ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 211
                                               

Udayagiri, Odisha

Udayagiri eshte kompleksi me i madh budist ne shtetin indian te Odishas. Perbehet nga stupa dhe manastire te medha. Bashke me komplekset e aferta te Lalitgirit dhe Ratnagirit, eshte pjese e nje grupimi kompleksesh budiste te njohur kolektivish si ...

                                               

Vende Pelegrinazhi në Indi

Ne besim dhe spiritualitet, nje pelegrinazh eshte nje udhetim i gjate ose kerkim i domethenies se madhe morale. Hera heres, eshte nje udhetim ne nje vend ose faltore te shenjte me rendesi per besimin e nje personi. Anetaret e çdo besimi madhor ma ...

                                               

Zen

Zen eshte nje shkolle e budizmit Mahayana qe filloi ne Kine gjate dinastise Tang si Zen Budizem. Shkolla Zen u ndikua fuqimisht nga Taoismi dhe u zhvillua si nje shkolle e veçante e budizmit kinez. Nga Kina, Chan Budizmi perhapet ne jug te Vietna ...

                                               

Antikrishti

Antikrishti ne eskatologjine e krishtere nenkupton nje person, figure te nje personi, vete apo qenie tjeter qe eshte trupezim i se keqes. Emri antikrisht rrjedh nga libri 1 dhe 2 i Gjonit, i cili pershkruan çdokend qe mohon Krishtin. Emertimi per ...

                                               

Ardhja e Dytë e Jezusit

Ardhja e Dyte e Jezusit eshte besimi i krishtere dhe islam i rikthimit te Jezusit nga qielli ne toke, per te plotesuar profecite mesianike. Ardhja e Dyte e Jezusit nenkupton sipas ketyre besimeve ardhjen e Mesise, fundin e botes, ringjalljen te v ...

                                               

Singulariteti teknologjike

Technological singularity - ose thjesht, Singularity - eshte nje pike kohore e mundshme ne te ardhmen ne te cilen rritja teknologjike behet e pakontrollueshme dhe e pakthyeshme, duke rezultuar ne ndryshime te paparashikueshme per civilizimin njer ...

                                               

Vdekja

Vdekja eshte nderprerja e plote e jetes se nje organizmi te gjalle. Gjendja e vdekjes njerezore ka qene gjithmone e erret nga misteri dhe bestytnia. Perkufizimi i saj i sakte mbetet kundershtues, duke dalluar sipas kultures dhe sistemeve ligjore. ...

                                               

Alkimia

Alkimia eshte nje ushtrese e lashte e shkences fillestare qe merrej me vezhgimin e natyres dhe filozofise dhe nderthurte elemente te kimise, fizikes, astrologjise, artit, metalurgjise, mjekesise, misticizmit dhe fese. Alkimia eshte nje menyre e l ...

                                               

Aura (ezoterikë)

Aura ne parapsikologji, spiritualitet dhe Nju Ejxh, eshte nje fushe e holle e nje rrezatimi te ndritshem shumengjyresh qe leshohet nga nje njeri apo send dhe e mbeshtjell ate. Aura besohet te paraqese apo perbeje dridhjet e shpirtit apo çakrave, ...

                                               

Kronika Akasha

Kronika Akasha apo kronika akashike ne teozofi eshte nje emertim qe tregon nje permbledhje te diturise mistike te shkruar ne nje rrafsh ekzistence jolendore. Kronika quhet shpesh edhe Libri i Jetes apo Kujtesa boterore ", hamendesohet te permbaje ...

                                               

Mistika

Mistika, misticizmi eshte prirja e shpirtit njerzor per te arritur bashkim ose njejtesi me Absoluten, ose dijeni te ndergjegjshme te, realitetit te fundem, hyjnores, se vertetes shpirterore, ose Perendise nepermjet pervojave apo perjetimeve te dr ...

                                               

Neoplatonizmi

Neoplatonizmi eshte nje drejtim i filozofise platonike qe u shfaq ne shekullin II pas Krishtit si reaksion ndaj sfondit te filozofise dhe fese helene. Termi nuk perfshin aq shume nje grup idesh sa perfshine nje zinxhir mendimtaresh duke filluar m ...

                                               

Okultizmi

Okultizmi - pergjithesisht eshte emertimi i mesimit, te ekzistences se fuqise se fshehte dhe dijes se mbinatyrshme brenda njeriut dhe gjithesise, i arritshem vetem nga "te perkushtuarit", qe kalojne nje ushtrim te posaçem shpiteror. Okultizmi esh ...

                                               

Rudolf Steiner

Rudolf Steiner ishte nje filozof austriak, shkollar letrar, arkitekt, dramaturg, mendimtar dhe ezoterik. Ai eshte themeluesi i diturise njerezore "levizje qe bazohet ne mendimin se eshte nje bote shpirterore e kuptueshme e mendimit te paster, por ...

                                               

Rrathët e drithërave

Rrathet e dritherave jane forma dhe figura gjeometrike te vizatuara neper ara dritherash apo te mbjellash te ngjashme dhe qe mund te shihen vetem nga lartesia dhe ajri. Ato formohen nga shkelja, perkulja, thyerja, ne nje menyre te njetrajteshme, ...

                                               

Karma

Karma do te thote veprim, pune ose veper; ajo gjithashtu i referohet parimit shpirteror te kauzes dhe efektit ku qellimi dhe veprimet e nje individi ndikojne ne te ardhmen e atij individi. Qellimi i mire dhe vepra e mire kontribuon ne karma te mi ...

                                               

Xhainizmi

Xhainizmi, e njohur tradicionalisht si Jain Dharma, eshte nje nga fete me te lashta indiane. Mjeket besojne se jo- dhunes dhe te vete-kontrollit jane mjetet me te cilat ata mund te marrin çlirimin. Aktualisht, Jainizmi eshte e ndare ne dy sekte - ...

                                               

Akide

Islami si sistem jetesore e pike se pari si besim monoteist permban Akaidat te cilet duhet pranuar dhe besuar per tu llogaritur si pjese e tij - per tu bere mysliman. Ne Suretu el-Bekare ajeti 285 Zoti thot 2:285: "I derguari i besoi asaj qe iu s ...

                                               

Apostazia në fenë islame

Apostazia ne fene islame, e quajtur edhe ridde ose irtidad-i, cileson "braktisjen e fese islame". Ne baze te hadith-eve dhe ixhmāʿ-s apostazia eshte nga ana ligjore islame e ndeshkueshme me denim me vdekje, ndersa kurani vete nuk parashikon per a ...

                                               

Ekspansioni islam

Ekspansioni islam quhet politika pushtuese e arabeve duke filluar nga mesi i viteve 630 Jahre dhe perhapja e fese islame deri ne shekullin e 8-te. Ne qender te vemendjes se ketij artikulli eshte ekspansioni ushtarak. Zhvillimi i shkencave dhe ai ...

                                               

Feja islame në Evropë

Islami eshte feja e dyte me e madhe ne Evrope pas Krishterimit. Megjithese pjesa me e madhe e komuniteteve myslimane ne Evrope u krijuan kohet e fundit, ekzistojne shoqeri myslimane shekullore ne Ballkan.

                                               

Hadithi

Me termin hadith cilesohen lajmet e trasheguara ne fene islame si me karakter profan ashtu edhe fetar. Ne kuptimin islamiko-fetar ky term cileson trashegimine mbi Muhametin, mbi udhezimet e tij, veprimet e tij te denja per tu imituar, vleresimet ...

                                               

Havarixhët

Havarixhet jane anetaret e nje rryme mendimi qe u shfaqen ne shekullin e pare te Islamit pergjate Fitnes se Pare, ne krizen e pasuesve te Muhammedit ne krye te Ummetit. Bene kryengritjea kunder Kalifit Ali pasi kishte rene dakord me rivalin Muavi ...

                                               

Hixhreti

Hixhreti, i njohur edhe si hexhra ose hexhira, eshte shperngulja e pejgamberit Muhammedit nga Meka ne Medine, dhe mberritja ne Xhamin e Kubes me 12 te Rebi el-Evvelit, gjegjesisht me 24 shtator 622. Hixhreti shenon datenisjen e kalendarit islam, ...

                                               

Kurani

Kuran-i ose Kurani Qerim eshte fjala e Allahut e zbritur tek Muhamedi Alejhi Selam permes melekut Xhibril. Kurani eshte liber i shenjte.

                                               

Liria e besimit në fenë islame

Me lirine e besimit ne fene islame, sipas te drejtes islame, kuptohet liria e myslimaneve per te ushtruar besimin e tyre dhe liria per te pranuar fene islame. Myslimanet nuk disponojne te drejten per te konvertuar ne nje fe tjeter. Sistemi ligjor ...

                                               

Martesa islame

Martesa islamike eshte martesa e kryer ne baze te sharia-s. Ajo konsiderohet nga sistematika juridike islamike si kontrate te drejtes civile.

                                               

Myslimanët

Nje mysliman, ose myslimane, eshte nje person qe ndjek ose praktikon fene islame, nje fe monoteiste e bazuar ne Kuran. Myslimanet besojne se Kurani eshte fjala e Zotit, e shpallur njerezimit permes profetit Muhammed. Ata gjithashtu ndjekin mesime ...

                                               

Nata e Kadrit

Nata e Lejletul Kadrit eshte nata ne te cilen pejgamberit Muhamed, ndermjet melekut Xhebrail, i kane zbritur ajetet e para te Kuranit, sipas fese islame. Kjo eshte nje nga netet teke ne dhjete diteshin e fundit te muajit Ramazan. Myslimanet besoj ...

                                               

Përbindëshi i Tokës

Perbindeshi i Tokes eshte nje prej shenjave te medha i cili do te ndodhe para Dites se Kijametit. Ky krijese do te vije pasi qe dielli te linde nga perendimi. Ky perbindesh permendet ne Kuran dhe hadith. Dhe, kur te vie koha qe te denohen ata, Na ...

                                               

Sijeri

Sijar-i percakton ne shkencen juridike islamike te drejten e luftes dhe ate per te huajt. Teresia te gjithe ketyre rregullave paraqet brenda jurisprudences islamike nje dege te veçante te juridiksionit dhe ka si burime kuranin, sunna-n, kijasin, ...

                                               

Ummeti

Termi islam ummet, ne shqip ymet eshte nje fjale arabe qe domethen bashkesi. Eshte e njevlefshme me ummat al-Islām ar. الأمة الإسلامية, bashkesia islame dhe perdoret gjeresisht per te shenjuar bashkesine e popujve muslimane. Ne Kuran fjala ummet ...

                                               

Xhehenemi

Xhehenemi sipas argumenteve Islame eshte nje vend ku do te gjenden shpirtrat e njerezve te cilet ne kete jete kane qene jo myslimane, kane jetuar si te tille dhe kane vdekur si te tille.

                                               

Xhihadi

Xhihadi ose xhihati eshte nje fjale me prejardhje arabe qe domethene mundim, perpjekje, sprove ne dalezotje te Islamit. Mund te marre hijezime te ndryshme per nga kuptimi, si pershembull "perpjekje kundrejt prirjeve te liga te dikujt", "perpjekje ...

                                               

Zina

Zinaja cileson ne fene islame marredhenien seksuale ndermjet njerezve qe nuk jane te martuar me njeri-tjetrin ose nuk kane as marredhenie konkubinati. Zina vlen si shkelje ligji dhe ndeshkohet me te ashtuquajturin denimin hadd. Denimet fillojne n ...

                                               

Feja në Azerbajxhan

Islami eshte feja me e madhe ne Azerbajxhani. Rreth 95% e popullsise jan muslimane. 85 % jane mysliman shitte dhe 15 % mysliman sunni. 5% jane jo-myslimane. Azerbajxhani sipas kushtetutes eshte vend laik.

                                               

Mauzoleu Barda

Mauzoleu Barda - ndodhet ne Barda, Azerbajxhan. Eshte nje nga monumentet e rralle qe ka arritur te qendroje deri ne ditet e sotme. Ndodhet ne nje territor te vogel ne forme katrore te rrethuar me nje mur kalldremi.

                                               

Feja e shqiptarit -Shqiptaria

Feja e shqiptarit osht shiptaria e ka thene Vaso pashe Shkodrani ne ate kohe si metafore. Te gjithe e dime se Shqiptaria nuk eshte fe. Vaso Pasha me kete poezi ben thirrje per bashkim, atehere kur Perandoria Osmane nuk e njihte etninte dhe bente ...

                                               

Feja në Pashallëkun e Tepelenës

Ne Rajon gjendeshin kater fe. Shqiptaret, shumica bektashinj, por kishte edhe ortodoks, Greket ishin ortodoks, Turqit myslyman sunit, egzistonte edhe nje numer i vogel cifutesh, te emigruar per ti shpetuar persekitimeve te Frenados dhe Izabeles. ...

                                               

Agni

Agni do te thote "zjarr", dhe nenkupton hyjnine Veda e zjarrit ne Hinduizem. Agni gjithashtu i referohet nje prej hyjnive kujdestare te drejtimit, i cili zakonisht gjendet ne qoshet juglindore te tempujve hindu. Ne kozmologjine klasike te feve in ...

                                               

Arjuna Ratha

Arjuna Ratha eshte nje monument nga periudha Pallava ne Mahabalipuram, ne bregun e Coromandelit te gjirit te Bengalit, ne distriktin Kancheepuram te shtetit indian Tamil Nadu. Eshte nje shembull i arkitektures se hershme dravidiane dhe arkitektur ...

                                               

Arkitektura Kalinga

Stili Arkitekturor Kalinga eshte nje stil qe lulezoi ne rajonin e lashte te Kalingas ne shtetin lindor te Indise moderne te Odishas dhe Andra Pradeshin verior. Stili konsiston ne tre tipe te veçanta tempujsh: Rekha Deula, Pidha Deula dhe Khakhara ...

                                               

Ashrami

Tradicionalisht, nje ashram eshte nje manastir fetar i besimeve indiane. Sot termi ashram shpesh nenkupton nje vend te veprimtarise kulturore indiane si studimi i yoges, muzikes ose mesimit fetar, te ngjashme me nje studio, iʿtikāf ose dojo.

                                               

Çabutroja

Chabutro, Chabutaro ose Chabutra eshte nje strukture qe gjendet kryesisht ne fshtrat e shtetit indian te Guxharatit. Eshte nje strukture ne forme kulle me rrethim tetekendor ore pesekendesh ne krye. Ne mbylljen e siperme ka mjaft vrima ku zogjte ...

                                               

Dodda Ganeshana Gudi

Dodda Basavana Gudi eshte i vendosur ne Rrugen e Tempullit te Demit, ne Basavanagudi, zona e Bangalores se Jugut, pjese e qytetit me te madh te shtetit indian te Karnatakas. Tempulli hindu eshte brenda nje parku te quajtur Kopeshti i Shkembit Bug ...

                                               

Dharamshala

Nje dharamshala, e shkruajtur edhe ne formen dharmashala eshte nje shtepi fetare qendrimi Hindu. Ne gjuhen sanskrite, Dharma do te thote fe, ndersa shala do te thote "strehe" Keshtu dharamshala eshte nje strehe fetare ose shtepi-qendrimi per pele ...

                                               

Ghatet

Siç perdoret ne shume pjese veriore te Azise Jugore, termi ghat i referohet nje serie shkallesh qe zbresin ne nivelin e ujit, veçanerisht ne nje lum te shenjte. Ne rajonet qe flasin bengali, kjo seri shkallesht mund te zbresi ne diçka te vogel si ...

                                               

Indra

Indra eshte hyjni Veda ne Hinduizem, nje hyjni mbrojtes ne Budizem, dhe mbreti i qiellit me te larte ne Xhainizem. Mitologjite dhe fuqite e tij jane te ngjashme, megjithese nuk jane identike me ato te hyjnive indo-evropiane si Zeusi, Jupiteri, Pe ...

                                               

Koili

Koili, Koyili ose Kovili, eshte termi tamil per nje stil te veçante Tempulli hindu te Arkitektures Dravidiane. Te dy termat, koyil dhe kovil perdoren si sinonime. Ne gjuhen tamile kōvil eshte fjale e rrejdhur, sipas rregullave te gramatikes tamil ...

                                               

Mandapa

Nje mandapa ne Arkitekturen Indiane eshte nje sallon i jashtem ose pavjon me kolona per kryerjen e ritualeve publike.