ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 165
                                               

Festivali i Vlorës

Festivali i Vlores apo Festivali Folklorik Tipologjik Kombetar i Iso-Polifornise, ne Vlore, Shqiperi, nje nga Festivalet Folklorike Tipologjike Kombetare, eshte nje festival i cili eshte kthyer tashme ne tradite, nje manifestim i fuqishem i kenge ...

                                               

Franko Dine

Franko Dine ka lindur ne qytetin e Vlores. Pas perfundimit te Liceut artistik ne Vlore, vazhdoi studimet e larta ne Akademine e arteve per pikture, ne degen grafiti te lire. Ka punuar me grafiti ne Tirane edhe ne qytete te tjera te Shqiperise si ...

                                               

Ilia Xhokaxhi

Ilia Xhokaxhi lindi me 28 gusht 1948 ne Tirane, eshte piktor shqiptar. Diplomohet ne Akademine e Arteve te Bukura ne Tirane ne vitin 1973. Xhokaxhi ka punuar ne Radio Televizionin Shqiptar si skenograf, si dhe ne "Alba Film Studio" ku ka realizua ...

                                               

Jackson Pollock

Paul Jackson Pollok lindi me 28 janar 1912 ne Cody, Wyoming; vdiq m 11 gusht 1956 ne Springs-East Hampton, New York. Ishte nje piktor amerikan. Ai u be i famshem me stilin e tij te formuar Action Painting sipas veprave te tija Ekspresionizmi Abst ...

                                               

Lapsi

Lapsi eshte mjet qe sherben per te shkruar a vizatuar. Perbehet nga nje shufer e holle prej grafiti ose prej ndonje lende tjeter me ngjyre, e mbeshtjellur me nje mbulese prej ndonje lende te pershtateshme per doren e njeriut.

                                               

Leitmotivi

Leitmotivi shprehje e perdorur nga profesionistet e artit te letersise dhe muzikes. Per deri sa ne letersi perdoret per te treguar nje motiv percjelles, dominues apo motiv te cilit shkrimtari i kthehet shpesh gjate gjithe vepres se tij, ndersa ne ...

                                               

Mendi Mengjiqi

Mendi Mengjiqi eshte kompozitor shqiptar-kosovar dhe autori i himnit shteteror te Republikes se Kosoves. Himni u miratua nga Kuvendi i Kosoves me 11 qershor 2008.

                                               

Mozaiku "Mesdheu"

Mozaiku "Mesdheu" me te cilin Saimir Strati fitoi per te treten here rekordin Gines. Permasat te cilit jane 7.1 metra e larte dhe 12.94 metra e gjate. Jane perdorur rreth 300 mije tapa shishe vere, te ngjyrave te ndryshme.

                                               

Mozaiku me luftën e amazonave

Mozaiku me luften e amazonave eshte gjetur ne rrenojat e nje banese ne qytetin antik te Apolonise. Ky mozaik si dhe te tjeret e kesaj banese jane vepra te fillimit te shek.III e.s., kur nis sundimi i dinastise se Severeve. Ne emblemen e madhe te ...

                                               

Mozaiku Shqipëria

Mozaiku Shqiperia eshte me i madhi i ketij lloji ne Shqiperi. Ai u perurua bashke me muzeun me rastin e festimit te Dites se Pavaresise me 28 nentor 1981 ne Tirane. Artistet qe kane realizuar mozaikun "Shqiperia" jane: Vilson Kilica, Aleksander F ...

                                               

Ndërruan kohët

Nderruan kohet eshte pikture e piktorit Agron Dine e krijuar ne vitin 1976. Teknika e perdorur: vaj mbi kanavace, permasat: 150 x 200 cm. Pronesia: Galeria Kombetare e Arteve ne Tirane. Piktura "Nderruan kohet" eshte nje kryeveper e metodes se re ...

                                               

Oda Dibrane (festival)

Festivali Oda Dibrane ka nisur jeten e tij qe ne vitin 1994 ne Peshkopi, Shqiperi dhe eshte kthyer tashme ne nje takim – tradite ku kjo e fundit pasqyrohej ne nje gjini krejt te veçante, ne ate te kenges dhe valles humoristike, ritit dhe alegoris ...

                                               

Salvator Mundi

Salvator Mundi eshte emri i dhene per perfaqesimet e Krishtit qe mbante nje rruzull ne doren e majte duke perdorur doren e djathte per te bekuar. Perberja thekson rendesine eskatologjike te sundimit tokesor te Krishtit.

                                               

Sofra Dardane

Festivali Folklorik "Sofra Dardane" ne Tropoje, Shqiperi. Festivali" Sofra Dardane” ka si qellim kryesor hulumtimin, ruajtjen dhe pasurimin e vlerave folklorike dhe etnografike te trevave te veriut te Shqiperise si dhe atyre te Kosoves qe gjeogra ...

                                               

Spiro Golgota

Spiro Golgota 1926 - 1962. Ne shtator 1939 Spiro Golgota filloi mesimet ne liceun "Domenico Chirilo" ne qytetin Bari te Italise. Shqiperia qe pushtuar nga fashizmi italian. Ndonesi ri Spiroja e ndjente gjemen apokaliptike te pushtimit. Ai pasi st ...

                                               

Tregim nga lufta Nacionalçlirimtare (pikturë)

Tregim nga lufta Nacionalçlirimtare eshte pikture e piktorit Nexhmedin Zajmi, e vitit 1954. Teknika e perdorur: vaj mbi kanavace, permasat: 132.5 x 207 cm. Pronesia: Galeria Kombetare e Arteve ne Tirane.

                                               

Turqit dorëzojnë armët (pikturë)

Turqit dorezojne armet eshte pikture e piktorit Guri Madhi, e vitit 1959. Teknika e perdorur: vaj mbi kanavace, permasat: 61.5 x 95.5 cm. Pronesia: Galeria Kombetare e Arteve ne Tirane.

                                               

Vangjo Vasili

Piktori shqiptar Vangjo Vasili, kreu studimet ne Akademine e Arteve ku eshte diplomuar ne Grafike ne vitin 1973. Ai njihet per peizazhet e veçanta dhe stilin po kaq karakteristik qe zoteron. Motivet e veprave te tij, vijne nga nje bote e sterholl ...

                                               

Zef Shoshi

Zef Shoshi ka lindur ne Tirane me 19.02.1939, eshte piktor shqiptar. Ka mbaruar me rezultate shume te mira Liceun Artistik te Tiranes dhe me pas ka vazhduar studimet per kater vite radhazi ne Leningrad ne Rusi. Eshte diplomuar ne Institutin e Art ...

                                               

Zini Veshi

Zini Veshi ka perfunduar studimet e larta ne Institutin e Larte te Arteve per Pikture Monumentale. Ne fillim te viteve 1990 vazhdoi specializimin ne Pratt Insittute te Bruklinit, ku u vleresua edhe me çmimin" Delacroix”. Zini Veshi punoi per rest ...

                                               

Zotër të vendit (pikturë)

Zoter te vendit eshte pikture e piktorit Spiro Kristo, e vitit 1969. Stili i perket Realizmit socialist. Teknika e perdorur: vaj, permasat: 230 x 193 cm. Pronesia: Galeria Kombetare e Arteve ne Tirane e cila e ka blere 2700 lek te vitit 1969.

                                               

Chanel

Chanel SA eshte nje kompani franceze private e zoteruar nga Alain Wertheimer dhe Gérard Wertheimer, niperit e Pierre Wertheimer, i cili ishte nje partner i hershem i biznesit te "Couturière Coco Chanel. Chanel SA eshte nje shtepi e modes se larte ...

                                               

Dizajni Historik

Dizajni Historik eshte strategji e kerkimit te objekteve ne kontekstet e tyre historike dhe stilistike. Qellimi i nje dizajni historik kerkimor eshte qe te mbledhe, te verifikoje, dhe te sintetizoj deshmi nga e kaluara per te themeluar faktet qe ...

                                               

GIMP

GIMP eshte nje program manipulimi imazhesh i publikuar nen versionet e licenses LGPLv3 dhe me vone si softuer i lire dhe me burim kodi te hapur. Ka versione te pershtatura per shumicen e sistemeve operative, duke perfshire Linux, OS X dhe Microso ...

                                               

Harta e mendjes

Harta e mendjes eshte nje diagram qe perdoret per te organizuar informacionin ne menyre vizuale. Nje harte e mendjes eshte hierarkike dhe tregon marredhenie midis pjeseve dhe teresise. Shpesh krijohet rreth nje koncepti te vetem, i vizatuar si nj ...

                                               

Modeli waterfall

Modeli Waterfall ose "en:Waterfall Model" eshte nje proces sekuencial i projektimit, shpesh i perdorur ne procesin e zhvillimit softuerik ne te cilen progresi konsiderohet si rrjedhim menyre te vazhdueshme teposhte permes fazave te Konceptimit, F ...

                                               

Pull citat

Pull citat eshte terheqja e nje teksti ne qender te dy kolonave. Tekst mund te jete i ’terhequr’’ nga kolona e pare apo e dyte dhe ka per qellim terheqjen e vemendjes ne permbajtje kryesore te temes per lexuesin. Ky term perdoret te botuest edhe ...

                                               

Muzikologjia

Muzikologjia. Nje studiues qe merret me kerkime dhe hulumtime shkencore muzikore ne menyre profesionale quhet muzikolog.

                                               

Paradigma

Ne shkence dhe filozofi, paradigma / ˈ p ær ə d aɪ m / eshte nje set konceptesh ose modele mendimesh te dallueshme, duke perfshire teorite, metodat kerkimore, postulatet dhe standardet qe ndertojne ligjshmerine me kontributin e tyre ne nje fushe ...

                                               

Perceptimi estetik

Ndjenjat na ndihmojne qe fenomenet, pra dukurite, ti njohim ne menyre me te plote. Kjo njohje permes ndjenjave quhet perceptim estetik. Me ane te ketij perceptimi percaktojme bukurine e nje individi,te nje dukurie natyrore apo ndonje shtaze. Kesh ...

                                               

Shëmtia

Shemtia eshte deftim i shume llojshem e i paqarte i vlerave te kualitetit estetik. Sipas mesimeve klasike te estetikes, shemtia eshte e kunderta absolute e bukurise. Mirepo qe nga koha e romantizmit, me shume merret si rast kufizues i estetikes, ...

                                               

Dasma shqiptare

Dasma zgjaste normalisht nje jave. Ajo nisej me pergatijen e kulaçit te dasmes. Festen damsoret e dhendrrit e vazhdonin edhe te premten si dhe te shtunen. Te shtunen behej nata e dasmes. E diela ishte dita e dasmes dhe marrja e nuses me krushqi. ...

                                               

Etnografia

Etnografia eshte shkence historike qe merret me studimin e menyres se jeteses se popujve, me kulturen e tyre materiale, shoqerore dhe artistike. Etnografia shqiptare. Etnografia pershkruese. Te dhenat e etnografise. Instituti i etnografise.

                                               

Oda Dibrane

Oda Dibrane ne gjuhen popullore simbolizon dhomen e pritjes se mikut. Ajo eshte simbol i vatres se beses e bujarise, qendreses e trimerise shqiptare, ku beheshin kuvende,ceremoni ne raste gezimesh e fatkeqesish, ku shpalosej mençuria dhe urtesia ...

                                               

ACADB

ACADB -ja eshte kompania e pare profesionale e filmit qe njihet nga te gjitha institucionet nderkombetare prezente ne Kosove si deshmi e gjalle e prodhimit te serialit te pare ne Kosove te realizuar vetem nga Kosovaret si ne stafin krijues ashtu ...

                                               

Albfilm

Kinostudio" Shqiperia e Re” u themelua me 10 korrik te vitit 1952. Realizimi i pare i saj eshte bashkeprodhimi shqiptaro-rus "Skenderbeu". Ky eshte i pari realizim "kolosal" i prodhuar nga kjo studio kinematografike. Ne vitin 1957 prodhohet filmi ...

                                               

AllMovie

AllMovie eshte nje sherbim online me informacione per filma, programe televizive, dhe aktoret e ekranit. Brendi AllMovie.com dhe AllMovie aktualisht jane ne pronesi te All Media Network.

                                               

Andamion Murataj

Andamion Murataj eshte drejtor shqiptar filmi, producent, dhe skenarist i cili aktualisht jeton ne New York, NY. Ai eshte i njohur per disa filma ne bashkeautorsi me Joshua marston.

                                               

Anime

Anime jane seri dhe filma te animuar e prodhuar ne Japoni. Eshte nje stil origjinal i vizatimit i zhvilluar ne Japoni qe karakterizohet nga nje larmi ngjyrash, qe trajton tema te ndryshme, qofshin keto per femije ose per te rritur. Kuptimi i fjal ...

                                               

Anita Ekberg

Kerstin Anita Marianne Ekberg ishte nje aktore suedeze natyralizuar italiane, e njohur per rolin e saj ne filmin "La Dolce Vita" nga Federico Fellini, ne te cilat shfaqet legjendare ne skenen ne te cilen hyn ne shatervanin e Trevit me aktorin Mar ...

                                               

Anna Falchi

Anna Falchi pseudonimi Anna Kristiina Palomäki eshte aktore, kengetare kabareje dhe producente finlandeze e natyralizuar si italiane. Ajo eshte konsideruar si seks simbol i viteve nentedhjete dhe mijevjeçarit te ri.

                                               

Apocalypto

Apocalypto eshte nje film amerikan, aventure epike i vitit 2006 i drejtuar dhe prodhuar nga Mel Gibson dhe i shkruar nga Gibson dhe Farhad Safinia. Filmi permban nje trup aktoresh te perbere nga Rudy Youngblood, Raoul Trujillo, Mayra Sérbulo, Dal ...

                                               

Artur Muharremi

Artur Muharremi u lind me 2 qershor 1958 ne Pogradec dhe eshte piktor i njohur e kineast. Pasi diplomohet per pikture ne degen e skenografise ne Akademine e Arteve ne Tirane me profesor Agim Zajmin, Zef Shoshin, Guri Madhin emerohet si regjisor-p ...

                                               

B-movie

Si B-film ose B-movie jane emeruar filmat qe jane prodhuar me buxhet te ulet, te cilit do zhanri. Ky artikull ne lidhje me Filmi eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Box office

Box office eshte nje vend ku shiten biletat per te shikua nje film ne kino. Ky term perdoret shpesh, sidomos ne kontekst te industrise te filmit, si metonymi per sasi te biznesit e prodhimit veçante, si film ose teater te tille. Nderkohe ky term ...

                                               

Cameo

Cameo eshte fjale qe nenkupton paraqitjen e befasuar dhe te kufizuar kohore te nje personi te njohur ne film ose seri. Ky artikull ne lidhje me Filmi eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Dalila Di Lazzaro

Dalila Di Lazzaro e lindur me 29 janar 1953 eshte nje aktore, shkrimtare dhe modele italiane e njohur ne Shqiperi ne rolin e bijes se doktorit ne filmin serial tv Disperatamente Giulia ose "Pergjithmone Xhulia" perkrah aktoreve Bekim Fehmiut, Tah ...

                                               

Desnudos

Desnudos eshte nje film meksikan i vitit 2004. Regjizor Enrique Gómez Vadillo dhe skenarist Mauricio Pichardo. Filmi e pati premieren me 22 tetor 2004 ne Meksiko, dhe u prodhua nga kompania FideCine me 98 minuta.

                                               

Distribucioni

Distribucioni apo Shperndarja e sistemuar eshte eksploatimi ose tregtimi a shitblerja, duke perfshire edhe importin ose eksportin, ofertimi si dhe dhenja ne shfrytezim e ekzemplarit te riprodhuar te vepres apo produktit. Ne jeten e perditshme ket ...

                                               

Donika Muçi

Donika Muçi u lind ne Delvine me 1938 ne nje familje qytetare gjirokastrite. Familja e saj u shperngul ne Tirane ne fillim te Luftes se Dyte Boterore, nderkaq qe babai saj, patrioti i shquar, profesor Rexhep Muçi, dergjej ne kampet e perqendrimit ...