ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 12




                                               

Fitopatologjia

Fitopatologjia eshte studimi shkencor i semundjeve te bimeve te shkaktuara nga patogjenet dhe kushtet mjedisore. Organizmat qe shkaktojne semundje infektive perfshijne kerpudhat, omicetet, bakteret, viruset, viroidet, organizmat ne forme te virus ...

                                               

Gjedhëtaria

Gjedhetaria eshte disiplina me e rendesishme e blegtorise. Merret me kultivimin e gjedheve. Gjedhi si kafshe shtepiake jep prodhime mjafte te çmueshme, si: mishin, qumeshtin, lekuren, qimet, plehun etj. Si lemi e blegtorise eshte e zhvilluar ne a ...

                                               

Kopshtaria

Kopshtaria eshte bujqesia e bimeve, kryesisht per ushqim, materiale, rehati si dhe per dekorim. Kopshtaret aplikojne njohuri, aftesi dhe teknologji per te rritur bime te prodhuara intensivisht per ushqime njerezore dhe perdorime jo ushqimore si d ...

                                               

Lavërtaria

Lavertaria eshte dege e bujqesise e cila merret me studimin dhe perpunimin e tokes bujqesore. Me konkretisht ajo merret me pergatitjen e tokes bujqesore per kultivimin e: 1. Drithrave 2. Perimeve 3. Pemeve 4. Vreshtave dhe 5. Bimeve industriale

                                               

Pemëtaria

Pemetaria eshte nje dege e rendesishme e ekonomise bujqesore, e cila studion dhe trajton veprimtarine jetesore dhe prodhuese te llojeve te ndryshme te pemeve frutore ne kushtet e caktuara te mjedisit. Kjo behet me qellim te marrjes se prodhimeve ...

                                               

Perimtaria

Perimtaria eshte nje dege e bujqesise e cila merret me rritjen dhe studimin e grupit me te madh te bimeve te cilat quhen" perime” dhe te cilat perdoren per konsumin njerezor. Praktika ndoshta ka filluar ne disa pjese te botes, mbi dhjete mije vje ...

                                               

Qumështaria

Qumeshtaria eshte nje dege e rendesishme e ekonomise bujqesore e blegtorale e cila merret me mbledhjen dhe perpunimin e qumeshtit te kafsheve, me se shumti nga lopet ose dhite, por edhe nga buallica, delja, pela ose deveja, per konsumim njerezor. ...

                                               

Shkenca bujqësore

Shkenca bujqesore eshte nje fushe e gjere multidisiplinare e cila ngerthen njohuri nga fusha te tilla si biologjia, shkencave ekzakte, shkencave natyrore, ekonomike, shkencave sociale si dhe njohuri nga fusha e bujqesise. Shkenca bujqesore perfsh ...

                                               

"Studime për artin" 11/2005

"Studime per artin" 11/2005 reviste letrare ne gjuhen shqipe "Studime per artin" numri i pare i se ciles doli ne Tirane me 00 === 199= u botua nen kujdesin e nje grupi studiuesish shqiptare te Qendres per studimin e Artit,: kryeredaktorJosif Papa ...

                                               

Artet

Artet i referohen teorise dhe shprehjes fizike te kreativitetit qe gjendet ne shoqerite dhe kulturat njerezore. Perberesit kryesore te artit perfshijne letersine – duke perfshire poezi, romane dhe tregime te shkurtra, dhe poezi epike; artet e int ...

                                               

Arti Chola

Periudha e Mbreterise Chola ishte nje kohe e permiresimeve te vazhdueshme dhe rafinimit te Artit dhe Arkitektures Dravidiane. Sunduesit Chola e perdornin pasurine e tyre te fituar nepermjet pushtimeve te kushtueshme ne ndertimin e tempujve jetegj ...

                                               

Arti figurativ

Arti figurativ i njohur ndonjehere edhe si figurativizem, pershkruan vepra arti te cilat shihet qarte se rrjedhin nga burimet e sendeve apo gjerave te verteta dhe ne kete menyre eshte edhe reprezentativ. Termi ne fjale eshte shpesh ne kontrast me ...

                                               

Arti islam

Arti islam filloi te zhvillohet me lindjen e besimit islam, qe gjate periudhes Emevite dhe Abasite 661-945 merr formen e vet specifike, e cila vjen duke u zhvilluar sidomos ne arkitekture dhe ne artin aplikativ. Arti islam perfshine zhvillimin ar ...

                                               

Arti mesjetar në Shqipëri

Ngritja ekonomike e kulturale u pasqyrua edhe ne artin e piktures shqiptare. Por megjithate arti i piktures, njesoj si ne shekujt e meparshem ashtu edhe tani, u kufizua kryesisht ne pikturen kishtare ne pikturimin e kishave ortodokse te Shqiperis ...

                                               

Arti në Kishën Ortodokse të Shqipërisë

Arti kishtar ortodoks ne Shqiperi eshte nje shprehje e besimit, jetes, kultures dhe vepres adhuruese te komunitetit te krishtere ortodoks, thene ndryshe e Kishes Ortodokse te Shqiperise. Mund te themi gjithashtu se perben edhe deshmi historike dh ...

                                               

Arti në Shqipëri

Fillimet e artit figurativ ne truallin e Shqiperise jane te hershme. Gjurmet e para i perkasin periudhes se neolitit. Nepermjet zbulimeve te shumta arkeologjike, ne zona te ndryshme te vendit, jane gjetur qindra e mijera qeramika, terakota, zbuku ...

                                               

Arti pamor

Arti pamor eshte art, i cili si forme te komunikimit perdor gjuhen pamore. Ai eshte pjese e pergjithshme e botes se artit, te ciles i perkasin edhe: letersia, muzika, loja, aktrimi, filmi, te tjera. Arti pamor dallohet nga artet tjera, sepse ate ...

                                               

Bienalia e Venecias

Bienalia e Venecias per me shume se nje shekull eshte nje nga institucionet me prestigjoze te kultures ne bote. Qe nga themelimi i saj ne vitin 1895 ajo ka qene ne avangarde ne promovimin e trendeve te reja artistike dhe ne organizimin e eventeve ...

                                               

Coco Marie Austin

Nicole Natalie Marrow e njohur zakonisht si Coco Austin, Coco, Coco Austin, Coco Marie Marie, Coco-T eshte nje aktore amerikane, balerine, modele mahnitese dhe personalitet i botes se celebriteteve ne rrjetet sociale. Ajo eshte e martuar me aktor ...

                                               

Dardania (revistë)

Reviste kosovare e botuar ne Prishtine me botues Ismet Hajrullahu. revista del edhe ne gjuhen angleze. Revista trajton fusha te historise, etnografise, etnologjise si edhe te fushave te tjera te peraferta.

                                               

Dardania (revistë) 1

Reviste kosovare e botuar ne Prishtine me botues Ismet Hajrullahu. revista del edhe ne gjuhen angleze. Numri 1;2018 i botuar ne Prishtine ka shifrat KDU 94 #904 Revista trajton fusha te historise, etnografise, etnologjise si edhe te fushave te tj ...

                                               

Dizajni grafik

Erjon Stambolli Dizajni grafik hyne ne llojin e arteve i cili shfrytezohet me kombinimin e tipografise, ilustrimit, fotografise dhe shtypit, me te cilen me kombinim vizual, prezanton ndonje ide apo porosi, me qellim te informimit, vertetimit apo ...

                                               

Edukimi artistik

Edukimi artistik eshte mesimi artistik qe zhvillohet ne shkolla dhe institucione tjera arsimore, edukative dhe artistike duke perfshire, artet pamore, vizatimin, pikturen, skulpturen, gravuren, qeramiken, thurjen, etj. dhe fusha tjera me praktike ...

                                               

Enciklopedia e artit shqiptar

Enciklopedia e Artit Shqiptar eshte nje enciklopedi qe trajton artet ne te gjitha hapesirat shqiptare, ne Shqiperi, ne Kosove, Maqedoni, Mal te Zi edhe ne diaspore.

                                               

Epitafi i Gllavenicës

Epitafi i Gllavenices dokument historik dhe fetar i vitit 1373 Epitafi dhe eshte nje nder tre vepra te ketij lloji ne bote. Ne qender te tij konturohet trupi i Krishtit te vdekur, shtrire mbi nje çarçaf, rrethuar nga shenjtore, serafine e engjej, ...

                                               

Festivali Ndërkombëtar Veror i Durrësit

Festivali Nderkombetar Veror i Durresit eshte nje ure lidhese per shume kultura te ndryshme. Edicioni i shtate fokusohet ne qytetarin evropian ne aspektin politik,social dhe historik duke ndare me ne vizione dhe pikepamje nga regjisore te rinj te ...

                                               

Folklor Dramatik

Termi "Folklor Dramatik" perfshin shfaqjet argetuese gjate kuvendeve e festave popullore; si pjeset e vogla gazmore, monologet e dialoget, tregimet popullore te dramatizuara te luajtura ne skene, disa lojera, karnavalet e shfaqje te tjera popullo ...

                                               

Fotografia

Fotografia eshte teknika e regjistrimit dhe gjenerimit te imazheve permanente duke kapur dhe rezervuar stimujt fizike ne nje shtrese materiali fotosensitiv. Kjo perfshin regjistrimin e drites te reflektuar nga nje objekt ne nje material te ndjesh ...

                                               

Fototeka Kombëtare "Marubi"

Hyrja Muzeu Kombetar i Fotografise" Marubi” eshte i vetmi muze kombetar fotografie ne Shqiperi. Krijimi i muzeut erdhi si nevoje per te evidentuar dhe promovuar arkivin fotografik te Dinastise Marubi dhe fotografeve te tjere te qytetit te Shkodre ...

                                               

Galeria e Arteve e Qytetit Boris Georgiev

Galeria e Arteve e Boris Georgievit eshte galeria e artit komunal e Varnes, Bullgari. Galeria ka ndertesen e saj ne rrugen 1 Lyuben Karavelov qe nga viti 1944. Ai u emerua Galeria e Arteve e Qytetit Boris Georgiev ne 1999, per nder te artistit me ...

                                               

Galeria Kombëtare e Kosovës

Galeria Kombetare e Kosoves u themelua ne vitin 1979 si institucion kulturor per prezentimin e artit pamor dhe ruajtjen e mbledhjen e veprave me vlere. Per keto 30 vjet te veprimtarise ky institucion ka organizuar afro 500 ekspozita ne vend dhe n ...

                                               

Galeritë e artit në Sofje

Sofja eshte shtepi e shume galerive te artit. Arti i shkelqyeshem, i quajtur edhe arti pamor, paraqitet para publikut ne galerite kombetare, komunale apo private, si dhe ne galerite e bazuara ne internet. Prezantohen ekspozitat e perhershme, te p ...

                                               

Galeritë Serpentine

Galerite Serpentine jane dy galeri te artit bashkekohor ne kopshtet Kensington, parku Hyde, Londer qendrore. E perbere nga galeria Serpentine dhe nga galeria Serpentine Sackler, ato jane brenda pese minutash ecje larg njera tjetres, te lidhura ng ...

                                               

Graffiti

Graffiti eshte shkrim ose vizatim qe eshte i shtremberuar, gervishtur, ose i mbuluar ne menyre te paligjshme ne nje mur apo siperfaqe te tjera te nje vendi publik. Graffiti fillon nga shkrimi i thjeshte i fjaleve per te perpunuar pikturat murale, ...

                                               

Grafika në Shqipëri

Grafika eshte nje lloj i arteve figurative, i cili e pasqyron realitetin kryesisht me linjen dhe siperfaqen bardh e zi, ne plane te rrafsheta dhe me ngjyra te kufizuara. Te natyres se grafikes jane pikturat parahistorike te shpellave ne Shqiperi ...

                                               

Hapësira e hapur

Eksterieri eshte hapesira e hapur. Eksterieri eshte i lidhur me artin e filmit, sidomos atehere kur ne film paraqitet natyra, pra peizazhi me te gjitha format e tij paraqitese. Eksterieri gjithashtu eshte i lidhur edhe me artin pamor, ne veçanti ...

                                               

Ikonat

Ikonat jane piktura ne te cilat jane pikturuar portretet e njerezve te shenjte dhe ngjarjeve qe lidhen me ta. Stili i tyre i pikturimit karakterizohet nga nje teknike mjaft e stilizuar, duke percjelle fuqishem mesazhet e verteta hyjnore nepermjet ...

                                               

Ilustrimi

Ilustrimi eshte vizualizimi ose pikturimi i nje subjekti, i bere nga nje artist, siç eshte vizatimi, skeçi, piktura,fotografia, kinemaja apo ndonje lloj tjeter imazhi i gjerave te para, te kujtuara ose imagjinuara, duke perdorur perfaqesim grafik ...

                                               

Karikatura kosovare

Karikatura kosovare paraqitjet e para i beri ne kohen e Luftes se Dyte Boterore, ne periodikun e "Rilindjes" e edhe ne fletushken satirike "Fshesa". Me vone nisi botimin revista "Thumbi" si dhe shtojca "Anza e Rilindjes" te cilat permbanin karika ...

                                               

Kiçi

Kiçi eshte nje term qe buron nga gjermanishtja, ose nga gjuha jidish, dhe perdoret per ta kategorizuar llojin e artit qe konsiderohet te jete kopjim i pashije i nje stili tashme ekzistues artistik. Ky term shpesh shfrytezohet edhe per t’iu referu ...

                                               

Kompozimi

Nje kompozitor eshte nje person i cili krijon ose shkruan muzike, e cila mund te jete e muzikes vokale, muzike instrumentale apo muzike, e cila kombinon te dy instrumentet dhe zerat e tyre. Thelbi kuptimi i ketij termi i referohet individeve te c ...

                                               

Koncerti i fillimvitit i Vjenës

Koncerti i fillimvitit i Vjenes eshte koncerti tradicional i Filarmonikes se Vjenes qe mbahet prej vitit 1939 ne diten e pare te vitit ne sallen e arte te Musikverein te Vjenes.

                                               

Kubizmi

Kubizmi ne matematik perveç impresionismit,e ekspresionizmit ne pikture njihet edhe kubizmi. Kubizmi se pari u paraqit ne fund te shekullit XIX nga artisti francez Paul Sezan 1839-1906. Ky artist ne pikturat e tija i shnderronte çdo gje te natyre ...

                                               

Lista e aktorëve të teatrit shqiptar

Bajrush Mjaku aktor Flamur Hadri autor Luan Jaha aktor Haqif Mulliqi 6 maj 1960 regjisor/dramaturg Ahmet Qirezi aktor/autor Istref Begolli aktor Agim Sopi 23 korrik 1956 regjisor Shaip Grabovci 1936 autor Safete Rogova aktore Avdush Hasani aktor ...

                                               

Lista e shfaqjeve teatrale

Streha te Harruarve Ska te ngopur Cuca e maleve Drame Vizita e dames plake Valsi i Titanikut Epoka para gjyqit Pallati 176 Togeri i Inishmorit Stuardesat Tre Dhenduret” Dy krisma ne Paris Dhelpra dhe rrushte Prefekti Hotel Ballkan Tete persona pl ...

                                               

Miniatura e Rilindjes

Miniatura e Rilindjes perkufizon prodhimtarine e doreshkrimeve te ilustruara ne fundin e shekullit te XV dhe te XVI ne Evropen perendimore, te ndikuar nga teknikat e paraqitjes dhe motivet e piktures se Rilindjes. Deri ne shpikjen e makines se sh ...

                                               

Monotipia

Monotipia eshte menyre e shtypit ne teknologjine grafike ne te cilen fitohet vetem nje kopje e shtypit dhe çdo kopje e shtypur ne kete teknike ka vleren e origjinalit. Monotipia ne nje ngjyre fitohet kur ne gurin litografik, metal apo pllake xham ...

                                               

Muzika e Rilindjes Evropiane

Muzika rilindase afirmoi polifonine, ashtu si dhe konsolidimin e muzikes intrumentale, qe do te shkonte duke evoluar drejt orkestres moderne. U Shfaq Madrigali si gjini profane bashkonte tekstin me muziken, duke qene shprehja paradigmatike e muzi ...

                                               

Vjedhja e vlerave kulturore (LDB)

Plaçkitje nazist i referohet vjedhja e artit dhe sende te tjera te vjedhur si rezultat i organizuar grabitje te vendeve evropiane gjate kohes se Rajhut te Trete nga agjentet qe veprojne ne emer te pushtetit nazist ne Gjermani. Plaçkitjet jane kry ...

                                               

Piata dekorative "Foleja e shqipes"

Piata dekorative "Foleja e shqipes" eshte nje kompozim reliev, e cila eshte perpjekur qe me gjuhen e gdhendjes te ngertheje simbolet me domethenese te shqiptareve. Shqipja, shpendi yne ne flamurin kombetar, relievi i trojeve tona te shenjta brend ...