ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 163
                                               

Person i tatueshëm

Person i tatueshem ka te njejtin kuptim si termi i percaktuar ne Nenin 1.25 te Rregullores se UNMIK-ut No 2001/11 te 31 maj 2001" Mbi Tatimin e Vleres se Shtuar ne Kosove”.

                                               

Punëdhënësi

Punedhenes nenkupton çdo person i cili paguan paga dhe perfshin: nje autoritet publik; nje organizate biznesi; nje ndermarrje te perhershme te nje jo-rezidenti; nje organizate jo-qeveritare; nje organizate nderkombetare; nje qeveri te nje fushe t ...

                                               

Rezident

Rezident nenkupton: nje person fizik i cili ka nje vendqendrim kryesor ne Kosove ose fizikisht eshte i pranishem ne Kosove per 183 dite apo me teper ne cilendo periudhe tatimore; apo nje entitet qe eshte themeluar ne Kosove ose ka vendin e menaxh ...

                                               

Tatimi i jashtëzakonshëm

Tatimi i Jashtezakonshem eshte nje dekretligj i vitit 1946 qe percaktoi se te gjitha kompanite tregtare shqiptare duhej te paguanin ne tatim ekstra prej 30 % te fitimeve te realizuara ne periudhen e pushtimit te vendit nga Italia dhe Gjermania 19 ...

                                               

Tatimpaguesi

Tatimpagues nenkupton çdo person qe kerkohet te paguaje ndonje lloj tatimi sipas legjislacionit te zbatueshem ne nje shtet, dhe perfshin nje person te tatueshem.

                                               

Vlerë e tregut në administratën tatimore

Vlere e tregut nenkupton çmimin me te cilin mallrat dhe sherbimet e ngjashme te njejtes cilesi dhe sasi do te mund te shiteshin ne nje transaksion tregtar te paanshem.

                                               

Këshilli i Kooperimit Doganor

Keshilli i Kooperimit Doganor ose siç ka qene njohur nderkombtarisht Customs Co-operation Council ka qene pararendesi i asaj qe sot njihet si Organizata Boterore e Doganave ose World Customs Organization.

                                               

Lloji tarifor i mallit

Lloji tairfor i mallit eshte nje nga elementet mbi bazen te cileve zbatohen detyrimet doganore ne import apo eksport, madje ai qe merret i pari ne konsiderate ne procesin e llogaritjes se detyrimeve doganore. Percaktimi i llojit tarifor te mallit ...

                                               

Proteksionizmi

Proteksionizmi eshte politika e vendosjes se pengesave ligjore, tarifore apo restriksioneve te tjera mbi te mirat e importuara me qellimin qe keto te mire te mos te jene ne gjendje te konkurrojme me produktet apo te mirat vendase. Proteksionizmi ...

                                               

Vlera doganore

Vlera doganore eshte vlera e mallrave e percaktuar ne perputhje me rregullat doganore dhe qe sherben per llogaritjen e detyrimeve doganore, ad-valorem.

                                               

Leje Drejtimi

Leja e Drejtimit eshte nje dokument zyrtar i cili autorizon nje individ te ngase nje mjet me motor: motoçiklete, veture, kamion apo autobus. Kjo leje drejtimi mund te sigurohet vetem pasi kalohet me sukses nje provim teorik mbi njohurite e kodit ...

                                               

Letërnjoftimi

Leternjoftimi eshte dokument zyrtar qe leshon nje shtet per te identifikuar qytetaret e tij. Me kete dokument provohet identiteti, datelindja, vendlindja, shtetesia dhe vendbanimi i personave. Normalisht autoriteti i percaktuar me ligj per leshim ...

                                               

Letërnjoftimi i Shqipërisë

Leternjoftimi eshte dokument zyrtar qe sherben per te vertetuar identitetin, shtetesine dhe vendbanimin e shtetasve te Shqiperise. Leshohet nga zyrat e Gjendjes Civile qe jane nen varesi te Ministrise se Brendshme. Formati aktual eshte elektronik ...

                                               

Liberalizimi i vizave

Liberalizimi i vizave apo lehtesimi i dhenies se vizave eshte nje nga treguesit reale te afrimit te Evropes ne drejtim te vendeve te Evropes Juglindore.

                                               

Pasaporta

Pasaporta eshte nje dokument identifikimi qe perdoret nga individet te cilet kalojne kufijte e shtetit ame. Çdo shtet ka pasaporten perkatese dhe ka ligje me te cilat rregullon vlefshmerine e tij si dhe me ligje te tjera te posaçme rregullon vlef ...

                                               

Pasaporta e Kosovës

Pasaporta e Kosoves eshte nje dokument identifikimi dhe udhetimi qe u leshohet qytetareve te Republikes se Kosoves. Ky dokument ben te mundur udhetimet nderkombetare dhe eshte prone e shtetetit te Kosoves. Kompetenca per leshimin e pasaportave i ...

                                               

Njësia territoriale

Njesite territoriale jane siperfaqe brenda nje shteti dhe qeverisen nga njesit administrative te qeverise qendrore. Varesisht nga shteti i cili ju percakton te drejtat dhe obligimet niveli i tyre ndryshon. Te drejtat dhe obligimet zakonisht perca ...

                                               

Bashkia

Bashkia eshte nje njesi territoriale ne Shqiperi. Bashkite ngrihen kryesisht ne territoret e qyteteve. Bashkia eshte niveli i trete i pushtetit vendor dhe njesi baze te qeverisjes vendore. Tirana, kryeqyteti i Shqiperise, ndahet ne 11 njesi bashk ...

                                               

Njësitë administrative të Bjellorusisë

Administrimi i Bjellorusise behet ne 6 njesi administrative te quajtura "voblast". Minski si kryeqytet, ka nje statut me te ngritu ndaj qyteteve tjera. Voblast bjellorusisht: вобласць / вобласьць ose vobłaść eshte niveli me i larte administrues p ...

                                               

County (Shtetet e Bashkuara)

Termi konte eshte nje njesi administrative ne Shtetet e Bashkuara. Konteja eshte ndarja e dyte administrative ne ShBA, pas ndarjes ne shtete federale. Termi "konte" perdoret ne 48 nga 50 shtetet federale te Amerikes, ne Louisiana perdoret termi " ...

                                               

Njësitë administrative të Malit të Zi

Mali Zi ka nje sistem administrativ te perbere nga 23 njesi territoriale te quajtura komuna dhe dy komuna urbane si njesi te kryeqytetit. Ne te drejtat dhe obligimet e administrates komunale hyne punet lokale te ngjashme me njesit admintrative te ...

                                               

Njësitë administrative të Moldavisë

Moldavia administrohet ne njesit territoriale te ndara ne 32 Rajone, 3 komuna, nje semi-autonomous, non-contiguous regjion, dhe regjioni i Transnistria, statuti i se ciles ende nuk dihet. Edinet Cantemir Sîngerei Cimislia Dubăsari Taraclia Soldăn ...

                                               

Nahije

Nahija ose Nahije ishte njesi admnistrative ne Perandorine Osmane. Niveli i saj ne sistemin administrativ i pergjigjet nivelit komune ne Kosove. Nahija ishte nenndarje administrative me e vogel se sanxhaku, shih dhe komune. Pshm.: "Kaçaniku ishte ...

                                               

Ndarja administrative

Nje ndarje administrative, njesi administrative, entitet administrativ ose nen-ndarje e shtetit eshte nje pjese e nje shteti ose rajoni tjeter percaktuar per qellimet e administrimit. Ndarjet Administrative eshte dhene nje shkalle te caktuar te a ...

                                               

Njësitë administrative - Franca

Franca eshte e ndare ne departamente. Keto departamente dhe shume nga kolonite e formuara jane ndarje administrative te ngjashme me distriktet anbleze. Nje qind departamentet franceze jane ndare ne 22 metropole dhe kane statuse libjore si pjese t ...

                                               

Njësitë administrative të Zvicrës

Zvicra eshte ndare ne nivelin te pare ne rajone te medha, ne nivelin te dyte ne kantone, ne nivelin te trete ne distrikte dhe ne nivelin te katert ne komuna. Keto jane listat: Komunat e Zvicres 2.596 komuna Distriktet e Zvicres 232 distrikte Kant ...

                                               

Njësitë teritoriale në Jemen

Sipas gjendjes ne shkurt te 2004-es, Jemeni administrohej ne 12 njesi teritoriale te nivelit te pare, te quajtura muhafazah dhe komune e po ketij niveli Popullsia e ketyre njesive eshte si me poshte: Keto njesi ndahen me tutje ne 333 njesi te ren ...

                                               

Provinca

Provinca eshte nje njesi territoriale. Provinca perdoret ne disa shtete si niveli i pare i pushtetit vendor, por ka dhe shtete ku perdoret provinca si niveli i dyte i pushtetit vendor.

                                               

Lulelakra

Lulelakra eshte nje nga disa perime ne speciet Brassica oleracea ne gjinine Brassica, e cila eshte ne familjen Brassicaceae. Eshte nje bime vjetore qe riprodhohet nga fara. Ne menyre tipike, vetem koka hahet – mishi i bardhe i ngrenshem qe nganje ...

                                               

Kafeja

Kafeja, ne nje pjese te mire te Shqiperise se Mesme dhe te Jugut kave, eshte nje nder pijet me te konsumuara ne te gjithe boten, e perbere prej kokerrave te thara te kafese, po ashtu eshte quajtur groshe kafeje, qe rrjedhin nga druri i kafese. Ka ...

                                               

Pema (fryt)

Pema eshte nje emer qe ne menyre kolektive nenkupton frytin e pemeve drunore dhe shkurreve shumevjeçare, zakonisht ne trajte kokrrash me madhesi me ngjyra te ndryshme, me tul me leng te ushqyeshem, me fara a berthama brenda. Pemet jane fryt i fid ...

                                               

Ajka

Qumeshti zihet ne nje ene sa me te gjere. Lihet te ftohet 24 ore ne frigorifer pa e prekur qumeshtin asnjehere. Pastaj hiqet pjesa e siperme pra ajka dhe vendoset ne nje ene te pershtatshme dhe kryposet. Nese deshirojme qe ajka te ruhet me gjate ...

                                               

Djathi

== Prodhimi i djathit ==djathi ne industri punohet nga kazane te medha me qumesht brenda hidhen bara djathi qe qumshti te behet djathe e presin me thike te gjate dhe te madhe me kallba pastaj e hedhin ne kazanin tjeter ku ka kullojese qe djathi k ...

                                               

Djathi i bardhë i deles

Qumeshti duhet te jete i vaket ne temperatur te dhomes, ne qumesht hidhet 1 luge gjelle maja dhe perzihet mire. Keshtu qendron 4 ose 5 ore ne ambient te ngrohet deri sa te dendet masa, pastaj hidhet ne mape te kullohet ne menyre qe ti ruhet lengu ...

                                               

Djathi i Sharrit

Djathe i Sharrit eshte djath i forte i cili prodhohet ne rajonin e Maleve te Sharrit, ne vendet perreth qytezes se Sharrit, Gores, Opojes dhe Shterpces, ne Kosove. Djathi i Sharrit prodhohet nga perpunimi i qumeshti te deles dhe lopes dhe zakonis ...

                                               

Gjalpi i kthjelluar

Gjalpi i kthjelluar eshte nje pergatitje qe perdoret per gatim dhe sherben si alternative ndaj gjalpit te zakonshem. Ky lloj gjalpi zakonisht perdoret per sotim ose skuqje ne tigan, si dhe per pergatitje ushqimesh te ndryshme qe do te kalojne ne ...

                                               

Gjiza

Gjiza eshte nje nen produkt i qumeshtit. Lloj bulmeti ne trajten e dromcave te buta e pak te ujshme, qe pergatitet nga qumeshti, kosi, dhalli ose hirra, duke i mpiksur e kulluar pasi zihen.

                                               

Kaçkavalli

Kaçkavalli eshte nje lloj djathi. Ne fjalorin e gjuhes shqipe fjala Kaçkavall shpjegohet si: Lloj djathi i forte me shume lyre, qe behet ne menyre te veçante nga qumeshti i deles ne trajte bukesh te trasha.

                                               

Kefiri

Kefiri eshte nje pije e dendur nga qumeshti i cili perbehet nga acidi karbonik dhe alkooli etilik. Origjina e kefirit eshte nga Kaukazi. Kefiri fitohet ashtu qe ne qumeshtin e lopes, deles ose dhise vendosen copa te kefirit te cilat jane simbioze ...

                                               

Lista e nënprodukteve të qumështit

Djathi i bardhe i deles Ajka ose Maza Djathi i bardhe i dhise Dhalla Djathi i bardhe i lopes Djathi Zenia e kosit Kosi Salca e kosit Gjalpa Gjiza Kosi i deles Kosi i lopes Hirra Kumshti

                                               

Mishavina

Prodhohet nga nje bashkim i qumeshtit te lopes, dhise dhe deles, dhe, kur eshte ngurtesuar, ndahet ne copa te trasha, te mbeshtjella ne pelhure dhe te shtrenguara pakez per te çliruar hirren. Me pas, mishavina lihet te thahet perjashta ne diell p ...

                                               

Mjelëse

Mjelese ishte nje vajze ose grua e cila mjel lopet. Ajo gjithashtu perdori qumeshtin per te pergatitur produkte te qumeshtit si krem, gjalpe dhe djathe. Shume shtepi te medha punesonin mjelese ne vend qe personeli tjeter te bente punen. Qe nga vi ...

                                               

Prodhimi i qumështit

Qumeshti eshte prodhim i lengeshem i pa tejdukshem me ngjyre te bardhe qe prodhohet nga gjendrrat qumshtore te femrave gjitare. Gjendrrat gjitare jane posaçerisht te specializuara per taitjen e qumeshtit. Aftesia e prodhimit te qumeshtit nga ana ...

                                               

Salca e kosit

Pergatitja e salces se kosit: ju nevojitet vetem nje traste nape. Fusni sa kos te doni brenda saj psh nga 1.5 kg del nja 500 gr salce kosi. Lijeni per nje dite ne menyre qe te pikohet komplet uji i tepert. Me pas kur ta nxirrni mund ti hidhni pak ...

                                               

Zënia e kosit

Qumeshti vlohet dhe lihet te ftohet sa ta duroje gishti i vogel. Hidhet ne ene, shtohet fara e perzier me pak qumesht dhe mbulohet ne vend te ngrohte per 2-3 ore. Ne stinen e veres mund te futet ena ne qese plastmasi dhe lihet pa u mbuluar. Kosi ...

                                               

Hardhia e rrushit

Klasifikimi i hardhise Evropiane nen kulture V. vinifera, klasifikohet ne baze te vatrave te origjines agro-ekologjike nga ato kane ardhur. Ato klasifikohen ne 3 vatra kryesore: Vatra e Lindjes Vatra perendimore Vatra e pellgut te detit te Zi

                                               

Rrushi

Rrushi eshte nje frute i nje peme te familjes Vitaceae. Rrushi mund te hahet ose te perdoret per te bere vere, reçel, leng rrushi, pelte, ekstrakt te fares se rrushit, stafidhe, uthull dhe vaj i fares se rrushit.

                                               

Verëtaria

Veretaria eshte nje dege e bujqesise e cila merret me prodhimin e veres, duke filluar me zgjedhjen e rrushit ose te produkteve tjera dhe duke mbaruar me mbushjen e shisheve me vere te gatshme per perdorim. Edhe pse ne shumicen e rasteve vera prod ...

                                               

Baza e të dhënave

Baza te dhenave eshte nje grumbullim i te dhenave kompjuterike te paraqitura ne menyre te organizuar. Bazat te dhenave informatike jane programe te cilat sherbejne per te mbajtur, ruajtur dhe perdorur lehtesisht te dhena dhe dokumente te ndryshme ...

                                               

Botim

Botim do te thote kur nje sasi e mjaftueshme kopjesh e vepres se mbrojtur me te drejte te autorit apo e ndonje materiali me te drejta te aferta eshte botuar dhe i eshte ofruar publikut apo eshte shperndare me pelqimin e bartesit te se drejtes.