ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 114
                                               

Kosova është Shqipëri

Kosova eshte Shqiperi permbledhje dokumentesh dhe shenime nga ditari i Enver Hoxhes. Pegatitur nga Ilir Hoxha. Redaktore Teuta Hoxha Tirane, 1999. ISBN 99927-649-2-9

                                               

Shqipëria natyrale

Shqiperia etnike eshte nje simbol nacionale, i krijuar nga ultra-nacionalistet shqipetar. Shqiperia etnike nuk ka ekzistuar asnjehere ne historine e popullit shqiptar, por eshte e bazuar ne Elajetin Shqipetar te krijuar nga Osmanet gjate pushtimi ...

                                               

Shqiperia etnike

Nje nga tradhtaret me te medhenj ne historine shqiptare eshte Loki, ai thote se gruaja dhe nena e Skenderbeut ishin serbe, gje qe nuk eshte e vertete. Gjak serb Shqiperia natyrale ose Shqiperia Etnike eshte hapi i fundit apo rezultati i Bashkimit ...

                                               

Lista e titujve dhe emërtimeve osmane

Titujt kryesore te sovraneve ishin Khan, Sulltan dhe Padishah; te cilat ishin perkatesisht me origjine turke, arabe dhe perse. Stili i tij i plote ishte rezultat i nje akumulimi te gjate historik te titujve qe shprehnin te drejtat dhe pretendimet ...

                                               

Ura e Golikut

Eshte e gjate 17 m, e gjere 3 m, e larte 10m. Eshte veper arti e rruges se vjeter "Via Egnatia". Eshte ndertuar ne shek II dhe klasifikohet si monument kulture i kategorise se pare. Eshte ure me dy qemere ne forme gjysmerrethore, midis tyre gjend ...

                                               

Cnaeus Egnatius

Gnaeus Egnatius kA QENE I BIRI I TE pak njohuri tjeter me emrin Gaius Egnatius. Ne mesin e viteve 140 p.e.s. Prätor dhe Prokonsul ne provincen qe sapo kishte rene ne perandorine romake, Provinca Maqedonase. Egnatius ndertoi rrugen qe njihet me em ...

                                               

Herakleia Lynkestis

Heraclea Lynkestis ishte kryeqyteti i zones se maqedonise s e eperme. Lynkestis. Shtrihen rrenojat e qytetit ne skajin perendimor te qytetit modern te Manastirit ne Republika e Maqedonise. Germimet Heraclea Lynkestis Teatri Dysheme mozaik ne nje ...

                                               

Trashëgimia Natyrore dhe Kulturore e Rajonit të Ohrit (Shqipëri)

Trashegimia Natyrore dhe Kulturore e Rajonit te Ohrit eshte nje zone e mundshme e UNESCO-s, e cila ndodhet ne bregun shqiptar te Liqenit te Ohrit, perreth Pogradecit, ne Shqiperi. Rajoni eshte vleresuar si nje vend i mundshem i UNESCO-s nga Deleg ...

                                               

Livadhia

Livadhia ndodhet ne pjesen lindore te qytetit te Struges, ne largesi prej 8 km. Deri ne vitin 2004 ka qene pjese e komunes se Dollogozhdes, por pas Decentralizimit ne Maqedoni, Livadhia u be pjese e Komunes se Struges.

                                               

Resnja

Qyteti i Resnjes shtrihet ne pjesen veriore te Lugines se Prespes, ne te dy anet e Golema Rekes, ne nje lartesi prej rreth 880 metra mbi nivelin e detit. Qyteti mbulon nje siperfaqe prej 402 ha. Rruga kryesore M-5 e cila kalon permes Resnjes, e l ...

                                               

Kalaja e Elbasanit

Kalaja e Elbasanit eshte nje kala 2000-vjecare. Ajo ndodhet ne qender te qytetit te Elbasanit dhe dikur ka qene keshtjelle ushtarake. Permes saj kalonte rruga Egnatia, qe ne ate kohe ishte nje rruge e rendesishme. Si nje objekt historik shume i r ...

                                               

Lynkestis

Lynkestis ose Lyncus ishte nje rajon dhe ne koherat e hershme nje mbreteri greke e Maqedonise se Eperme, e vendosur ne kufijte jugore te Ilirise dhe Paionise. Banoret e Lynkestis ishin te njohur si Lyncestae ose Lynkestai, nje fis antik qe i perk ...

                                               

Fusha e Myzeqesë

Myzeqeja eshte krahine ne Shqiperi. Treva e Myzeqese se Madhe shtrihet nga jugu me lumin Seman, nga veriu me lumin Shkumbin, nga lindja fillon me kodrat e Daresise dhe ne perendim me detin Adriatik, ku gjenden komunat e Libofshes dhe Divjakes. Aj ...

                                               

Principata e Arbërit

Principata e Arberit ose Arberia ishte nje principate mesjetare e cila ne historiografi cilesohet si shteti i pare i pavarur shqiptar gjate Mesjetes. Fillimisht ishte pjese e Perandorise Bizantine dhe me pas u formua si shtet nga Dhimiter Progoni ...

                                               

Kisha e Shën Prokopit

Kisha e Shen Prokopit eshte ndertuar ne vitin 1780 per nder te Shenjtorit mbrojtes te Tiranes, Shen Prokopit, i cili kremton me 8 korrik. Ne historine e kishes se Shen Prokopit ben pjese gjithashtu edhe Skenderbeu. Ne ambientet perreth kishes esh ...

                                               

Kongresi i Dibrës

Kongresi i Dibres, i quajtur gjithashtu Kongresi kushtetues i perbashket shqiptaro-osman u mbajt ne 23-29 korrik 1909 ne qytetin e Dibres. Kongresi u sponsorizua nga qeveria osmane xhonturke nepermjet Komitetit Qendror xhonturk" Bashkim e Perpari ...

                                               

Komiteti "Bashkim e përparim"

Komiteti "Bashkim e Perparim" e njohur ne historiografine shqiptare thjesht si Xhemijeti ose Klubi "Bashkimi", me vone quajtur Partia per Bashkim e Perparim ka nisur qe me 6 shkurt 1889 me shoqerine sekrete Komitetin e Bashkimit Osman themeluar n ...

                                               

Petro Nini Luarasi

Petro Nini Luarasi lindi ne 22 prill te vitit 1865 ne Luaras te Kolonjes dhe vdiq me 17 gusht te vitit 1911, ishte i biri i Nini Petro Kostallarit, veprimtar i Rilindjes Kombetare, publicist e pedagog, Mesues i Popullit. Lindi ne Luaras te Kolonj ...

                                               

Aliajt

Aliajt e Kastratit sipas tradites zakonore te fisit te Kastratit, jane bijte e vellait te madh, Aliut geg. Alise qe ishte edhe i vetmi i konvertuar ne Islam. Gjeçovi nga mbledhjet e folklorit qe ka bere ne te gjalle te tij, e radhit nder fiset e ...

                                               

Mustafa Qemal Ataturku

Mustafa Qemali ose Mustafa Qemal Ataturku – 10 nentor 1938) ishte nje oficer ushtarak turk, revolucionar, themelues i Republikes se Turqise, dhe kryetari i pare i saj qe nga viti 1923 deri ne vdekje. Ideologjikisht nje sekularist dhe nacionalist, ...

                                               

Armenia

Armenia eshte vend ne jug te Kaukazit, ne mese te Detit Zi dhe Detit Kaspik. Armenia eshte nje vend malor ne rajonin e Kaukazit te Jugut te Euroazise. E vendosur ne udhekryqin e Azine Perendimore dhe Evropen Lindore, ajo kufizohet me Turqine ne p ...

                                               

Isa Boletini

Isa bej Boletini i njohur edhe thjesht si Isa ose Ise Boletini ka qene figure kombetare dhe kryengrites shqiptar ne Vilajetin e Kosoves, pjesemarres ne rini ne veprimet e Lidhjes se Prizrenit. Me pas sherbeu si kryetar i rojeve te pallatit sullta ...

                                               

Jorgji Çako

Jorgji Çako i njohur edhe me emrin Gjergj ka qene avokat ne periudhen e Perandorise Osmane, pas pavaresise qe figure politike dhe minister i shtetit shqiptar.

                                               

Historia e Armenisë

Rreth viteve 850 deri 600 p.e.s, ne kete pjese ku sot eshte Armenia shtrihej Mbreteria e Uratur-it. Diku rreth viteve 518, Armenia eshte pjese e perandorise Perse nga e cila ne lufterat e Lekes se Madh kunder perseve bije nen perandorin e tij. Di ...

                                               

Syrja bej Vlora

Syrja bej Vlora ishte nepunes i Perandorise Osmane, veprimtar i çeshtjes kombetare, deputet ne Mexhlisin Osman, ndihmes ne Shpalljen e Pavaresise dhe perfaqesues i Permetit ne Vlore kur e shpalli kushuriri i tij i dyte, Ismail Qemali.

                                               

Turqia

Turqia ose Tyrqia, zyrtarisht Republika e Turqise, eshte nje shtet transkontinental ne Euroazi, qe shtrihet kryesisht ne Azine e Vogel dhe me nje pjese te vogel ne Gadishullin ballkanik ne Evrope. Turqia eshte nje republike parlamentare, demokrat ...

                                               

Isuf Rustemi

Lindi ne fshatin Mavrove, Vlore, ne vitin 1879 nga nje familje e pasur Aga dhe me tradita atdhedashese e patriotike. Ne rinine e tij te hershme 1896, nuk pranoi te shkonte ushtar nizam ne dhe te huaj dhe doli maleve si luftetar komit bashke me pa ...

                                               

Amerika Veriore

Amerika Veriore eshte nje kontinent ne Hemisferen Veriore dhe Perendimore te Tokes. Ajo kufizohet ne veri nga Oqeani Arktik, ne lindje nga Oqeani Atlantik, ne juglindje nga Deti i Karaibeve, dhe ne jug dhe perendim nga Oqeani Paqesor; Amerika Jug ...

                                               

Rraza e Dritës

Rraza eshte treva skajore juglindore ne bashkimin e 12 bajrakeve te Mirdites e mbeshtetur diku ne rrenojat e Kalase se Stelushit dh ne fillese te shtizes lumore te Matit. Po ta veshtrosh Rrazen prej pozicionit gjeografik te zene, do ti shkonte em ...

                                               

Vlusha

Vlusha eshte fshat ne perberje te komunes Leshnje ne rrethin e Skraparit. Fshati shtrihet ne rreze te malit te Vlushes. Rreze ketij mali, perveç Vlushes, jane vendosur edhe fshatrat Gradec, Leshnje dhe Gostencke. Fshati ka nje vendosje mbi niveli ...

                                               

Sistemi periodik i elementeve

Sistemi periodik i elementeve eshte skema sipas te ciles renditen elementet bazuar te numri i tyre atomik "Z". I ideuar nga kimisti rus Dimitrij Mendelejev ne 1869, dhe ne te njejeten kohe por ne menyre te pavarur nga kimisti gjerman Julius Lotha ...

                                               

Argoni

Argoni eshte nje element kimik i cili ne sistemin periodik e gjejme me simbolin Ar dhe me numrin rendor 18. Argoni eshte gaz i ploget, i rralle, pa ngjyre e pa ere arome, i cili gjendet ne ajrin e atmosferes 1% e ajrit dhe zakonisht perdoret per ...

                                               

Livermoriumi

Livermoriumi eshte nje element kimik jashtezakonisht radioaktiv me simbolin Lv dhe numrin atomik 116. E mori emrin per nder te laboratorit Lawrence Livermorium ne te cilin vepronte Robert Livermorium, zbuluesi i elementit ne fjale.Zbulimi i tij e ...

                                               

Radiumi

Radiumi eshte nje element kimik me simbolin Ra dhe numrin atomik 88. Radium ka 33 izotope te njohur, me numra masiv nga 202 ne 234: te gjitha jane radioaktive. Kater nga keto - 223Ra jeta gjysme 11.4 dite, 224Ra 3.64 dite, 226Ra 1600 vjet dhe 228 ...

                                               

Hidrogjeni

Hidrogjeni eshte nje gas, ky eshte elementi i pare i tabeles periodike te elementeve. Hidrogjeni ka vetem nje elektron ne shtresen e pare elekronike, kjo shtrese per te qene e plote duhet te kete dy elektone. Masa atomike e hidrogjenit eshte 1. 0 ...

                                               

Azoti

Azoti u zbulua ne vitin 1772 nga kimisti dhe fizikanti Danjell Radheford. Emri azot rrjedh nga Lavoiser, qe do te thote "pa jete". Azoti eshte element kimik i grupit te 15-te sistemit periodik, me simbol N dhe numer atomik 7. Azoti gjendet i lire ...

                                               

Ari

" |right=mercury |above=Ag |below=Rg |series=transition metal |series comment= |group=11 |period=6 |block=d |series color= |phase color= |appearance=metallic yellow |image name= |image size=250px |image name comment= |image name 2= |image size 2= ...

                                               

Heliumi

Helium eshte nje element kimik me simbolin dhe numer atomik 2. Eshte nje pa ngjyre, pa ere, pa shije, jo-toksike, inert, gazi monatomic qe kryeson grupin fisnik te gazit ne tabelen periodike. Valet dhe shkrirja e saj dhe pikat jane me te ulet ne ...

                                               

Prodhimi i birrës

1. Hyrje 1.1. Birra ne lashtesi Nuk dihet me saktesi se kur u zbulua birra. Sot, provat me te lashta per ekzistencen e birres mendohet te jene rreth me se 6 000 vjet dhe pershkruhen nga sumeret, te cilet kishin nje qyteterim mjaft te lashte. Sume ...

                                               

Merkuri (Planet)

Merkuri eshte planeti me i afert me Diellin dhe nje nga planetet me te nxehte dhe me te ftohte njekohesisht dhe gjithashtu planeti me i vogel ne Sistemin Diellor, Merkuri kryen orbiten rreth Diellit nje here ne 87.969 dite duke kompletuar tre rro ...

                                               

INTELEGJENCA ARTIFICIALE

INTELEGJENCA ARTIFICIALE Inteligjenca artificiale oseAI eshte aftesi e kompjuterit per te vepruar si qenje njerzore, perfshin nje numer te madh aplikacionesh si simulator softverik dhe robotik. Globalizimi dhe zhvillimi i Teknologjise se informac ...

                                               

Perlat Rexhepi

Perlat Rexhepi ka qene anetar i Grupit Komunist te Rinjve dhe themelues i Partise Komuniste. Historiografia komuniste e ka fshehur emrin e Perlat Rexhepit nga pjesemarresit e dites se pare te mbledhjeve te themelimit te partise. Vritet ne Tirane ...

                                               

Kajo Karafili

Orhan Kajo Karafili i njohur si Kajo Karafili ka qene nje i jashteligjshem pergjate Mbreterise Shqiptare, anetar dhe atentator i Levizjes Nacional-Çlirimtare gjate Luftes se Dyte Boterore. Nga historiografia komuniste u portretizua si nje nga te ...

                                               

Aqif pashë Elbasani

Aqif pashe Biçakçiu i njohur nga historiografia me teper si Aqif pashe Elbasani ka qene nepunes i administrates se Perandorise Osmane dhe figure politike shqiptare.

                                               

Mbledhja e Pezës

Mbledhja e Pezes, apo siç u quajt nga Enver Hoxha dhe historiografia komuniste Konferenca e Pezes, ishte nje mbledhje e cila pati per qellim organizimin e forcave te ndryshme politike ne nje lufte te perbashket kunder Italise fashiste.

                                               

Kuvendi i Kurbinit

Kuvendi i Kurbinit permbledh kater kuvende te mbajtura ne Laç me 30 shtator 1903, 7 mars 1904, 23 prill 1904 dhe 10 tetor 1904. Kuvendi kryesohej nga atdhetari Gjin Pjetri. Historiografia zyrtare ka qene e heshtur per kete kuvend dhe rendesine e ...

                                               

Diodori

Diodori i njohur edhe si Diodori i Siçilise ishte nje historian antik grek. Ai eshte i njohur per vepren e historise monumentale universale me titull Bibliotheca historica, ne dyzet libra, pesembedhjete prej te cilave kane mbijetuar te paprekura ...

                                               

Latronët e Dardanisë

Latronet e Dardanise ishin fshatare dhe skllever kryengrites dardane, qe luftuan me arme kunder pushtuesve romake ne shek.II-IV te e.s. Emri" latrone” me kuptimin" kusare” u eshte dhene ne tekstet juridike romake e burimet e shkruara latine dhe e ...

                                               

Lëvizja e qershorit

Levizja e qershorit 1924 ishte reagimi politik i opozites parlamentare shqiptare, pasuesve dhe intelektualeve qe gjeti shkak tek vrasja e Avni Rustemit.

                                               

Skënderbeu i shpërfytyruar

"Skenderbeu i shperfytyruar nga nje historian zviceran dhe disa analiste shqiptare" liber me Autor Prof. Kristo Frasheri. Shtepia botuese Dudaj, maj 2009. Nr. faqeve te librit 200. ISBN 978-99943-0-109-6 Pikenisje e ketij studimi kritik historik ...