ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 160
                                               

Kolonitë shqiptare

Kolonite shqiptare ishin ngulime shqiptaresh te merguar jashte Shqiperise per arsye ekonomike dhe politike. Mergimi ekonomik jashte trojeve shqiptare, i filluar qe para shek.XIX, mori permasa gjithnje me te medha pas mesit te shek.XIX ne fillim t ...

                                               

Komitetit për Lirinë e Shqipërisë

Gjate qendrimit te Bajos ne Manastir solli ngritjen e" Komitetit per Lirine e Shqiperise”, ku mblodhi rreth vetes patriote shqiptare. Ne nyjen e pare te Kanonizmes se komitetit thuhej se" qellimi i ketij komiteti eshte te ngjallurit e Shqiperise, ...

                                               

Kongresi i Durrësit

Kongresi i Durresit u mbajt nga 25 deri me 27 dhjetor 1918 ne qytetin bregdetar te Durresit. Perpjekjet per formimin e nje qeverie kishin nisur me fillimin e Luftes se Pare Boterore, pas largimit nga Shqiperia te Princ Vidit dhe qeverise se tij. ...

                                               

Kongresi i Manastirit

Kongresi i Manastirit ose Kongresi i Alfabetit ka qene nje konference akademike ne qytetin e Manastirit, mes datave 14 nentor - 22 nentor 1908, per standardizimin e alfabetit te gjuhes shqipe. Data 22 nentor perben tashme nje dite perkujtimuese n ...

                                               

Kryengritja e Kurbinit

Filloi kur perfaqesuesit e popullsise se Kurbinit, te mbledhur ne fshatin Gjonem, u kumtuan autoriteteve osmane se nuk do te paguanin taksen e bagetise, te sherbimit ushtarak dhe te dhjeten. Me popullsine katolike te Kurbinit u bashkua dhe popull ...

                                               

Kuvendi i Dibrës

Me aksionin e Gjakoves, Lidhja e Prizrenit beri nje hap te rendesishem perpara. Opinioni shqiptar priste tani qe Porta e Larte te nderhynte energjikisht per te vene ne vend dinjitetin e saj, te shkelur rende. Nga ana tjeter, vezhguesit e huaj, te ...

                                               

Kuvendi i Gjirokastrës

Kuvendi i Gjirokastres ishte nje nga kuvendet kombetare me te rendesishem te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit. Çeshtja themelore qe trajtoi ishte autonomia e Shqiperise, koha e shpalljes dhe menyra e arritjes se saj. Kuvendi vendosi qe, koha me e p ...

                                               

Lufta e Cerajës dhe Sllatinës

Çetniket te udhehequr nga Mashan Gjuriç, Zhika Markoviç, dhe djali i Vojsllav Llukaçeviç, Milani si dhe komandanti çetnik Vojsllav Llukaçeviç, u angazhuan per spastrimin etnike te kesaj pjese tjera te Kosoves dhe kishin per qellim te okuponin edh ...

                                               

Lufta e Dibrës

Lufta e Dibres. Lufte kunder pushtuesve jugosllave, per te çliruar tokat e krahines se Dibres. Fillimi i luftes u vendos ne mbledhjen e krereve dibrane, qe u mbajt ne katundin Arras nen drejtimin e Elez Isufit. Veprimet e armatosura nisen nga mes ...

                                               

Lufta e Mashkullorës

Lufta e Mashkullores ishte nje nga betejat me te rendesishme te çetes se komanduar nga Çerçiz Topulli kunder ushtrive osmane. Pas vrasjes se komandantit te xhandarmerise se Gjirokastres, forca te shumta osmane, te derguara nga valiu i Janines per ...

                                               

Lugina e Drinos

Lugina e Drinos eshte cilesuar si mrekullia arkeologjike e historike e Shqiperise, si vendi ku nderthuren e shfaqen dukshem kulturat te gjitha epokave. Si nje miniere qe nuk lodhet duke prodhuar ajo vazhdon te "habise" studiuesit dhe arkeologet m ...

                                               

Maligradi

Maligradi eshte ishull i vogel i pabanuar ne liqenin e Prespes se Madhe, ku ne shek.XIV eshte ngritur nje kishe brenda nje guve shkembore. Eshte e permendur per ansamblin me piktura bizantine te stilit paleolog. Piktura ne fasade e veçanerisht po ...

                                               

Mbledhja e Bukureshtit

Mbledhja e Bukureshtit ishte mbledhje e perfaqesuesve te kolonise shqiptare te Bukureshtit e kryesuar nga Ismail Qemali dhe Luigj Gurakuqi. Shperthimi i Luftes I Ballkanike dhe fitoret e shpejta te aleateve ballkanike kishin krijuar nje situate s ...

                                               

Milaim Pelivani

Milaim Pelivani lindi me 1895 ne Çegran te Gostivarit, Perandoria Osmane, Milaim Pelivani eshte regjistruar ne memorjen historike, si nje nder sportistet e pare shqiptare. Ne vitin 1931 me rastin e fitores si kampion boteror ne lojerat olimpike n ...

                                               

Nacionalizmi shqiptar

Nacionalizmi shqiptar eshte nje grupim i pergjithshem i ideve dhe koncepteve nacionaliste te krijuara nga shqiptaret duke nisur se pari ne shekullin XIX gjate Zgjimit Kombetar Shqiptar. Nacionalizmi shqiptar shoqerohet gjithashtu me koncepte te n ...

                                               

Regjimenti Shqiptar

Ne vitin 1737 mbreti Karl Borbon i Napolit krijoi nje korpus elitar te ushtrise se tij me luftetare shqiptare dhe ne 1807, pas marrjes se Korfuzit, Napoleon Bonaparti krijoi aty nje trupe me rekrute shqiptare nga Epiri, te famshmin" Régiment Alba ...

                                               

Rrapi i Mashkullores

Rrapi i Mashkullores, monument natyre dhe monument historik. Rrapi, i njohur si Rrapi ku ka folur Çerçiz Topulli, eshte i vendosur ne qender te fshatit te Mashkullores te Gjirokastres dhe eshte kthyer ne nje simbol qe nga koha kur Çerçiz Topulli ...

                                               

Rrymat Politike dhe Protestat Shqiptare

Gjate pranveres se vitit 1878, krahas hovit qe mori levizja e protestes kunder Traktatit te Shen-Stefanit, ngadhenjeu edhe ideja per te kundershtuar me arme vendimet qe mund te merreshin ne Kongresin e Berlinit ne dem te teresise tokesore te atdh ...

                                               

Said Najdeni

Islam Said Najdeni i njohur edhe si Hoxhe Voka ose Vokrri qe hoxhe, arsimtar dhe veprimtar i çeshtjes shqiptare. Sait Najdeni eshte nje nga atdhetaret me te shquar te treves se Dibres. Nderroi jete ne 1903 nga tuberkulozi. Veprimtaria e tij iu de ...

                                               

Sanxhaku i Elbasanit

Sanxhakut i Elbasanit ishte nje nga sanxhaqet ne pjesen Ballkanike te Perandorise Osmane. Qendra e tij ishte Elbasani ne Shqiperi.

                                               

Statutet e qyteteve mesjetare

Statutet e qyteteve mesjetare kane qene teresi normash te shkruara te kodifikuara, qe rregullonin jeten e brendshme te qyteteve mesjetare dhe marredheniet e tyre si komuna autonome ose te pavarura me zoterinjte feudale. Mbi bazen e tyre zgjidhesh ...

                                               

Shpërngulja e shqiptarëve në Turqi

Shperngulja e shqiptareve prej Kosoves ne Turqi 1912-1915 Sipas dokumenteve qe gjenden ne Arkivin e Sekretariatit Federativ te Puneve te Jashtme ne Beograd, ne Fondin PO Politçko Odelenje nga konsulati gjeneral jepen keto te dhena per shperngulje ...

                                               

Teatri i Butrintit

Teatri i Butrintit Shpella e teatrit shtrihet brenda nje strukture katrore, e mbeshtetur nga mure anesore te perforcuara me qoshe, ne imitim te nje modeli te njohur te teatrit ne Dodona. Shkallet kane pese ndarje, te ndertuar me gure te medhenj, ...

                                               

Terrori serbosllav gjatë luftërave ballkanike në Opojë (1912-1913)

Terrori serbosllav gjate lufterave ballkanike ne Opoje. Pas Marreveshjes Bullgare-Serbe, e cila u mbajt ne mars 1912, si çdo shtet ballkanik, edhe populli shqiptar ishte i interesuar per t’u çliruar nga zgjedha osmane. Kjo gje nuk u realizua asht ...

                                               

Vakëfi (në Islam)

Vakefi ose vakuf, me sakte vakf/-i eshte nje institucion pronesor me nijet bamires te patjetersueshem nen ligjin islam, qe pergjithesisht perfshin dhurimin e nje ndertese, siperfaqe toke apo asete te tjera per qellime fetare apo bamirese pa metua ...

                                               

Varrezat shqiptare në Selanik

Bashkesia shqiptare qe per shekuj pat jetuar dhe punuar ne qytetin e Selanikut kishte varrezat e tyre ne nje koder. Por ne vitet 1982-1986 qeveria greke e asaj kohe urdheroi qe te zhdukeshin varrezat shqiptare dhe mbi ato varre te ndertohej nje l ...

                                               

Albert Mousset

Pasi kreu studimet ne Shkollen Kombetare te Dokumenteve École Nationale des Chartes, prane Universitetit te Parisit – Sorbone dhe ne Shkollen praktike te Studimeve te Eperme École Pratique des Hautes Études u diplomua 1908 si arkivist paleograf, ...

                                               

Nexhip Alpan

Nexhip Alpan mbiemri i tij rrjedh nga Alban, u lind ne Zhulat te Gjirokastres. Arsimin fillor e mori ne vendlindje dhe ne Gjirokaster. Ne vitin 1930, bashke me familje nena i kishte vdekur shperngulet ne Turqi. Shkollimin fillor te nisur ne vendl ...

                                               

Andrej Korotajev

Andrey Korotayev, i lindur 17 shkurt 1961 ne Moske, eshte nje antropolog rus, historian ekonomik dhe sociolog, me kontribute te medha ne sistemet teori boterore dhe modele matematikore te dinamikes sociale dhe makroekonomik. Se bashku me Askar Ak ...

                                               

Arie van Deursen

Arie Theodorus van Deursen ishte historiane holandeze. Ai ishte profesore i historise ne Vrije Universiteit Amsterdam ne Amsterdam. Ai ishte specialiste rreth historise holandeze te shekullit 16-te dhe 17-te. Ai ka shkruar shume libra rreth jetes ...

                                               

Ban Zhao

Ban Zhao, e njohur edhe me emrin Hui-Ban, ishte nje historiane, filozofe dhe politikane kineze. Ajo eshte e para grua historiane kineze e njohur dhe, se bashku me Pamfile Epidaurin, njera nga grate e para historiane. Ajo perfundoi vepren e vellai ...

                                               

Alan Bullock

Has History a Future?, Palo Alto, California, Aspen Institute, 1977, ISBN 978-0-915436-41-5 Ernest Bevin: A Biography, London, Methuen Publishing,Politicos, 2002, ISBN 978-1-902301-85-3 History, Civilization from its Beginnings, London, Macdonald ...

                                               

Chester Orloff

Chester Lloyd "Chet" Orloff eshte historiane, shkrimtare dhe profesore ne Portland, Oregon. Ai eshte quajtur si "nje nga mesueset te mire te historise" nga The Oregonian.

                                               

Gai Sueston Trankuili

Gai Sueston Trankuili shkurt Suetoni eshte nje biografi shkruesi, autor romak. Ne permbledhjen e tij "Biografia e perandoreve" ai ka dhene shenime te redesishme mbi luftrat e zhvilluara ne trojet e Ilirise.

                                               

George Finlay

George Finlay lindi me 21 dhjetor 1799 ne Faversham vdiq me 26 janar 1875 ne Athine ishte nje historian edhe nje shkencetare e philhellenizmit angleze.

                                               

Sebastian Haffner

Streitbarer Publizist, dradio.de vom 27. Dezember 2007 mit weiterführenden Verweisen auf Audio-Beiträge Sebastian Haffner und die Historisierung des Nationalsozialismus Götz Aly über Sebastian Haffner, dradio.de vom 1. Juni 2008 Johannes Willms: ...

                                               

Halil Inalcık

Halil Inalcık eshte historian i rendesishem turk per Perandoria Osmane. Midis 1972 dhe 1993 ai studioi histori osmane ne University of Chicago. Qe nga 1994 ai ka dhene mesim ne Bilkent University, ku themeloi edhe departamentin e historise.

                                               

Jason Goodwin

Jason Goodwin eshte shkrimtare dhe historian britanik. Ai u specializua per historine Bizantine ne Univerzitetin e Kembrixhit. Goodwin fitoj fame me si autori i noves serike duke filluar nga "Pema e Jeniçereve",ne te cilin personazh kryesore esht ...

                                               

Nikolla Jorga

Nikolae Iorga, ishte historian, shkrimtar publicist, politikan, akademik, profesor i Universitetit te Bukureshtit dhe i disa akademive e Instituteve te ndryshme te historise. Ai ka dhene nje kontribut te vyer per historine e popullit shqiptar. Me ...

                                               

Kemal Karpat

Kemal Hasim Karpat dhe Universitetin e Nju Jorkut. Aktualisht eshte duke punuar ne Universitetin e Qytetit te Stambollit.

                                               

Kurt Rufi

Kurt Rufi Q. Curti Rufi Mbi jeten e historianit romak qe jetoi e punoi ne kohen e perandorit Klaudi I, studiuesit kane supozime te ndryshme, mirpo te dhena te sakta nuk ka. Dihet se Rufi shkroi historin e Aleksadrit te Madhe Historiarum Alexandri ...

                                               

Luan Përzhita

Mbreteria Dardane, histori e shkurter e shtetit 2400 vjeçar, Tirane, 2009, etj. Qyteza dardane ne Kodren e Peces, Prishtine, 2009. Monumente historike te kultit kristian ne dioqezen e Lezhes, Tirane, 2007, bashkautor. Fortifikime te shekujve IV - ...

                                               

Lukani

Lukani dijetari romak, nipi i filozofit te shquar Seneka, u lind ne Kordove. Nga studiuesit e krijimtarise se autoreve romak llogaritet te kete qene qe ne femijeri i pjekur dhe inteligjent. Lukani i ndoqi mesimet tek dijetaret me te medhenj te ko ...

                                               

Murray Rothbard

Murray Newton Rothbard ishte nje ekonomist, akademik, intelektual dhe dijetar qe ka kontribute te rendesishme ne ekonomi, filozofi politike, historine ekonomike dhe ne teorine ligjore.

                                               

Neil Asher Silberman

Neil Asher Silberman eshte arkeologe dhe historiane. Ai studioi arkeologjine e Lindjes se Mesme ne universitetin hebraike ne Jeruzalem. Se bashku me Israel Finkelstein, ai shkroi Zbulimet e Bibles: Visioni ri arkeologjik se Izraelit te lashte dhe ...

                                               

Pamfile Epidauri

Pamfila ose Pamfile Epidaurusi ishte nje historiane me origjine egjiptiane, e cilia jetoi ne Greqine e lashte gjate sundimit te perandorit romak Nero. Pamfila veprat e saj i shkroi ne gjuhen greke. Ajo ishte historiania e pare femer e njohur grek ...

                                               

Radosh Ljushiq

Radosh Ljushiq eshte akademik dhe historian serb. Ai eshte anetar i Partise Progresive te Serbise qe nga viti 2008.

                                               

Oliver Jens Schmitt

Oliver Jens Schmitt eshte profesor i historise se Europes Juglindore ne Univerzitetin e Vienes qe nga viti 2005 dhe specialist ne fushen e Albanologjise. Gjithashtu Schmitt eshte anetar i rregullt i Akademise Austriake te Shkencave dhe antar nder ...

                                               

Sekst Jul Frontini

Sekst Jul Frontini jetoi afersisht gjat viteve 40 - 103 te eres sone, ishte nje ushtarak, burre shteti, autore dhe inxhinier romak. Sipas studiuesve Sekstus ka lindi diku rreth vitit 40-te. Gjate jetes se tij sherbeu ne nivele te lata shteterore. ...

                                               

Sosylos

Sosylos nje historian antik grek i cili e shoqeroi gjeneralin Kartagjenas ne Luften e Dyte Punike dhe e mesoi ate te fliste greqisht. Sosylos shkruajti nje veper kushtuar luftes, e cila u perbe nga shtate libra. Kjo liber perpos nje fragmenti te ...