ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 253
                                               

Vrasja e Samuel Paty

Vrasja e Samuel Paty, nje mesues francez i shkolles se mesme, ndodhi me 16 tetor 2020 ne Conflans-Sainte-Honorine, ne periferi te Parizit, ne France. Paty u vra dhe iu pre koka ne nje akt te terrorizmit islamist. Autori i krimit, Abdoullakh Abuje ...

                                               

Alvaro Uribe

Álvaro Uribe Vélez eshte nje politikan qe kolumbian 2002-2010 si President i 39-te Kolumbia sherbyer. Uribe me 4 korrik 1952 ne Medellin departamenti Antioquia lindur. Babai i tij ishte nje veehandelaar dhe grondbaron. Ajo ve ne shkolle te mesme ...

                                               

Carlos Delgado Chalbaud

Carlos Delgado Chalbaud u lind ne Caracas me 20 janar 1909 dhe vdiq ne Caracas me 12 nentor 1950. Chalbaud ishte presidenti i Venezueles nga Viti 1480-1950. Ne Vitin 1950 Presidenti Carlos Delgado Chalbaud u vra ne Caracas te Venezueles. Carlos i ...

                                               

Krerët e Shtetit Shqiptar

Qe nga themelimi me 28 nentor 1912, Shqiperia ka provuar disa modele qeverisjeje, perfshire protektoratin nderkombetar, monarkine, regjimin nje-partiak si dhe republiken parlamentare. Gjate kesaj periudhe funksioni i Kreut te Shtetit eshte ushtru ...

                                               

Sllobodan Millosheviç

Sllobodan Millosheviqi ka lindur ne Pozharevc, Jugosllavi me 20 gusht 1941 dhe ka vdekur ne Hage, Holande me 11 mars 2006. Gjatä karrieres se tij politike, Millosheviqi mbajti postin e Presidentit te Republikes se Serbise per periudhen 1989-1997, ...

                                               

Tomás Estrada Palma

Tomás Estrada Palma ishte politikan kubanez. Ai ishte presidenti i pare i Kubes mes vitit 1902 dhe 1906. Ai ishte biri i Andrés Duque de Estrada dhe María Candelaria de Palma. Ai u martua me Genoveva Guardiola Arbizu me 15 maj, 1881, vajza e José ...

                                               

Antifashizmi

Anti-fashizmi eshte e kunderta e ideologjise fashiste,keta jane grupe dhe individe, te ketilla si ajo e levizja e rezistences gjate Luftes se Dyte Boterorere dhe madje edhe me perpara, ne fund te 1920, si ne rastin e TIGR, rezistonin dhunshme Ita ...

                                               

Lëvizja për Integrim dhe Bashkim

Levizja per Integrim dhe Bashkim, si vazhdimesi e drejtperdrejt e LKÇK-se, eshte organizate politike legale e cila perpiqet per zgjidhjen e drejte te çeshtjes se pazgjidhur shqiptare. Nisur nga fakti se: synimi historik i popullit shqiptar per ba ...

                                               

Decentralizimi

Decentralizimi ose shqenderzimi eshte procesi i shperndarjes ose rishperndarjes se funksioneve, fuqive, njerezve apo gjerave larg nga nje vendndodhje ose autoritet qendror. Ndersa centralizimi, sidomos ne sferen qeveritare, gjeresisht eshte studi ...

                                               

Foundation for Economic Education

Foundation for Economic Education eshte nje nga organizatat me te vjetra per tregun e lire te ngritura ne SHBA. Qellimi i organizates eshte studimi dhe avancimi i filozofise se lirise. FEE promovon kerkime mbi tregun e lire, ide libertariane dhe ...

                                               

Ligji (libër)

Ligji, eshte nje liber i Frédéric Bastiat, i botuar ne vitin 1850. Libri u shkrua ne Mugron dy vite pas Revolucionit te Trete francez dhe pak muaj perpara vdekjes se tij nga tuberkulozi ne moshen 49 vjeçare. Libri, qe ka formen e nje eseje, u ndi ...

                                               

The Theory of Money and Credit

The Theory of Money and Credit eshte nje liber ekonomik i shkruar nga Ludwig von Mises, i botuar fillimisht ne gjuhen gjermane si Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel ne vittin 1912. Eshte nje nder veprat themelore te Shkolles Austriake te Ek ...

                                               

Deutsche Nationalsozialistische Arbeiterpartei

Deutsche Nationalsozialistische Arbeiterpartei, parti gjermane e themeluar ne Çekosllovaki me 1919, e cila ne fillim parashtroi kerkesa per autonomi te trojeve te sudeneve perbrenda Çekosllovakise, me vone shkeputje nga ajo. Ne vitin 1925 fitoj 7 ...

                                               

Kongresi Kombetar Indian

Kongresi Kombetar Indian esht nje nga dy partite me te rendesishme ne Indi dhe qe partia qe u angazhua fellesisht ne betejen per pavaresine e Indise nga Perandoria Britanike. Partia ka qen me e rendesishmja per shum vite dhe vetem ne kohet e fund ...

                                               

Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut

Partia Bashkimi per te Drejtat e Njeriut eshte nje parti politike ne Shqiperi. E themeluar ne vitin 1992, ajo perfaqeson minoritetet ne Shqiperise kryesisht minoritetin Grek, dhe eshte vazhdimi politik i Omonoia.

                                               

Partia Demokratike

Partia Demokratike eshte parti qe krijohet ne sistemet shumepartiake. Partite e emertuara me kete emer zakonishte ne statutet e tyre permbajne programe me te cilat parashikohen politika qe duhet zjedhur me ane te shumices se popullit. Per dallim ...

                                               

Partia e Gjelbër Evropiane

Partia e Gjelber Evropiane eshte nje parti e gjelber ne nivel evropian. Funksionon si nje federate e partive te gjelbra ne Evrope.

                                               

Partia Komuniste e Federatës Ruse

Partia Komuniste e Federates Ruse eshte parti ne Rusi qe synon te triumfoje mbi partine" Rusia e Bashkuar” ne zgjedhjet parlamentare te vitit 2011. Nje detyre te tille shtroi Udheheqesi i partise Gennadi Zjuganov ne Kongresin e XIV te partise, i ...

                                               

Partia Komuniste e Kinës

Partia Komuniste e Kines ose PK e Kines eshte pararoja e klases punetore te Kines dhe gjithashtu, pararoja e popullit kinez dhe kombit kinez. Si berthama udheheqese e çeshtjes se socializmit me karakteristike kineze, ajo perfaqeson kerkesat e zhv ...

                                               

Partia Liberal Demokratike e Rusisë

Partia Liberal Demokratike e Rusise, Liberalno-Demokraticheskaya Partiya Rossii e konsideron veten si forca me e vjeter politike ne Rusi. Kryetari i perhershem i Partise Liberal Demokratike te Rusise eshte Vladimir Zhirinovski. Shume jane te prir ...

                                               

Patriotët e Rusisë

Partia "Patriotet e Rusise" eshte parti politike ne Federaten Ruse konsiderohet si forca e trete me e madhe e" krahut te majte” pas KPRF dhe partise" Rusia e Drejte”. Ne perberjen aktuale te Dumes Shteterore ajo nuk eshte perfaqesuar. Kryetari i ...

                                               

Rusia e Bashkuar

Partia" Rusia e Bashkuar” partia kryesore ne Rusi qe ka shumicen ne Dumen ruse. Ne Kongresin e XII te Partise, i cili u mbajt ne shtator te vitit 2011, u miratua programi i saj parazgjedhor i parashtruar ne deklaratat e Presidentit te Rusise Dimi ...

                                               

Marrëdhëniet ndërkombëtare të Shqipërisë në kohën e Skenderbeut

Shtetet e Evropes Juglindore, te prekur nga i njejti agresor, kishin detyre te perbashket perballimin e rrezikut osman. Lufta kunder te njejtit armik i afroi ato dhe i beri aleate te natyrshem. Si rrjedhim, me kohe u vendosen lidhjet ndermjet sht ...

                                               

Samiti në Karagjeorgjevo

Samiti Ballanike ne Karagjeorgjevo eshte mbajtur me 18 tetor 2006 dhe ne bisedime te samitit kane marre pjese presidentet e shtate vendeve ballkanike. Ky eshte samiti i dyte ballanik ne te cilen biseduesit shqyrtojne tema te ndryshme qe kane te b ...

                                               

Sistemi shtetëror në Arabinë Saudite

Sistemi shteteror ne Arabine Saudite Arabia Saudite eshte Monarki islame absolute e udhehequr nga Mbreti Fahd bin Abd al-Aziz Al Saud i cili ka edhe funksionin e kryeministrit. Princi kandidat per mbret tani kryen punet e qeverise per shkak se mb ...

                                               

Aristokracia

Aristokracia forme e sistemit shteteror e ngritur dhe kontrolluar nga nje grup i njerezve te dalluar me te drejta te veçanta nga shtresat e gjera te shoqerise. Per dallim nga Monarkia dhe Demokracia ne shtetet aristrokratike pushteti legjistativ ...

                                               

Demokracia direkte

Demokracia e drejtperdrejte ose demokracia e paster eshte nje forme e demokracise, ne te cilen njerezit vendosin per iniciativa politike te drejtperdrejta. Kjo ndryshon nga shumica e perfaqesuesve aktualisht themeluar demokracite, te cilat jane p ...

                                               

Kakistokracia

Kakistocracia eshte sistem i qeverisjes i cili drejtohet nga qytetaret me te kqinj, me se paku te kualifikuar, ose me te paskrupullt. Fjala u krijua qe ne shekullin e shtatembedhjete. Termi gjithashtu u perdor nga autori anglez Thomas Love Peacoc ...

                                               

Liberalizmi social

Liberalizmi Social eshte nje ideologji politike dhe nje shumellojshmeri e liberalizmi qe kerkon nje ekonomi te tregut dhe zgjerimin te drejtave politike dhe civile, ndersa gjithashtu duke besuar se roli legjitim i qeverise perfshine adresimin e ç ...

                                               

Monarkia kushtetuese

|konsiderohet si hap i pare per kalimin nga nje qeverisje per ne monarki absolute ne qeverisje demokratike ne kuptimin e plote te fjales. i ka, megjithate kompetencat te pergjithshme me te kufizuar se sa te zgjedhur nga populli; po ashtu, sipas k ...

                                               

Oligarkia

Oligarkia, dhe ἄρχω / árkhô eshte nje forme qeverisje ku pushteti i eshte rezervuar nje grupi te vogel te njerezve te cilet formojne nje klase dominuese pushteti. Ne mund te dallojme oligarkite institucionale dhe oligarkite e faktit. Oligarkia in ...

                                               

Sistemi presidencial

Sistemet presidenciale jane forma te paraqitjes se demokracise reprezentative qe dallohen nga sistemet e regjimit parlamentare pasi qe tek keto forma fuqia mbi anen ekzekutive nuk paraqite nga parlamenti por nga kryetari i shtetit i pavarur i cil ...

                                               

Sistemi shtetëror në Afrikën Jugore

Afrika Jugore eshte qe nga viti 1961 zyrtarisht republike, mirepo funksionimi i saj si sistem i vertet ka filluar qe nga zhdukja e Aparteidit ne prill te 1994-es. Nje komision eshte duke punuar per prezantimin te vertetes se ndodhive gjate kohes ...

                                               

Sistemi shtetëror në Kinë

Republika Popullore e Kines eshte vendi i socializmit me diktaturen demokratike te Popullit, i udhehequr nga klasa punetore dhe i bazuar ne lidhjen punetore e fshatare. Sistemi i socializmit eshte sistemi themelor i Republikes Popullore te pendejos

                                               

Sistemi shtetëror në Zvicër

Sistemi shteteror ne Zvicer Sipas legjendes bashkesia e tille zvicerane eshte kriuar me 1 gusht 1291. Per kete shake 1 gushti eshte dite nacionale dita e pavarsise. Ne politiken e jashtme Zvicra ndjeke rrugen e politikes neutrale dhe per kete mer ...

                                               

Sistemi shtetëror në Turqi

Turqia qe nga viti 1923 eshte republike parlamentare me 550 deputete, shtet laik, i organizuar ne 81 provinca, per kryeqytet ka Ankarane qe nga viti 1923 me 3.5 milion banore.

                                               

Unioni politik

Nje union politik eshte nje lloj shteti qe perbehet ose krijohet nga shtete me te vogla. Procesi quhet union. Unionet e shteteve qe dikur ishin se bashku dhe po ribashkohen quhen ribashkimi. Ndryshe nga bashkimi personal apo bashkimi i vertete, s ...

                                               

Carnivore

Carnivore eshte emri i dhene nje sistemi, si nje wire tapping, i futur nga FBI, ne laboratoret ne Quantico. Fal perdorimit se ketij zbulimi e-mail-et kontrollohen taman si bisedimet telefonike. Eshte nje forme kontrolli qe perdore policia. Ky art ...

                                               

Echelon

Echelon eshte nje fjale kod qe per shume vite me rradhe eshte perdorur nga sherbimet informative amérikane per te perkufizuar bazat qe kane per qellim kapjen e sateliteve komerciale. Per sa i perket shtrirjes, Rrjeti Echelon i realizuar nga Sh.B. ...

                                               

Kim Filbi

Kim Filbi eshte nje spiun sovjetik. Me 1 korrik te vitit 1963, qeveria britanike pranon se ish-diplomati i saj, Harold Adrian Russell" Kim” Philby, kishte vepruar si agjent sovjetik. Dezertim i tij ne Bashkimin Sovjetik ne janar 1963 ishte nje pr ...

                                               

Ninxha

Nje ninxha ose shinobi ka qene luftetar ne kohen Japonia feudale, qe u perdore per spiunazhe, si vrases dhe marres i informatave. Disa dokumente folin se ninxhat ishin nje bashkesi budiste te cilet ishin ne kerkim te nirvanas. Ninxhat kane qene t ...

                                               

Veglat përgjuese

Jane vegla me ndjeshmeri te madhe, mikrofona pa kabllo me stacione transmetuese te ndertuara nga pjese shume te vogla qe plasohen fshehtas per zmadhuar zerat e per te degjuar apo regjistruar bisedat edhe ato telefonike. Zakonisht perdorimi i gjer ...

                                               

Beretat e kuqe

Beretat e kuqe, emri i plote i njesitit ishte "Jedinica za Specijalne Operacije" ose "Crvene Beretke", ishte nje njesit elite paraushtarak i "Resor Državne Bezbednosti". Ne nentor 2001, anetaret e njesitit organizuan nje proteste publike kunder R ...

                                               

Irhabi007

Irhabi eshte nje fjale arabe. Kuptimi i saj ne shqip eshte Terroristi. Pas emrit Irhabi007 fshihej Younis Tsoulis, lindur ne 1983, i biri i Bachir Tsouli, nendrejtori i zyres turistike te Marokut ne Londer.

                                               

Masakra e Peshkëpisë

Me 10 prill te 1994 i realizua masakra e pergjaukur nga skuadro komanda "Pirro 1" Komando perbehej nga 7 persona te armatosur me armatim te ushtrise greke. Pjesa tjeter qendroi ne Greqi. Ne mesnate u be krimi, kunder nje reparti me 130 rekrute te ...

                                               

Partia e Punëtorëve të Kurdistanit

Partia e Punetoreve te Kurdistanit, tani gjithashtu njohur si KADEK dhe Kongra-Gel, eshte nje grupim i armatosur i cili thote qe qellim i tij eshte nje shtet i pavarur per Kurdet me territore i Turqise juglindore, i Irakut verilindore, i Sirise v ...

                                               

Shpërthime në Londër

Me 7 korrik 2005 ne Londer ka pasur nje seri shperthimesh ne metro dhe neper autobuse. Shperthimet ndodhen ne ore 8:49 te mengjesit, ne kohe trafiku te ngarkuar. Ato ishin me shume mundesi mesymjet terroriste. Shpethimet ndodhen ne stacionet e me ...

                                               

Regjioni zgjedhor (Bullgari)

Secili rajon zgjedhor emeron nje numer te paracaktuar te vendeve ne Asamblene Kombetare te Bullgarise, sipas te dhenave te regjistrimit per popullsine e secilit rajon. Qe nga viti 1991, eshte perdorur nje sistem zgjedhor proporcional, me perjasht ...

                                               

Sistemi zgjedhor

Nje sistem zgjedhor eshte nje grup i rregullave qe percaktojne se si zgjedhjet dhe referendumet jane kryer dhe se si rezultatet e tyre jane te percaktuara. Politike sistemet zgjedhore jane organizuar nga qeverite, nderkohe qe jozgjedhjevt politik ...

                                               

Zgjedhjet parlamentare në Kosovë, 2019

Kushtetuta e Kosoves kerkon qe Presidenti i vendit te caktoje nje kandidat te ri per te formuar nje qeveri, ose te mbaje zgjedhje te reja ndermjet 30 deri ne 45 dite pas konsultimit me partite politike ose koalicionet qe kane shumicen ne Kuvend. ...