ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 120
                                               

Deir el-Bahari

Deir el-Bahri eshte nje kompleks tempujsh mortore qe gjenden ne bregun perendimor te Nilit perballe qytetit te Luksorit. Emri i lashte ishte Djeseru qe donte te thoshte "I Shenjti i te Shenjteve". Monumenti me i vjeter i ngritur ne sit eshte temp ...

                                               

Planifikimi urban në Egjiptin e Lashtë

Perdorimi i planifikimit urban ne Egjiptin e lashte eshte nje çeshtje vashdimisht e debatuar. Kjo pasi sitet e lashta zakonisht kane mbijetuar vetem ne forme fragmentare dhe shume qytete te Egjiptit te Lashte kane qene banuar vazhdimisht qe nga f ...

                                               

Teba (Egjipt)

Teba, e njohur per egjiptianet e lashte si Waset, ishte nje qytet i lashte egjiptian qe ndodhet ne lindje te Nilit rreth 800 kilometra ne jug te Mesdheut. Rrenojat e saj qendrojne brenda qytetit modern egjiptian, Luxor. Teba ishte qyteti kryesor ...

                                               

Detyrimet doganore

Detyrimet doganore jane nje lloj i veçante i taksave indirekte te cilat paguhen me rastin dhe ne kohen e kalimit te mallrave neper kufirin doganor. Edhe pse ne fakt detyrimet doganore paguhen nga personat qe sjellin ose nxjerrin mallrat nga terri ...

                                               

Dogana

Dogana eshte nje autoritet ose agjensi qeveritare e nje vendi qe ka per detyre mbledhjen e detyrimeve te importit si dhe kontrollin e mjeteve dhe mallrave qe hyjne/dalin ne/nga territori doganor i atij vendi. Dogana ka lindur dhe eshte zhvilluar ...

                                               

Sistemi Tatimor ne Shqiperi

Sistemi tatimor ne Republiken e Shqiperise perbehet nga nje pakete ligjesh, udhezimesh, rregulloresh, marreveshjesh tatimore me vendet e tjera, ne te cilat gjejne pasqyrim llojet e tatimeve dhe taksave qe aplikohen ne Shqiperi, nivelet e tyre, pr ...

                                               

Sistemi Tatimor i Kosoves

Sistemi i Politikes Tatimore ne Kosove pas luftes ishte i brishte, i pa kompletuar dhe i pa zbatuar. Institucionet vete-qeverisese te asaj kohe ishin te pafuqishme ne vendosjen e politikave te mirefillta tatimore. Ne vitet e para te pasluftes Kos ...

                                               

Jani Kapodistria

Jani Kapodistria, njohur ndonjehere edhe si ne greqisht: Κόμης Ιωάννης Αντώνιος Καποδίστριας Komis Ioannis Antonios Kapodistrias ; Anglisht: John Capodistrias ; Rusisht: граф Иоанн Каподистрия Graf Ioann Kapodistriya ; italisht: Giovanni Antonio ...

                                               

Lazarati

Lazarati eshte nje fshat ne Rrethin dhe Qarkun e Gjirokastres, ne jug te Shqiperise, skaji jugor i krahines etnografike te Laberise. Me reformen territoriale me 2015 u be pjese e Njesise administrative Lazarat.

                                               

Komuna

Komuna eshte njesi themelore territoriale e veteqeverisjes lokale ne disa shtete. Varesisht nga organizimi shteterore i disa shteteve, te cilat ne vete perfshijne komunat si njesi administrimi, ato kane rendesine dhe funksionalitetin e tyre.

                                               

Administrimi i Shqiperise nga Austro-Hungaria: 1916-1918

Administrimi i Shqiperise nga Austro-Hungaria: 1916-1918 liber me autore Elena Kocaqi. Botuar ne Tirane nga Shtepia Botuese "Emal", viti i botimit 2016. Libri ka 200 faqe. ISBN 9789928043344

                                               

Administrim biznesi

Administrim biznesi eshte nje shkence e cila merret me studimin e administrimit te nje biznesi. Ne kuader te saj perfshihen te gjitha aspektet e udheheqjes dhe mbikeqyrjes se operacioneve te biznesit. Nga pikepamja e menaxhimit dhe udheheqjes, ad ...

                                               

Njësia administrative Gjegjan

Komuna Gjegjan eshte nje nder komunat me pupollsine me te madhe te rrethit te Pukes. Banoret e komunes Gjegjan jane me origjine Mirditore. Si pasoje e nevojes se ndarjeve administrative, si shume zona te tjera Komuna Gjegjan kaloi nga administrim ...

                                               

Islanda

Islanda e quajtur gjithashtu Republika e Islandes, eshte nje shtet ishullor nordik i Evropes ne Atlantikun Verior. Me nje popullsi prej 332.529 dhe nje siperfaqe prej 103.000 km2, eshte shteti me pak i populluar ne Europe. Kryeqyteti dhe qyteti m ...

                                               

Njësitë administrative të Kosovës

Organizmi i veteqeverisjes lokale Ne Kosove eshte bere ne perputhje me Ligjin per veteqeverisje lokale i vitit 2008. Ku Veteqeverisja lokale organizohet ne nje nivel dhe ate Komunal. Komunat jane njesi themelore e veteqeverisjes lokale. D.V Gjate ...

                                               

Çirezi

Çirezi sipaz zyres per informim te komunes se Skenderajt, administrimi territorial i Komunes se Skenderajt eshte i organizuar ne njesi organizative te nivelit te Bashkesive Lokale: ne kete rast Çirez eshte bashkesi lokale me vendbanimet Çirez, Ba ...

                                               

Domi (Pukë)

Komuna Gjegjan eshte nje nder komunat me pupollsine me te madhe te rrethit te Pukes. Banoret e komunes Gjegjan jane me origjine Mirditore. Si pasoje e nevojes se ndarjeve administrative, si shume zona te tjera Komuna Gjegjan kaloi nga administrim ...

                                               

Rrasë

Komuna Gjegjan eshte nje nder komunat me pupollsine me te madhe te rrethit te Pukes. Banoret e komunes Gjegjan jane me origjine Mirditore. Si pasoje e nevojes se ndarjeve administrative, si shume zona te tjera Komuna Gjegjan kaloi nga administrim ...

                                               

Gojan i Madh

Komuna Gjegjan eshte nje nder komunat me pupollsine me te madhe te rrethit te Pukes. Banoret e komunes Gjegjan jane me origjine Mirditore. Si pasoje e nevojes se ndarjeve administrative, si shume zona te tjera Komuna Gjegjan kaloi nga administrim ...

                                               

Zona Jugperëndimore (Islandë)

Kjo zone eshte e perbere nga komunat rreth Rajonit te Kryeqytetit te Reykjavík. Kufizohet me Zonen Veriperendimore, Zonen Veriore e Reykjavik, Zonen Jugore e Reykjavik dhe Zonen Jugore. Territori i kesaj zone eshte i ndare ne 5 pjese jo te bashku ...

                                               

Njësia administrative Kozare

Komuna e Kozares ndodhet ne pjesen veriperendimore te qytetit te Kuçoves. Qendra e saj eshte fshati Havaleas rreth 3 km larg qytetit. Kjo komune ka nje popullsi rreth 8.000 banore dhe perbehet nga fshatrat: Kozare, Fier Mimare, Salce Kozare, Vlas ...

                                               

Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor e Kosovës

Mandati i Ministrise se Mjedisit dhe Planifikim Hapesinor eshte percaktuar me rregulloret e UNMIK-ut Nr. 2002/5 dhe 2005/15. Ne kuader te ketyre rregulloreve pergjegjesite kane te bejne me krijimin dhe zbatimin e legjislacionit per menaxhimin e p ...

                                               

Arbëneshi

Sipas regjistrimit te popullsise se vitit 2003, ka pasur 735 banore. Ne kete vendbanim jane 108 ekonomi familjare. Mosha mesatare e popullsise eshte 40.7 vite pra eshte shume e vjeter ne krahasim me vendbanimet tjera Shqiptare ne regjion me gjere ...

                                               

Gostivari

Gostivar, eshte qytet dhe qender e komunes se Gostivarit ne Maqedonine e Veriut. Shqiptaret sot perbejne rreth 70.12% te popullates se Gostivarit. Pozita gjeografike

                                               

Bukoshi

Fshati Bukoshi shtrihet ne shpatijet e Çyçacices, ne nje distance prej 3–5 km nga Vushtrria. Bukoshi ne lindje kufizohet me qytetin e Vushtrrise, ne juglindje kufizohet me Novolanin, ne jug me Brusnikun, ne jugperendim me Taraxhen, ne perendim me ...

                                               

Gadishi

Ne ditet e sotme shumica e popullates jane larguar dhe jane te pakte ata qe japin fryte bujqesore per te tjeret. Mendohet qe ne ditet e sotme te kete te banuara rreth 20 shtepi me rreth 60 banore.

                                               

Negotina (Vrapçisht)

Natyra dhe gjeografia e vendit Negotina e Pollogut gjendet ne pjesen perendimore te R.Maqedonise, ne Fushen e Pollogut, ne Pollog te eperm,ne skajin perendimor te fushes,ne kilometrin e 17-te rruges rregjionale qe lidh 16-te vendbanimet prej qyte ...

                                               

Dobroshti

Dobrosht eshte fshat shqiptaro-maqedonas ne komunen e Tearces, Republika e Maqedonise. Ky fshat gjendet ne kilometrin e 15-te aksit rrugor Tetove - Glloboçice qe kap anen verilindore te Tetoves. Ne baze te ndarjes se re teritoriale i takon komune ...

                                               

Semetishti

Vendbanimi njihet si fshat me shume burim uji ku ne shume siperfaqe toke ka uje i cili del edhe ne jo me shume se dy metra thellesi, kjo mund te shihet fare mire ne disa shtepi dhe ne burimin e bardhe qe ka fshati e i cili merr hove dhe derdhet p ...

                                               

Miyazaki

Me 1 janar 2006, qytezat Sadowara dhe Tano qe te dyja prej distriktit Miyazaki dhe Takaoka prej distriktit Higashimorokata u bashkuan me Miyazakin. Me 23 mars 2010, qyteza Kiyotake prej distriktit Miyazaki u bashkua me Miyazakin. Distrikti Miyaza ...

                                               

Njësitë administrative të Skocisë

Per shkaqe te qeverise lokale, Skocia ndahet ne 32 zona te caktuara si "Zona te Keshillit", te cilat qeverisen nga autoritete unitare te emertuar si "Keshille" qe kane zgjedhjen nen "Aktin Lokal Qeverises 1997" qe te njihen si "Comhairle" kur ker ...

                                               

Sokol Sadushi

Diplomuar ne Fakultetin e Drejtesise ne Universitetin e Tiranes ne vitin 1986. Mesatarja e notave te tij ne Fakultetin e Drejtesise ne Universitetin e Tiranes ishte 9.8/10. Pas perfundimit te Universitetit, Prof. Ass. Dr. Sadushi ka dhene nje ser ...

                                               

Avokati i Popullit

Avokati i Popullit shqyrton ankesat ose kerkesat: ndaj organeve te administrates qendrore, pushtetit vendor dhe te treteve qe veprojne per llogari te tyre, ndaj policise, sherbimit sekret, burgjeve, forcave te armatosura dhe pushtetit gjyqesor si ...

                                               

Navin Chawla

Navin Chawla eshte nje sherbyes dhe shkrimtar civil Indian, i cili sherbeu si Komisari i 16-te Kryesor i Zgjedhjeve te Indise. Kater faza te zgjedhjeve te pergjithshme indiane per Loksabha u ekzekutuan nen mbikeqyrjen e tij ne prill dhe maj 2009. ...

                                               

Njësia administrative Kastrat

Bajraku i Kastratit qe nje nder 96 bajraket e Vilajetit dhe Sanxhakut te Shkodres. Gjithashtu i permendur si nje nder 26 bajraket e kazase se qendres, ku i permenden 4 vendbanime: Ivanaj, Aliaj, Vukpalaj qendra e bajrakut dhe Jeran.

                                               

Luma

Luma eshte nje krahine qe shtrihet ne verilindje te Shqiperise ne territorin e rrethit te Kukesit. Nje pjese e Lumes shtrihet gjithashtu edhe ne Kosove.

                                               

Jeras

I pari i fisit te Kastratit kishte nje vajze, Jeren, e cila u kthye e veje ne shtepine e prinderve. I ati, Detli i dha toke per te vejnuar dhe rritur djalin. Shpjegohet se qe i qe dhene, perbente halere - toke e perbashket brenda bashkesise.

                                               

Drishti

Ka tre mendime te ndryshme lidhur me etimologjine, se pari versioni i Çabejt, i cili e sjell ndryshimin e Drivastum duke kaluar neper disa shkalle, Drivesht - Driesht - Drisht. Se dyti eshte mendimi i David Lukes dhe Kamsit, te cilet e shohin rre ...

                                               

Bazi

Bazi eshte nje fshat ne Qarkun e Dibres, ne Shqiperine e veriut. Me reformen territoriale te vitit 2015 u be qender e Njesise administrative me te njejtin emer te perfshire nga Bashkia Mat.

                                               

Maja e Bajrakut

Maja e Bajrakut qe do te thote "Shtize e Mprehte" ose "Maja e Mprehte"; ndryshe e njohur edhe si Bajraku, eshte maja me e larte malore jo vetem ne Shale te Bajgores por gjithashtu edhe ne jug te Kopaonikut, ne pjesen e Kosoves, me nje lartesi pre ...

                                               

Mic Sokoli

U lind me 1839 ne Fang te Bujanit sot ne Rrethin Tropoje, te Malesise se Gjakoves ne kohen e Perandorise Osmane. Ishte i biri i Rame Alise te Mul Osmanit, ne familjen e bajraktareve te Krasniqes, dhe nga i pari i tyre u quajten Mulosmanajt. Ne pi ...

                                               

Spaçi

Bajraku i Spacit gjindet ne rrethin e Pukes dhe Mirdites ne Shqiperine veriqendrore. Spaçi kufizohet me rajonet tradicionale fisnore te Kabashit, Pukes, Dibrrit dhe Kushnenit ne perendim, Thaçit ne veri, Malizi dhe Fanit ne lindje, dhe Oroshit ne ...

                                               

Bytyçi

Bytyçi eshte krahine e rrethit te Tropojes ne Malesine e Gjakoves, midis lugines se Skatines ne juglindje, lugines se Drinit ne jugperendim, pellgut te Tropojes dhe vijes kufitare ne verilindje. Eshte e ndertuar teresisht nga shkembinj ultrabazik ...

                                               

Njësia administrative Grykë-Çajë

Komuna Gryke-Çaje eshte nje komune ne Rrethin e Kukesit ne Shqiperi me qender Fshatin-Fshat qe shtryhet ndermjet dy lumenjve qe derdhen ne Drinin e zi. Komuna ndodhet 36 km larg qendres se qytetit. Ka nje popullsi prej 2497 banoresh. Perbehet nga ...

                                               

Llapusha

Llapusha eshte nje teresi gjeografike dhe etnografike qe perfshine pjesen perendimore te Kosoves qendrore dhe ka shtrirje VJ. Ne aspektin gjeografik krahina e Llapushes Llapushnikut bene pjese ne makroregjonin kodrinoro-malor te Drenices. Lartesi ...

                                               

Certifikata e lindjes

Certifikata e Lindjes eshte nje dokument zyrtar qe e leshon zyra e Gjendjes Civile. Praktikisht eshte nxjerrja e aktit te lindjes ne formen e nje dokumenti prej letre te certifikuar prej autoriteteve dhe sherben per te vertetuar ne menyre te patj ...

                                               

Letërnjoftimi i Kosovës

Leternjoftimi nenkupton dokumentin zyrtar me te cilin shtetasi i Republikes se Kosoves verteton identitetin e tij personal: shtetesine, gjinine, daten e lindjes, vendlindjen si dhe adresen ku banon.

                                               

Dokumenti

Dokumenti eshte nje leter e shtypur ose e shkruar qe jep pershkrime te hollesishme njoftuese per dike ose diçka. Dokumenti eshte edhe nje: Shkrese zyrtare, shpesh e shkruar me kompjuter, por nganjehere edhe me dore shih: letra, Ne PDE nje date ed ...

                                               

Dokumenti shkollor pedagogjik

Dokumenti shkollor pedagogjik nenkupton dokumentimin publik qe u jepet nxenesve per perfundimin e programeve te arsimit dhe aftesimit, te akredituara nga MASHT.

                                               

Certikatat digjitale x.509

Çertifikata digjitale eshte nje forme digjitale e identifikimit.Nje analogji me jeten e perditshme certifikatat jane p.sh pasaportat.Qellimi kryesor i certifikates digjitale eshte te siguroje qe çelesi publik i perfshire ne certifikate i perket e ...