ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 219
                                               

Skënder Zogaj

Skender Zogaj lindi ne vitin 1950,ne fshatin Lladroc te Komunes se Malisheves.Filloren dhe shkollen e mesme i ka kryer ne Prizren,studimet ne Prishtine.Ishte gazetar ne "Boten e Re",prej vitit 1978 ne "Rilindja" dhe nje mandat kryetar i Kuvendit ...

                                               

Standardet profesionale

Standardet profesionale jane njesi per te matur shkallen deri ne te cilen nje individ mund te permbushe kerkesat per realizim ne nje profesion te veçante ose grup profesionesh me qellim qe te hyje ose perparoje ne kuader te nje profesioni ose fus ...

                                               

Studimet pasdiplomike

Studimet pasdiplomike jane studime superiore ose studime te thelluara shkencore apo profesionale/shkencore te cilat vazhdohen pasi qe kandidati i caktuar i ka mbaruar studimet themelore universitare ne fakultet, akademi etj. dhe ka fituar thirrje ...

                                               

Shefqet Peni

Shefqet Peni lindi ne Elbasan ne vitin 1917 ne gjirin e nje familjeje te kamur dhe te respektuar te qytetit te Elbasanit. Kjo familje shquhej edhe per ndenja atdhetare. Kryesisht ato ne dyqanin e tyre merreshin me manifaktures. Shefqet Peni fillo ...

                                               

Shkolla alternative

Shkolla alternative eshte nje lloj institucioni arsimor me nje program si dhe metoda mesimore te cilat konsiderohen si jodradicionale. Shkolla te tilla ofrojne nje game te gjere filozofish arsimore dhe metodash mesimore; disa kane orientime te fo ...

                                               

Shkolla e lartë

Shkolla e Larte eshte nje institucion i arsimit te larte krahas me kolegjet dhe politeknikumet. Shkollat e larta mund te jene publike ose private, dhe ato ndryshojne ne menyren e themelimit. Shkollat e larta publike vendosen me dekret qeveritar, ...

                                               

Shkolla e punës

Shkolla e punes eshte shkolla e cila eshte paraqitur ne fund te shekullit XIX dhe fillim te shekullit XX, fillimisht ne Gjermani e pastaj eshte zgjeruar edhe ne vende tjera. Eshte quajtuar shkolla e punes per arsye se i jep rendesi me shume punes ...

                                               

Shkolla fillore

Shkolla fillore eshte nje institucion arsimor ne te cilen femijet marrin arsim fillor prej moshes pese ose gjashte vjeçare deri ne moshen dymbedhjete vjeçare, qe perfshin periudhen prej moshes parashkollore deri ne shkolle te mesme. Ne pjesen me ...

                                               

Shkolla gramatikore

Shkolla gramatikore eshte njera nga disa llojet ose tipet e shkollave te njohura si ne historine e arsimit te disa vendeve evropiane ashtu edhe ne kushtet dhe rrethanat bashkekohore.

                                               

Shkolla profesionale

Shkolla profesionale, ndonjehere quhet edhe shkolle tregtare ose zanati, apo kolegj profesional, eshte nje lloj institucioni arsimor, e ku, ne varesi te vendit, mund ti referohet arsimit te mesem ose post-sekondar, projektuar per te siguruar arsi ...

                                               

Shkollat e katedraleve

Shkollat e katedrales filluan ne mesjeten e hershme si qendra te arsimit te perparuar, disa prej te cilave evoluojne ne universitete mesjetare. Gjate gjithe mesjetes dhe me gjere, ato plotesoheshin nga shkollat e manastireve. Disa nga keto shkoll ...

                                               

Taksonomia e Bloom-it

Taksonomia e Bloom-it eshte nje grup i tre modeleve hierarkike te perdorura per te klasifikuar objektivat mesimore te arsimit ne nivele kompleksiteti dhe specifike. Te tre listat mbulojne objektivat te mesuarit ne domenet njohese, emocionale dhe ...

                                               

Teksti mësimor

Tekstet mesimore jane mjete ndihmese per mesim shkollor dhe studim, qe afirmojne dhe percjellin diturine sipas parimit te psikologjise se mesimit dhe didaktikes. Ne shkolla perdoren librat shkollore si mjete plotesuese per mesim dhe studim. Keto ...

                                               

Uniforma shkollore

Uniforma shkollore eshte nje uniforme e veshur nga nxenesit dhe studentet kryesisht ne nje shkolle ose institucion tjeter arsimor. Ajo eshte e zakonshme ne shkollat fillore dhe te mesme ne vende te ndryshme te botes. Ekziston nje dallim i rendesi ...

                                               

Universiteti el-Karavijin

Eshte themeluar ne vitin e larget 859 nga nje fisnike arabe me emrin Fatima el-Fihri shih. Sipas UNESCO dhe Guinness World Records ky konsiderohet te jete universiteti me i vjeter ne bote i cili ka vazhduar aktivitetin e tij pothuajse panderprere ...

                                               

Universiteti Katolik "Zoja e Këshillit të Mirë"

Aktiviteti i mesimdhenies mundesohet sipas marreveshjeve me Universitete shteterore italiane, qe bashkepunojne me pervojen e tyre per rritjen e ketij Universiteti ne token shqiptare.

                                               

Vlerësimi i nxënësve

Vleresimi i nxenesve eshte nder komponentet me te rendesishem te kurrikules me baze kompetencat. Ky vleresim, bazuar ne rezultatet te nxenit, perfshin gjykimin per arritjet e nxenesve perkundrejt niveleve te arritjes se kompetencave te nxenit.Gja ...

                                               

World University Service (WUS)

World University Service eshte organizate e pavarur nderkombetare e themeluar ne vitin 1920, si nje zgjatim i World Student Christian Federation per te permbushur nevojat e studenteve dhe akademikeve pas Luftes se Pare Boterore. Emri i saj origji ...

                                               

Punime artizanale

Punimet artizanale cilesohen nje pasuri e çmuar qe tregojne vlerat, kulturen dhe identitetin e nje vendit. Ndonese per disa vjet u duk sikur kjo tradite u sfumua, sot brezat e rinj po mundohen te ruajne traditen, permes formave te saj te ndryshme ...

                                               

Estrada e Pogradecit

Estrada e Pogradecit u krijua ne maj te vitit 1962. Fillimisht ne trupen e saj kishte 5 aktore, 5 instrumentiste, 2 kengetar dhe regjisori. Premiera e pare titullohej: "E pe, mendohu!" me regjisor Piro Xeci. Ne profilin e saj artistik, kjo trupe ...

                                               

Lista e festave shqiptare

Kjo liste perfshin listen e festave ne Republiken e Kosoves dhe ne Shqiperi dhe kjo liste nuk ka karakter etnik por nacional ngase perfshihen festat te gjitha etnive ne te dy shtetet.

                                               

Befana

Befana kuptimi leksikor Epifania permes Betanias eshte nje figure popullore e lidhur me festat e Krishtlindjeve, tipike ne disa rajone italiane dhe pastaj u perhap ne te gjithe gadishullin italian, me pak njihet ne pjesen tjeter te botes. Sipas t ...

                                               

Dita Boterore e Popullsise

11 korriku sipas Organizates se Kombeve te Bashkuara shenon Diten Boterore te Popullsise. Sipas kesaj organizate, ne çdo sekonde qe kalon bota rritet me 2.6 njerez çka do te thote se ne nje dite popullsia shtohet me 225 000 njerez ne dite ose afr ...

                                               

Nevruzi

Nevruzi eshte emri i vitit te ri iranian, i njohur edhe si Viti Ri pers. Dita e Sulltan Novruzit e ditelindjen e Imam Aliut ne Qabe. Ne kete dite çdo gje ringjallerohet, lind shpresa, ringjallja per gjithe njerezimin. Ajo eshte nje dite e re, kur ...

                                               

Dita e Shën Gjergjit

Dita e Shen Gjergjit festohet per ta perjetuar ndaljen e dimrit dhe ardhjen e stines se veres. Gjurmet shkojne larg ne lashtesine ilire atehere kur ata besonin ne shume perendi. Megjithate, qe disa qarqe mundohen ta mitizojne kete dite, kjo eshte ...

                                               

Dita e Shën Gjinit

Ne Zadrime ne vise te tjera te Lezhes eshte shume e njohur festa e Shen Gjinit me ritet e saj teper ngazelluese. Ndizen zjarre nder ara, ku digjen tere byket e mbetur nga viti i kaluar. Behen shtellunga me kashte, lidhen me litare a me fije kurpe ...

                                               

Dita e Turizmit

Dita Boterore e Turizmit festohet ne mbare boten çdo 27 shtator, nje date qe eshte zgjedhur per te perkuar me nje moment te rendesishem ne turizmin boteror, pervjetorin e miratimit te Statutit te Turizmit Boteror 27 shtator 1970 dhe 30 vjetori i ...

                                               

Dita nderkombetare e puthjes

World Kiss Day, feste e lindur ne Britanine e Madhe ne vitin 1990 dhe e perhapur kudo ne bote. Kjo dite i kushtohet emocioneve dhe ndjenjave. Jo vetem puthje mes te dashurve, por edhe mes miqsh dhe te afermish. Veçse duhet te jene te vertete. Ekz ...

                                               

Dita ndëkombëtare e refugjatëve

Ne diten boterore te refugjateve shume prej tyre nuk kane shpresa per kthimin ne atdheun e tyre te meparshem.Miliona familje kane humbur shtepite e tyre gjate konflikteve te dhunes dhe luftes. Prandaj Asambleja e Pergjithshme vendosi qe 20 qersho ...

                                               

Fitër Bajrami

Fiter Bajrami eshte festa e cila behet pas mbarimit te muajit te Ramazanit. Emri Fiter Bajram vjen nga ajo se myslimanet para dites se bajramit shperndajne lemoshe, solidarizohen me te varfrit, keshtu per ta festuar se bashku kete feste. All-llah ...

                                               

Halloween

Qe 600 vjet p.e.s populli kelt mirepriste ne kete menyre muajt e erret te dimrit duke u ndare ne te njejten kohe nga periudha e lulezuar e veres. Druidet ja perkushtonin kete nate Zotit te tyre te vdekjes, Samhain. Gojedhena thote se ai i mblodhi ...

                                               

Holi

Holi eshte festival i cili mbahet ne Nepal dhe Indi. Kjo festival njihet ndryshe si festivali i ngjyrave ose "festivali i dashurise". Kjo festivale do te thote fitoren e mires ndaj se keqes, fillimin e pranveres, fundin e dimrit, ditet tjera fest ...

                                               

Karnavali e Polenës

KARNAVALET E POLENES Karnavalet, apo "Te lenet e mishit" ne Korçe zakonisht jane zhvilluar ne date fikse, Diten e Lidhjeve, pikerisht me fillimin e kreshmeve te Pashkeve. Por karnavali i Polenes nuk i perket kesaj kategorie karnavalesh, por eshte ...

                                               

Kurban Bajrami

Kurban Bajrami eshte nje nga dy festat islame te cilen e kremtojne myslimanet ne mbare boten, tjetri eshte Fiter Bajrami. Festa, sipas tradites islame, nderon gatishmerine e Ibrahimit te flijoj djalin e tij si veper e nenshtrimit ndaj urdherit te ...

                                               

Valentini

Shen Valentini ose ne gegerisht Shna Valendini, eshte nje shenjtor dhe deshmor i kishes katolike dhe i kishes ortkdokse. Ne shekullin III ai ishte peshkop ne Interamna. Ai eshte shenjt mbrojtes i dashurise mbareboterore. Lindi rreth vitit 176. Pe ...

                                               

Vidovdan

Vidovdan eshte feste fetare serbe qe festohet me 28 qershor ose me 15 qershor ne perdorim nga ortodokset serb per te nderuar Shen Vitusin. Kisha serbe e cileson ate si nje dite perkujtimore per Shen Princ Lazarin dhe deshmoret e shenjte te Serbis ...

                                               

Viti i Ri

Viti Ri eshte koha ne te cilen nje vit ri kalendarik fillon numerimin. Ne shume kultura, kjo feste festohet ne te njejten menyre. Viti Ri i kalendarit gregorian, sot ne perdorim ne mbare boten, bie ne 1 janar, ashtu siç ndodhte edhe me kalendarin ...

                                               

Australia në Our Sound

Qe kur Festivali Azian-Paqesor i Kenges u hap, Australia ishte nje nder shtetet e para qe konfirmoi pjesemarrjen. Australia do jete nje nga me shume se 13 pjesemarresit ne Our Sound 2010 qe do mbahet ne Makao. Australia konfirmoi pjesemarrjen ne ...

                                               

Festivali Evropian i Vallëzimit 2007

Festivali Evropian i Vallezimit 2007 ishte festivali per Vallezim i pari dhe i vetmi. Si Organizatore ishte Britania e Madhe per arsye te organizimit te pergjithshem te tij. Qyteti organizatore ishte Londra ne Qendren e televizionit BBC. Gjithsej ...

                                               

Festivali i 37-të i Këngës në RTSH

Festivali i 37-te i Kenges ne RTSH u zhvillua ne Tirane ne fundin e dhjetorit te vitit 1998. Kenga fituese" Miresia dhe e verteta”, kenduar nga Alberie Hadergjonaj.

                                               

Festivali i Filmit në Kanë

Festivali i Filmit ne Kane eshte nje Festival filmi Arkivuar 24 tetor 2016 tek Wayback Machine qe mbahet çdo vit ne qytetin Cannes, France. Cmimet Fituese Best Actor Albania Video Arkivuar 24 tetor 2016 tek Wayback Machine Erand Hoxha Dritan Kast ...

                                               

Festivali i Korçës

Festivali Folklorik Tipologjik Kombetar i Sazeve dhe Orkestrave Popullore qe mbahet ne Korçe, Shqiperi. Eshte festival i muzikes me saze nga gjithe rrethet e jugut, juglindjes dhe jugperendimit te Shqiperise ne menyre te veçante muziken e qytetev ...

                                               

Fexhr

Festivali i pare i filmit "fexhr" ne Iran, u zhvillua ne vitin 1982 ne Teheran me qellim prezantimin dhe njohjen e popullit me filmat me vlere te vendeve te ndryshme te botes. Por, qellimi kryesor i zhvillimit te ketij festivali ishte ringjallja ...

                                               

Fryma e Burgasit

Fryma e Burgasit eshte nje festival veror muzikor ne qytetin e Burgas, ne bregdetin e Detit te Zi te Bullgarise. Edicioni i pare i festivalit u zhvillua ne 15-17 gusht 2008 dhe qe atehere ajo u be nje nga festivalet me te spikatur veror ne Evrope ...

                                               

Jozef Zamputti

Jozef Zamputti eshte profesor matematike dhe regjistrues kengesh dhe koncertesh. Eshte i biri i medievistit Injac Zamputti. Eshte diplomuar per Matematike ne Fakultetin e Shkencave te Natyres ne Tirane me 1968. Ai jeton ne Itali, ne Rome. Ka regj ...

                                               

Mbrëmjet Poetike të Strugës

Mbremjet Poetike te Struges eshte fesitval nderkombetar i poezise vjetor i mbajtur ne Struge, Republika e Maqedonise. Gjate disa dekadave te ekzistences se vet, festiavli ka shperblyer me çmimin e tij me te vlefshem, Golden Wreath, disa nga poete ...

                                               

Our Sound

Festivali Azian-Paqesor i Kenges, e ridrejtuar nga Festivali Evropian i Kenges Azia dhe 3 Bilion popullate ne te, vendosen qe edhe Azia si kontinente te kete Festivalin Nderkombetare. Festivali Azian-Paqesore i kenges, idea u dha ne Vitin 2008. T ...

                                               

Our Sound 2010

Festivali Azian-Paqesor i kenges 2010 do te jete viti i pare qe do te filloj ky konkurs. Sipas web-faqes zyrtare se Festivalit Azian-Paqesor i kenges 2010, Konkursi do ze vend rreth muajit nentore. Nga muajt verore te vitit 2010 pritet qe do te f ...

                                               

Antropologjia filozofike

Antropologjia filozofike - Antropologjia eshte disiplina me re filozofike dhe njera nder me aktualet ne filozofine bashkekohore pergjithesisht. Aktualiteti i antropologjise filozofike del nga fakti se per njeriun asnje çeshtje apo problem tjeter ...

                                               

Arsyeja

Arsyeja ne filozofi eshte aftesia ose ecuria nepermjet se ciles vetem qeniet njerezore ushtrojne mendimin, kryesisht ate abstrakt ne lidhje me boten dhe kuptimin e saj, te njohjes dhe veprimit ne jeten tone te perditshme. Arsyeja eshte pasuria me ...