ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 214
                                               

Namazet nafile

Ne Islam, namazet nafile, te njohura edhe si namazet te vullnetshme ose namazet vullnetare, jane nje lloj i mundshem i namazit. Ashtu si namazet synet, ata nuk konsiderohen te detyrueshem, por besohet se japin shperblim shtese per personin qe i k ...

                                               

Përndjekja e myslimanëve

Ne ditet e hershme te Islamit ne Meke, myslimanet ishin subjekt i keqtrajtimeve dhe perndjekjes nga politeistet e Mekes te cilet shpesh quhen Mushrikin. Disa prej te konvertuarve u vrane, njeri prej te cileve i quajtur Sumayyah bint Khabbab, i ci ...

                                               

Durimi

Durimi eshte aftesia e shtyrje-pritjes, apo acarimi pa u merzitur ose nervozuar, ose ruajtja e qetesise kur ballafaqohemi me veshtiresi. Padurimi eshte ana e kundert e durimit. Durimi pershkruhet si nje virtyt ne fe ose ushtrimet spirituale. Ne t ...

                                               

Kabala

Kabala eshte nje grup besimesh dhe ushtrimesh ezoterike qe i perkasin trashegimise hebraike te shpjegimieve te Bibles dhe vezhgimeve fetare. Mbahet si autoritare dhe e besueshme nga shumica e hebrenjve ortodokse, megjithese tradicionalisht eshte ...

                                               

Meditimi

Persiatja eshte nje menyre perkushtimi fetar ose ushtrimi mendor dhe shpirteror, ne te cilin njeriu perqendron mendjen e tij ne nje pike te vetme, per te arritur nje gjendje apo shkalle me te larte te vetedijes shpirterore.

                                               

Përvoja afër vdekjes

Pervoja afer vdekjes eshte nje pervoje qe rrefehet nga nje njeri qe ka qene prane vdekjes, apo qe ka perjetuar vdekjen klinike dhe me pas eshte rikthyer ne jete.

                                               

Laiciteti

Laiciteti ose laicizmi eshte nje term i cili rrjedh nga gjuha frenge Laïcité, e cila fjale per fjale do te thote "sekularitet". Termi eshte nje shprehje franceze me konceptin e sekularizmit. Ai e inkurajon evitimin e perfshirjes fetare ne punet e ...

                                               

Mendimi i lirë

Mendimi i lire eshte pikepamje filozofike sipas se ciles opinionet duhet te formohen ne baze te logjikes, arsyes, dhe empiricizmit, dhe jo ne baze te autoritetit, tradites, apo dogmave tjera. Sipas mendimit te lire, individet nuk duhet te pranojn ...

                                               

Qafiri

Qafiri eshte fjala shqipe per termin arabe dhe turke كافر kâfir qe do te thote "refuzues", "jobesimtar". Ky term aludon per nje person qe refuzon ose nuk beson ne Allahun, siç pershkruhet nga Islami sipas mesimeve te profetit mysliman Muhamet, dh ...

                                               

Çështja e ekzistencës së Perëndisë

Argumentet per dhe kunder ekzistences se Perendise kane qene te propozuara nga filozofe, teologe, shkencetare, dhe te tjeret per mijera vjet. Ne terma filozofike, argumente te tilla perfshijne kryesisht disiplinat e epistemologjise ​​dhe ontologj ...

                                               

Dëshira e lirë

Deshira e lire apo vullneti i lire eshte liria te zgjedhurit dhe vetvendosjes ne kryerjen e nje veprimi nga njeriu. Ne filozofi dhe teologji me deshire te lire nenkuptohet se çdo njeri nepermjet aftesise arsyetuese mund te zgjedhe te beje nje vep ...

                                               

E keqja

E keqja apo e liga mund te perkufizohet si e kunderta se mires. Ne fe dhe etike, e keqja eshte cilesia moralisht e gabuar, te gjykuarit, arsyetuarit, dhe vepruarit te njeriut, ne parim apo jete; ajo qe shkakton dem, dhimbje, padrejtesi, vuajtje, ...

                                               

Kungimi

Kungimi ne Kishen katolike romake, Kishen Luteriane dhe kishen anglikane si edhe ne Kishat e lindjes ka dy kuptime qe rrjedhin nga eukaristia: 1. bashkimi i te krishterit te pagezuar me Perendine nepermjet marrjes se bukes dhe veres qe misherojne ...

                                               

Teologjia

Teologjia dhe do te shqiperohej "mesimi i Perendise" lidhur me fene, spiritualitetin dhe Perendine. Teologet perpiqen te perdorin gjuhe te arsyeshme dhe argumente te diskutojne, shtjellojne, dhe mesojne çeshtjet e panumerta kryesore fetare, me qe ...

                                               

Teologjia e Lirisë

Teologjia e Lirise eshte teologji e shumellojshemerise ne Kishen katolike te Amerikes latine e themeluar ne vitin 1960 dhe 1970. Kjo rryme perpiqet per krijimin e mardhenjeve per te drejten e barabarte sociale. Eshte kitikuar disa here nga instit ...

                                               

Vetëdija

Vetedija eshte aftesia e zoteruar, e gjendjeve mendore si mendimit, vetekujdesit, emocionit, ndjeshmerise, perceptimit, urtesise dhe kujteses ne lidhje mes vetvetes dhe mjedisit. Dukuria e vetedijes shikohet shpesh si nje nga problemet me te medh ...

                                               

Kristologjia

Kristologjia eshte nje fushe studimi e teologjise se krishtere qe merret dhe perkufizon natyren e Jezusit Krishtit, ajo merret veçanerisht me çeshtjet e natyres hyjnore dhe njerezore te personit te tij. Paresore per kristologjine eshte pyetja se ...

                                               

Hartografia

Hartografia rrjedh nga fjala latine charta - leter dhe nga fjala greke grafien qe do me thene vizatoj, shkruaj. Nocioni i fjales e bene te kuptueshem lenden e studimit me te cilen merret hartografia, ne leter qe ka vizatime, shkrime, paraqitje gr ...

                                               

Aurora Borealis

Ky artikull ne lidhje me Astronomia eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Batica dhe zbatica

Batica dhe zbatica nenkupton dy ngritjet dhe dy uljet e nivelit te ujrave te oqeaneve gjate 24 oreve e 50 minutave si pasoje e ndikimit te forces terheqese te Henes. Dukuria e ngritjes se nivelit quhet batice, kurse e uljes zbatice. Keto lekundje ...

                                               

Bifurkacioni

Portali i Gjeografise Bifurkacioni eshte fenomen natyror kur nje lum ndahet ne dy dege dhe derdhet ne ujembledhesa te ndryshem detar. Bifurkacioni i lumit konsiderohet te jete nje fenomen artificial, por i krijuar ne kushte shume te favorshme nat ...

                                               

Bregdeti

Vija bregdetare/ vija detare, bregdeti apo bregu eshte zona ku uji i detit apo oqeanit takohet me token. Nuk ka nje vije perfundimtare te sakte qe te quhet bredret per shkak te natyres dinamike te baticave. Termi "vije bregdetare" muind te perdor ...

                                               

Flandria

Flandria eshte pjesa veriore holandeze e Belgjikes dhe nje nga komunitetet, rajonet dhe zonat gjuhesore te Belgjikes. Sidoqofte, ekzistojne disa perkufizime te mbivendosura, perfshire ato qe lidhen me kulturen, gjuhen, politiken dhe historine, dh ...

                                               

Gjeoglifi

Nje gjeoglif eshte nje dizajn ose motiv i madh i ndertuar mbi toke dhe zakonisht i formuar nga gure klasike ose ne menyre te ngjashme me elemente te qendrueshme te tokes, te tilla si gure, copa guri, peme te gjalla, zhavorr, ose dhe.

                                               

Harta e Botës

Harta e Botes eshte nje harte ne te cilen paraqiten ne proporcione apo permasa te paramenduara siperfaqja tokesore e planetit te tokes. Publikimi i nje harte te tille, per here te par ishte bere me 575 p.e.sone nga Anaksimanderi i Miletit. Nje ha ...

                                               

Harta memece

Harta memece eshte nje lloj harte ne te cilen jane te paraqitura disa te dhena baze, zakonisht te relievit mbi te cilat ne baze te metodave dhe veprimeve te caktuara qe rrjedhin nga teknika e perpunimit te hartave ndertohen harta te ndryshme poli ...

                                               

Hendeku oqeanik

Hendeku tektonik nendetar eshte nje grope apo thellim qe krijohet ne fundin e deteve apo oqeaneve. Hendeku me i thelle oqeanik eshte ai Mariane 11.022. Hendeqet Kryesore nendetare

                                               

Hidrografia

Çfare eshte Hidrografia: eshte shkence ne kuader te Gjeografise qe merret me studimin e ujerave. Ne kuptim te gjere hidrografia ka te beje me matjen dhe pershkrimin te gjitha ujerave. Ne kete aspekt hidrografia ndahet ne oqeanografi dhe limnologj ...

                                               

Insolacioni

Insolacioni ose Diellosja eshte ndriçimi i Diellit brenda kohes se caktuar.Vlera e diellosjes zakonisht shprehet ne ore me diell mesatarisht ne vit. Diellosja varet nga shume faktore. Disa prej tyre jane te qendrueshem dhe quhen faktore klimatik, ...

                                               

Komonuelthi

Komonvelthi ose Commonwealth of Nations eshte bashkesi e shteteve te Perandorise se dikurshme te Britanise se Madhe, qe i lidh interesi i perbashket ekonomik. Ndikimi shekullor i Britanise se Madhe ne pjeset e ndryshme te botes ka lene gjurme ne ...

                                               

Kryeqyteti

Kryeqytet eshte nje qytet ne te cilin qeveria e nje shteti, province ose rajoni ka zyrat dhe zhvillon veprimtarine e saj. Kryeyteti zakonisht eshte i caktuar me ligj ose me kushtetute. Kryeqyteti eshte shpesh, por jo domosdoshmerisht, qyteti me i ...

                                               

Lumi

Lumi eshte rrjedhe ujore natyrore e madhe, e perhershme ose periodike, qe krijohet prej nje apo me shume burimeve, prej nje akullnaje, liqeni prej shiut a shkrirjes se bores. Ai rrjedh neper shtrat dhe derdhet ne nje lume me te madh ne det, liqen ...

                                               

Mjegulla

Mjegulla eshte avulli i ujit i kondensuar ne shtresat e ulta te ajrit. Mjegulla, sipas marreveshjes nderkombetare, eshte nje turbullire e tille e ajrit, me rastin se ciles objektet perreth mund te shihen vetem ne largesi prej 1 km. Mjegulla sheno ...

                                               

Oqeani Paqësor

Oqeani Paqesor ose Oqeani Pacifik eshte oqeani me i madhi i tokes me nje siperfaqe prej 179.7 milion km² dhe me nje thellesi maksimale prej 11.034 m eshte njekohesisht edhe oqeani me i thelle.

                                               

Qyteti

Qyteti, antikisht Shehri, eshte nje qender e madhe banimi, ku zhvillojne veprimtarine e tyre nje varg institucionesh politike, shoqerore, administrative, kulturore dhe ndermarrjesh industriale dhe tregtare.Qyteti diferencohet si lokaliteti i cili ...

                                               

Retë

Rete jane grumbull i pikave te ujit te krijuara me ndeshjen e masave ajrore te ftohta te ajrit me masat e nxehta ajrore te ajrit. Per nga perberja e tyre fizike jane te ngjashme me mjegullen. Dallimi qendron vetem per sa i perket vendit te formim ...

                                               

Rryma e Golfit

Rryma e Golfstrimit eshte rryme detare e cila krijohet ne gjirin e Meksikes, dhe perfundon ne viset perendimore te Evropes Veriore. Eshte rryme e ngrohte detare e cila ka ndikim te madh ne klimen e Evropes perendimore dhe veriore. Rryma me e ngro ...

                                               

Selvaset

Selvaset ose selva eshte term ne gjuhen portugeze per pyjet ekuatoriale te lageshta ne bazenin e lumit Amazon. Karakterizohen sepse zakonisht jane te vershuara dhe veshtire te kalueshme. Flora e Selvaseve eshte shum e pasur – me teper se 200 lloj ...

                                               

Shkretëtira

Shkretetira eshte hapesire e cila pershkak te mungeses se madhe te lageshtise mbulesa vegjetative eshte e pazhvilluar. Edhe pse shkretetirat njihen si hapesira ku ka pak jete, megjithate ato iu ofrojne shume gjalleresave strehim. Perafersisht nje ...

                                               

Shkretëtirat malore

Shkretetirat malore jane vende aride ne lartesi te medha.Rasti me i vaçant eshte vendi ne veri te Himalajeve ne hapsiren e maleve Kunlune dhe rrafshnaltes se Tibetit. Shum vende ne kete hapesira ndodhen ne lartesite te cilat kalojne 3000 m dhe re ...

                                               

Shtrati i lumit

Shtrati i lumit eshte thellimi zgjatur si lug, neper te cilin rrjedh uji i lumit. Eshte krijuar nga gerryerja lumore ne vijen e renies, pjerrtesise me te madhe te relievit. Forma dhe madhesia e shtreterve te lumenjve eshte e ndryshme. Shtrati i l ...

                                               

Tajfuni

Tajfuni eshte nje lloj i ciklonit tropikal, i cili eshte tipik per pjesen veriperendimore te Oqeanit Paqesor. Zona e veprimit te Tajfunit, te cilit i takon nje e treta e numrit te pergjithshem te cikloneve tropikale ne Toke, shtrihet ne mes te br ...

                                               

Hiram Bingham

Hiram Bingham III ishte nje studiues dhe politikan amerikan. Megjithese konsiderohet si arkeolog, atij gjithmone i ka pelqyer ta quanin eksplorator. Ne 1911 zbuloi Maçu Piçun, "qytetin e humbur te inkasve" ne Peru.

                                               

Abel Tasman

Abel Janszoon Tasman ka qene detar dhe hulumtues holandez. Gjate viteve 1642-1644 u njoftua ne detaje me bregdetin jugor te Australise dhe ujdhesen e Van Diemenit. Por, prej vitit 1855, ujdhesa e Van Diemenit quhet ujdhesa e Tasmanise. Ky hulumtu ...

                                               

Abraham Ortelius

Abraham Ortelius ose Abraham Ortels ka qene kosmograf flaman. Eshte treguar me aftesi te jashtezakonshme ne lemin e hartografise dhe eshte konsideruar si paraardhes i hartografise bashkekohore. U lind ne Andverpen. Andverpeni, ne ate kohe ka qene ...

                                               

Edmund Hillary

Sir Edmund Percival Hillary KG ONZ KBE OSN ishte nje alpinist i Zelandes se Re, explorer dhe filantrop. Me 29 maj 1953, alpinisti Hillary dhe Nepalezja Sherpa Tenzing Norgay u bene alpinistet e pare qe konfirmuan se kishin arritur ne majen e mali ...

                                               

Ferdinand Magelani

Ferdinand Magelani ishte nje eksplorues detar portugez, qe sherbente ne Mbreterine spanjolle. Flota e drejtuar nga Magelani arriti te lundronte rreth gjithe tokes. Ky lundrim nisi me 10 gusht 1519 dhe perfundoi me 6 shtator 1522. Nga 234 ushtare ...

                                               

Ibn Batuta

Ibn Batuta ka qene nje studjues musliman nga Maroku dhe nje eksplorues qe shetiti shume ne periudhen mesjetare. Per nje periudhe tridhjetevjeçare Ibn Batuta shetiti pjesen me te madhe te botes islame si dhe shume vende tjera jomuslimane si Azia Q ...

                                               

Jacques Cartier

Jacques Cartier ishte eksplorues francez me origjin nga Breton. Ai ishte europiani i pari per te pershkruar dhe hartuar Gulf of Saint Lawrence dhe brigjet e Saint Lawrence River, te cilat ai i quajti "The Country of Canadas".

                                               

Kristofor Kolombi

Kristofor Kolombi ; ishte hulumtues dhe tregtar i cili kaloi i pari Oqeanin Atlantik dhe zbuloi Ameriken ne vitin 1492 nen flamurin e Kastiles. Ai mendonte se Toka eshte relativisht e vogel dhe se mundet me anije te arrihet deri ne Lindje te Larg ...