashtu ndihmon ne heqjen e mbeturinave metab ...

                                               

Zorra

Zorra eshte pjese kryesore e traktit digjestiv, pos per nje numer te madh te kafsheve njeherit eshte organ kryesor i traktit digjestiv edhe per njeriun. Tek njerezit e rritur ka madhesi deri rreth 8 metrash dhe permban nje siperfaqe prej diku rre ...

                                               

Zorrët e holla

Zorra e holle shtrihet nga pilori deri ne valvulen ileocecale, duke filluar me duodenin 30 cm., vazhdon me jejunin 110 cm dhe mbaron me ileumin 160 cm. Ka nje gjatesi te pergjithshme rreth 3 m ose rreth 160% te gjatesise se trupit. Duodeni, qe fi ...

                                               

Anijet e zbuluara nen uje

Zbulohet nje anije e shek. I para Krishtit me 8 shtylla mermeri. Anija u mbyt 40 milje larg tempullit te Apollonit ne Klaros, ku gjendej nje orakull i famshem si ai i Delfit. Mendohet qe mermeri vinte nga guroret e Marmarase.

                                               

Arkeologjia ajrore

Fillimet i njeh ne Angli me 1906 Lieutnant P. H. Sharpe i cili beri fotografite e para me kete qellim nga nje ballon ushtarak per Stonehenge. Por themeluasi i kesaj dege te shkences ishte piloti britanik Osbert Guy Stanhope Crawford, qe ne Luften ...

                                               

Arkeologjia e Kukësit

Arkeologjia e Kukesit. Kukesi ben pjese ne rajonin Verilindor te Shqiperise, i cili perbehet nga male te larta qe kapin lartesine deri ne 2000 m. Relievi i thyer malor ka ndikuar ne historine politike dhe ekonomike te Kukesit. Eshte territori qe ...

                                               

Arkeologjia e Matit

Shpella e Nezirit ka qene banuar gjate tri periudhave kryesore te epokes se bronzit: periudhes se hershme, te mesme dhe te vone, pavaresisht se intensiteti i banimit te saj gjate ketyre periudhave nuk ka qene kurdohere i njejte. Keto tri periudha ...

                                               

Arkeologjia procesuale

Arkeologjia procesuale eshte nje forme e teorise arkeologjike qe e ka gjenezen e saj ne vitin 1958 me punen e Gordon Willey dhe Filipi Phillips, Metoda dhe Teoria ne Arkeologjine Amerikane, ne te cilen nje pale deklaronte se "arkologjia amerikane ...

                                               

Babiloni

Babiloni ishte nje qytet i lashte ne Mesopotami germadhat te cilit gjenden tani ne Krahinen e Babilit, rreth 80 km ne jug te Bagdadit. Emri i qytetit rrjedh nga akadishtja bab-ilu dhe do te thote "porta e perendise". Babiloni ishte "qyteti i shen ...

                                               

Busti i Gruas Dardane

Busti i Gruas Dardane nga shekulli II eshte nje artefakt arkeologjik gjetur ne Kllokot qe me sa duket paraqet nje lloj personifikimi te Perendeshes Dardane si nje hyjneshe e panteonit dardano-ilir dhe si nje personifikim i diellit ne formen antro ...

                                               

Çuka e Ajtoit

Çuka e Ajtoit ngrihet mbi nje koder elipsoidale rreth 330 m mbi nivelin e detit, ne afersi te fshatit Çiflik, rreth 16 km ne jug te Butrintit dhe ne distance rreth 5 km nga bregu i Jonit. Kalaja perben nje ndertim te periudhes antike, e cila kish ...

                                               

Delmace

Delmace eshte nje vend malor ne rrethana te favorshme historike ne shek VI-VIII u be nje qender ekonomike e lulezuar me nje zejtari vendase shume te zhvilluar deri ne permasat e nje "kulture qytetare" ku jane te dukshme elementet e tradites antik ...

                                               

Dunaveci

Dunaveci eshte vendbanim i neolitit te mesem, buze lumit Dunavec, 400 m larg vendit ku ai bashkohet me Devollin. Germimet u bene me 1971 e 1973. Vendbanimi ka pasur jete intensive, qe e deshmon shtresa kulturore me trashesi 2.10-3.30 m e shtrire ...

                                               

Eneoliti (Periudha e bakrit)

Kalkoliti periudha e bakrit, gjithashtu e njohur edhe si Eneolit, ishte nje periudhe e zhvillimit te teknologjise se njeriut, perpara se te zbulonte qe hedhja e kallajit te bakri formonte nje metal me te formte, "bronzin", qe do te çonte nje lind ...

                                               

Epigrafia

Epigrafia eshte shkence qe merret me studimin e mbishkrimeve ne gjuhe e alfabete qe nuk perdoren me sot dhe qe zakonisht zbulohen nga arkeologjia. Mbishkrimet mund te jene me karakter publik, me karakter fetar dhe me karakter privat. Me interes p ...

                                               

Gurët e Ndërfanës

Te dy guret kane permasa te ndryshme nga njeri-tjetri. Guri i vogel i gjetur ne forme vezake kishte permasat 76 cm x 84 cm dhe 66 cm x 84 cm. Guri i madh i gjetur, po ne forme vezake ka perimeter 380 cm dhe lartesi 110 cm. Me ngjyre gri, i limuar ...

                                               

Hadrianopolis

Qytet antik i ndertuar ne kohen e sundimit romak ne fushen e Gjirokastres 15 km nga Gjirokastra Vendndodhja Ne krahun e kundert te fshatit Sofratike Hadrianopoli eshte qytet i periudhes antike dhe mesjetare, germadhat te cilit jane zbuluar afer f ...

                                               

Helmeta me majucë

Helmeta me majuc apo sic njihem me terminologjine gjermane Kegelhelm apo e tipit me maje eshte nje tip helmete. Eshte nje helmete e tipit me fytyre te hapur me nje zbritje te pjerret ne menyre konike, ndonjehere me zgjatime anash per te mbrojtur ...

                                               

Hyjnesha në fron

Hyjnesha ne fron eshte nje statuje e vogel, figurine terrakote e gjetur ne vendin e mullirit e njohur si Tjerrtorja prane Prishtines, Kosove, ne vitin 1956. Figura e gjelber e terrakotes eshte nje moster e ruajtur mire e kultures se vogel neoliti ...

                                               

Jale Inan

Jale Inan ishte nje arkeologe turk dhe konsiderohet te jete gruaja e pare turke qe ka qene aktive ne ketedisipline. Ajo udhehoqi germimet ne Perga dhe Side, gje qe rezultoi ne zgjerimin e Muzeut Antalia. Puna e saj restauruese ne Tempullin e Apol ...

                                               

Kodra e Hisarit

Hisari eshte nje koder me gjatesi prej 341 metra afer qytetit Leskovac ne Serbine jugore. Simboli i nje qyteti, kodra eshte e njohur per mbetjet e vendbanimit te madh, te fortifikuar te epokes se bronzit dhe eshte shpallur nje park natyror. Deshm ...

                                               

Koha e bronzit

Karakteristika themelore e epoka e bronzit eshte lindja e metalurgjise se bronzit, qe i dha emrin dhe vete epokes. Per zhvillimin e saj ndihmoi shume dhe pasuria me baker e vendit tone, sidomos ne zonat metalmbajtese te Matit, te Kukesit, te Korç ...

                                               

Kopshtet e varura të Babilonisë

I ndodhur ne qytetin e lashte te Babilonise, prane Bagdadit sot, kopshtet e varura te Babilonise jane ndertuar rreth 590 p.e.s nga mbreti Nebukodonosor II. Legjenda tregon qe mbreteresha - pershkruar dhe ne pikturen e famshme te Degas, "Semiramid ...

                                               

Lokalitetet arkeologjike në Plandishtë dhe Shevarikë

Lokalitetet arkeologjike ne Plandishte dhe Shevarike jane lokalitete arkeologjike parahistorike te cilat i takojne te njejtit areal dhe si te tilla paraqesin nje monument te trashegimise kulturore qe ndodhet ne fshatin Bernice e Poshtme, te Prish ...

                                               

Lokaliteti arkeologjik "Rruga e Shtipit"

Lokaliteti arkeologjik "Rruga e Shtipit" eshte nje vend arkeologjik ne Tetove. Vendi eshte nje varr nga koherat e lashta. Edhe gjate periudhes turke, u zbulua aksidentalisht nje varr, nga i cili, sipas qytetareve te Tetoves, guret e varreve u mor ...

                                               

Mahendravadi

12°59′30″V 79°32′0″L Mahendravadi eshte nje fshat ne talukun Arakonam ne Tamil Nadu, shteti jugor i Indise. Kodi postar i fshatit eshte 632502. Banoret e fshatit flasin kryesisht gjuhen tamile.

                                               

Mamanduri

Mamanduri eshte nje fshat ne distriktin Tiruvanamalai te shtetit indian Tamil Nadu. Gjendet ne rrugen Kanchipuram - Vandavasi, prane Dusit. Eshte i njohur per tempullin shpellor te skalitur ne shkemb te shekullit te VII, qe eshte nje nga monument ...

                                               

Okarina e Runikut

Okarina e Runikut eshte nje instrument muzikor frymor qe i takon periudhes neolitike dhe si i tille paraqet instrumentin me te hershem muzikor te zbuluar ndonjehere ne Kosove. Njekohesisht ai eshte nje artefakt unik arkeologjik jo vetem per terri ...

                                               

Paleoliti

Historia e shoqerise njerezore fillon qe ne kohen kur nga kopeja e majmuneve antropoide u formuan grupet e para te njerezve primigjene. Kjo ndarje e njeriut nga bota e kafsheve u krye nepermjet nje procesi shume te gjate, te nderlikuar dhe te pap ...

                                               

Periudha musteriane

Periudha musteriane eshte emri qe arkeologet i kane vene periudhes ne te cilen jane perdorur kryesisht veglat e strallit dhe qe daton ne Paleolitin e mesem. Periudha e merr emrin e vet nga vendi Le Moustier, nje strehe shkembore ne departamentin ...

                                               

Qyteza Parahistorike (Gradina)

Qyteza Parahistorike eshte nje monument i trashegimise kulturore qe ndodhet ne fshatin Gadimja e Eperme, Lipjan, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik", i miratuar me numer 02-869/73.