ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 217
                                               

Gjuha Purepeça

, me i njohur gjeresisht si Tarascan, eshte nje gjuhe e izoluar ose nje familje e vogel gjuhesore e folur nga nje çerek milion Purépecha ne malesite e shtetit meksikan Michoacan. Aktualisht ka 120.000 foles. Purépecha ishte gjuha kryesore e shtet ...

                                               

Gjuha somaleze

Gjuha somaleze eshte gjuhe afroazaitike e familjes gjuhesore kushite e cila flitet nga 12.653.480 njerez ne disa vende te Afrikes lindore, nga te cilet 8.340.000 ne Somali ; 3.960.000 ne Etiopi ; 420.000 ne Keni dhe 297.000 ne Xhibut.

                                               

Gjuha Varembori

Klasifikimi eshte ne mosmarreveshje. Mark Donohue mendon se eshte i lidhur me Yoke, duke formuar se bashku familjen e Ulet Mamberamo. Ne nje liste prej 200 fjalesh, ata ndajne 33%. Gjithashtu ka disa ngjashmeri gramatike. Sipas Donohue, Warembori ...

                                               

Gjuha Yoke

Yoke eshte nje gjuhe e dokumentuar dobet e folur nga rreth 200 njerez ne veri te Papuas, Indonezi. Emri eshte shkruar edhe Yoki, Yauke, Jauke, dhe eshte i njohur edhe si Bitovondo. Ishte folur ne nje fshat te vetem ne brendesi derisa qeveria u zh ...

                                               

Gjuhë Tequiraca

Tequiraca, e njohur edhe si Abishira * dhe Aiwa, eshte nje gjuhe e folur ne Peru. Ne vitin 1925 ekzistojne 50 dhe 80 foles ne Puerto Elvira ne liqenin Vacacocha. Pretendohet se eshte zhdukur pak kohe ne mesin e shekullit te 20-te, megjithese ne v ...

                                               

Gjuhët austronesiane

Gjuhet austroneziane jane nje familje gjuhesore qe shperndahet gjeresisht ne te gjithe Azine Juglindore Detare, Madagaskarin dhe ishujt e Oqeanit Paqesor, me disa anetare ne Azine kontinentale. Gjuhet Austroneziane fliten nga rreth 386 milione nj ...

                                               

Gjuhët botërore

Lista e meposhtme rrjedh nga Ethnologue. Ethnologue liston 1’300 gjuhe me mbi 100’000 foles, 750 me 300’000 apo me shume, rreth 400 me mbi nje milion foles, 200 me te pakten 3 milione, 80 me 10 milione, dhe 40 me 30 milion. Shifrat jane te shoqer ...

                                               

Gjuhët e Ballkanit

Kjo eshte nje liste e gjuheve te folura ne rajonet e sunduara nga vendet e Ballkanit. Me perjashtim te disa gjuheve turke, te gjitha ato i perkasin familjes indo-evropiane. Nje nengrup i ketyre gjuheve eshte i dukshem per formimin e nje sprachbun ...

                                               

Gjuhët e Bashkimit Evropian

Gjuhet e Bashkimit Evropian jane gjuhet e folura ne Bashkimin Evropian. Ato perfshijne 24 gjuhe zyrtare dhe nje mori gjuhesh te tjera krahinore me apo pa njohje zyrtare. BE eshte shprehur pro shumellojshmerise gjuhesore dhe Komisioni Europian per ...

                                               

Gjuhët semitike

Gjuhet semite jane nje dege e familjes gjuhesore afro-aziatike me origjine ne Lindjen e Mesme. Gjuhet semite jane folur nga me shume se 330 milione njerez ne pjesen me te madhe te Azise Perendimore, Afrikes se Veriut dhe Bririt te Afrikes, si dhe ...

                                               

Gjuha indoneziane

Gjuha Indoneziane flitet ne Indonezi dhe Timorin lindor. Kjo gjuhe ka per perdorim alfabetin latin dhe i takon familjes Austroneziane, Malajo-Poloneziane. Flitet nga 200 milione banor. U shpall si gjuhe zyrtare ne Indonezi me 1945.

                                               

Gjuha kineze

Kinezçe sot flitet nga rreth 1.200.000.000 foles, shumica te cileve jane banore nga Kina dhe Republika e Kines, kurse nje numer i vogel i folesve te kinezçes jetojne jashte ketyre shteteve. Forma standarde e gjuhes Kineze eshte Mandarin. Nje fole ...

                                               

Kueçua (gjuhë)

Kueçua ose Runa Simi eshte nje gjuhe indigjene ne Amerikes se Jugut. Ajo ishte gjuha e Perandorise Inkase dhe flitet ende sot ne dialekte te ndryshme nga rreth 10 milion njerez ne Ameriken e Jugut, kryesisht ne Peru dhe ne vendet perreth, duke pe ...

                                               

Lingua Franca

Lingua franca, e njohur edhe si gjuhe e ures, gjuhe e perbashket, gjuhe tregtare ose gjuhe automjetesh, eshte nje gjuhe ose sere dialektesh sistematike e perdorur per te bere te mundur komunikimin ndermjet njerzve qe nuk ndajne gjuhen amtare ose ...

                                               

Linguistika univerzale

Nje gjuhe universale eshte nje model qe ndodh sistematikisht neper gjuhet natyrore, potencialisht te verteta per te gjithe. Per shembull, Te gjitha gjuhet kane emra dhe folje, ose Ne qofte se flitet nje gjuhe, ajo ka sugjerime dhe zanore. Hulumti ...

                                               

Përcaktori

Percaktoret Sherbejne per te percaktuar emrin berthame te nje grupi emeror. Percaktori mund te jete I shprehur me emer, nje mbiemer, peremer, numeror, ndajfolje ose forme te pashtjelluar te foljes. Jame gjithesej tri lloje te percaktoreve: Percak ...

                                               

Gjuha tamile

Gjuha tamil eshte nje lloje gjuhe qe flitet ne vende te Indise, Sri Lanka dhe Singapori. Ka foles te gjuhes edhe ne Malajzi dhe Mauritius. Ne bote ka 66 miljon veta qe e kane gjuhe te pare. Kejo gjuhe i perket familjes Dravidiane.

                                               

Gjuha tsonga

Gjuhe qe flitet ne jugun e Afrikes. Ati yne ne Tsonga: Tata wa hina la nge matilweni, vito ra wena a ri hlawuleke; a ku te ku fuma ka wena; ku rhandza ka wena a ku endliwe misaveni, tanihi loko ku endliwa tilweni. U hi nyika namuntlha vuswa bya h ...

                                               

Arkaizmat

Ne gjuha, nje archaism is the use of a form of speech or writing that is no longer current. This can either be done deliberately or as part of a specific jargon or formula. Many nursery rhymes contain archaisms. Archaic elements that occur only i ...

                                               

Frazeologjia

Termi frazeologji vjen nga greqishtja phrasis dhe logos. Nen kete term permblidhen dy kuptime: frazeologjia si dege e leksikologjise qe studion bashkimet leksiko-semantike te fjaleve dhe teresia e njesive frazeologjike te nje gjuhe te caktuar. Pe ...

                                               

Aforizma

AFORIZMA --> Thenie a fjali e shkurter, e goditur me fuqi shprehese, qe permban nje mendim te pergjithesuar a nje mesim te nxjerre nga jeta. Flet me aforizma.

                                               

Ciao

"Ciao" eshte nje pershendetje italisht qe eshte futur ne gjuhen italiane, dhe disa te tjera vetem ne shekullin e 20-te. Vjen nga gjuha venete ne te cilen ishte sciao. Origjina eshte nga latinishtja vulgare sclavus, dhe eshte e perkthyeshme si "ja ...

                                               

Buraku

Buraku eshte nje àt ne mitologjine islame, nje krijese nga qiejt qe ka bartur profetet. Shquhet per mbajtjen e profetit te Islamit, Muhammedit, nga Meka drejt Jerusalemit dhe ne Meke serish gjate "udhetimit mbremesor" te Isra dhe Miraxhi-t, siç p ...

                                               

Emigrimi i dytë në Abisini

Pas emigrimit dhe kthimit te sahabeve me te shumte nga emigrimi i pare ne Abisini, myslimanet vazhduan te vuanin perndjekjet nga Mekasit. Kete here, ne vitin 6 para hixhretit pothuajse njeqind myslimane bene nje migrim te dyte perseri ne Etiopi, ...

                                               

Emigrimi në Abisini

Emigrimi ne Abisini i njohur ndryshe si Hixhreti i Pare, ishte nje episod ne historine e hershme te Islamit, ku pasuesit e pare te Muhamedit u larguan nga persekutimi i fisit qeverises kurejsh te Mekes. Ata kerkuan strehim ne Mbreterine e krishte ...

                                               

Haxhi lamtumirës

Muhammedi ka jetuar ne Medine per 10 vite dhe nuk e ka bere asnjehere haxh. Njerezit e Medines dhe perreth u mblodhen ne qytet per ta shoqeruar Muhammedin gjate Haxhit.

                                               

Viti i Hidhërimit

Viti i Hidherimit eshte viti ku vdiq Ebu Talib ibn Abdylmutalib dhe Hatixheja - xhaxha i Muhammedit dhe gruaja e tij. Autori i Nur-ul-Absar e permend se xhaxhai i Muhammedit vdiq pas renies ekonomike e cila zgjati 8 muaj dhe 21 dite.

                                               

AN 2

Karakteristikat e pergjithshme Gjatesia: 12.4 m 40 ft 8 in Krahu i poshtem: 14.2 m 46 ft 9 in Kapaciteti: 12 pasangjere Krahu i siperm: 18.2 m 59 ft 8 in Hapja e kraheve Ekuipazhi: 1-2 pilote Ngarkesa e nevojshme: 2.140 kg 4.700 lb Pesha pa ngark ...

                                               

Boeing 747

Ky model ka qene nje" kale pune” nder avionet e pasagjereve. Konfigurimi" Boeing 747” peshon 397 mije kilograme dhe eshte 70 metra i gjate. Gjatesia e kraheve shkon deri ne 64 metra. Normalisht mban deri ne 400 pasagjere. Funksionon prej ’88-es.

                                               

Ilyushin Il-14

Karakteristikat e pergjithshme Siperfaqja e kraheve: 99.7 m² 1.073 ft² Motorri i avionit: 2 × Shvetsov ASh-82T 14 cilinda ftohje me ajer motorr radial, 1.417 kW 1.900 hp secili Gjatesia: 22.30 m 73 ft 2 in Pesha e ngritjes: 18.000 kg 39.683 lb Pe ...

                                               

Jak-18

Karakteristikat e pergjithshme Ekuipazhi: dy, studenti dhe instruktori Hapja e kraheve: 10.60 m 34 ft 9 in Pesha me ngarkese: kg lb Motorri i avionit: 1 × Ivchenko AI-14RF, 224 kW 300 hp Pesha e ngritjes: 1.320 kg 2.904 lb Gjatesia: 8.35 m 27 ft ...

                                               

Po-2

Karakteristikat e pergjithshme Gjatesia: 8.17 m 26 ft 10 in Pesha e ngritjes: 1.350 kg 2.976 lb Kapaciteti: 1, pasagjeri ose studenti Hapja e kraheve: 11.40 m 37 ft 5 in Ekuipazhi: 1, piloti ose instruktori Pesha me ngarkese: 1.030 kg 2.271 lb Pe ...

                                               

ABS

ABS, shkurtesa e A nti b lockier s ystem, i referohet pajisjes qe perdoret ne automjete per te mos lejuar bllokimin e rrotave gjate frenimit. Nder nje pjese te madhe te shqiptareve shkurtesa ABS njihet gabimisht, pershkak te prejardhjes jo shqipt ...

                                               

Airbag

Airbag eshte nje thes qe pas perplasjes se automjetit transportues vete hapet per te mbrojtur personat. Airbagu eshte nje shpikje gjermane. Disa gjermane njeheresh kane merita per shpikjen e tij. Ne vitin 1953 ishte mynihasi Walter Linderer, i ci ...

                                               

Českomoravská Kolben-Daněk

ČKD ishte nje nga kompanite me te medha inxhinierike ne Çekosllovaki. Ishte Emil Kolben i cili fillimisht themeloi Českomoravská-Kolben ne vitin 1921. Ne vitin 1927 u formua plotesisht si ČKD nga bashkimi i dy kompanive te vogla, Českomoravská-Ko ...

                                               

Diferenciali

Diferenciali - Eshte pajisja qe diferencon numrin e rrotullimeve te dy rrotave aktive, kur njera prej tyre pershkon nje hapesire me te madhe se rrota tjeter.

                                               

Frenat

Frena eshte nje pajisje qe perdoret per te ngadalesuar ose bllokuar levizjen e nje trupi. Ekzistojne lloje te ndryshme te frenave, si per menyren e funksionimit te tyre, ashtu edhe sipas parimit te funksionimit. Frenat mekanike nga ana e tyre nda ...

                                               

Kia Motors

Kia Motors Corporation nje nga prodhuesit me rritjen me te shpejte ne bote – u themelua ne vitin 1944 dhe eshte prodhuesi me i vjeter Korean i mjeteve te motorizuara. Si pjese e grupit industrial automobilistik Hyundai – Kia, Kia Motors synon te ...

                                               

Lokomotiva 700

Lokomotiva e tipit 700, me shenimin origjinal T211.1, eshte nje prodhim i ČKD Praha. E cilesuar si ČKD loko-motor ishte lokomotiva me e vogel e brezit te ri qe u prodhuan ne vitet 50. Prodhimi filloi ne seri te plote ne vitin 1955 deri ne 1962. U ...

                                               

Lokomotiva tip T669

Lokomotiva tip T669 eshte thuajse gjitheperfshires ne rrjetin hekurudhor te Shqiperise. Lokomotiva ČSD-e tipit T 669.0 eshte nje lokomotive disel dhe elektrike e ish heurudhave shteterore Cekosllovake. Parimi eshte kthimi i energjise ne rryme ele ...

                                               

Lokomotiva tip V 200

Shqiperia bleu pese cope ne vitin 1989. Keto lokomotiva jane te lyera me ngjyre te kuqe te bukur te hapur dhe iu bashkengjiten numrat 2001-2005. Ne shkurt te vitit 1990 ato u derguan ne Shqiperi.

                                               

Sistemi i Frenimit

Sistemi i frenimit eshte teresia e pajisjeve qe sherbejne per te ulur shpejtesine e mjetit, per ta ndaluar ate ose per ta mbajtur te palevizur ne rruget me pjerresi. Te gjithe mjetet duhet te jene te pajisura me sistem frenimi.

                                               

Traktori

Traktori makine motorike e konstruktuar per terheqje per shtyrje dhe per te mbajtur pajisje ose vegla te perbera bujqesore te nderrueshme te cilat traktori i ve ne levizje per te kryer nje pune te caktuar kryesisht bujqesore. Pajisjet e nderruesh ...

                                               

Bell 206

Bell 206 Jet Ranger eshte nje nga helikopteret me te popullarizuar i paisur me motor monoturbine motor te vetem multi-perdorim, i ndertuar nga kompania Amerikane Bell Helicopter Textron.

                                               

Eurocopter AS350

Karakteristikat e pergjithshme Pesha e ngritjes: 2.250 kg 4.960 lb Gjatesia: 10.93 m 35 ft 10½ in Pesha pa ngarkese: 1.174 kg 2.588 lb Motorri i avionit: 1 × Turbomeca Arriel 2B turboshaft, 632 kW 847 shp Siperfaqja helika e kraheve: 89.75 m² 966 ...

                                               

MBB Bo 105

Karakteristikat e pergjithshme Lartesia: 3.00 m 9 ft 10 in Kapaciteti: 4 persona Motorri i avionit: 2 × Allison 250-C20B motorr turboshaft, 313 kW 420 shp secili Ekuipazhi: 1 ose 2 pilote Pesha e ngritjes: 2.500 kg 5.511 lb Pesha pa ngarkese: 1.2 ...

                                               

Mil MI-1

Karakteristikat e pergjithshme Lartesia: 3.30 m 10 ft 10 in Siperfaqja helika e kraheve: 161.7 m² 1.740 ft² Gjatesia: 12.09 m 39 ft 8 in Diametri i Rrotorit: 14.35 m 47 ft 1 in Motorri i avionit: 1 × Ivchenko AI-26V motorr radial, 429 kW 575 hp K ...

                                               

Mil MI-4

Te dhenat prej www.globalsecurity.org/military/world/russia/mi-4-specs.htm Karakteristikat e pergjithshme Pesha me ngarkese: 7.150 kg 15.730 lb Gjatesia: 16.80 m 55 ft 1.4 in Diametri i Rrotorit: 21.00 m 68 ft 11 in Motorri i avionit: 1 × Shvetso ...

                                               

Mil MI8T

Te dhenat prej Janes All The Worlds Aircraft 1992–93 Karakteristikat e pergjithshme Kapaciteti 3.000 kg 6.600 lb ne pika te forta te brendshme ose te jashtme Ekuipazhi: 3 12 shtreter dhe 1 sedilje per mjekun ose 24 pasagjere ose Kapaciteti maksim ...

                                               

Dy pikat

Dy pikat shenojne nje pushim qe zgjat pothuajse sa pikepresja, por ndryshe prej saj dy pikat kane nje vlere, lajmerojne nje shpjegim, nje varg shembujsh etj. Dy pikat paralajmerojne fjalet qe riprodhohen ne ligjeraten e drejte,sqarimin a shpjegim ...