ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 210
                                               

Përlargimi

Perlargimi eshte flete urdherese debimi apo masa administrative per debimin e shtetaseve te huaj te urdherua me pare per leshimin e teritorit te nje shteti. Zakonisht shumica e shtetve ne ligjet e tyre kete mase debimi me dhune e ndalojne per per ...

                                               

Rendi i shtëpisë

Rendi i shtepise eshte e drejta e mbajtesit te se drejtes mbi shtepine per te jetuar apo vepruar i pa penguar brenda mureve te shtepise sipas rendit te vendosur nga ai. Zakonisht rregull e perbashket e rendit te shtepise eshte hyrja apo qendrimi ...

                                               

Spektri i frekuencave të transmetimit

Spektri i frekuencave te transmetimit do te thote frekuencat qe jane ne dispozicion per caktimin e radio transmetuesve dhe transmetuesve televizive per perdorim te tyre ne pajtueshmeri me standardet e Unionit Nderkombetar te Telekomunikacionit. A ...

                                               

Standardi internacional

Standardi - eshte specifikimi teknik, i miratuar nga Agjencia per Standardizim e Shteteve, per perdorim te vazhdueshem, aplikimi i te cileve eshte i paobligueshem dhe sherben si dokument per arritjen e nivelit te cilesise. Zakonisht pas arritjes ...

                                               

Sheriati

Sheriati ; forma ne shqip eshte marre nga ajo turqisht serîat) eshte kodi ligjor i legjitimuar fetarisht, i pandryshueshem i fese islame. Forma ne shumes cileson teresine te gjitha rregullave permbajtes ne te. Me fikh nenkuptohet jurisprudenca ne ...

                                               

Burimet e sheriatit

All-llahu xh.sh. ia zbriti Kur`anin Muhammedit a.s. qe t`i tregoje gjithe njerezimit per pergjegjesine qe do ta kene para madherise se Tij. "Ai qe ia shpalli Furkanin robit te vete qe te behet pejgamer i botes eshte i madheruar". Ne ajetin tjeter ...

                                               

Deklarata e Kairos për të drejtat e njeriut në islam

Deklarata e Kajros per te drejtat e njeriut ne islam eshte nje deklarate e ratifikuar ne vitin 1990 nga shtetet anetare te Organizates se Konferences Islamike, e cila e percakton sharian si baze te vetme per "te drejtat e njeriut". Kjo deklarate ...

                                               

Kadiu

Kadiu eshte magjistrati ose gjyqtari i nje gjykate te sherijes, i cili gjithashtu mund te ushtroje funksione jashtegjyqesore si ndermjetesimi, mbrojtja e jetimeve dhe te miturve si dhe mbikeqyrja dhe auditimi i punimeve publike. Ne viset shqiptar ...

                                               

Kurani - burimi i sheriatit

Kur’ani eshte burimi i pare se Drejtes se Sheriatit Islam tegjitha gjykimet behen duke u bazuar ne te ose si sqarim i rregullave dhe ligjeve te caktuara ne te. Perkufizimi i Kur’anit. Kur’ani eshte fjale e Zotit e mbinatyrshme e shpallur Te Dergu ...

                                               

Tagut

Taghut eshte nje term islam qe pershkruan nje perqendrim adhurimo tjeter perveç Zotit. Ne teologjine islame, ky fjale i referohet idhujtareve ose te adhurosh diqka tjeter perveç Allahut. Hapi i pare eshte fisq qe domethene mos nenshtrimi i Zotit ...

                                               

Të drejtat LGBT në Bosnja dhe Hercegovina

Te drejtat LGBT ne Bosnja dhe Hercegovina jane te garantuara nepermjet legjislacionit kunder diskriminimit. Personat gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne Bosnja dhe Hercegovine perballen me sfida ligjore qe personat jashte ketij komunitet ...

                                               

Të drejtat LGBT në Çeçeni

Te drejtat e personave gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne Çeçeni prej kohesh perbejne shqetesim per shume shoqata lobuese per te drejtat njerezore si pershembull" Amnesty International” si dhe organizata" Human Rights Watch”. Si pjese e ...

                                               

Të drejtat LGBT në Çeki

Republika çeke konsiderohet si nje nder vendet me liberale ne Europen qendrore persa i perket te drejtave te komunitetit LGBT. Ne 2006 republika çeke legalizoi bashkejetesat civile per çiftet brenda gjinise se njejte.

                                               

Të drejtat LGBT në Greqi

Te drejtat LGBT ne Greqi kane perparuar shume vitet e fundit, duke e khyer Greqine ne nje prej shteteve me liberale ne Europen juglindore. Diskriminimi nuk eshte me I perhapur dhe prevalent si me pare, edhe pse personat LGBT ne Greqi perballen me ...

                                               

Të drejtat LGBT në Holandë

Te drejtat LGBT ne Holande per personat lezbike, gej, biseksuale dhe transgjinore kane qene nder me progresivet ne bote. Aktiviteti seksual i çifteve brenda gjinise se njejte u legalizua ne vitin 1811 pasi Franca pushtoi vendin dhe instaloi Kodin ...

                                               

Të drejtat LGBT në Islandë

Te drejtat e personave LGBT ne Islande mbeten shume progresive. Ne shkurt 2009 qeveria qe erdhi ne pushtet drejtohej nga Jóhanna Sigurdardóttir, kryeministria e pare publikisht lezbike ne kohet moderne. Parlamenti i Islandes e amendoi ligjin mbi ...

                                               

Të drejtat LGBT në Kosovë

Te drejtat e gejve, lezbike, biseksualeve, transgjinoreve ne Kosove jane permiresuar vitet e fundit, sidomos me miratimin e Kushtetutes se re, e cila ndalon diskriminimin me baze orientimin seksual. Gjithsesi Ligji kunder Diskriminimit me baze or ...

                                               

Të drejtat LGBT në Kroaci

Te drejtat e personave gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinor ne Kroaci jane zgjeruar ne vitet e fundit por personat LGBT ende perballen me sfida ligjore qe persona jashte ketij komuniteti nuk i perballin. Aktiviteti seksual brenda gjinise se n ...

                                               

Të drejtat LGBT në Mal të Zi

Te drejtat LGBT ne Mal te Zi jane te garantuara nepermjet legjislacionit kunder diskriminimit. Personat gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne Mal te Zi perballen me sfida ligjore qe personat jashte ketij komuniteti nuk i perjetojne. Aktivi ...

                                               

Të drejtat LGBT në Maqedoni

Te drejtat LGBT ne Maqedon i ose e thene ndryshe personat gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne republiken e Maqedonise ballafaqohen me sfida ligjore qe persona jashte komunitetit nuk i perjetojne. Aktiviteti seksual brenda gjinise se njej ...

                                               

Të drejtat LGBT në Norvegji

Norvegjia, si pjesa me e madhe e Skandinavise, eshte shume liberale sa i perket te drejtave LGBT. Norvegjia u be shteti i pare ne bote qe miratoi qe ne vitin 1981 ligjin kunder diskriminimit qe e denon kategorikisht diskriminimin ne punesim me ba ...

                                               

Të drejtat LGBT në Poloni

Aktiviteti seksual midis çifteve brenda se njejtes gjini ne Poloni eshte i legalizuar. Ky ligj u kodifikua ne vitin 1932. Polonia eshte nje nder vendet e pakta qe nuk i ndalon meshkujt gej ose biseksuale te dhurojne gjak. Shume parti politike te ...

                                               

Të drejtat LGBT në republikën e Irlandës

Qendrimet shoqerore ndaj personave LGBT ne Irlande konsiderohen si nje nder me liberalet ne bote. Irlanda njihet per transformimin e saj nga nje vend me qendrime konservatore ndaj çeshtjeve LGBT, ne nje shtet me qendrime liberaliste brenda nje ko ...

                                               

Të drejtat LGBT në Sllovaki

Personat lezbike, gej, biseksuale dhe transgjinore ne Sllovaki perballen me sfida ligjore qe personat jashte komunitetit LGBT nuk i ndeshin. Aktiviteti seksual midis çifteve brenda gjinise se njejte eshte i legalizuar ne Sllovaki, por te mirat e ...

                                               

Të drejtat LGBT në Slloveni

Personat gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne Slloveni perballen me sfida dhe veshtiresi qe persona jashte komunitetit LGBT nuk i perjetojne edhe pse ligjet kundrejt ketij komuniteti jane permiresuar koheve te fundit.

                                               

Të drejtat LGBT në Shqipëri

Te drejtat LGBT ne Shqiperi jane te garantuara nepermjet legjislacionit kunder diskriminimit. Gjithsesi personat gej, lezbike, biseksuale dhe transgjinore ne Shqiperi perballen me sfida ligjore qe personat jashte ketij komuniteti nuk i perjetojne ...

                                               

Autorë të letërsisë shqiptare për fëmijë e të rinj (1886 - 2009)

Autore te letersise shqiptare per femije te rinj fjalor enciklopedik. Autori: Astrit Bishqemi. Botuar ne Tirane 2009. Faqet e librit 344.

                                               

Berati Enciklopedi

Berati Enciklopedi me Autor gazetarin Zylyftar Plaku permban rreth 900 faqe te shoqeruara edhe me foto ku jane te pasqyruara historia, kultura, tradita, aktiviteti dhe jeta e personaliteteve te fushave te ndryshme, gjeografia, flora dhe fauna te ...

                                               

Enciklopedi e kopshtarisë

Enciklopedi e kopshtarise Autori: Vasil Shqau. Botuesi: Toena. Faqet e librit 778. Enciklopedi e Kopshtarise eshte nje botim me vlera unikale e gjitheperfshirese dhe merret me trajtimin e rreth 3.000 lloje varietete bimesh, shkurresh e druresh, d ...

                                               

Enciklopedi Jug-Shqiptare I (A-H)

Enciklopedi Jug-Shqiptare I me Autor Ibrahim D. Hoxha. Viti i botimit 2006, me 860 faqe. Enciklopedia eshte e pajisur me 2 harta: njera e Çamerise dhe tjetra e Çameri-Mollosise, nje skice topografike dhe 228 fotografi te ndryshme. Ne liber pershk ...

                                               

Enciklopedi kinematografisë shqiptare

Enciklopedi kinematografise shqiptare Autori: Abaz T. Hoxha. Botuesi: Toena. Faqet e librit 542. Eshte nje botim luksoz me kopertine te forte ku ne dallim me botimin e pare eshte shtuar shume informacion me filmat e vjeteve te fundit si dhe te di ...

                                               

Enciklopedi Teatri e Kinematografia Shqiptare

"Enciklopedi, Teatri e Kinematografia Shqiptare" liber me Autor Josif Papagjoni. Shtepia botuese Toena, viti i botimit 2009. Faqet e lubrit 560. Ne te gjenden mbi 800 njesi sikunder edhe foto perfaqesuese. Ne realizimin e saj, autori ka pasur par ...

                                               

Hasi: Enciklopedi etnokulturore II

Hasi: Enciklopedi etnokulturore II: Gjeografia, trashegimia familjare, jeta sociale. Me autor Nexhat Çoçaj. Botuar nga "Mileniumi i Ri". Durres, 2014. Faqet e librit 768. Kjo enciklopedi etnokulturore paraqet te dhena te cilat jane mbledhur ne gj ...

                                               

Illyricum Sacrum

Illyricum Sacrum eshte nje veper enciklopedike e shumevellimshme shkruar ne latinishte klasike qe trajton historine kishtare ne viset kroate si dhe historine e Kishes Katolike ne Illyricum -in klasik, sot Ballkani Perendimor. Vepra u botua ne tet ...

                                               

Knol

Knol eshte nje portal diturie i Google Inc, ne te cilin mund te vendosin artikuj autoret e regjistruar, qe quhen Knols dhe mund te lexohen ne te gjithe boten ne internet. Knol me strukturen e tij te ngjashme me Blog eshte nje projekt Web 2.0. Pro ...

                                               

Shqiptarët në artin botëror

Shqiptaret ne artin boteror Enciklopedi me Autor: prof. dr. Ferid Hudhri. Botimet Albanologjike, Qendra e Studimeve Albanologjike. ISBN 978-9928-141-05-7 Botimi eshte nje veper vellimore, nje botim special me ngjyra dhe cilesi te larte, me nje ti ...

                                               

Shtegtim nëpër Shqipërinë e Jugut: Çamëria

Shtegtim neper Shqiperine e Jugut: Çameria eshte liber enciklopedik i autorit Ibrahim D. Hoxha. I botuar nga Fondacioni ALSAR ne Tirane ne vitin 2019. Faqet e librit 924.

                                               

Tirana: monografi enciklopedike

Tirana: monografi enciklopedike liber me autor Nasip Meçaj dhe Vezir Muharremaj, Leka Gedeshi. Botuar ne Tirane nga "Pegi", ne vitin 2016. Faqe 864.

                                               

Wikipedia shqip

Wikipedia Shqip eshte versioni shqip i Wikipedia-s, enciklopedise se lire. Ajo filloi me 12 tetor 2003 dhe sot permban 79.920 artikuj. Wikipedia shqip e ka vendin e 72-te sipas listes se Wikipedia-ve.

                                               

Alevinjtë

Alevianet, Alevjanet ose Alevijte jane nje grup myslimanesh nga shekulli 13-14, kthim prapa ne Anadoll formuar nje bashkesi fetare. Alevizmi eshte nje grup fetar brenda besimtaret shiite kombinuar me sufiste elemente te tilla si ato te tarikatit ...

                                               

Besëlashtët

Beselashtet jane ata shqiptare qe besojne ne perendite e hyjnite e lashta iliro-arberore. Feja ilire mbeshtetej ne perendite e lashta ku kryesoret ishin Eni, Perendi, si dhe Zana qe here del me emrin Thana e here me emrin Zana. Perendi te tjera i ...

                                               

Feja romake

Feja e romakeve eshte zhvilluar prej nje perzierje te elementeve te kultit te shteteve te ndryshme, te cilat i kane pasur nen sundim. Parimet themelore te tyre, ne ceremonite fetare dhe ne kult, i kane mbrojtur duke filluar prej periudhes perando ...

                                               

Kisha etiopiane

Krishterimi ne Etiopi ka arritur ne shek. IV. Sipas transmetimit, ne mesin e sklleverve, te shitur si rezultat i nje fatkeqesie ne nje det ne Tiros, gjenden edhe dy vellezer me emrin Frumentios dhe Ajdesios. Keta skllever u sollen ne sarajin mbre ...

                                               

Mormonët

Themeluesi eshte amerikani Joseph Smith 1805-1844, i cili e ndjente se eshte nje" profet” qe eshte i obliguar per rithemelimin e kishes se pare te Jezusit. Ai nxorri Librin e Mormonit The Book of Mormon, qe eshte nje liber i shenjte dhe eshte par ...

                                               

Shinto

Shinto ose kami-no-michi eshte feja tradicionale e Japonise qe fokusohet ne praktikat rituale qe duhet te kryhen me zell per te krijuar nje lidhje midis Japonise se sotme dhe te kaluares se tij te lashte. Praktikat Shinto u regjistruan dhe kodifi ...

                                               

Borobudur

Borobudur ose Barabudur eshte nje tempull i shkellit te IX ne Indonezi. Origjina e vertete te ketij monumenti mbreselenes budist eshte e diskutueshme. Sipas faqes se internetit te Trashegimise Boterore te UNESKO-s, tempulli Borobudur u themelua n ...

                                               

Buda

Buda eshte emer qe perdoret ne Budizem per kedo qe ka gjetur driterimin. Fjala Budd`ha perdoret zakonisht edhe per Sidd´hart´ha Gautama ose Hotei. Gautama Buda ishte nje princ qe kureshtar mbi jeten pas vdekjes. Sipas gojedhenes, ai u ul nen nje ...

                                               

Budizmi tibetian

Budizmi tibetian, qe eshte perhapur ne Tibet, Mongoline e Brendshme te Kines, quhet nga populli" lamaizmi”, eshte feja budiste me ngjyrat lokale tibetiane dhe e shkrire nga fete e lashta vendase me ato te hyra nga India e lashte dhe nga krahinat ...

                                               

Chaitya

Nje chaitya eshte nje faltore ose holl lutjesh budist me nje stupa ne njerin skaj te saj. Ne tekstet moderne mbi Arkitekturen Indiane, perdoret shpesh termi chaitya-griha per te shenuar nje salle mbledhjeje ose holl lutjesh qe bujt nje stupa.

                                               

Garbhagriha

Garbhagriha ose Garbha gruha eshte sanctum sanctorumi, shenjterorja me e brendshme e nje Tempulli hindu ku qendron murti e hyjnise kryesore te tempullit. Fjale per fjale fjala do te thote "dhoma miter", nga fjalet sanktritisht garbha qe do te tho ...