ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 235
                                               

Kreoni

KRONI - i biri i Uranit, zotit te qiellit dhe i Gese, hyjneshes se tokes, trashegimtari i Uranit ne sundimin per boten. Ishte me i vogli prej te dymbedhjete titaneve dhe prej te gjitheve me dinaku dhe me i pabesueshmi. I vetmi ai ia ka pranuar lu ...

                                               

Remi dhe Romuli

Remi dhe Romuli ishin vellezer binjake dhe personazhe kryesor te themelimit se Romes. Nena e tyra ishte Rhea Silvia, e bija e Numitorit, mbreti i Alba Longa. Romuli ishte mbret i monarkise romake.

                                               

Bukurosha e Strumit

Sipas te dhenave te deritanishme ngjarja qe prodhoi "Mitin" per "Bukuroshen e Strumit" ka ndodhur ne gjysmen e dyte te shek XIX ne Strum, ne lagjen afer kishes se Shen Gjergjit. Nje çift kishte lindur shume femije, por kishte rritur vetem nje vaj ...

                                               

Eni

En/i, eshte nje nga hyjnite me te rendesishme ilire, qe quhej ndryshe dhe zoti i rrufeve. Emri i tij u luftua ashper nga krishterimi dhe sot ka mbetur vetem ne emertimin e dites se enjte.

                                               

Drapëri dhe çekiçi

Draperi dhe çekiçi eshte simbol i komunizmit. Keto dy vegla jane simbole te proletariatit dhe fshataresise ndersa se bashku perfaqesojne lidhjen e punonjesve te fabrikave dhe punonjesve te bujqesise. Ky simbol u krijua ne kohen e Revolucionit te ...

                                               

Errësira

Erresira, si e kunderta e ndriçimit, kuptohet si nje mungese e drites se dukshme. Eshte gjithashtu shfaqja te zezes ne nje hapesire te ngjyrosur. Njerezit nuk jane ne gjendje te dallojne ngjyra as kur mbizoteron drita e as kur mbizoteron erresira ...

                                               

Svastika

Svastika ka qene e njohur ne Ballkan shume me pare se çeshte formuar etnosi ilir. Shembujt me "te lashte jane qe nga epoka e neolitit. Nga epoka e bronzit svastika ndeshet e paraqitur ne karrocat e njohura prej argjili te Duplajes. Nga mbarimi i ...

                                               

Energjia nga dallgët

Energjia jetike e ujit ka luajtur nje rol te rendesishem ne zhvillimin e njerezimit prejhistorik. Ajo ka ndihmuar jo vetem njerezit por edhe kafshet per nje mjedis me sa me shume mbeturina dhe ajer me oksigjen.

                                               

Ylberi

Ylberi eshte nje dukuri optike dhe meteorologjike i cili paraqitet ne atmosferen e tokes, pas shiut, kur rrezet e diellit shkelqejne ne pikat e imta te ujit. Ato marrin formen e nje gjysmerrethi ne te cilin duket spektri i 7 ngjyrave i cili nga a ...

                                               

Uragani

Uragani eshte nje ere shume e fuqishme dhe e shpejte, qe shoqerohet me reshje te shumta dhe shkakton katastrofa natyrore. Uraganet ngjasin ne oqeanin Atlantik dhe gjirin e Meksikes.

                                               

Oksigjeni

Oksigjeni eshte element shume i perhapur sa qe pa te nuk mund te paramendohet jeta. Keshtu dy te tretat e trupit te njeriut perbehet nga ky element i pazevendesueshem. Ky élément perbehet Kete element ne trupin e njeriut e gjejme ne forme te ujit ...

                                               

Fatkeqësia e Çernobilit

Fatkeqesia e Çernobilit eshte nje ngjarje qe ndodhi me 26 prill 1986 ne Çernobil, Ukraine sipas nje shkrirje berthamor dhe eksplozion ne reaktor berthamor. Katastrofa e Çernobilit eshte nje aksident reaktor berthamor ne uzinen e energjise bertham ...

                                               

Eyjafjallajökull (Vullkan)

Ejafjatlajekul eshte nje nder akullnajat me te vogla ne Islande. Gjindet ne veri te Skogarit dhe ne perendim te akullnajes se madhe te Mirtasjekul. Shtresa e akullt e mbulon vullkanin e larte 1666 m. Vullkani nga periudha akullnajore ka pasur eru ...

                                               

Krateri Laki

Krateri Laki gjindet ne jug te Islandes ne parkun nacional Skaftafel. Eshte pjese e sistemit vullkanik Grimsvetn. Krater Laki ne vitin 934 me rastin e erupcionit vullkanik ka liruar 19.6 km³ llave. Erupcioni i viti 1783-1784 ka shkaktuar deme kat ...

                                               

Orteqet

Orteku ose Reshpja eshte grumbull i madh bore, qe shkeputet nga malet e larta, rrokulliset teposhte dhe sa vete e behet me i madh, duke shkaterruar çgjen perpara. Orteqet jane dukuri natyrore, te rrezikshme per mjedisin. Ne Trojet Shqiptare, hase ...

                                               

Agjencia e Kosovës për Mbrojtjen e Mjedisit

Agjencia e Kosoves per Mbrojtjen e Mjedisit ose shkurt AKMM u themelua ne vitin 2003 me Ligjin e Kuvendit te Kosoves 2003/9, eshte agjenci qe merret me mbrojtjen e mjedisit ne nivel te Kosoves.

                                               

Instituti për Planifikimit Hapsinor i Kosovës

Instituti per planifikim hapesinor eshte pjese perberese e Ministrise se Mjedisit dhe Planifikimit Hapesinor dhe se bashku me Departamentin e Planifikimit Hapesinor perbejne sektorin e planifikimit hapesinor ne Qeverine e Kosoves. Eshte themeluar ...

                                               

Mbeturina

Mbeturina eshte sasia e mbetur nga diçka qe nuk ka ndonje vlere te caktuar. Mbeturinat zakonisht krijohen gjate perpunimit dhe transformimit te materieve dhe formave te energjise. Ne jeten e perditshme dallohen dy lloj mbeturinash ato industriale ...

                                               

Problemet mjedisore në Shqipëri

7 vitet e fundit, parqet kombetare ne te gjithe Republiken e Shqiperise jane gjendur nen presionin e rrezikun e bizneseve qe i shikojne parqet si burimet e fundit per ti shfrytezuar. Shume parqe jane ndeshur me shkeljen e ligjit per zonat e mbroj ...

                                               

Puka Ekoturistike

Rrethi i Pukes shtrihet ne qender te Shqiperise Veriore, ne nje mjedis ku nderthuren malet me luginat e thella, mbulesa te dendura pyjore me siperfaqe te eroduara, lendina e livadhe te cilat nderpriten nga lumenj e perrenj te shumte, kroje me uje ...

                                               

Qendra Rajonale e Mjedisit

Qendra Rajonale e Mjedisit ne Shqiperi eshte nje dege e Qendres Rajonale te Mjedisit per Evropen Qendrore dhe Lindore. Qendra kryesore e REC-ut ndodhet ne Budapest, Hungari. Zyra e REC -ut per Shqiperine punon per realizimin e misionit te REC duk ...

                                               

Qëndrueshmëria

Ne ekologji, qendrueshmeria eshte aftesia per te duruar/kapaciteti per te duruar; kjo eshte se si sistemet biologjike mbeten te larmishme dhe produktive pafundesisht. Ligatinat dhe pyjet jetegjata dhe te shendetshme jane shembuj te sistemeve te q ...

                                               

Monument natyror

Monumenti i natyres eshte pjese ose teresi e pjeseve te pandryshuara te natyres se gjalle ose te vdekur i cili ka vlere ekologjike, shkencore, estetike ose kulturo-historike dhe/ose vlera turistike. Monumenti natyror eshte nje element i rendesish ...

                                               

Tisi i Golos në Gërmenj

Tisi i Golos ne Germenj gjendet afer fshatit Germenj. Perbehet nga 20 drure tisi, te vetem ne rrethin e Kolonjes, me lartesi 7- 10 m, diameter te trungjeve 10-15m. Rrezikohen nga prerjet ilegale. Kane vlera shkencore biologjike, estetike dhe turi ...

                                               

Bredhi i Hotovës

Bredhi i Hotoves eshte park kombetar, ndodhet ne jug te Shqiperise pak kilometra nga qyteti i Permetit, dhe mund te cilesohet si mushkeria natyrore e Shqiperise Jugore. Me nje shtrirje prej 1200 hektaresh dhe nje masiv te mrekullueshem te perbere ...

                                               

Kopshti Botanik i Tiranës

Kopshti Botanik i Tiranes eshte themeluar ne vitin 1971 nga botanisti Mustafa Demiri. Kopshti ze nje siperfaqe prej rreth 15 ha. Ne te rriten rreth 1.400 lloje dhe nenlloje bimore, kryesisht te vendit tone. Nderkohe, Kopshti eshte dhe nje qender ...

                                               

Park kombëtar

Parku kombetar eshte nje park ne perdorim per qellime konservimi dhe qe eshte nen mbrojtje. Shpesh mund te jete edhe nje rezervat natyral, gjysme natyrale ose i zhvilluar te cilin e shpall dhe zoteron nje shtet sovran. Megjithese vendet individua ...

                                               

Parku Botanik i Tiranës

Parku Botanik ne Tirane eshte hapur ne vitin 1971 nga themeluesi profesor Mustafa Demiri. Ai gjendet ne kodrat e Selita e Vogel, ne pjesen jugperendimore te Tiranes, prane Parkut te Madh. Kopshti botanik ka nje siperfaqe prej 14.5 hektare. Ketu r ...

                                               

Parku Kombëtar Bjeshkët e Nemuna

Parku Kombetar i Bjeshkeve te Nemuna eshte nje park kombetar i cili ndodhet ne perendim te Kosoves, me konkretisht ai shtrihet ne Rajonin e Pejes dhe Rajonin e Gjakoves. Parku perfshin nje siperfaqe prej 62.488 hektaresh ndersa u themelua me qell ...

                                               

Parku Kombëtar Divjakë - Karavasta

Parku Kombetar "Divjake - Karavasta" eshte nje park kombetar dhe zone e mbrojtur natyrore i cili ndodhet ne Qarkun e Fierit, ne rrethet Lushnje, Fier e Kavaje.

                                               

Parku Kombëtar i Lurës

Parku Kombetar i Lures shtrihet ne malesine e Lures dhe ze nje siperfaqe prej rreth 1300 ha. Territori i parkut te Lures eshte shume i thyer nga nje radhe perrenjsh malore ku me te njohurit jane Seta, Uraka, Malla e Lures. Parku shtrihet perreth ...

                                               

Parku Kombëtar i Llogarasë

Parku Llogorase gjendet afro 40 km ne juglindje te qytetit te Vlores, ne kufirin hapsinor midis detit Adriatik dhe Jon. Afer Qafes se Llogorase takohen drure me forma kurorash mjaft interesante ne te cilat ndihet ndikimi i korenteve.

                                               

Parku kombëtar i Mavrovës

Parku kombetar i Mavroves perfshin shpatet jugore te Maleve te Sharrit, nje pjese te Malit te Korabit si dhe Maleve te Deshatit, Karçinit dhe Bistres. Kjo siperfaqe, relativisht e vogel, karakterizohet nga nje numer i madh majash dhe lartesish mb ...

                                               

Parku Kombëtar i Qafë Shtamës

Zona e mbrojtur ka siperfaqe prej rreth 20 km2, e shpallur si e tille prej vitit 1966. Ajo gjendet rreth 25 km ne verilindje te qytetit te Krujes, duke kaluar nepermjet komunes se Cullit. Qafa 1230 m sherben si ure lidhese midis zones se Krujes d ...

                                               

Parku Kombëtar i Thethit

Parku Kombetar i Thethit eshte nje park kombetar ne veri te Shqiperise. Themeluar ne vitin 1966, parku mbulon 2.630 ha dhe eshte vendosur ne qender te Alpeve Shqiptare, duke perfshire pjesen me te madhe te Lugines se Shales. Parku eshte themeluar ...

                                               

Parku Kombëtar i Virungës

Parku Kombetar i Virunges, me pare i quajtur dhe si Parku Kombetar i Albertit, eshte nje Park Kombetar prej 7.800 km 2 qe shtrihet nga Malet Virunga ne jug deri ne Malet Ruezori ne veri, ne lindje te Republikes Demokratike te Kongos, ne kufi me P ...

                                               

Parku Kombëtar Lugina e Valbonës

Parku Kombetar" Lugina e Valbones” ka nje siperfaqe prej 8000 ha dhe konsiderohet si mrekullia e Alpeve Shqiptare. Ndodhet 25–30 km ne veri-perendim te qytetit te Bajram Currit. Shtrihet midis majash te larta te thepisura te mbuluara me nje kolor ...

                                               

Parku Kombëtar Malet e Sharrit

Parku Kombetar Malet e Sharrit eshte nje park kombetar i cili shtrihet ne pjesen jugore te kosoves, ne nje pjese te Rajonit te Ferizajit dhe te Rajonit te Prizrenit. Parku mbulon nje siperfaqe prej 53.272 hektare dhe gjendet ne pjesen veriore te ...

                                               

Parku Kombëtar Mali i Tomorrit

Parku Kombetar Mali i Tomorrit ka nje sip 23444.2 ha dhe ndodhet ne lindje te qytetit muze te Beratit. Ky park Kombetar ndodhet ne 2 Qarqe te mbedha si ai i Beratit dhe ai i Elbasanit 3 rrethe dhe pikerish ne Rrethin e Beratit me sip 8400 Ha, Rre ...

                                               

Parku Kombëtar Shebenik-Jabllanicë

Parku Kombetar i Ekosistemit Shebenik - Jabllanice shtrihet ne verilindje te vendit tone, ne kufijte e administrimit pyjor te Librazhdit. Me vendim te Keshillit te Ministrave ai eshte shpallur Park Kombetar me vlera te larta ekoturistike, ne pers ...

                                               

Parku natyror i Dajtit

Dajtit zgjerohet nga rreth 102.7 km² ne 293.8 km², duke perfshire ketu dhe gjithe pellgun ujembledhes te Bovilles PK i Dajtit i zgjeruar shtrihet: a) ne Veri - kufiri administrativ, ndermjet rretheve te Krujes dhe Tiranes, nga maja e Fraveshit 79 ...

                                               

Parku Zoologjik i Tiranës

Parku Zoologjik ne Tirane eshte hapur ne vitin 1971. Gjendet prane Kopshtit Botanik, ne fund te diges se liqenit artificial te Tiranes, e quajtur shetitorja "Lasgush Poradeci". Ky kopsht ka nje siperfaqe prej 5.97 hektaresh, nga te cilat 4.35 hek ...

                                               

Parku i Gërmisë

Parku i Germise eshte nje park qe ndodhet ne Prishtine, Kosove. Ka nje siperfaqe prej 1126 ha. Ky park eshte nje zone e mbrojtur e natyres, i shpallur nga viti 1987.

                                               

Dita Ndërkombëtare e Pyjeve

Dita Nderkombetare e Pyjeve eshte nje dite nderkombetare e cila shenohet me 21 mars. Si e tille ajo eshte shpallur me nje rezolute te Asamblese se Pergjithshme te Kombeve te Bashkuara miratuar me 28 nentor te vitit 2012. Çdo vit, ngjarje te ndrys ...

                                               

Gështenja e Kokdodit

Geshtenja e Kokdodit gjenden ne lartesine 981 m mbi nivelin e detit, prane fshatit Kokdode, Komuna Iballe e rrethit te Pukes. Perben pyll rreth 10 ha me dru geshtenje kali. Pylli ka forme te çrregullt e zhvillim te mire, por ka demtime te vogla t ...

                                               

Pylli

Pylli eshte nje zone e madhe e mbizoteruar nga pemet. Qindra perkufizime me te sakta te pyjeve perdoren ne te gjithe boten, duke perfshire faktore te tille si dendesia dhe lartesia e pemeve, perdorimi i tokes, gjendja ligjore dhe funksioni ekolog ...

                                               

Pylli Bedenit

Pylli Bedenit, eshte gjithashtu nje destinacion shume i pershtatshem per kohen e lire, per eksploruesit e natyres, adhuruesit e aventures dhe te pasionuarit pas flores shqiptare. Eshte nje pyll shume i perzier, me siperfaqe rreth 300 hektare i ve ...

                                               

Pylli Sherud

Pylli Sherud eshte nje pyll mbreteror ne Nottinghamshire, Angli dhe eshte i famshem pe lidhjen e tij historike me legjenden e Robin Hudit. Ka qene i pyllezuar qe ne fundin e periudhes se akullnajave, Sherudi tashme eshte reduktuar ne vetem 423 he ...

                                               

Xhungla

Xhungla ose ndryshe pyjet tropikale perfshijne drure dhe shkurre te ndryshme me gjelberim te perhershem, sepse ne rajonet ku ato rriten moti çdo dite te vitit eshte i njejte. Paradite koha eshte me diell, ndersa pasdite bie shi i dendur. Pyjet tr ...

                                               

Shiu

Shiu eshte forma me e zakonshme e reshjeve qe krijohet nga bashkimi i pikave te imta te ujit me madhesi dhe Pluhurit nga 0.5 mm deri 6-7 mm, te cilat per shkak te forces se rendeses bien nga rete ne qiell perposhte drejt tokes. Forma te tjera te ...