ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 247
                                               

Egjiptianët e sotëm

Egjiptanet jane banore vendas te Egjiptit ose banore qe kane prejardhje nga Egjipti. Nga botekuptimet e vjetra shqiptare si egjiptiane merren nje pjese e popullsise, banore te Misirit/Egjiptit, te cilet nuk ishin te perzier me fiset arabe deri ne ...

                                               

Finlandezët

Historia e finlandezet eshte ne erresire. Si popull permenden nga fundi i mesjetes pas shperberjes se perandorise Ruse ata dalin ne skenen boterore duke e shpallur shtetin e tyre. Prestare te ketij popullit e ndien veten te lidhur me vendet skand ...

                                               

Fiset Nordike

Fise Nordike eshte nje term qe i referohet grupit te njerezve qe flisnin ate e cila tani njihet si gjuha e vjeter nordike ne mes te shekujve VIII dhe XI. Kjo gjuhe i perket grupit verior te gjuheve gjermane, pjese te deges Indo-Evropiane te gjuhe ...

                                               

Fisi Kryeziu

Fisi Kryeziu eshte popull qe ka ekzistuar ne kohet e Lashta te Ilirise. Ky fis nuk permendet ne historine Ilirike Sepse ishte nje fis qe jetonte ne mes Fisit Dardan dhe Labeatēt Kukes, Kosove. Fisi Kryeziu Nuk merr pjese ne asnje Lufte sepse nuk ...

                                               

Gjeorgjianët

Gjeorgjianet ose Kartvelianet jane nje komb dhe grup etnik, te cilet perbejne shumicen e popullsise ne Gjeorgji. Komunitetet e medha gjeorgjiane jane gjithashtu te pranishme ne te gjithe Rusine, Turqine, Greqine, Iranin, Ukrainen, Shtetet e Bashk ...

                                               

Haincen

Haincen eshte emer per nje pjese te grupi te banoreve te Gjermanise ne pjesen e mesme te Burglandit. Keta gjer ne vitin 1945 banonin edhe ne kufi me Hungarine. Si duket emrin e tyre e kane marr nga nje perqeshje e fqinjeve pershake se keta perdor ...

                                               

Hausatët

Hausatet eshte grup i popujve afrikanes te islamizuar qe jetojne ne zona qendrore te Sudanit por qe nuk paraqesin nje etni te caktuar. Qendra te rendesishme te hausateve jane Kano, Sokoto dhe rrafshnalta Bauchi ne Nigerin veriore. Koloni te medha ...

                                               

Hazarët

Hazaret eshte emer permbledhes i disa grupeve te njerezve qe sot jetojne ne Iran, Pakistan, ish-BRSS dhe Afganistan.

                                               

Holandezët

Holandezet apo Populli holandez jane nje grup vendas etnik me origjine nga Vendet e Uleta. Holandezet ndajne nje kulture te perbashket dhe flasin Holandisht. Njerezit holandeze dhe pasardhesit e tyre gjinden ne mbare boten, veçanerisht ne Surinam ...

                                               

Hungarezët

Hungarezet te njohur edhe si Magyar jane nje grup etnik qe flet gjuhen hungareze dhe jetojne ne Hungari. Hungarez thirren edhe pjesetaret e popujve tjere qe kane shtetesine e Hungarise. Jane rreth 13.1–14.7 milion hungareze, 8.9-9.5 milion te cil ...

                                               

Iranik

Popujt iraniane ose popujt iranike jane nje grup etno-gjuhesor indo-evropian, te cilet perbejne nga folesit e gjuheve iraniane, nje dege e madhe te familjes gjuhesore indo-evropiane, keshtu duke formuar nje dege e popujve qe flasin gjuhet indo-ir ...

                                               

Jeuangarët

Jeuangaret jane popull vendes, qe kryesisht jetojne ne Kine, gjegjesisht ne krahinen autonome Guangdzi Jeuang, perbejne rreth 87.77 % te popullsise se saj. Jeuang gjithesej ka rreth 18.540.000, nga ta ne Guangdzi jetojne 16.560.000, ndersa ne Yun ...

                                               

Jevgjit

Jevgjit jane nje grup etnik tradicionalisht nomad, qe jeton me se shumti ne Evrope dhe ne kontinentin Amerikan dhe e kane origjinen nga India e Veriut, perkatesisht nga shtetet e Rajasthan, Haryana, Punjab dhe Sindh.

                                               

Kalashët

Kalashet jane nje tjeter fis ne malet e Hindukushit me kombesi te pavarur qe rron ne krahinen afgane te Nuristanit dhe ne ate pakistaneze te Çitralit ne pjesen veriperendimore te Pakistanit. Sipas regjistrimit te vitit 1998, kalashet jane vleresu ...

                                               

Kurdët

Kurdet jane kombesi e cila banon ne territorin qe nganjehere quhet me emrin Kurdistan. Sot 15 - 21 milion kurde banojne ne Turqi, 6.6 - 10 milion ne Iran, 4 - 6 milion ne Irak dhe 2 - 2.8 milion ne Siri. Gjuha e tyre eshte gjuha kurde, por pothua ...

                                               

Lazët

Lazet jane popull me origjine kaukaziane, i vendosur ne juglindje te bregut te Detit te Zi. Ky popull e flet gjuhen laze dhe eshte i nje gjakut me Mingrelet. Por Lazet jane myslimane sunit ndersa Mingrelet te krishtere.

                                               

Malazezët

Malazezet jane popull sllavo-jugor, i cili kryesisht jeton ne Mal te Zi, ku perben shumicen relative te popullsise me 44.98%. Malazezet kryesisht i takojne krishterimit ortodoks dhe flasin "Gjuha malazeze. Ka rreth 350.000 malazeze: 278.865 ne Ma ...

                                               

Maqedonët e sotëm

Kjo faqe mirret me popullin sllav, per terme te ngjajshme shih Maqedonet kthjellim Maqedonet jane nje komb sllav jugor ne Ballkan. Flasin gjuhen maqedonase, e cila i takon grupit te gjuheve sllave jugore, dhe jane pjese e Kishes Ortodokse Maqedon ...

                                               

Mongolët

Mongolet kane qene njerez nomade ata bridhnin neper fushat e Azise Qendrore. Mongolet jetonin ne çadra te quajtura jurta. Ata ishin perhere ne levizje ne kerkim te kullotave per ushqim per bagetite ne lufte. Mongolet ishin mizore dhe gjakatare. N ...

                                               

Oromët

Oromet jane nje grup etnik qe jeton ne Etiopi, si dhe ne pjeset veriore te Kenias dhe Somalise. Jane grupi etnik me i madh ne Etiopi, si dhe ne Bririn e Afrikes, me rreth 34.5% te popullsise se Etiopise sipas censusit te vitit 2007, ndersa sipas ...

                                               

Pashtunët

Pashtunet, te njohur historikisht nga eksonimet afgane dhe patane, jane nje grup etnik me popullsi ne Afganistan dhe Pakistan. Ata ne pergjithesi klasifikohen si Iraniane lindore sipas etno-gjuhesise, te cilet perdorin gjuhen pashto. Shpesh karak ...

                                               

Pigmenët

Nje pigmen eshte nje anetar i nje grupi etnik te dalluar nga shtati i shkurter; antropologet percaktoje si pigmen anetaret e grupeve ku burrat e rritur arrijne nje gjatesi mesatare me pak se 150 cm i gjate. Anetaret e grupeve me gjatesi mesatare ...

                                               

Rumunët

Rumunet jane popull indo-evropian. Shumica e tyre jetojne ne shtetin e tyre te thirrur sipas emrit te tyre Rumania. Po ashtu edhe Moldavia eshte e banuar nga kjo popullsi latine me prejardhe nga Vllahet. Rumun thirren edhe pjestaret e popujve tje ...

                                               

Rusët

Ruset jane popull i grupit te sllaveve te lindjes me 145 milione popullsi jetojne kryesisht ne Rusi, ku bejne pjese me rreth 80 % te popullsise. Ruset jane populli me i madh sllav pastaj vijne Ukrainasit dhe Polaket ata jane gjithashtu edhe kombi ...

                                               

Samët

Samet jane nje popull indigjen Finno-Ugrik te cilet popullojne rajonin Sapmi te Arktikut, e cila sot perfshin pjesen me te larget dhe me veriore te Norvegjise, Suedise, Finlandes, dhe Gadishullin Kola te Rusise. Samet jane populli i vetem indigje ...

                                               

Serbët

Serbet jane popull sllavo-jugor, i cili kryesisht jeton ne Gadishullin Ballkanik dhe Ultesiren e Panonise: ne Serbi, ne Bosnje dhe Hercegovine dhe ne Mal te Zi. Ne numer me te vogel, serbe ka dhe ne Kroaci, Hungari, Kosove, Rumani, Maqedoni, Bull ...

                                               

Sllavët

Sllavet jane familja e popujve qe banojn shumicen e Europes Lindore. Prejardhja e tyre eshte e paqarte. Supozohet se fiset e para jane dyndur nga pjeset kufitare te Persise se lashte ne drejtim te veriut dhe nga fillimi i eres sone kane depertuar ...

                                               

Sllavët në Shqipëri

Ky minoritet fare i vogel jeton ne veri te Shkodres. Serbet kane marre statusin e minoritetit vitin e kaluar. Komiteti Shteteror per Minoritetet eshte organizuar ne mars te vitit 2005 dhe eshte vene ne vartesi te Qeverise Shqiptare. Ky komitet ka ...

                                               

Székelys

The Székelys, ndonjehere quhen Szeklers jane nje nengrup i popullit hungarez qe jeton kryesisht ne Token Székely ne Rumani. Nje popullsi e konsiderueshme qe rrjedh nga Székelys e Bukovines jeton ne qarqet Tolna dhe Baranya ne Hungari dhe ne rreth ...

                                               

Tai

Tai apo Tainjerzit, Tainezet - popull me rejardhje paleo mongole qe jetojne kryesisht prapa Indis ne jug te Kines. Ky popull paraqitet ne disa ermra, keshtu ne Birmania perdoret apo eshte nje fis i ketij opulli i quajtur shan, ne Tajlande quhen t ...

                                               

Tatarët

Tatar eshte nje emer kolektiv i dhene popujve turqe te Evropes lindore dhe te Azise Veriore. Shumica e Tatareve jetojne ne qender dhe ne jug te Rusise, ne Ukraine, ne Bullgari, ne Kine, ne Kazakistan, ne Rumani, ne Turqi dhe ne Uzbekistan. Ne fun ...

                                               

Turqit

Populli turk, ose Tyrqit, te njohur edhe si Turqit e Anadollit, jane nje grupe etnik dhe komb turkik, te cilet jetojne kryesisht ne Turqi dhe flasin gjuhen turke, gjuhen me te folur familjes gjuhesore turkike. Ata jane grupi etnik me i madh ne Tu ...

                                               

Turqit qipriotë

Turqite qipriote jane kryesisht turq etnike me origjine nga Qipro. Pas pushtimit osman te ishullit me 1571, rreth 30.000 koloneve turq iu dha toka sapo te mberrinin ne Qipro. Per me teper, shume prej ishujve u konvertuan ne Islam gjate viteve te ...

                                               

Ujgurët

Ujguret jane popull turk, qe kryesisht jetojne ne Kine, gjegjesisht ne krahinen autonome Singkjang Ujgur, perbejne rreth 45 % te popullsise se saj. Ujguret kryesisht jane te perkatesise fetare islame, dhe flasin gjuhen ujgure, e cila i takon grup ...

                                               

Vietnamezët

Vietnamezet jane nje popull shtet formues te Vietnamit, shtet ne pjesen lindore te Azise. Ky popull i takon familjes se popujve mongole dhe ne vitin 2000 numeronte diku 57.5 milion fryme. Emertimi Vietnameze per kete popull eshte i ri, ne te kalu ...

                                               

Vikingët

Fjala Viking sot tregon popullaten e cila ne Mesjeten e hershme jetonte ne territorin e Skandinavise, veçanerisht ne territorin e sotem te Suedise, Norvegjise dhe Danimarkes. Shpesh eshte perdorur edhe emertimi" Normane”, por ai eshte perdorur me ...

                                               

Vikingët në betejat e tyre të njëpasnjëshme

"Vikinget ne betejat e tyre te njepasnjeshme" nga autori Giusi Grimaudo. Populli qe jetonte ne nje mjedis te eger afer brigjeve te Mesdheut. Qe nga viti 800 deri ne vitin 1100, vikinget u shperndane ne te gjithe Evropen me famen e tyre si lufteta ...

                                               

Papa

Papa ose Popa eshte emertimi qe i jepet peshkopit te Romes dhe kreut te Kishes katolike romake, perveç patriarkeve ortodokse te Aleksandrise se Egjiptit dhe Papeve koptike.

                                               

Bali Bajram Nokshiqi

Bali Bajram Nokshiqi ishte nje patriot dhe martir shqiptar i cili vdiq duke luftuar forcat malazeze ne kufirin Shqiptaro-Malazez. Ai gjithashtu luftoi ne Betejen e Nokshiqit dhe gjate pavaresise Shqiperise te vitit 1912 ne zonat e Plaves dhe Guci ...

                                               

Bendo Shapërdani

Bendo Shaperdani, nga fshati Peshkepi i krahines Gore- Moker. Leftoi kundra ushtrise turke te valiut te Rumelise, ne gjysmen e pare te shekullit te XVIII. E zuri me pabesi Ahmet Pasha i Ohrit. Suli Starovasi eshte nje bashkekohas i Bendos. Ka qen ...

                                               

Dan Derovci

Dan Doroci apo Ramadan Maliqi ose Ramadan Maliqi ishte nje kaqak shqiptare qe luftoi me Azem Bejta, Nak Berisha dhe patriote te tjere shqiptare kunder Mbreterise se Serbise dhe Jugosllavise. I lindur dhe rritur ne vitin 1898 ne fshatin Braboniq, ...

                                               

Fazli Grajqevci

Fazli Grajqevci ishte nje aktivist shqiptar, poet, intelektual dhe patriot i cili u be i njohur si "simbol i flamurit" midis shqiptareve gjate viteve 1960 ne Jugosllavi. I lindur ne vitin 1935 ne Sankovc, Flamuras, ne Drenice, mbaroi shkollen ne ...

                                               

Halim Ahmeti (Mulla Halimi)

Halim Ahmeti-Mulla Halimi u lind ne fshatin Cernice te Gjilanit. Vdiq me 1942. Ishte hoxhe me ide perparimtare ne periudhen e tij kohore, mikprites e bujar, njeri me virtyte te larta njerezore, si dhe atdhetar e luftarak. Ishte bashkeluftetar bes ...

                                               

Hasan Ferriu

Hasan Ferri ishte nje atdhetar shqiptar dhe udheheqes i forcave te Plaves dhe Gucinjve qe i rezistuan pushtimit serbo-malazez te Kosoves gjate viteve 1920. Ai ishte biri i Jakup Ferrit.

                                               

Hasan Qinami

Hasan Qinami ishte nje patriot shqiptar. Luajti nje rol kryesor duke dale hapur kunder propagandes greke ne komisionin e paanshem, i cili ishte derguar ne jug te Shqiperise nga Fuqite e Medha me misionin per te dhene vendimin se kujt i perkiste " ...

                                               

Islam Pira

Islam Pira, lindi me 1866 ne fshatin Pozheran. Ai ishte nje nder bashkeluftetaret me te ngushte me besnike te Idriz Seferit, nje nder prijesit kryesore te Levizjes Kombetare Shqiptare, te rrethit te Gjilanit. Islam Pira e vazhdoi me besnikeri me ...

                                               

Zhan dArk

Zhan D’Ark eshte heroina kombetare e Frances. Ajo u gjykua dhe u ekzekutua per herezi kur ishte vetem 19 vjeçe. Pas 24 vitesh nga vdekja e saj ajo u cilesua martire. Ne vitin 1909 ajo u lumturua dhe u pranua si shenjtore ne vitin 1920. Zhan D’Ark ...

                                               

Abrahami Ford

Abraham Ford eshte nje nga personazhet te The Walking Dead, interpretuar nga Michael Cudlitz. Eshte nje rreshter i ushtrise se SHBA, i cili pas humbjes se gruas dhe dy vajzave te tij behet lideri i nje grupi te formuar nga shkencetari Eugene Port ...

                                               

Aja Natsume

Aja Natsume eshte nje personazh fiktiv nga seriali anime dhe manga Tenjho Tenge. Aja Natsume eshte motra e vogel e maja Natsume dhe eshte personazh me peshe ne te gjithe historine Tenjho Tenge. Shfaqur ne volumin 1, kapitulli 1 dhe ne episodin 1. ...

                                               

Ali G

Show i Ali G erdhi ne SHBA ne kanalin HBO ne vitin 2003 duke pasur sukses shum te madh. Programi i tij teliviz quhet Da Ali G Show ne te cilin paraqiten figurat e njoftura te tij si Borati dhe Bruno