ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 166
                                               

Theresa Russell

Theresa Russell e lindur me 20 mars 1957 eshte nje aktore e njohur amerikane e cila luajti rolin e Mbreti Zog ne filmin "Arie" te prezantuar premiere ne Shqiperi 26 vite nga prodhimi dhe dedikuar atentatit ne vitin 1931. Theresa e filloi modelimi ...

                                               

Valeria Marini

Valeria Virginia Laura Marini Rome, 14 maj 1967 eshte aktore, kengetare kabareje, stiliste dhe producente filmi dhe italiane. Ajo e arriti suksesin ne fillim te viteve nentedhjete ne saje te pjesemarrjes si prima donna ne shfaqje te ndryshme si " ...

                                               

Vëllezërit Koen

Joel Coen dhe Ethan Coen te njohur si vellezerit Koen, jane regjisore, skenariste dhe producente; fitues te çmimeve Akademike. Filmat e tyre perfshijne Blood Simple, Fargo, The Big Lebowski; O Brother, Where Art Thou?; No Country for Old Men, Bur ...

                                               

Videofilm

Videofilm eshte nje film qe u prodhuar per video dhe DVD, d.m.th. ata filma nuk shfaqen ne kino. Videofilma kosovare jane me se shumti me segmenta. Ky artikull ne lidhje me Filmi eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Boushra Almutawakel

Boushra Y. Almutawakel eshte nje fotografe jemenase. Puna e saj ka te beje me perceptimin nderkombetar te arabeve dhe myslimaneve dhe perqendrohet ne veçanti ne perceptimin nderkombetar te çeshtjeve te gjinise dhe perfaqesimit te grave myslimane/ ...

                                               

Cropping

Me termin Cropping nenkuptohet metoda e prerjes se pjeseve kornize te fotografise me qellimin e kthimit e formatit te fotografise nga njeri ne tjetrin duke i hequr pjeset e "zeza" ose pjese te jo deshiruara te fotografise.

                                               

Denzitometria

Denzitometria merret me matjen e dendesise se zezshmerise ne shtresat fotografuese. Ne negativat dhe pozitivat fotografike matet dendesia difuzive, kurse ne letrat fotografike dendesia reflektive. Mjet per matjen e dendesise se zezshmerise ne ori ...

                                               

Dimensioni i fotografisë

Dimensionet e fotografise se prezantuar ne letra vizeluese. Dimensionet e letres se fotografive te perdorura ne dhjetediteshin e fundit kane qene te formatit te vogel 24x36. Keshtu u krijuan formatet si 7x10 ose 9x13 si zmadhime te formatit baze ...

                                               

Ekspozicioni

Ekspozicioni eshte sasia e drites e cila bie ne fotomaterial brenda nje intervali kohor. Mund te shprehet ne kete menyre: E = I. t. Ne reprofotografi, si mjete ndihmese per caktimin e ekspozicionit perdoren dritematesit dhe tabelat per llogaritje ...

                                               

Foto albumi

Foto albumi ose albumi fotografik eshte nje seri e fotografive te mbledhura nga nje person ose familje ne formen e nje libri. Disa forma te fotoalbumeve kane ndarje ne te cilat mund te futen fotografite; albume te tjera kane nje leter te trashe m ...

                                               

Fotoaparati

Aparati fotografik eshte mjeti qe formon nje imazh duke e transferuar ate ne nje film fotografik ose ne nje karte memorieje, por ka edhe metoda te tjera me pak te njohura. Per shembull fotokopja eshte nje makineri qe formon imazhe permanente por ...

                                               

Heliografia

Heliografia eshte metode nepermjet te ciles prodhohen copa formash te shtypura nepermjet kopjimit te origjinalit. Origjinali eshte nje shtrese e ndjeshme ndaj drites i krijuar mbi nje pllake metali ne te cilen eshte zhvilluar forma dhe eshte grithur.

                                               

Imazhi

Nje imazh eshte nje artefakt qe pershkruan perceptimin vizual, per shembull, nje foto ose nje pamje dy dimensionale, qe ka nje pamje te ngjashme me nje subjekt - zakonisht nje objekt fizik ose nje person, duke dhene nje pershkrim te saj.

                                               

Klishe

Klishe eshte element i shtypit te shtypi i larte, e cila perdoret per reproduktimin e vizatimit dhe te fotografise. Dallojme klishe origjinale te punuara sipas origjinalit dhe klishe te shumezuara. Klishete zakonisht punohen ne pllaka metalike me ...

                                               

Përmasat e ekranit

Me termin dimensioni i ekranit apo diagonalja e ekranit nenkuptohet gjatesia e diagonales se ekranit qe zakonisht matet ne coll. Madhesite standarde te perdorura gjate dhjetevjeteshin te fundit nga prodhuesit ne vendet e perendimit kane qene: 19 ...

                                               

PiCture eXchange

PiCture eXchange ose prapashtesa.PCX e regjistrave virtual eshte shenje e cila tregone per nje lloje formati te fotografive. Ky lloj i regjistrave i krijuar nga firama ZSoft ne vitin 1982, per here te pare u fute ne perdorim se bashku me produkte ...

                                               

Rasteri

Rasteri eshte mjet optik i cili origjinalin me shume tone e kthen ne fotografi me nje ton, duke e ndare ne pjeseza te imta dhe te panumerta ne siperfaqe te ndryshme. Perbehet nga pllaka e xhamit me nje tejdukshmeri te madhe, me vija horizontale d ...

                                               

Retushimi

Retushi punohet ne film te negativi ose pozitivi, i cili pjeserisht perbehet me ndryshime te vlerave te tonit krahasuar me origjinalin nga i cili eshte bere fotografimi, apo per eleminimin e gabimeve dhe demtimeve te cilat ndodhin gjate zhvillimi ...

                                               

Screenshot

Nje screenshot eshte nje imazh i marre nga kompjuteri per te regjistruar sende te dukshme te monitorit ose nje mjet tjeter prodhim pamore.

                                               

Arti grek

Qyteterimi grek Qyteterimi grek eshte djepi i kultures perendimore. Greket studiuan cdosektor te kultures, te filozofise, teatrit, poezise e deri matematikes, artit eastronomise, duke heshur bazat e shoqerise sone.Per here te pare ne historine nj ...

                                               

Abstraksioni

Abstraksioni ne kuptimin e tij kryesor eshte nje proces konceptual e ku rregullat dhe konceptet e pergjithshme rrjedhin nga perdorimi dhe klasifikimi i shembujve te veçante, literal shenjuesve, parimeve, dhe/ose metodave te tjera. "Nje abstraksio ...

                                               

Idea

Ne filozofi idete zakonisht intepretohen si imazhi qe pasqyrohet ne mendjen e njeriut per ndonje objekt. Idete mund te jene gjithashtu konceptet abstrakte qe nuk paraqiten si imazhe mendore. Kapaciteti per te krijuar dhe per te kuptuar kuptimin e ...

                                               

Improvizim

Improvizimi ka kuptimin, diçka e paparashikuar", "e papritur ". Pergjegja e pershtateshme ne nje ndodhi te papritur quhet improvizim. Qe ta besh do te thots.

                                               

10 njerëzit më të çuditshëm në botë

10 njerezit me te çuditshem ne bote Ngoc: tre dekada pa gjume 64 vjeçari Thai Ngoc, i njohur edhe si Hai Ngoc, nuk mund te fle dot me qe pas kalimit te nje etheje ne vitin 1973. Ka numeruar dele pafund, por perseri jane rreth 11.700 nete te njepa ...

                                               

Harriet

Harriet me 175 vjet, thuhet te jete Kafsha dhe Breshka me e vjeter e regjistruar ne dokumentet e njerezimit. Per breshken ne fjale thuhet te jete breshka e njete te cilen e pershkruan Çarls Darvini ne vitin 1835 ne vepre Galápagos Islands. Ajo es ...

                                               

Krung-thep-maha-nakorn

Krung-thep-maha-nakorn apo Krungthepmahanakornamornratanakosinma-hintarayutthayamahadilokphopnopparatraja-thaniburiromudomrajaniwesmahasatharnamo-rnphimarnavatarnsathitsakkattiyavisanukamprasit eshte emri zyrtar i Bangkokut kryeqytetit te Tailand ...

                                               

Sean Shannon

Sean Shannon pohon per librin e rekordeve se eshte folesi me i shpejte. Ai thote se ka recituar monologun e Hamletit qe ka 262 fjale brenda 23.8 sekondave qe do te thote se Shanoni flete mbi dhjete fjale ne sekonde. Ai thote se koha per degjim zg ...

                                               

Sirimavo Bandaranaike

Sirimavo Bandaranaike - politikane nga Shiri Lanka dhe njeherit kryeministra e pare e nje shteti dhe ne moshen 84 vjeqare kryeministrja me e vjeter ne bote. Ne te vertet ajo nuk merrej me politik por ishte gruaja e politikanit e Shiri Lank. Burri ...

                                               

Mozaiku i flamurit (Tiranë)

Mozaiku i flamurit ne Tirane. Mozaiku i gurit eshte ndertuar me gur dekorativ kuq e zi te mbledhura ne te gjithe Shqiperine ne vendet ku dhe jane zhvilluar edhe betejat me te medha per liri e pavaresi. Mozaiku eshte punuar teresisht me gure natyr ...

                                               

Mozaiku i Mesaplikut

Mozaiku i Mesaplikut eshte nje objekt i rralle kulti paleokristian. Ky mozaik i perket shekullit VII - VIII, ka dimension 11 m x 10 m. Mozaiku i Mesaplikut u zbulua ne vitin 1979 nga arkeologu Damian Komata, ne rrenojat e nje kishe Paleokristjane ...

                                               

Mozaiku i Orfeut në Durrës

Mozaiku i Orfeut eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Durresit, ne qarkun e Durresit, Shqiperi. Ky mozaik eshte zbuluar vetem pjeserisht ne vitin 1988, ne bodrumin e nje shtepie. Germimet arkeologjike kane nxjerre ne pah vetem ...

                                               

Mozaiku i Tiranës

Mozaiku i Tiranes eshte i vetmi monument arkeologjik brenda territorit te qytetit te Tiranes. Ne vitin 1972, gjate punes per ndertimin e pallateve te bllokut" Partizani” ne lagjen nr. 9 te qytetit te Tiranes, u zbuluan rrenojat e nje ndertese ant ...

                                               

Altarë Dardan

Ky monument merret me shume si nje altar votiv. Ky altar ne kohet e mehershme ka sherbyer si mbajtes i tryezes apo bazament i saj. Ka perberje nga gelqerja pra ka ngjyre te bardhe. Forma e tij eshte drejtkendeshe me nje kurore kurse baza e tij ka ...

                                               

Bildmuseet

Muzeu u themelua ne vitin 1981 nga Universiteti Umeå dhe ai ekspozon artin suedez dhe nderkombetar, kulturen vizuale, dizajnin dhe arkitekturen. Ne bashkepunim me programin, ajo gjithashtu organizon ligjerata, shfaqje, koncerte, shfaqje dhe semin ...

                                               

Guitars – the Museum

Guitars – the Museum eshte nje muze qe ndodhet ne qender te qytetit Umeå, ne Suedi. Muzeu eshte i vendosur ne nje ndertese me tulla qe me pare ishte shkolla Vasaskolan. Ndertesa eshte ndertuar ne vitin 1904. Muzeu ndan hapesirat me nje klub roku, ...

                                               

Kullat e Junikut

Trashegimia kulturore dhe pamja turistike jane gershetuar se bashku, madje te krijojne pershtypjen se kane mbrojtur me shekuj njera-tjetren. Kullat, jane banesat qe te bien ne sy, te ndertuara me gur te forta te larta. Kullat, sot nen petkun e tr ...

                                               

Lapidarium

Lapidarium eshte nje vend ku monumentet prej guri dhe fragmente te tjera me interes arkeologjik jane te ekspozuara. Ato mund te perfshijne epigrafet prej guri; statujat; elementet arkitektonike te tilla si: kolonat, kornizat, akrotiret; baso-reli ...

                                               

Lugu i Madh

Kjo gjetje u be rastesisht pas disa vershimeve te shiut ne kete fshat gjate vitit 2006. "Lugu i Madh" eshte nje lloj pllake votive e skalitur apo ndertuar ne mermer te bardhe, ne te jane te paraqitur disa trupa njerezish me permasa 49.5 X 46cm dh ...

                                               

Mokër (Qylagë)

Mokra ne Qylage eshte nje artefakt i gjetur rastesisht nga nje person derisa po germonte per nje kanal ne fshatin Qylage. Gjate punimit te tokes se tij ne vitin 1989 pronari "Sherif Adem Mertezi" i cili ka dhene informacione te sakta dhe te plota ...

                                               

Muzeu arkeologjik i Apolonisë

Muzeu arkeologjik i Apolonise eshte i ndertuar brenda arealit arkeologjik te Apolonise. Muzeu u hap ne vitin 1958 ne gjysmehark rreth kishes se Shen Merise.Ende sot jane disa statuja ne kete zone. Muzeu u rikonstruktuar disa here dhe mori nje for ...

                                               

Muzeu Arkeologjik i Zarës

Muzeu Arkeologjik i Zares eshte nje muze i specializuar. Si nje muze shteteror, ajo mbulon zonen e Qarkut te Zares me ishujt Rab dhe Pag. Ai u themelua me 30 nentor te vitit 1832 si muzeu i dyte me i vjeter ne Kroaci dhe nje nga me te vjetrit ne ...

                                               

Muzeu i Dizajnit Holon

Muzeu i Dizajnit Holon eshte muze i pare ne Izrael i dedikuar per Design. Ndertimi i muzeut ishte planifikuar dhe projektuar nga arkitekti izraelit dhe dizajner industrial Ron Arad ne bashkepunim me Bruno Asa. Muzeu eshte ne pjesen lindore te zon ...

                                               

Muzeu i Kulturës Filistine

Corinne mamane Muzeu i Filistejve Kultures. Eshte nje muze arkeologjik ne Ashdod, Izrael Ajo shqyrton kultura e Filistejte qe ka jetuar ne kete zone te qytetit. Muzeu eshte i vetmi muze ne bote i dedikuar per kulturen Filistejve. Kjo ishte muzeu ...

                                               

Muzeu i Stanovcit

Muzeu ka mbledhe te kostumeve kombetare te zones por edhe me gjere nga trevat shqipfolese. Nje grup te veçante bejen fotografite dhe kartolinat. Spektakular mbetet ky muze per koleksionin e lokomotivave me avull.

                                               

Muzeu Lok Virsa

Muzeu i Trashegimise, i njohur gjithashtu si "Muzeu Lok Virsa", eshte nje muze i administruar dhe menaxhuar nga "Lok Virsa" - Instituti Kombetar i Trashegimise Popullore dhe Tradicionale. Nje muze i historise dhe kultures ne Islamabad, Pakistan, ...

                                               

Pedagogjia e muzeumeve

Pedagogjia e muzeumeve eshte nje disipline shkencore e cila merret me studimin dhe eksplorimin te gjitha aspekteve te perdorimit te muzeumeve dhe koleksioneve te ruajtura ne to per aktivitete me permbajtje arsimore dhe edukative, siç jane problem ...

                                               

Sëpata në Sinajë

Kjo sepate ka perberje nje teheshe sikur te gjitha por qe eshte nga Bronzi. I takon tipit te fisit Dalmatian pasi duket e ngjashme me sepatat e Shqiperise Veriore afer bregdetit. Kjo sepate ka mase mjaft te madhe dhe ngjyrat e saj variojne nga e ...

                                               

Stelë (Lipjan)

Kjo stele mbivarrore e punuar ne mermer ne territorin e Ulpianes antike ka dimensionet: 154cm Gjatesi 68cm Gjeresi 25cm Trashesi Dimensionet e Edikules jane: 41 x 48cm. Ne kete stele jane te paraqitur 7 Portrete njerezish edhe pse ne te behet fja ...

                                               

Shtëpia Kordopulov

Shtepia e Kordopulov eshte nje shtepi e madhe Bullgare e Rilindjes Kombetare ne qytetin jug-perendimor bullgar te Melnik. U ndertua ne 1754 posaçerisht per prodhimin e veres dhe eshte blere nga tregtari i pasur dhe i njohur grek Manolis Kordopulo ...

                                               

Varri Qëndror në Tumën e Banjicës

Varri Qendror ishte vendosur ne qender te tumes, kufoma ishte e vendosur ne shpine, ne nje grope te thjeshte nen taban.Ky pozicion ky karakteristik per varret qendrore te tumave te bronzit te hershem, kufoma ishte me kembe te mbledhura lart dhe t ...