ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 213
                                               

Apostujt

Apostulli ne Krishterim eshte nje njeri te cilit i eshte dhene detyra si "i Derguar" drejtperdrejte nga Jisu Krishti per te perhapur Lajmin e mire ne bote. Per apostujt rrefehet ne Bibel, veçanerisht ne Dhiaten Re dhe ne Veprat e Apostujve. "Past ...

                                               

Arianizmi

Arianet jane simpatizuesit e Priftit Ari qe jetoi ne Aleksandri. Prifti Ari e kundershtonte qenien e Krishtit te barabarte me Zotin. Arianizmi, levizje me kete pike pamje, u djenua ne koncilin e Nikese me 325 dhe Kostadinopoja me 381. ARIANIZMI N ...

                                               

Babadimri

BabaDimri, i njohur edhe si Shen Nikolla, Ati i Krishtlindjeve, Kris Kringle, ose thjesht "Santa", eshte legjendar dhe mitik shifer qe ne shume kultura te ndryshme perendimore, sjell dhurata femijeve te mire gjate mbremjeve dhe gjate oreve te von ...

                                               

Besojma e Atanasit

Besojma e Atanasit ndryshe e quajtur edhe Quicumque eshte krijuar nga Shen Atanasi i Aleksandrise. Nuk duhet te ngaterrohet me Quicumque dhe profesionin e besimit te Kishes se Armenise, i quajtur edhe Simbol i Athanasius.

                                               

Besojma e Nikesë

Besoj ne Tenzone” – ky eshte pohimi yne i pare i fese." Besoj ne nje Zot te vetem” - me keto fjale nis Besojma, qe shpallim gjate Meshes çdo te diel. Te krishteret besojne ne nje Zot te vetem. Ashtu si e lexojme ne Librin e Ligjit te Pertrire”:" ...

                                               

Dioqeza

Dioqeza ne kishen katolike dhe ne kisha te tjera eshte nje pjese e kufizuar trojesh e bashkesise se krishtere qe i eshte besuar qeverisjes baritore te nje ipeshkvi. Meqe dioqeza drejtohet nga nje ipeshkv, ajo quhet edhe Ipeshkevi. Ne Shqiperine e ...

                                               

Dishepulli

Dishepulli eshte cilido njeri qe studion apo nxe, meson udhezimet e nje mjeshtri spiritual apo zejtar. Ne fene e krishtere, dishepull quhet çdokush prej apostujve dhe ndjekesve te Krishtit, te krishteret, qe predikojne mesimet e tij. Jezusi i zgj ...

                                               

Dymbëdhjetë apostujt

Apostull do te thote lajmetar, i derguar per te permbushur porosine e dhene apo per t’i transmetuar dikujt nje lajm. Ne Ungjijte, apostujt jane lajmetaret e Krishtit. Ashtu siç Ai u dergua prej Atit, keshtu edhe ata u derguan prej Tij. Kete emer ...

                                               

Dhjetë urdhëresat

Dhjete urdheresat, ne Beselidhjen e Vjeter jane urdheresat e shkruara ne dy rrasa guri te ligjit te dhene nga Perendia Moisiut ne malin e Sinait. Dhjete urdheresat gjenden te "Dalja 20:2-17 dhe Ligji i perterire 5:6-21 te cilat jane pothuaj krejt ...

                                               

Edikti i Milanos

Edikti i Milanos qe marreveshja e qershorit te 313 qe ne Perandorine Romake te krishteret te trajtoheshin dashamiresisht. Perandori romak i perendimit Kostandini I dhe Likiniusi, qe kontrollonte Ballkanin, u takuan ne Milano dhe nder te tjera gje ...

                                               

Ehli Kitabi

Njerezit e Librit eshte nje term Islam i cili i referohen krishtereve, jehudeve dhe sabianeve. Ajo perdoret gjithashtu ne jehudizem per tiu referuar popullit hebre dhe anetareve te disa besimeve te krishtere per tiu referuar vetvetes. Kurani perd ...

                                               

Ekumenizmi

Ekumenizmi, eshte nje emertim qe tregon levizjen qe anon ne afrimin dhe ne ribashkimin te gjithe besimtareve te fese se krishtere dhe te kishave te ndryshme. Pika nismetare eshte ne besimin e perbashket ne trinine: ne Atin Perendi, ne Jezus Krish ...

                                               

Engjëlli mbrojtës

Engjelli mbrojtes eshte nje engjell i caktuar nga Perendia, qe ruan, kujdeset, shoqeron, mbron dhe drejton nje njeri. Koncepti i engjejve kujdestare dhe kryrenditja e tyre eshte zhvilluar ne krishterimin e qindvjeçarit te 5-te nga Dionysius Areop ...

                                               

Epifania

Epifania eshte festa e Ujit te Bekuar kremtuar ne 6 janar ne shume vende eshte zakon qe Bekimi i Ujit te behet ne det, lume, liqen apo ne ndonje pellg uji. Kur nuk eshte mundesia, bekimi behet ne kishe.

                                               

Eremiti

Eremiti - Murg i krishtere qe jeton i vetmuar dhe ne kushte te veshtira. Eremiti eshte nje njeri qe jeton pak a shume i vetmuar dhe larg nga shoqeria. Ne krishterim, ky term u perdor ne fillim per nje te krishtere qe bente jete eremiti per shkak ...

                                               

Eukaristia

Eukaristia, ne krishterim eshte sakramenti i themeluar nga Jezusi gjate Darkes se Fundit, para kryqezimit te tij. Beselidhja Re e rrefen themelimin e eukaristise ne kater versione tek: Matia 26.26-28; Marku 14.22-24; Luka 22.19-20; 1Korintasve 11 ...

                                               

Ipeshkvi

Ipeshkvi ne kishen e krishtere, eshte pergjegjesi i nje dioqeze dhe shihet si pasardhes i apostujve. Detyrat e ipeshkvit ndryshojne sipas kishes dhe degezimeve te besimit.

                                               

JHVH

JHVH eshte katershkronjeshi qe perdoret nga hebrenjte ne biblen e tyre Tanah per emrin vetjak dallues te Perendise se Izraelit. Ky emer perben per besimtaret hebrenj dhe besimtaret e krishtere, Zotin e vetem te mbare botes, krijuesin e tyre, shpe ...

                                               

Katekizmi

Katekizmi eshte nje mbledhje apo paraqitje e doktrines se krishtere te mesimeve fetare qe nga Beselidhja Re ne ditet e sotme. Pra, katekizmi eshte udhezimi dhe mesimi i personit qe eshte ne prag te pagezimit. Katekizmat jane doracake doktrinale s ...

                                               

Kaur

Kaúri ose Kaurri ishte emer perbuzes me te cilin u drejtohej te pabeseve, te pafeve, paganeve dhe armiqeve te atdheut. Ne disa vise perdorej per tiu drejtuar jomyslimaneve. Kaurr hyri ne gjuhen shqipe nga turqishtja osmane gâvur, e marre nga pers ...

                                               

Këshilli i parë i Nikesë

Keshilli i pare i Nikeas eshte keshilli i pare ekumenik ne boten e krishtere, qe u mbajt ne Nice te Bitanise, thirrur nga perandori romak Konstandini I ne vitin 325. Qellimi i ketij keshilli ishte zbutja e grindjes midis arianeve dhe trinitariane ...

                                               

Koncili i Efesit

Koncili i Efesit eshte aonili i trete i pergjithsehm i kishes. Ku koncil u mblodh nga 22. qershor deri me 31. korrik 431 e.sone. ne qytetit eAzise se Vogel ne Efes. ai u thirr nga peroandori romakolindor Theodosius II. Te pranishem qene rreth 250 ...

                                               

Kostandini i Madh

Kostandini gjate ishte nje nga iliret e shumte qe arriten te ishin perandore te Romes. I lindur ne ate pjese te Ilirise, eshte ne serbi, rreth AD 274-337. Nje perandor qe sundoi 31 vjet. Emri i tij i lindjes ishte Flavius Valerius Constantinus. I ...

                                               

Kreshma

Si "kreshme" karakterizohen ditet dhe periudhat e vitit, gjate te cilave te krishteret privohen nga ushqime te caktuara. Kjo tradite hyri ne Krishterim si vazhdimesi e tradites judaike, ku kishte nje rendesi shume te madhe. Kreshma eshte biblike. ...

                                               

Krishti

Krishti eshte titulli qe iu dha Jezusit si mesia. Fjala keqkuptohet shpesh si mbiemri i Jezusit per shkak te permendjeve te shumta Jezus Krishti ne Bibel. Ndjekesit e Krishtit u bene te njohur si te krishtere sepse ata besonin qe Jezusi ishte Kri ...

                                               

Krishtlindja

Krishtlindja eshte nje feste fetare Krishtere. Te krishteret e festojne çdo vit me 25 Dhjetor ditelindjen e Jezus Krishtit; ne kishat e Lindjes festohet me 7 janar, per shkak te kalendarit Julian. Pas Pashkeve eshte festa me e rendesishme per te ...

                                               

Kryqi

Kryqi eshte simbol i Jesu Krishtit, i Kishes dhe i te krishtereve. Me Kryqin kujtohet dhe perjetohet dashuria e madhe e Perendise dhe flijimi i Zotit tone Jisu Krisht per te gjithe njerezit, prej te Cilit rrjedh hiri, shenjterimi dhe shpetimi i n ...

                                               

Lëvizja mesianike në Afrikë

Me ane te zhvillimeve ne Afriken e sotme, shnderrimi i sundimeve te vjetra kolonizuese ne shtete te pavarura, me vete solli ndryshime te shumta edhe ne aspektin fetar. Aktivitetet misionerike perendimore, qe kane filluar ne shek. XVI., jane bartu ...

                                               

Lëvizjet e kishave monoteiste

Mendimi i ebioniteve, siç verehet me pastaj ne monarshianizem dhe ne arianizem, per mospranimin e trinitetit dhe kundershtimi i shpjegimit te Zotit ne tre persona ne historine e krishterimit, e sidomos ajo qe haset ne fillim te krishterimit, esht ...

                                               

Liturgjia

Liturgjia eshte adhurimi i zakonshem publik i bere nga nje grup i veçante fetar, sipas trashegimise se tij te posaçme. Thenia e liturgjise perfshin ecurine e sherbeses se plote te meshes: lutjen, leximin, shpalljen, kendimin, veshjen, simbolet dh ...

                                               

Maronitët

Sipas regjistrimit te viteve 1952 numri i tyre ne Siri dhe ne Liban arrin 400.000, kurse ne Egjipt 13.000. Sot grupin me te madh te krishtereve qe jetojne ne shtetin e Libanit e perbejne maronitet.

                                               

Mesia

Mesia ose Mesihu eshte nje emertim hebraik ne Tanah dhe Bibel me te cilin tregohet njeriu fuqiplote e i perzgjedhur nga JHVH te cilit i ngarkohet detyra e posaçme per popullin e tij, Izraelin. Ky emer dhe detyre i ngarkohej me se shumti mbretit, ...

                                               

Mesha

Mesha e shenjte, ne kishen katolike dhe shume kisha qe linden prej saj, eshte sherbesa e shpalljes se fjales dhe kremtimi falenderues qe i behet Perendise. Sipas kuptimit katolik, mesha eshte kremtimi falenderues eukaristik jo vetem nje kujtim i ...

                                               

Mëhilli (kryeengjëll)

Mikail ose Mehill eshte nje nder kryengjejt e Parajses ne mesimet hebraike, te krishtera dhe islame. Ai njihet si Gjenerali i Ushtrise se Zotit dhe si engjelli qe deboi Luciferin nga parajsa, nje engjell mekatar i cili donte te sfidonte te Plotfu ...

                                               

Nikolla i Mirës

Nikolla i Mires, ne Shqiperi i njohur edhe si Shen Kolli ose Shna Koll, jetoi ne Mira te Likise, Lipsani e tij ndodhen ne kishen Romano-Katolike "San Nicola" i Barit, ne jug te Italise. Vdiq me 6 dhjetor te vitit 343.

                                               

Ostja

Ostja apo ostia ne shume kisha te krishtera eshte nje fete e holle buke e rrumbullaket qe perdoret ne kremtimin e meshes gjate eukaristise. Ostet pergatiten vetem me miell gruri dhe uje, sipas ligjit kanonik, kanoni 924. Kisha katolike romake mes ...

                                               

Paraqitja në Tempull

Perhasja e Jezusit ne Tempull ndodhi dyzete dite mbasi u lind, Ai u paraqit para Perendise ne Tempullin e Jerusalemit, sikurse e kerkonte Ligji i Moisiut. Ne ate kohe, edhe nena e tij Maria beri ritualin e pastrimit dhe ofroi flijimet, sikurse i ...

                                               

Pashkët

Pashka eshte kremtimi me i madh i kalendarit liturgjik te Kishes Katolike dhe te kishave te tjera te krishtera qe kremtojne Ringjalljen e Jezusit te Nazaretit ndodhur, sipas Beselidhjes se Re, tre dite pas vdekjes se tij ne kryq. Java para Pashke ...

                                               

Patriarku

Patriarku eshte kryetari i fisit ne shoqerine e bashkesive primitive; kryetari i familjeve te medha te dikurshme, qe nderohej me shume se te gjithe dhe qe kishte te drejta te plota mbi anetaret e tjere te fisit. Por nen patriark nenkuptohet gjith ...

                                               

Purgatori

Purgatori sipas doktrines se kishes katolike, eshte nje gjendje e nevojshme por e dhimbshme e pastrimit neper te cilin duhet te kalojne ata shpirtera te njerzve te vdekur, qe megjithse jane ne "Hirin e Perendise ne çastin e vdekjes, nuk jane plot ...

                                               

Sakramenti

Sakramenti eshte nje besim dhe ushtrese e ritit te krishtere qe ndermjeteson Hirin e Perendise tek njeriu, duke themeluar keshtu nje mister te shenjte. Pikepamjet lidhur me çeshtjet se cilat rite jane sakramentale, dhe kur nje veprim eshte sakram ...

                                               

Stigmata

Stigmata jane shenja trupore, plage, apo ndjesi dhimbjesh ne vendet perkuese me plaget e Kryqezimit te Jezus Krishtit. Shkaqet e stigmates jane shume te diskutueshme. Disa besojne te jene mrekulli, ndersa te tjere mendojne te jene rrengje ose mun ...

                                               

Swedenborgianët

Themeluesi i ketij fraksioni eshte filozofi naturalist Emannuel Swedenborg. Komunitetin e pare te tij e formon, duke u bazuar ne vizionet dhe iluzionet e tij, me 1774 ne Londer. Besohet se Swedenborgu ka marre shpallje dhe se mendimet e tij bazoh ...

                                               

Shëlbumi

Shelbumi apo Shejti Shelbum nganjehere edhe thjeshte Te Shelbumit sipas fese katolike eshte rikthimi truperisht i Jezusit tek Ati Perendi ne qiell ne pranine e apostujve. Termi "qiell" besohet pergjithesisht nga te krishteret si ribashkimi trupor ...

                                               

Shkishërimi

Shkisherimi eshte nje veper ligjore e kishes qe nenkupton shkalle te ndryshme te perjashtimit te nje anetari te saj nga bashkesia e besimtareve per shkak te shkeljeve te renda dhe kembengulese ne moral dhe/apo ne doktrinen e krishtere. Shkisherim ...

                                               

Shpirti i Shenjtë

Shpirti i Shenjte eshte ne fe te ndryshme qenia shpirterore me e larte. Ne besimin hebraik dhe te krishtere, shpirti i Perendise. Ne hebraizem ruah hakodesh tregon fuqine hyjnore qe mbush njerzit, p.sh. profetet. Ne krishterim "Shpirti i Shenjte ...

                                               

Shtatë hiret e Shpirtit të Shenjtë

Shtate hiret e Shpirtit te Shenjte apo 7 dhuntite e Shpirtit te Shenjte jane dhuntite te cilat besohen nga Kisha Katolike, Anglikane, dhe Luteriane qe Shpirti i Shenjte ua jep besimtareve per shenjterimin e tyre te metejshem dhe i ndihmon ata qe ...

                                               

Teurati

Torah ose Teurati eshte shkrimi me i rendesishem fetar i Jehudizmit dhe nderohet si fjala e frymezuar e Perendise. Tora eshte pjesa e pare dhe me kryesore e Bibles hebraike. Ne te permbahen 613 urdheresa. Tora eshte permbledhja e pese Librave te ...

                                               

Të falemi Mëria

Te falemi Meria apo Pershendetja Engjellore), eshte nje lutje thirrese tradicionale katolike dhe ortodokse per nderhyrje te Maries, nenes se Jezusit. Lutja vete gjendet ne bibel, ne tregimin e vizites se Sh. Maries tek Shen Elizabeta dhe pershend ...

                                               

Uji i bekuar

Uji i bekuar apo uji i shenjte ne Kishen katolike romake, Kishen Anglikane, Ortodokse, Kishen Katolike te Lindjes, dhe Kishen e Vjeter Katolike, dhe disa kisha te tjera, eshte uji i cili eshte bekuar apo shenjteruar nga nje prift, ipeshkv me ane ...