ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 123
                                               

Teorema e Talesit

Teorema e Talesit thote se: Nese A, B {\displaystyle \quad A,B} dhe C {\displaystyle \quad C} jane pika te nje vije rrethore te tilla qe segmenti A C {\displaystyle \quad AC} eshte diameter i vijes rrethore atehere kendi A B C {\displaystyle \qua ...

                                               

Atalanta B.C.

Atalanta Bergamasca Calcio, njohur zakonisht si Atalanta, Atalanta Bergamo ose Atalanta BC, eshte nje klub italian futbollistik me seli ne Bergamo te Lombardise, Itali. Klubi luan aktualisht Serie A, duke u ngjitur nga Serie A ne sezonin 2010–11. ...

                                               

Pasaporta e Shqipërisë

Pasaporta e Shqiperise eshte dokument identifikimi dhe udhetimi qe perdoret nga shtetasit shqiptare per te kryer udhetime jashte kufijve te Shqiperise dhe sherben per te provuar shtetesine shqiptare dhe per te identifikuar mbajtesin e saj. Organi ...

                                               

2010 në Shqipëri

23-25 dhjetor - U zhvillua Festivali i 49-te i Kenges ne RTSH ne Pallatin e Kongreseve ne Tirane, fituese ishte Aurela Gaçe "Kenga ime". 15 dhjetor - Hyri ne fuqi vendimi i Parlamentit Evropian per heqjen e vizave per qytetaret e Shqiperise qe ud ...

                                               

Marrëdhëniet mes Indisë dhe Kosovës

Marredheniet e Indise dhe Kosoves u referohen marredhenieve zyrtare midis Republikes se Indise dhe Kosoves. Dy vendet nuk kane marredhenie zyrtare, pasi India nuk e ka njohur Kosoven si shtet.

                                               

Pasaporta e Italisë

Pasaporta eshte dokument udhetimi per jashte kufinjve te Italise dhe u jepet shtetasve italiane per te udhetuar dhe provuar shtetesine italiane kur ndodhen jashte shtetit. Kjo pasaporte qe nga viti 2006 leshohet ne formatin biometrik dhe ka vlefs ...

                                               

Marrëdhëniet mes Australisë dhe Kosovës

Marredheniet Australi-Kosove u referohen marredhenieve dypaleshe te Australise dhe Kosoves. Kosova dhe Australia zyrtarisht vendosen marredhenie diplomatike me 21 maj 2008. Kosova ka nje ambasade ne Canberra, e cila u hap ne shkurt 2013. Ambasado ...

                                               

Kërkesat për vizë për qytetarët e Shqipërisë

Kerkesat per vize per qytetaret e Shqiperise pembajne kufizimet administrative vendsour mbi hyrjen e qytetareve te Republikes se Shqiperise neper shtete te tjera. Ne 2014 mbajtesit e nje Pasaporte Shqiptare mund te vizitonin 91 vende ose pa viza ...

                                               

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Brazilit

Marredheniet Shqiperi-Brazil u referohen marredhenieve dypaleshe te Shqiperise dhe Brazilit. Shqiperia ka nje ambasade ne Brazília, dhe Brazili ka nje ambasade ne Tirane.

                                               

Pikësimi

Shenjat kryesore te pikesimit jane: pika, pikepyetja, pikeçuditja, tri pikat, presja, pikepresja, dy pikat, thonjezat, viza lidhese. Pika, pikepyetja, pikeçuditesja, dhe tri pikat perdoren ne fund te fjalise per te shenuar pushimin qe ndan dy fja ...

                                               

Marrëdhëniet mes Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut

Marredheniet joformale filluan me 9 tetor 2008 kur Maqedonia e Veriut njohu Kosoven pas shpalljes se pavaresise se saj nga Serbia me 17 shkurt te njejtit vit. Ne tetor 2009, Kosova nenshkroi nje marreveshje per te ri-rregulluar kufirin e saj me M ...

                                               

Ushqimi gjethor

Ushqimi gjethor eshte nje teknike e ushqimit te bimeve duke aplikuar pleh te lengshem direkt ne gjethe. Bimet jane ne gjendje qe te thithin elementet thelbesore ushqyese permes gjetheve te tyre. Perthithja zhvillohet si permes stomates e po ashtu ...

                                               

Jutbina

Jutbina eshte qendra kryesore e kreshnikeve qe permenden ne eposin shqiptar. Emra te tjere qe permenden jane dhe Klladusha e Kotorret, te cilat gjenden ne veri te Jutbines se sotme. Jutbina, qe sot ne sllavisht emertohet si Udbina, gjendet ne Kro ...

                                               

Bioteknologjia mjedisore

Bioteknologjia mjedisore eshte bioteknologji qe aplikohet dhe perdoret per te studiuar mjedisin natyror. Bioteknologjia mjedisore mund te nenkuptoje gjithashtu se dikush perpiqet te shfrytezoje procesin biologjik per perdorime komerciale dhe shfr ...

                                               

Uashington

Uashingtoni eshte nje shtet ne rajonin e Veriperendimit Paqesor te Shteteve te Bashkuara. Uashingtoni u shkeput nga pjesa perendimore te Territorit te Uashingtonit te cilat u dorezuan nga Britania ne 1846 nga Traktati i Oregonit si zgjidhje e dis ...

                                               

Hysen Bytyqi

Hysen Bytyqi eshte nje shkencetar bujqesor i Kosoves, i cili prezantoi mbareshtimin e kafsheve ne Kosove. Ai eshte profesor i shkences se kafsheve dhe prorektor i arsimit dhe çeshtjeve studentore ne Universitetin e Prishtines.

                                               

Njësia administrative Karbunarë

Ekonomia e kesaj zone varet nga pasurite natyrore, tokesore dhe nentokesore. Dy sektoret baze te ekonomise jane bujqesia dhe blegtoria, qe favorizohen nga klima mesdhetare. Kjo krijon mundesi per kultivimin e kulturave te ndryshme bujqesore dhe t ...

                                               

Njësia administrative Baz

Njesia Administrative Baz perbehet nga gjashte fshatra: Baz, Karice, Drita, Rrethe-Baz, Bashkim, Fushe Baz. Kjo njesi administrative ka nje shtrirje gjatesore verindje-jugperendim rreth 16 km,me siperfaqe te pergjithshme 68.8 km² dhe kufizohet ne ...

                                               

Postribë

Postriba eshte rrethine etnografike qe perfshin fshatrat rreze maleve Maranaj e Cukal, ne te dy anet e lumit Kir, duke shkuar ne Veri deri afer Sheut te Rrjollit. Si qender eshte fshati Drisht me kalane e tij historike. Ne te kaluaren baza ekonom ...

                                               

Prongji

Prongji eshte fshat ne jug te Shqiperise ne pjesen perendimore te aksit Tepelene-Gjirokaster, shtrihet ne gjeresi gjeografike veri dhe gjatesi lindje. Administrativisht varen nga Kardhiqi nga Zhulati varen edhe Fushe-Bardhe dhe Fushe-Verria. Ky f ...

                                               

Derri

Derri eshte kafshe shtepiake me trup me qafe te trashe, me kembe te shkurtra me turi te zgjatur, qe rritet per ti marre mishin, dhjamin e kreshten. Ka ngjyre roze dhe gezof te shkurter. Derri ha gjithçka: fara, fruta, rrenje, kerpudha, krimba etj ...

                                               

Drenovica

Fshati Drenovice ka nje shkolle 9 vjeçare. Pothuajse te gjithe banoret e rritur te fshatit kane kryer arsimin e mesem dhe disa vazhdojne studimet e larta ne universitete te ndryshme te vendit, ose jashte Shqiperise. Ne kete fshat ka nje pallat ku ...

                                               

Njësia administrative Gjerbës

Komuna Gjerbes eshte nje komune qe ndodhet ne Rrethin e Skraparit ne Shqiperi. Kjo komune ka gjithesej ne brendesi te saj 14 fshatra. Dy prej tyre konsiderohen si te shkrire mes njeri - tjetrit siç kemi Floq-Rehove dhe Barç.

                                               

Çifliku (Poshnje)

Çifliku eshte nje fshat me ekonomi te dobet dhe me pak investime. Ne kete fshat fermeret jane te pakte. Kulturat kryesore bujqesore jane dritherat si gruri, misri etj. Gjithashu ne kete fshat ka peme frutore si: dardha, ftonj, fiq, kumbulla dhe d ...

                                               

Ekonomia e Sudanit

Sudani eshte shtet agrar. Pjesa me e madhe e popullsise jeton nga bujqesia. Ne Sudan prodhohet mielli, gruri, misri, orizi, te cilat nuk mjaftojne. Sa u perket bimeve komerciale, ne Sudan prodhohet: pambuku, susami, orashidet, hurmat, bananet, ag ...

                                               

Teki Kaltani

Doc. Teki Kaltani u lind me 13 qershor 1926 ne Ballsh te Fierit dhe vdiq me 25 shkurt 1991 ne Tirane. Ne vitin 1952 ai perfundon me rezultate te shkelqyera studimet e larta ne Universitetin e Shkencave Agrare te Budapestit Hungari. Kthehet ne Shq ...

                                               

Latif Susuri

Shkollen e Mesme Bujqesore ne Prishtine, ndersa Fakultetin e Bujqesise, drejtimin e mbrojtjes se bimeve, e perfundoi ne Universitetin e Beogradit. Studimet pasuniversitare, nga lenda e fitopatologjise, i ka kryer po ashtu ne Universitetin e Beogr ...

                                               

Bizoni

Bizonet jane kafshe dythundrake te medha, ne kuader te gjinise se Bizoneve brenda nenfamiljes se Gjedheve. Deri me tani njihen dy specie ekzistuese dhe gjashte te zhdukura.

                                               

Kopshti

Kopshti eshte nje hapesire e planifikuar, zakonisht jashte, prane ose e lene menjane shtepise ose objektit tjeter te banimit dhe qe sherben per kultivimin e bimeve dhe formave te tjera te natyres. Kopshti mund te perfshije si materiale natyrore a ...

                                               

Lulishtja

Lulishtja quhet vendi i mbjelle me lule, nje vend ku pushojne njerezit, kopsht me lule e gjithashtu edhe nje vend i cili merret me prodhimin, kultivimin, trajtimin dhe tregtimin e luleve. Luleshites me shumice u shet lule me shumice dhe furnizime ...

                                               

Lulëtaria

Luletaria ose kultivimi i luleve, eshte nje disipline e kopshtarise qe merret me kultivimin e luleve dhe bimeve zbukuruese per kopshte dhe lulishte si dhe per industrine e luleve. Luletaria perfshine lulet e shtepise, lulet e kopshtit dhe lulet e ...

                                               

Përpajnimi

Perpajnimi ose Shumezimi me perpaje eshte nje menyre e zakonshme e shumezimit ose perhapjes vegjetative te specieve te ndryshme ne mjediset natyrore. Shumezimi me perpaje gjithashtu perdoret nga pemetaret dhe kopshtaret per te shumezuar dhe perha ...

                                               

Lulja

Nje lule eshte struktura riprodhuese e gjetur ne bimet e lulezuara. Funksioni biologjik i nje lule eshte riprodhimi, zakonisht duke siguruar nje mekanizem per bashkimin e spermes me veze. Lulet mund te lehtesojne tejkalimin ose te lejojne vetezim ...

                                               

Serra

Serra eshte nje strukture me mure dhe çati te bera kryesisht nga materiale transparente, siç eshte plastika ose xhami, ne te cilen rriten bimet qe kerkojne kushte te rregulluara klimatike. Keto struktura variojne ne madhesi nga serra te vogla der ...

                                               

Kopshti botanik

Kopshti botanik eshte nje kopsht i dedikuar per mbledhjen, kultivimin, ruajtjen dhe shfaqjen e nje game te gjere te bimeve te etiketuara me emrat e tyre botanike. Mund te permbaje koleksione te specializuara te bimeve, si kaktuse dhe bime te tjer ...

                                               

Fusha e Llapit

Fusha e Llapit shtrihet ne dy anet e lumit Llap. Gjendet ne mes te fushes malore te Kopaonikut ne veriperendim dhe asaj kodrinore te Novoberdes dhe Gollakut ne juglindje. Eshte pjese perberese e Fushes se Kosoves si nga formimi, ashtu edhe nga nd ...

                                               

Ekonomia e Sllovenisë

Me zhvillim ekonomik Sllovenia perkujton Zvicren. Me pasuri natyrore qe ka, Sllovenia nuk i ploteson nevojat e vendit. Ajo shquhet per potencial te konsiderueshem te hidroenergjise, por jo edhe per rezervat e qymyrit dhe te naftes. Prodhimtaria v ...

                                               

Bujqësia në Kosovë

Bujqesia Kosovare karakterizohet me ferma te vogla, produktivitet te ulte dhe nje sherbim keshilldhenes te dobet, kontribon me afersisht 7 % te Bruto Prodhimit Shoqerore te Kosoves, bene punesimin e 42 % dhe mbrrine 16 % nga exportit i pergjithsh ...

                                               

Drenova (Korçë)

Drenova ne fund te sundimit osman ne Shqiperi, ishte e njohur si çiflig i pashait te njohur te Janines, Ali Pashes, zullumin te cilit jo vetem çifçinjte ne Drenove, por ne pergjithes ne keto ane as nuk mund ta duronin as nuk ishin ne gjendje te l ...

                                               

Zakuti

Toponimet te fshatit Zakut: Varrezat e Fshatit te ura e madhe. Lugu i Thanave V-P 0.4 km. Buxhaqet V -0.4 km etj. Kolektiva- JP 0.1 km. Livadhi i Uthullave -veri - perendim- 1 km. Mali i Preme, VP 0.4 km, Arat e Qeshmesaty afer.

                                               

Pema e jetës

Pema e jetes eshte nje teme ose arketip themelor dhe shume i rendesishem, i perhapur ne shume nga mitologjite, traditat fetare dhe filozofike te botes. Ajo eshte e lidhur ngushte me konceptin e pemes se diturise, pemes biologjike dhe pemes se she ...

                                               

Njësia administrative Zall-Dardhë

Zall-Dardha shtrihet ne nje treve te lashte, ku emri Dardhe eshte nje fjale shqipe dhe nuk ka nevoje te germosh per te gjetur etimologjine e saj. Qyteti i lashte kryesor i kesaj zone ishte Dapatra, i cili deshmon se kjo zone ka qene nje vendbanim ...

                                               

Njësia administrative Ballagat

Komuna Ballagat ndodhet ne zonen veri-lindore te Rrethit te Lushnjes dhe ben pjese ne zonen e Darsise. Diametri i Komunes eshte 6 km Lindje-Perendim dhe 8 km Veri-Jug. Komuna Ballagat kufizohet ne veri nga Komuna Gjoçaj e Rrethit te Peqinit, ne l ...

                                               

Ekonomia e Shqipërisë

Ekonomia e Shqiperise ka kaluar neper nje proces te tranzicionit nga nje ekonomi e centralizuar ne nje ekonomi te tregut ne parimet e tregut te lire. Shqiperia eshte nje vend i industrializuar me te ardhura te larta-mesatare dhe nje anetare e Org ...

                                               

Lajçiqi

Fshati Lajçiq eshte fshat kodrino-malor dhe me i skajshem ne brezin kufitar. Gjendet ne lindje te Dardanes dhe 18 kilometra ne lindje te qendres komunale. Ka nje siperfaqe prej 918 hektare, 91 ari dhe 53 metra. Fshati eshte kodrinore malor. Pjesa ...

                                               

Bajza

Bajza eshte nje qytet i vogel e vendosur ne pjesen veriore te Shqiperise, rreth 25 larg nga qyteti i Shkodres. Bajza eshte e njohur edhe per Stacioni hekurudhor i Bajzes. Rrethi: Malesi e Madhe Siperfaqja e komunes eshte 128.7 km Kryetari i komun ...

                                               

Njësia administrative Fan

Komuna Fan ndodhet ne pjesen verilindore te Mirdites dhe ka nje siperfaqe prej 175 km². Komuna eshte njesi administrative e rrethit te Mirdites. Qarku Lezhe dhe kufizohet: ne Jug dhe Perendim me Komunen Orosh, ne Veriperendim me komunen Gjegjan d ...

                                               

Theranda

PERIUDHA PARAHISTORIKE DHE SHEKULLI I VJETER Me sa dihet, vendbanimet ne lokalitetin e Suharekes datojne nga parahistoria-koha e neolitit. Deshmi per kete jane germadhat e humta qe gjenden ne lokalitete te ndryshme te komunes. Me karakteristike j ...

                                               

Topanica

Pasurite natyrore te ketij fshati jane: Tufi, Zhavori, Klori, Shkemb Argjilor, toka bujqesore eshte mjaft pjellore klasa e II e bonitetit e cila eshte nen komasacion deri te klasa e II-IV. Ne Topanice zhvillohen keto veprimtari: bujqesia, me prio ...

                                               

Gjalpa

Gjalpi eshte produkt i qumeshtit i cili perfitohet nga" rrahja” e qumeshtit ose ne disa raste perfitohet edhe nga "rrahja" e kosit. Perndryshe konsiderohet si krem i fermentuar; ka nje perqindje te larte te yndyres; perdoret si kondiment, si dhe ...