ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 13
                                               

Saimir Pirgu

I lindur ne vitin 1981 ne qytetin e Elbasanit Shqiperi, ne moshe shume te re nis mesimet e muzikes, duke u dipllomuar si violinist ne qytetin e tij te lindjes kur kishte vetem 16 vjeç. Ne moshen 21 vjeçare dipllomohet per kanto ne konservatorin " ...

                                               

Skënderbeu (monument)

I ngritur me 1968 ne sheshin qe sot quhet Skenderbej. Veper e Odhise Paskalit si edhe Andrea Mano dhe Janaq Paço. U vendos aty ne 500 vjetorin e vdekjes te heroit kombetar.

                                               

Skicë (vizatim)

Nje skice ose skeme eshte berja me shpejtesi e skices me dore te lire qe nuk eshte menduar si nje pune i perfunduar. Ne pergjithesi, nje skice eshte nje menyre e shpejte per te regjistruar nje ide per te perdorur ate me vone.

                                               

Skicë gjyqësore

Nje skice gjyqesore eshte nje pershkrim artistik i procedures ne gjykaten e ligjit. Shume raste gjyqesore ne Ameriken e Veriut dhe ne Mbreterine e Bashkuar nuk lejojne kamerat ne sallen e gjyqit, sidomos ato ku çeshtja eshte e nivelit te larte dh ...

                                               

Studime për artin

"Studime per artin" numri i pare i se ciles doli ne Tirane me 00 === 199= u botua nen kujdesin e nje grupi studiuesish shqiptare te Qendres per studimin e Artit,: kryeredaktorJosif Papagjoni, Jakup Mato, Abdurrhaman Myfti.

                                               

Surrealizmi

Surrealizmi ka qene levizje letrare, kulturore dhe artistike, qe eshte paraqitur ne France pas Luftes se Pare Boterore. Surrealizmi ka qene vazhdimesi e rrymes artistike, te njohur si dadaizmi dhe e frymes e tij rrebeluese, kryengritje kunder tra ...

                                               

Shilpa shastra

Shilpa shastra fjale per fjale do te thote Shkenca e Śilpas. Eshte nje term i lashte ombrelle per shume tekste hindu qe pershkruajne artet, zejet dhe rregullat, parimet dhe standardet e dizenjimit te tyre. Ne kontekstin e projektimit te tempujve, ...

                                               

Shkarravinë

Nje shkarravine eshte nje lloj i skices, nje vizatim i shperqendruar i bere nderkohe kur vemendja e nje personi eshte ndryshe e zene. Shkarravinat jane vizatime te thjeshta qe mund te kete kuptim konkret te perfaqesimit, ose mund te jete vetem fo ...

                                               

Shkolla e shqiptarëve në Venedik

Scuola degli albanesi, e themeluar ne Venedik, nga te merguarit shqiptare te atyshem rreth viteve 1500-1504. Kjo shkolle ishte kryesisht shkolle zejesh, por aty jepeshin dhe njohuri te ndryshme. Prane shkolles funksiononte internati. Shkolla frek ...

                                               

Shoqëria e Artistëve të Rinj Modernë

Shoqata Shoqeria e Artisteve te Rinj Moderne eshte nje shoqate kulturore. Kjo ka per objekt te veprimtarise se saj organizimin dhe nxitjen e veprimtarise krijuese ne fushen e kultures, artit dhe letrave. Duke vendosur nje marredhenie te ngushte m ...

                                               

Shtypi i depërtueshëm

Shtypi i depertueshem eshte teknike themelore dhe eshte teknika me e thjeshte dhe me e lire e shtypit krahasuar me tri teknikat e tjera. Dallohet me forme te shtypit ne te cilen elementet e shtypit jane te hapura dhe siperfaqeve te lira te cilat ...

                                               

Teatri

Teatri eshte nocion qe nenkupton rrefimin e nje ngjarjeje te skenuar, qe e realizojne artistet, aktoret, komunikimi i te cileve bartet te publiku. Mirepo, per shkak te kompleksitetit te tij, teatri veshtire mund te perthekohet me nje definicion t ...

                                               

Teatri profesionist i Gjilanit

Teatri ka 150 vende. Teatri ka realizuar mbI 150 shfaqje premiera DHE MBi 950 repriza. Teatri eshte i ndertuar ne qender Gjilanit, daton Nga 1944. Teatri i Gjilanit, mbahet mend per organizimin e shfaqjeve artistike skenike, ku nga te dhenave ne ...

                                               

Vallet bullgare

Vallet popullore bullgare jane te lidhura ngushte me muziken e Bullgarise. Kjo veçori dalluese e muzikes popullore ballkanike eshte njehsori asimetrik, i ngritur rreth kombinimeve te ndryshme te rrahjeve te shpejta dhe te ngadalta. Muzika, ne she ...

                                               

Vallja

Vallja eshte lloj kercimi gjate te cilit krijohen levizje te rregullta te trupit dhe te gjymtyreve duke krijuar figura te ndryshme dhe duke e shprehur ate me ane te mimikes.

                                               

Vija

Vija eshte shenje e zgjatur dhe e holle qe behet mbi diçka, p.sh.: me laps, me pene, etj. Ne fillim, para vizatimit, ishte pika, me te cilen u sajua vija, qe eshte njesia themelore e vizatimit, i cili aplikohet gati ne te gjitha deget artistike. ...

                                               

Abas Mezini

Abas Mezini" Kryekatundar” ose Kryetar i Bashkise se Vlores nga 1908 – Mars 1909. Familja Mezini eshte nje nga familjet me te vjetra te Vlores dhe me nje aktivitet te shquar patriotik. Ne Komisionin pergatitor per shpalljen e Pavaresise Abas Mezi ...

                                               

Abaz Lute Beqiri

Abaz Lute Beqiri nga fshati Haraçine ne Shkup, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Abaz Beqiri ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirin e shqiptareve ne territoret e ad ...

                                               

Abdullah Tahiri

Abdullah Tahiri u lind me 2 shtator 1956 ne Malisheve te Gjilanit, deshmore i kombit i luftes ne Kosove. Abdullahu shkollimin fillor e ndoqi ne Malisheve te Gjilanit, te mesmen e filloi ne Gjilan dhe e perfundoi ne Bujanoc kurse ate te larte Faku ...

                                               

Abdullah Zajmi

Eshte njeri nga veteranet e pare te arsimit shqip dhe te punes profesionale e shkencore.Shkollen fillore e kreu ne Krume te Hasit, Shkollen Normale ne Shkoder e Fakultetit Filozofik - Degen e gjuhes te letersise shqipe ne Beograd. Karrieren e mes ...

                                               

Abdyl Dilaveri

Abdyl Dilaveri kryetar i Bashkise se Elbasanit nga 1930 – 1933. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                               

Abdyl Elmazi

Abdyl Elmazi Heroi i Popullit. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                               

Abdyl Mexhid Shahini

Abdyl Mexhid Shahini nga fshati Sllupçan ne Kumanove, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Abdyl Shahini ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirin e shqiptareve ne territ ...

                                               

Abdylmelik

Abd al-Malik apo Abdel-Malek lindi me 23 tetor 1924, Kajro - sociolog egjiptian nga Egjipti. Maleku ka punuar ne nje teori mbi shoqerine, teori e cila barte llogarine posaçerisht per historine e kombeve ne boten e trete.

                                               

Abdylmexhid Abdylrahmani

Abdylxhemil Abdylrahmani nga fshati Shipkovice ne Tetove, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Abdylxhemil Abdylrahmani ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirine e shqip ...

                                               

Abelard Tahiri

Abelard Tahiri ka lindur me daten 13 mars te vitit 1983 ne Skenderaj. Studimet universitare i ka perfunduar ne vitin 2005 ne Departamentin e Shkencave Politike dhe Administrimit Publik te Fakultetit Filozofik te Universitetit te Prishtines. Ne vi ...

                                               

Abraham Maslow

Maslow mori pjese ne Kolegjin e Qytetit te New York-ut pas shkolles se mesme. Ne vitin 1926 filloi te zhvillonte mesime juridike gjate nates, perveç ngarkeses se kursit universitar. Aty e kuptoi se e urrente ate dhe u largua menjehere. Ne vitin 1 ...

                                               

Adelajda Xhamani

Adelajda Xhamani u lind me 14.11.1985 ishte nje gazetare shqiptare. Nderroi jete me 29 tetor 2017. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                               

Adem Gjakova

Adem Gjakova ishte nje klerik qe kontriboi per ndertimin e objekteve te kultit ne Malesine e Gjakoves, ne Elbasan e Berat, duke mos e reshtur punen per çeshtjen e Kosoves. Ne 11 mars 1938 u nda nga jeta sheh Adem Gjakova. Ky artikull qe ka te bej ...

                                               

Adem Limani

Adem Limani. Lindi ne Nasalce te Bujanocit me 1953. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje, kurse Gjimnazin ne Presheve. Fakultetin e Mjekesise e kreu ne Prishtine me 1977. Studimet pasuniverzitare i mbaroi ne Fakultetin e Mjekesise ne Zagreb ne s ...

                                               

Adem Shefik Hasani

Adem Shefik Hasani nga fshati Hasanbeg ne Shkup, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Adem Hasani ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirin e shqiptareve ne territoret e ...

                                               

Arian Ademi

Arian Ademi eshte nje mbrojtes, ka luajtur per Shibenikut. Ai eshte anetar standard i ekipit U-19 kombetar kroat, ka shtetesi kroate. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permir ...

                                               

Adil Petani

Adil Petani lindi ne korrik te vitit 1920 ne nje familje me ndjenja te shquara patriotike ne Kallarat te rrethit te Vlores. Me shume veshtiresi e mundime mundi te kryeje 5 klase te shkolles fillore dhe ne pamundesi per te vazhduar me tej filloi t ...

                                               

Adnan Qatipi

Adnan Qatipi, lindi ne vitin 1925, ishte anetar i njesit gueril te Tiranes dhe se bashku me Myslym Keten kreu shume aksione luftarake, antifashiste. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedin ...

                                               

Adrian Devolli

Adrian Devolli piktor dhe restaurues shqiptar, ka lindur me 16 qershor 1955. Perfundoi Liceun "Jordan Misja" ne vitin 1976 dhe ne vitin 1979 u diplomua nga Akademia e Arteve. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju ...

                                               

Adriana Lima

Adriana Lima eshte nje fotomodele e njohur braziliane. Ajo punon ne Victorias Secret. E lindur ne Brazil ne qershor 1981, ajo braktisi shkollen ne moshen 16 vjeçare dhe iu perkushtua botes se modes. Sot ajo eshte me fame nderkombetare dhe eshte n ...

                                               

Adriatik Doçi

Adriatik Doçi eshte gazetar shqiptar. Origjina e tij eshte nga Burreli. Ka studiuar per gjuhe-letersi. Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                               

Adriatik Kelmendi

Adriatik Kelmendi u lind me 20 Shkurt 1978 ne Prishtine eshte moderator,opinionist,gazetar nga Kosova, dhe nje si nga gazetaret me te mire ne Kosove, po ashtu ai udheheq emisionin Rubikon i cili transmetohet ne kanalin televiziv Klan Kosova ku tr ...

                                               

Afrim Vehbi Kalanica

Afrim Vehbi Kalanica, djali i Zade Reshani dhe Vehbi Kalanica nga fshati Jezerc ne Ferizaj, Kosove ishte ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Afrimi u ishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves ...

                                               

Afrim Zhitia

Afrim Zhitija eshte i lindur ne fshatin Lluge te komunes se Podujeves ne Kosove. Ishte nje nga aktivistet dhe organizatoret e Levizjes Popullore te Kosoves te viteve te 80-ta. Me 2 nentor 1989 Lagjja Bregu i Diellit ne Prishtine rrethohen nga for ...

                                               

Agim Bajko

Agim Bajko eshte aktor shqiptar i humorit dhe i satires. Aktualisht eshte drejtor artistik dhe drejton programin By-pass ne Vizion Plus. Ka kontribuar per shume vjet ne Teatrin e varietese te Tiranes, televizion dhe kinematografi, duke krijuar dh ...

                                               

Agim Bexhet Nebiu

Agim Bexhet Nebiu nga fshati Haraçine ne Shkup, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Agim Nebiu ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirin e shqiptareve ne territoret e ad ...

                                               

Agim Doçi

Agim Doçi ka lindur me 9 maj 1948. Eshte nje poet dhe autor kengesh shume i njohur shqiptar. Ēshte arsimuar ne Shkoder deri ne gjimnaz dhe ka vazhduar me pas studimet e larta ne Universitetin Shteteror te Tiranes ne Fakultetin e Inxhinierise Elek ...

                                               

Agim Nezaj

Agim Neza ka lindur ne Tropoje. Ne vitin 1987 u diplomua ne Universitetin e Tiranes, Fakulteti Histori-Filologji, per" Gjuhe angleze dhe letersi shqipe”. Po ashtu eshte diplomuar ne Fakultetin e Drejtesise ne vitin 1999. Ai eshte autor i disa bot ...

                                               

Agim Zenuni

Agim Zenuni nga Kumanova, Maqedoni ushtarak shqiptar, deshmor i luftes ne Maqedoni. Agim Zenuni ju kishte bashkuar forcave shqiptare qe luftonin edhe me tutje pas çlirimit te Kosoves per lirin e shqiptareve ne territoret e administruara nga Maqed ...

                                               

Agnès Varda

Agnès Varda ishte kineaste franceze, pjese e brezit te regjizoreve me qender ne Paris qe u quajten Vala e re, vepra se ciles eshte vleresuar me shume çmime kinematografike qofte per vepra te caktuara ashtu edhe per karrieren e saj te gjate.

                                               

Agron Bajrami

Agron Bajrami eshte gazetar i njohur shqiptar nga Kosova, kryeredaktor i gazetes Koha Ditore dhe anetar i bordit te Organizates se Mediave te Evropes Juglindore.

                                               

Agron Bala

Agron Bala ka lindur ne qytetin e Shkodres me 11 prill te vitit 1957. U diplomua ne vitin 1982 ne Universitetin e Tiranes, ne degen gjuhe letersi, me pas mbaron studimet per gazetari. Ka pasur nje karriere te pasur ne televizion si skenarist, aut ...

                                               

Agron Dalipaj

Agron Dalipaj gjuhetar shqiptar, lindi ne Kelcyre ne vitin 1963. Ai studioi finance dhe gjithashtu ishte kryetar i Dhomes se Tregtise ne Permet. Dalipaj disa vite jetoi ne Athine, Greqi, ku hapi librarine "Iliria" me libra te ndryshem ne gjuhen s ...

                                               

Agron Fico

Prof. Agron Fico, fitues i çmimit te Republikes, studiues i mirenjohur ne fushen e krijimtarise popullore, krijues i katedres se gjuhes shqipe ne Pekin dhe Detroit. Veç te tjerash ai eshte autor i disa librave publicistike, si" Profesor ne tri ko ...