ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 122
                                               

Shën Luçia

Pershkrim i pergjithshem i shtetit. Shen Luçia eshte nje shtet ishull ne pjesen lindore te Detit te Karaibeve ne kufi me Oqeanin Atlantik. Pjese e Antileve te Vogla, ajo ndodhet ne veri / verilindje te ishullit te Saint Vincent, ne veriperendim t ...

                                               

Qarku i Kukësit në rrjedhën historike

Qarku i Kukesit ne rrjedhen historike: ndarja administrative dhe qeverisja vendore liber me autor Xhavit Lashi dhe Fejzulla Gjabri, Isa Halilaj. Botuar ne Tirane nga "Kristalina-KH", ne vitin 2017. Faqet e librit 544.

                                               

Kibernetika

Kibernetika eshte dege shkencore e cila merret me krijimin e diagrameve per sistemet e automatizuara. Kibernetika eshte shkence mbi qeverisjen dhe komunikimin mes qenieve te gjalla dhe makinave. Fjala Kibernetike rrjedh nga fjala greke "Kibernete ...

                                               

Eurozona

Eurozona eshte nje bashkim valutor i 19 nga vendeve te BE-se te cilat kane adoptuar euron si valute te vetme zyrtare. Momentalisht perbehet nga Austria, Belgjika, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Gjermania, Holanda, Irlanda, Italia, Latvia, Lit ...

                                               

Dervish bej Biçakçiu

Leu me 1874 ne oxhakun e Biçakçinjve, i biri i Jusuf beut dhe i Hedije hanem Zogollit, halles se Ahmet Zogut. Kishte çifligje ne Elbasan dhe Lushnje, perafersisht me 1940 keto çifligje shtriheshin ne rreth 2100 hektare. Arsimin e mesem dhe te lar ...

                                               

Davidi

Mbreti David ishte mbreti i dyte i Izraelit Ai bashkoi mbreterine Izraelite kur zevendesoi Ishboshethin, me vone mbret i fiseve veriore te Izraelit. Jeta e Davidit dhe qeverisja e tij jane shkruar ne Biblen hebraike, librat e 1 Samueli, 2 Samueli ...

                                               

Fixhi

Fixhi, emri zyrtar Republika e Ishujve Fixhi eshte nje shtet ishullor ne Oqeani.Fixhi perbehet prej nje mori ishujsh ne Jug te Oqeanit Paqesor.Ka 322 ishuj dhe 522 ishujza.106 prej ishujve jane te pa banuar.87% i siperfaqes se Fixhit perbehet nga ...

                                               

Taksa Progresive

Nje takse progresive eshte taksa ne te cilen norma e takses rritet si e tatueshme kur rritet edhe shuma e bazes. Termi "progresiv" pershkruan efektin e shperndarjes mbi te ardhurat ose shpenzimet, duke iu referuar normes ku ajo perparon nga me e ...

                                               

Komunat e Finlandës

Komunat perfaqesojne nivelin vendor te administrimit ne Finlande dhe veprojne si njesi administrative veteqeverisese fondamentale te vendit. I gjithe vendi eshte perfshire ne komuna dhe ligjerisht, te gjitha komunat jane te barabarta, edhe pse ko ...

                                               

Xhizja

Vjelja e kesaj takse nga popullsia e nenshtruar jo-myslimane, kur per ta behej fjale per pjesetare te feve te librave ahl al-kitab, d.m.th. çifute dhe te krishtere, bazohet ne kuran: "Luftoni kundra atyre qe nuk besojne tek zoti dhe ne diten e gj ...

                                               

Abhazia

Abkhazia eshte republike autonome ne kuader te Gjeorgjise, ne Kaukaz. Pas luftes, ne fillim te viteve te 90-ta te shekullit te kaluar ka shpallur pavaresine, por ende deri sot nuk eshte pranuar nga bashkesia nderkombetare si shtet i pavarur. Abha ...

                                               

Tarifa doganore

Tarifa, eshte nje takse qe vendoset mbi te mirat kur keto kalojne ndermjet kufijeve shteterore. Zakonisht tarifa/taksa vendoset nga qeveria e vendit qe eshte duke importuar.

                                               

Nju Hëmpshër

New Hampshire eshte nje nga 50 shtetet e SHBA-se. Ai kufizohet nga Massachussets ne jug, Vermont ne perendim, Maine dhe Oqeani Atlantik ne lindje, dhe provinca Kanadeze Quebec ne veri. New Hampshire eshte shteti i 5 me i vogel per nga siperfaqja, ...

                                               

Taksat në Hungari

Taksat ne Hungari vendosen si nga qeverite kombetare ashtu edhe nga ato lokale. Te ardhurat nga taksat ne Hungari ishin 38.4% e PBB-se ne vitin 2017. Burimet me te rendesishme te ardhurave perfshijne tatimin mbi te ardhurat, sigurimet shoqerore, ...

                                               

Devshirmeja

Devshirmeja e njohur ndryshe edhe si taksa e gjakut, ka qene kryesisht praktika qe ne Perandorine Osmane dergonte oficere ushtarake per te marre djem te krishtere, te moshave nga 8 deri 18 nga Evropa Lindore, Juglindore dhe Anadolli - ne menyre q ...

                                               

Kalifornia

Kalifornia eshte nje nga 50 shtetet e Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Shteti i Kalifornise eshte shteti me popullsi me te madhe ne SHBA dhe shteti i trete per nga siperfaqja. Kalifornia shtrihet ne perendim te SHBA, dhe kufizohet me Oqeanin Pa ...

                                               

Dogana e Kosovës

Dogana e Kosoves eshte themeluar ne gusht te vitit 1999 nga shtylla e BE-se, per te siguruar aplikimin e drejte te njetrajtshem konform te rregullave doganore dhe dispozitave te tjera te aplikueshme per mallra, te cilat jane subjekt i mbikeqyrjes ...

                                               

Cetancodontamorfa

Cetancodontamorfa eshte nje grup i artiodaktilave percaktuar, sipas Spaulding et al., si Whippomorpha "plus te gjitha taksat e zhdukura qe lidhen me ngushte me anetaret e gjalle te Whippomorpha sesa me ndonje specie tjeter te gjalle". Jane bere p ...

                                               

Xhenovia

Xhenovia eshte nje principate e vogel fiktive ne librin dhe filmin Ditari i Princeshes. Ndodhet midis Frances dhe Italise, shpesh krahasuar me Monakon. Xhenovia ka rreth 50.000 banore.

                                               

Testamenti i Shekspirit

Testamenti i Uilliam Shekspir u nenshkrua me 25 Mars 1616, pak me pak se nje muaj para vdekjes se tij. Dokumenti eshte studiuar per detaje te jetes se tij personale, per mendimet e tij dhe per qendrimet e tij ndaj dy vajzave te tij, Susanna dhe J ...

                                               

Altuna Sejdiu

Challenge ft. Vig Poppa Forca e Femres ft Jolinda Kiss, Kiss Testamenti Inati Hajde Vibe ft. Dafina Zeqiri dhe 2po2 Hey Xhuxh E Boj Nxeht ft. Vig Poppa Piroman Ska me diktature Bileta

                                               

Saba

Saba ishte mbreteri i cili permendet ne Biblen hebrenje dhe Kuran. Pamja e mbreterise biblike e Sabes ishte civilizimi i lashte ne Arabine Jugore. Israel Finkelstein dhe Neil Asher Silberman kane shkruar se: "Mbreteria e Sabes ka filluar te shfaq ...

                                               

Piu XII

Papa Pio XII, pagezuar Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli - Eugjenio Maria Xhuzepe Gjovani Paçeli, i mbiquajtur Princi i Perendise ", ishte papa i 260 i Kishes katolike romake dhe kreu i Qytet-shtetit te Vatikanit, nga 2 marsi i 1939 gjer ne ...

                                               

Hasan Zyko Kamberi

Per jeten e tij nuk dihet shume, pos qe ka kaluar nje jete te rende. Jeta e tij njihet e dihet me shume nepermjet teksteve te tij qe kane edhe shenja autobiografike. Mori pjese ne luften turko-austriake te vitit 1789. Qe dervish bektashi Eshte au ...

                                               

Trashëgimia

Trashegimia paraqet proces te dorzimit te vetive ne zhvillimin individual nga prindit ne pasardhes, respektivisht prej nje gjenerate ne nje gjenerate tjeter. Varresisht nga aspekti i trashegemise, kjo paraqet dhenjen e metutjeshme te dhenave pasa ...

                                               

Labeatët

Labeatet ishin fise ilire, qe banonin ne rreth Liqenit te Shkodres. Ata ia vendosen emri liqenit Palus Labeatia dhe epiqendra e tyre ishte Keshtjella Antike e Shkodres. Qytetet te tyre ishin Shkodra, qe ishte edhe kryeqendra e mbreterise Ilire, d ...

                                               

Flauti Magjik

Flauti Magjik eshte nje opera e kompozuar nga Volfgang Amadeus Moxart dhe me libret te Emanuel Schikaneder. Per here te pare eshte vene ne skene, ne Vjene me 30 shtator 1791. Zyrtarisht libreti i" Flauti Magjik” eshte shkruar nga Schikaneder, mas ...

                                               

Abyzou

Ne Mitologji dhe ne folklor Abyzou njihet si nje demon, ne kete rast femer, nga Europianet dhe nga Lindja e aferme. Nga Hebrejnte Abyzou njihej si "Marresja e Femijeve". Abyzou njihet me se shumti nga filmi "Abyzou ku ishte mbyllur ne nje kuti dh ...

                                               

Bibla

Bibla rrjedh nga greqishtja βίβλια", ta Vivlia, = "Librat" dhe eshte emri qe perdoret nga hebrenjte dhe te krishteret per shkrimet e tyre fetare, qe jane krijuar ne nje hapesire kohore prej 1.200 vjetesh ne Izraelin e sotem, dhe deri ne qindvjeça ...

                                               

Harry Potter dhe Princi Gjakpërzier (libri)

Harry Potter dhe Princi Gjakperzier eshte vepra e gjashte e serise se veprave Harry Potter te shkrimtares angleze J. K. Rowling. Ministri tjeter - ishte gati mesi i nates dhe kryeministri po rrinte vetem ne zyren e tij duke lexuar nje perkujtese ...

                                               

Anastas Avram-Lakçe

Anastas Avramidhi-Lakçe apo i njohur si Anastas Avram-Lakçe ka qene nje biznesman dhe bamires shqiptar. Avrami lindi ne Korçe, ne juglindje te Shqiperise, ne ate kohe nen Perandorine Osmane. Ne rini te tij ai emigroi ne Bukuresht, ku u be nje biz ...

                                               

Kosova dhe euro

Kosova qe para Shpalljes se Pavaresise, me sakte, qe nga viti 2002, kur ende ishte nen nje mandat te Misionit te Kombeve te Bashkuara ne menyre te njeanshme kishte adoptuar euron si valuten e saj, megjithese, ajo nuk ishte nje anetar zyrtar i eur ...

                                               

Shërbimi pedagogjik i shkollës

Sherbimi pedagogjik i shkolles eshte nje organ profesional i cili merret me organizimin dhe avancimin e punes profesionale edukative dhe arsimore ne shkolle.

                                               

Urdhëri i Besës

Urdheri i Beses Krijuar me 22.12.1926, ka qene nje urdher kalorsish i cili i perkiste Mbreterise Shqiptare. Urdher i akorduar per merita krejt te veçanta nder qarqe ushtarake a civile, qe me veprat e tyre i kane sjelle Shqiperise dobira te vlefsh ...

                                               

Urdhëri i Skënderbeut (Mbretëria Shqiptare)

Urdheri i Skenderbeut krijuar me 3 dhjetor 1925, Urdhri me i vjeter kronologjikisht i krijuar nga Ahmet Zogu si shef shteti, i akordohet te gjithe atyre qe tregojne sherbime te çmueshme kundrejt Shtetit ose Kombit ne çdo dege. Tre klasa: kalores, ...

                                               

Urdhëri Sovran Ushtarak i Maltës

Urdheri Sovran Ushtarak i Maltes ose Urdhri Sovran Ushtarak Spitalor i Shen Xhovanit te Jeruzalemnit te Rodit dhe Maltes eshte nje urdher fetar bamires me qender ne Rome, i njohur edhe si subjekt i te drejtes nderkombetare. Territori i Urdhrit te ...

                                               

Miço Kallamata

Miço Kallamata ka qene veprimtar i LANÇ-it, partizan dhe komisar i Brigades XVIII-te Sulmuese dhe pas lufte per nje periudhe te shkurter qendroi ushtarak. Me pas pati pozita administrative dhe eshte autor i disa skicave, novelave satirike, vepra ...

                                               

Adem Jashari

Adem Jashari ishte Kryekomandanti dhe themeluesi kryesor i Ushtrise Çlirimtare te Kosoves. Lindi me 28 nentor 1955 ne fshatin Prekaz te Poshtem te Drenices, ne Kosove dhe ra deshmore me 7 mars 1998 ne te njejtin fshat, gjate Sulmit ne Prekaz. Pas ...

                                               

Universiteti Pavarësia Vlorë

Universiteti "Pavaresia" Vlore eshte i vetmi universitet privat ne Jug te Shqiperise. Universiteti "Pavaresia", krijuar me 2009 pas Vendimit te Keshillit te Ministrave Nr. 279 date 12.03.2009, vjen ne hapesiren universitare shqiptare e ate europi ...

                                               

Tarikati

Tarikati eshte shkolle e sufizmit, ose me sakte eshte nje koncept per mesimet mistike dhe praktikat shpirterore te nje urdheri te atille me metimin per te kerkuar hakikatin. Nder shqiptaret me i njohur eshte tarikati Bektashij.

                                               

Enver Maloku

Enver Maloku u lind ne fshatin Bradash te komunes se Podujeves me 2 shkurt 1954. U vra ne Prishtine me 11 janar 1999. Shkollen fillore e kreu ne Bradash e Bajçine, gjimnazin ne Podujeve, kurse studimet per letersi shqipe ne Fakultetin Filozofik t ...

                                               

Abdullah el-Hajat

Abdullah Al Khayat lindi me 15 maj 1915, ishte imam i Xhamise se Shenjte. Ai e memorizoi Kuranin nga mosha e hershme dhe morri mesimet fetare nga imamet si Shejh Abdullah ibn Hassan El-Shejh, Ebu Daher Muhammed Ebu Samh dhe Shejh Muhammed Abdurra ...

                                               

Marcello Mastroianni

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni ishte nje nga aktoret me te famshem italiane jashte Italise ne vitet gjashtedhjete dhe shtatedhjete, sidomos per filmat e interpretuar se bashku me aktoren Sophia Loren dhe per rolet kryesore ne filmat e Fed ...

                                               

Hamëz Jashari

Hamez Jashari ishte njeri nga komandantet me te shquar te Ushtrise Çlirimtare te Kosoves dhe vellau i kryekomandantit te UÇK-se Adem Jasharit. Lindi me 1950 ne fshatin Prekaz te Poshtem te Drenices, ne Kosove dhe ra deshmore me 7 Mars 1998 po ne ...

                                               

Brigada e V-të Sulmuese

Sipas nje urdheri nga Komanda dhe Shtabi i Pergjithshem i Ushtrise NÇl dale me 28 nentor te vitit 1943 ne fshatin Gumenice te Vlores, ne shtepine e Manxhar Fejzo Deraj, u formua brigada e peste sulmuese, si pasoje pushtuesi gjerman i informuar ng ...

                                               

Vërtetimi me disa faktorë

Vertetimi me disa faktore eshte nje metode vertetimi elektronik ne te cilen nje perdorues kompjuteri i jepet qasja ne nje faqe ne internet ose aplikacion vetem pasi ai te paraqese me sukses dy ose me shume prova nje mekanizmi vertetimi: dija, pos ...

                                               

Dëshmia

Deshmia ne kuptimin e pergjithshem eshte pohimi me shkrim ose me goje, qe ben dikush per te vertetuar diçka. Ne disa lemi si deshmi merren provat a faktet qe vertetojne diçka. Ndersa ne organet zyrtare si deshmi merren dokumentet qe vertetojne di ...

                                               

Teorema e fundit e Fermatit

Ne teorine e numrave, Teorema e fundit e Fermatit thote se nuk mund te gjenden tre numra te plote pozitive a, b, c qe kenaqin ekuacionin a n + b n = c n per vlera te plota te n me te medha se dy. Teorema u formula per here te pare nga Pierre de F ...

                                               

Diplomati

Diplomati thirret i emeruari per paraqitjen e interesave te shtetit te vete, si misionar apo anetare i grupit te personave te misionit ne nje shtet tjeter ose si perfaqesues ne ndonje organizate nderkombetare te nepunesve te besuar te ministrise ...

                                               

Meningjiti

Ndezja apo inflamacioni i cipave te trurit e palces kurrizore. Meningjiti eshte nje semundje qe shkaktohet nga nje lloj bakteri i veçante meningoku, i cili prek shtresat mbrojtese qe veshin trurin. Kjo semundje shoqerohet me temperature, vjellje ...