ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 212
                                               

Tempulli Atulya Nadheswarar

Tempulli Atulya Nadheswarar eshte nje tempull hindu kushtuar Shives, i vendosur ne Arakandanallur, nje qyteze panchayat ne distriktin Viluppuram te shtetit jugor indian Tamil Nadu. Shiva ne kete tempull adhurohet si Atulya Nadheswarari dhe eshte ...

                                               

Tempulli Dandeeswarar

Tempulli Dandeeswarar eshte nje tempull hindu kushtuar Shives i vendosur ne Velachery, nje lagje e Chennait ne Tamil Nadu. Tempulli u ndertua gjate sundimit Pallava dhe u riparua dhe rikonstruktua gjate sundimit Chola. Kompleksi tempullor konsist ...

                                               

Tempulli Ekambareswarar

Tempulli Ekambareswarar ose Tempulli Ekambaranathar eshte nje Tempull Hindu kushtuar Shives, i vendosur ne qytetin e Kanchipuramit te shtetit indian Tamil Nadu. Tempulli eshte i vendosur ne pjesen veriore te tij dhe eshte tempulli me i madh i Kan ...

                                               

Tempulli Eri-Katha Ramar

Tempulli Eri-Katha Ramar apo Tempulli Yeri Katha Raamar eshte nje tempull hindu kushtuar Ramas i vendosur ne qytetin e Maduranthakamit ne Tamil Nadu te Indise. Ky eshte sthalami ku Udayavari u emertua Ramanuja. Tempulli eshte gjithashtu i njohur ...

                                               

Tempulli i Annapurna Devit

Tempulli i Annapurna Devit, eshte nje nga tempujt me te famshem ne qytetin Varanasit. Ky tempull ka rendesi te madhe fetare ne hinduizem dhe i eshte kushtuar hyjneshes Annapurna Devi. Annapurna Devi eshte nje hyjneshe e ushqimit dhe nje forme e h ...

                                               

Tempulli i Durgës në Ramnagar

Tempulli i Durges ne Ramnagar eshte i vendosur ne Ramnagar te Varanasit, ku ndodhej selia e mbreterve te Varanasit, qe e ndertuan ate. Mendohet se ai eshte ndertuar 500 vjet me pare, ne shekullin e XVI dhe tashme eshte nen kontrollin e familjes m ...

                                               

Tempulli i Ri Vishwanath

Tempulli Ri Vishwanatha, Mandiri Ri Vishwanatha ose dhe Mandiri Ri Birla eshte nje nga tempujt me te famshem dhe terheqjet me te medha turistike ne qytetin e shenjte te Varanasit. I themeluar nga Raja Birla i Familjes Birla, nje nga familjet me t ...

                                               

Tempulli Kamakshi Amman

12.840684°V 79.703238°L  / 12.840684; 79.703238 Tempulli Kamakshi Amman ne gjuhen tamile: அருள்மிகு காமாட்சி அம்மன் திருகோயில் eshte tempull i lashte Hindu kushtuar Kamakshit, nje nga format e hyjneshes Parvati. Gjendet ne qytetin historik te Ka ...

                                               

Tempulli Kumarakottam

Tempulli Kumarakottam eshte nje tempull Hindu ne Kanchipuram te shtetit indian Tamil Nadu. I eshte kushtuar Muruganit, zoti Hindu i luftes dhe djali i zotit Shiva dhe hyjneshes Parvati. Tempulli eshte gjithashtu i njohur si Tempulli Subramanyam S ...

                                               

Tempulli Mandagapattu Tirumurti

Tempulli Mandagapattu Tirumurti eshte nje tempull hindu I vendosur ne fshatin e Mandagapattuse ne distriktin e Viluppurami ne Tamil Nadu te Indise. I skalitur ne shkemb nga sunduesi Pallava, Mahendravarmani I ne nder te trinese hindu, shpella tem ...

                                               

Tempulli Nilathingal Thundam Perumal

Tempulli Nilthingal Thundam Perumal eshte nje tempull hindu kushtuar Vishnut, i vendosur ne Kanchipuram te shtetit indian Tamil Nadu. Tempulli gjendet ne nje faltore te Tempullit Ekambareswarar, tempulli me i madh ne qytetin e Kanchipuramit, i ve ...

                                               

Tempulli Pataleeswarar në Cuddalore

Tempulli Pataleeswarar eshte nje tempull hindu kushtuar Shives ne qytetin e Cuddalores. Ai eshte ndertuar gjate Periudhes Pallava dhe i zgjeruar gjate sundimit te Dinastise Mesjetare Chola. Shenjti shaivit Appar besohet se ne kete tempull ka adop ...

                                               

Tempulli Pundarikakshan Perumal

Tempulli Pundarikakshan Perumal ose Thiruvellarai ne Thiruvellarai, nje fshat ne rrethinat e Tiruchirappallit ne shtetin jugor te Indise Tamil Nadu, i eshte kushtuar adhurimit te hyjnise Vishnu. I ndertuar ne Arkitekturen Dravidiane, tempulli esh ...

                                               

Tempulli Thiruporur Kandaswamy

Tempulli Thiruporur Kandaswamy ne Thiruporur, nje qyteze panchayat ne distriktin e Kanchipuramit ne shtetin indian Tamil Nadu, i eshte kushtuar adhurimit te Muruganit. I ndertuar ne Stilin e skalitur ne shkemb te Arkitektures Dravidiane, tempulli ...

                                               

Tempulli Thiruthaleeshwarar

Tempulli Thiruthaleeshwarar eshte nje tempull hindu i vendosur 1.5 kilometra ne jug-lindje te Aranvoyalit ne distriktin e Thiruvallurit ne shtetin indian Tamil Nadu. Me kete fshat te vogel lidhen shume legjenda por asnjera nuk shpjegon pranine e ...

                                               

Tempulli Ulagalantha Perumal në Kanchipuram

Tempulli Ulagalantha Perumal eshte nje tempull hindu kushtuar Vishnut i vendosur ne Kanchipuram te shtetit indian Tamil Nadu. I ndertuar ne Stilin Arkitekturor Dravidian, tempulli eshte levduar ne Divya Prabandha, kanoni i hershem mesjetar tamil ...

                                               

Tempulli Vaikunda Perumal në Uthiramerur

Tempulli Vaikunda Perumal ne Uthiramerur, nje fshat ne shtetin e Indise jugore Tamil Nadu, eshte nje tempull hindu kushtuar Vishnut, i ndertuar ne Stilin Arkitekturor Dravidian. Vishnu ne kete tempull adhurohet si Vaikunta Perumali, ndersa bashke ...

                                               

Tempulli Vishalakshi

Tempulli Vishalakshi ose Tempulli Vishalakshi Gauri eshte nje tempull hindu kushtuar hyjneshes Vishalakshi ne Ghatin Mir ne bregun e Gangut ne Varanasi te Uttar Pradeshit ne Indi. Pergjithesisht konsiderohet si nje nga Shakti Pithat, tempujt me t ...

                                               

Tiruevvuli

Tiruevvuli eshte nje tempull hindu kushtuar adhurimit te hyjnise Vishnu, i vendosur ne Thiruvallur, nje qytet dhe qender e distriktit te Tiruvallurit ne shtetin jugor indian Tamil Nadu. I ndertuar ne Stilin Arkitekturor Dravidian, tempulli eshte ...

                                               

Thiruarimeya Vinnagarami

Thiruarimeya Vinnagarami ose Tempulli Kudamudakoothan Perumal i eshte kushtuar hyjnise Hindu Vishnu i vendosur ne Thirunangur, nje fshat ne rrethinat e Sirkazhit ne shtetin e Indise se Jugut Tamil Nadu. I ndertuar ne Stilin Dravidian te arkitektu ...

                                               

Thirukadalmallai

Thirukadalmallai ose Koili Sthalasayana Perumal eshte nje tempull ne Mahabalipuram. I ndertuar ne stilin arkitekturor Dravidian, tempulli lartesohet ne Divya Prabandha, kanoni mesjetar tamil i shenjteve Azhwar midis shekujve te VI dhe te IX. esht ...

                                               

Ujëmbledhësit tempullor indianë

Ujembledhesit tempullor hindu jane pellgje, depozita ose rezervuare te ndertuara si pjese e kompleksit tempullor prane tempujve indiane. Ata quhen pushkarini, kalyani, kunda, sarovara, tirtha, talab, pukhuri, etj. sipas gjuheve te ndryshme rajona ...

                                               

Vesara

Vesara eshte nje tip i Arkitektures Indiane i perdorur kryesisht ne tempujt e rajonit midis Lumenjve Vindhya dhe Krishna. Dy stilet e tjera te shquara jane Dravida dhe Nagara. Vesara eshte nje kombinim i ketyre dy stileve.

                                               

Vimana

Ne Akash Hindi/Vannam Tamil/ Aakasha Kannada/Sanskrutham, Pushteti i Kolosal me gjithe Grahat duke perfshire Nathstran i japin Akarshana Sakthi te gjithe njerezve pa ndonje shperblim. Nje Tempull Hindu tipik ne Stilin Dravidian mund te kete gopur ...

                                               

Animizmi

Animizmi eshte besimi qe objektet, vendet dhe te gjitha krijesat posedojne nje thelb te veçante shpirteror. Potencialisht, animizmi i percepton te gjitha gjerat - kafshet, bimet, shkembinjte, lumenjte, sistemet e motit, punimet njerezore dhe ndos ...

                                               

Afërdita

Aferdita ne mitologjine e grekeve te lashte ishte Perendia e Dashurise. Sipas perrallave Aferdita eshte ngritur nga shkuma e detit. Me ardhjen e romakeve ne token Ballkanike eshte krahasuar me Venusin, perendine latine te dashurise.

                                               

Artemis

Artemida ose Artemisa ishte hyjnesha e henes, e shtazeve te egra dhe e gjuetise. E bija e Zeusit nga marredhenia e tij me Leten dhe motra binjake e Apolonit. Ne mitologjine Romake asaj i perputhej hyjnesha Diana. Nga Zeusi, babai i saj, Artemida ...

                                               

Asklepiu

Asklepiu - i biri i zotit Apolon dhe dashnores se tij Koronides, mjeku i famshem dhe zoti i mevonshem i mjekesise. Nga epet e Homerit e njohim vetem si mjek te dalluar. Si zot greket filluan ta adhurojne prej shek. VII-VI para e.s., se pari ne Th ...

                                               

Bendida

Bendida qe perendi trake e henes dhe gjuetise, te cilen greket e identifikonin me Artemiden. Ajo ishte nje gjahtare, si Artemida, por shfaqet e shoqeruar nga satire dhe menade vallezues ne nje filxhan me figura te kuqe nga shek. V te gjetur ne Ve ...

                                               

Demetra

Demetra - e bija e Titanit Kron dhe gruas se tij Rea, hyjneshe e plleshmerise te tokes dhe e bujqesise. Posa lindi e gjet i njejti fat si edhe i motrave te saj Hestise e Heres dhe i vellazerve Hadit dhe Poseidonit: i ati i saj Krona, nga frika pr ...

                                               

Hadi

HADI - i biri i Titanit Kron dhe gruas se tij Rese, zoti i botes nentokesore. Ishte djali i madh i Kronit dhe me vellezerit e vet, Zeusin dhe Poseidonin, formonte trinine e zoterave supreme greke. Kur lindi i ati ishte sundues suprem i gjithesise ...

                                               

Harmonia

Harmonia - bija e Aresit, zotit te luftes dhe hyjneshes Aferdita, gruaja e mbretit te pare te Kadamit, mbretit te Tebes. Ka jetuar gjate ne lumturi, mirepo, fati nuk ka qene i meshirshem qe ne pleqeri ti gezohet lumturise se femijeve te saj. Vajz ...

                                               

Hekata

Hekata - hyjnesha e botes nentokesore me tre krere dhe tre trupa, sunduese e qenieve te perbindshme dhe te magjistareve. Sipas Hesiodit ishte e bija e Titanit Perze dhe gruas se tij Asterise, ndersa zoti suprem, Zeusi, e ka dhuruar me fuqi te mad ...

                                               

Heliu

Heliu - i biri i Titanit Hiperion dhe gruas se tij Tees, zot i diellit. Si zot i ndritshem me floke te arte dhe kurore te rrezeve te diellit, ka qene vertet misherim i diellit. Ka banuar ne bregun lindor te Oqeanit, ne pallatin prej arit nga i ci ...

                                               

Lumi i Akelout

Akelou - zoti i lumit me te madh ne Greqi, i ati i Sirenave, trim me shtat vigan, i cili ka ditur ta ndryshoje figuren e vet. Ishte i fejuari i Deianires se bukur, bijes se Eneut, mbretit te Kalidonise, ne te cilen u dashurua Herakliu, trimi me i ...

                                               

Mitra

Mitra - zoti persian i drites, kulti i te cilit ka depertuar deri ne Rome, dhe njesoj edhe ne Greqi. Pasi qe drita dhe dielli jane te lidhura ngushte ne mes veti Mitra dikur konsiderohej edhe zot i diellit. Ne atdheun e vet iranian dhe pastaj edh ...

                                               

Muza

Ne mitologjine greke emertimi Μοῦσαι Musae nenkupton nente perendesha te lashta qe trupezonin thirrjen ndjelljen e drejte te mitit, te frymezuara nepermjet kengeve te kujtuara te mbajtuar mend dhe te sajuara improvizuara dhe "muzikes" tradicional ...

                                               

Nereu

Nereu - zoti i detit, sipas disave i biri i titanit Oqean dhe gruas se tij Tetis; ndersa sipas te tjereve i biri i Pontit, zotit te thellesirave te detit dhe i hyjneshes se tokes, Gea. Ne mite me te ndeshemi tani me si me plakun dhe babain e nje ...

                                               

Pani

Pani - i biri i nimfes Driopa dhe i zotit Hermesit apo i Zeusit, zotit suprem zoti i pyjeve, gjahtareve dhe i barinjeve. Ka lindur me kembe dhie, me bri dhe mjekerr te gjate, keshtu qe edhe vete nena e vet u tmerrua dhe iku. Frika e tille edhe so ...

                                               

Poseidoni

Poseidoni - biri i Titan Kronit dhe gruas se tij Rejes, zot i detit. Posejdoni ishte zoti i detit dhe i termeteve. Sipas mitologjine Romake, atij i pershtatet Zoti NEPTUNI. Vellezerit e tij ishin: ZEUSI dhe HADI. Jetonte ne pallatin e tij nendeta ...

                                               

Rea

Rea - gruaja e Titanit Kron, nena e hyjneshave Hestia, Demetra dhe Hera dhe e zoterave Had, Poseidon dhe e zotit suprem, Zeusi. Rea rrjedh prej te njejteve prinde sikurse edhe burri i saj, Kroni. I ati i saj ishte zoti i qiellit, Urani, ndersa e ...

                                               

Titanët

Titanet - djemte, gjegjesisht vajzat e Uranit, zotit te qiellit dhe te Gese, hyjneshes se tokes. Ne fillim kane qene dymbedhjete, gjashte qenje mashkullore dhe gjashte femerore. Me vone ne mesin e tyre jane perfshire edhe pasardhesit e tyre, per ...

                                               

Zeusi

Zeusi ishte i biri i Kronosit dhe Reas, edhe njekohesisht Perendi Pellazg i Dodones po ashtu ishte sunduesi i qiellit dhe tokes, babai i njerezve dhe Zotave tjere. Konsiderohet si pari, me i madhi dhe i pavdekshmi nga te gjithe Zotat tjere te OLI ...

                                               

Bindi

Bindi ishte hyjnia ilire e ujerave dhe burimeve. Bindi adhurohej kryesisht nga fisi i japodeve dhe pjeserisht nga dardanet e fise te tjera. Pamje te hyjnise mund te gjenden dhe sot ne ndertesat e lashta ne Ulqin. Hyji paraqitej si nje burre me mj ...

                                               

Bindusi

Zoti ilir Bindus, identifikuar ne mbishkrime me Neptunin romak. Altaret e shumte kushtuar ketij hyu ilir me dedikim BINDO NEPTUNO SACRUM, jane gjetur ne territorin e japodeve te vjeter afer burimit te perroskes Privilica, ne afersi te Bihaçit ne ...

                                               

Medauri

Per Medaurin ka shenime prej Lambesise se larget ne Numidine e Afrikes Veriore. Ne nji faltore te ketij castrumi romak, nji ilir bujar i ka kushtuar tempullit te Mark Aurelit dy mbishkrime per zotin Medaur. Ne njerin prej tyre, i shkruar ne vargj ...

                                               

Redon

Redon ishte Hy qendror ilir mbrojtes i udhetareve dhe i detareve ne paraqitjen figurative ka pasur interpretime si mbreti Gent por ne fakt ishte ky Zot dhe i ngjan nga pamja Hermesit, ndoshta me kryesori te iliret e periudhes qytetare te lulezimi ...

                                               

Dioqeza e Shasit

Dioqeza e Shasit eshte nje dioqeze e Kishes katolike. Selia e saj eshte ne Shas, Mali Zi dhe sot ekziston si dioqeze titullare dhe peshkopi tituallar aktual eshte Bernardito Cleopas Auza.

                                               

Dioqeza e Ulqinit

Dioqeza e Ulqinit eshte nje dioqeze e Kishes katolike. Selia e saj eshte ne Ulqin, Mali i Zi. Peshkopi i pare, te cilit nuk i dihet emri, u vendos ne krye te dioqezes ne vitin 877. Pasi Ulqini u pushtua nga Perandoria osmane ne vitin 1571, dioqez ...

                                               

Abrahami

Abrahami eshte patriarku i pare i judenjve, Krishterimit, dhe Islamit. Per kete arsye keto tre fe quhen fe abrahamitike. Abrahami eshte babai shpirteror i shume popujve. Ai ishte biri i Terahut dhe nipi i Nahorit. Abrahami ishte i ati i Isakut dh ...