ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 11
                                               

Seladini

Selahudin Ejubi, i njohur me mire ne boten perendimore si Saladin, ishte nje Kurd Mysliman, i cili u be Sulltani i pare i Egjiptit dhe Syrise, dhe themeloj dinastine Ayyubid. Ai udhehoqi opoziten myslimane dhe arabekunder frankeve dhe kryqtareve ...

                                               

Skithët

Skithet ishin nje grup i madh nomadesh iraniane dhe evroaziatike qe banonin ne stepat evroaziatike nga shek. IX deri ne shek.I. Gjuha e tyre i takon deges lindore te gjuhes iraniane. Skithet klasike te lashtesise banonin gjate Detit te Zi. Grupe ...

                                               

Skllavëria

Skllaveria ne kuptimin me te ngushte te termit, eshte apo quhet çdo sistem ne te cilin parimet e ligjit te pronesise zbatohen per njerezit, duke lejuar individet te caktuar te posedojne, blejne dhe shesin individe te tjere, si nje forme de jure e ...

                                               

Subcomandante Marcos

Subcomandante Marcos, eshte zedhenes i ushtrise Çlirimtare Kombetare Zapatiste, nje levizje kryengritese meksikane. Ne janar 1994, ai udhehoqi nje ushtri te fermereve maja ne pjeset lindore te shtetit meksikan te Chiapas per te protestuar per tra ...

                                               

Shkaqet për shpërthimin e Krizës Lindore

Reforma e Tanzimatit nuk dha rezultatet qe priteshin per Perandorine Osmane. Edhe situata nderkombetare nuk ishte e mire. Ne mesin e viteve 70 te shek 19,ne ballkan u rishfaq kriza lindore. Kriza lindore erdhi si pasoj e dobesimit te brendshem te ...

                                               

Shkencat ndihmëse të historisë

Shkencat ndihmese te historise jane disiplina studimore, te cilat ndihmojne ne vleresimin dhe perdorimin e burimeve historike si dhe qe shihen si shkenca ndihmese per kerkimet historike. Shume nga keto fusha te studimit, klasifikimit dhe analizes ...

                                               

Shoqëria borgjeze

Shoqeria borgjeze eshte nje nga pese periudhat e klasifikimit te historise se njerezimit ne baze te kombinimit te kritereve te periudhes tipologjike dhe te periudhes kronologjike. Kjo periudhe merret se zgjat kryesisht nga shekulli XVIII e deri m ...

                                               

Shoqëria e parë njerëzore

Shoqeria e pare njerezore eshte nje nga pese periudhat e klasifikimit te historise se njerezimit ne baze te kombinimit te kritereve te periudhes tipologjike dhe te periudhes kronologjike. Kjo periudhe ka zgjatur se paku nje gjysme milion vjet par ...

                                               

Shoqëria feudale

Feudalizmi lidhet me shtetin frank.Pas dyndjes se popujve,dhe renies se perandorise Romake te perendimit,u krijuan shtetet romano-gjermane,njeri prej tyre ishte ai i Frankeve.Franket siguronin mbeshtetjen e Papatit te Romes. Ne vitin 800,Karli i ...

                                               

Shoqëria skllavopronare

Shoqeria skllavopronare eshte nje nga pese periudhat e klasifikimit te historise se njerezimit ne baze te kombinimit te kritereve te periudhes tipologjike dhe te periudhes kronologjike. Kjo periudhe zgjat nga shekulli IV para eres sone e deri ne ...

                                               

Shoqëria socialiste

Shoqeria socialiste eshte nje nga pese periudhat e klasifikimit te historise se njerezimit ne baze te kombinimit te kritereve te periudhes tipologjike dhe te periudhes kronologjike. Kjo periudhe fillon nga Komuna e Parisit ne vitin 1871 dhe forme ...

                                               

Teatri Popullor Krahinor

Teatri Popullor Krahinor i Kosoves u themelua ne tetor te vitit 1946 ne Prizren. Ky ishte institucioni i pare teatror profesionist ne Kosove pas Luftes se Dyte Boterore. Shume shpejt, disa muaj pas themelimit, ky teater u transferua ne kryeqyteti ...

                                               

Teknologjia në Romën e lashtë

Teknologjia ne Romen e lashte kishte arritje teknologjike te mahnitshme, por qe do te humbitnin gjate Mesjetes dhe nuk do te rishpikeshin deri ne shekullin e 19-te dhe shekullin e 20-te. Shume rinovime praktike romake u adoptuan nga modele te her ...

                                               

Tempujt diellorë të Egjiptit

Tempulli diellor eshte nje strukture e veçante e arkitektures se shenjte egjiptiane qe dallohet nga kanonet klasike te perdorura ne ndertesat e kultit hyjnor. Keto kanone klasike parashihnin nje ndertim te quajtur "ne forme hinke" qe pershkonte a ...

                                               

Tempujt egjiptianë

Ne Egjiptin e lashte tempulli, i quajtur hwt-netjer ne gjuhen e lashte egjiptiane, konsiderohej si "shtepia e zotit", do te thote. vendi ku celebrohej kulti i tij, nga ku nisnin festat ne nder te tij. Tempujt egjiptiane kishin keto tipe kryesore: ...

                                               

Tempujt egjiptianë me qelë

Struktura arkitektonike e tempullit me qele pasqyron kozmogonine egjiptiane dhe vete tempulli, pavaresisht nga hyjnia kryesore bujtese, mund te kishte me shume se nje te tille, si ne rastet e triadave egjiptiane, perfaqesonte metaforen e zanafill ...

                                               

Tempujt mortorë të Egjiptit

Tempulli mortor i quajtur edhe Tempull kultual, Tempull piramidal kanonik apo tempull i ngritur, ishte pjese perbere e kompleksit piramidal gjate Mbreterise se Vjeter dhe te Mesme ishte nje ndertese kushtuar kultit te faraonit te vdekur dhe Ka-se ...

                                               

Tempujt në luginë të Egjiptit

Tempulli ne Lugine eshte emri i nje ndertimi prane çdo piramide apo tempulli diellor. Ishte si nje lloj hyrjeje per ne kompleksin mortor dhe ishte i bashkuar me tempullin mortor neper nje Ruge ceremoniale. Ne pergjithesi, ishin te pajisur me nje ...

                                               

Tempujt shkëmborë të Egjiptit

Tempulli shkembor ishte nje tip tempulli me qele teresisht ose pjeserisht te germuar ne shkemb. Ai quhet edhe speos dhe aktualisht perfshin edhe tempujt e lashte egjiptiane gjysem shkembore. Shume nga Tempulli shkembor dhe gjysem-shkembore te Egj ...

                                               

Tempulli mortor i Hatshepsutit

Tempulli mortor i mbretereshes Hatshepsut, Djeser-Djeseru, gjendet poshte rrepires shkembore ne Deir el-Bahari ne bregun perendimor te Nilit prane Lugines se Mbreterve ne Luksor. Tempulli mortor i eshte kushtuar perendise se diellit Amon-Ra dhe g ...

                                               

Tempulli mortor i Montuhotepit të II

Montuhotepi II, faraoni i Dinastise se XI qe ribashkoi Egjiptin ne fillim te Mbreterise se Mesme. Ai urdheroi ndertimin e shume tempujve, megjithese pak mbijetojne deri me sot. E mirekonservuar eshte nje kapele funerare qe ne 2014 u zbulua ne Abi ...

                                               

Të huajt në forcat e armatosura gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore

Jo-gjermanet ne forcat e armatosura gjermane gjate Luftes se Dyte Boterore ishin vullnetare, rekrute dhe ata qe u detyruan ndryshe per tu bashkuar, te cilet sherbenin ne forcat e armatosura te Gjermanise naziste gjate Luftes se Dyte Boterore. Ne ...

                                               

Traktati i Krishtburgut

Traktati i Krishtburgut quhet nje marreveshje e paqes e nenshkruar me 2 shkurt 1249 ne mes te fiseve pagane prusian dhe kaloresve te Urdhrit Teutonik. Traktati u nenshkrua pas kryengritjes se pare prusiane, dhe si duket banoreve te kesaj ane ju s ...

                                               

Traktati i Lozanës

Konventa e Lozanes u nenshkrua me 30 janar 1923 nga Ismet Inony ne Lozane marreveshje e veçante turko-greke, mbi shkembimin e grekeve te Anadollit, me "turqit" e Greqise pas luftes çlirimtare turke nen drejtimin e Mustafa Qemal Ataturkut. Me nje ...

                                               

Traktati i Shën Stefanit

Traktati i Shen-Stefanit i shkepuste Perandorise Osmane rreth 80 % te zoterimeve te saj ne Gadishullin Ballkanik. Me shprese se do te shmangte kundershtimin e fuqive te tjera te medha, Rusia nuk mori per vete asgje nga keto territore. Ajo u kufiz ...

                                               

Usein Bodaninsky

Usein Bodaninsky ishte historiani, artisti, kritiku i artit dhe etnografi i Krimese, drejtori i pare i Muzeut te Pallatit Bakhchisaray. Emri i plote ne stilin rus: Usein Abdrefievich Bodainsky ; ne Crimean Tatarisht: Üsein Abdurefi oğlu Bodaninsk ...

                                               

Valide Sulltana

Valide Sulltana Ne Perandorine Osmane, Valide Sulltana Valide Sultan ishte titulli qe merrte nena e ligjshme e sulltanit te njejtin kuptim ka dhe termi, sulltanesha nene, e cila ne varesi te personalitetit, ushtronte nje pol te fuqishem pushteti ...

                                               

Via Egnatia

Via Egnatia apo Rruga Egnatia eshte nderhyrja ne infrastrukture me te cilen Romaket quajne dhe organizojne duke filluar nga gjysma e dyte e shekullit te dyte p. e. s nje vije drejtuese mijevjecare komunikimi midis perendimit dhe lindjes, midis Ad ...

                                               

Xhonturqit

Xhonturqit ose Zhonturqit ishte levizje nacionale-borgjeze qe lindi ne vitet 80 te shek. XIX ne Perandorine Osmane dhe drejtohej kunder absolutizmit te sulltan Abdyl Hamitit II. Pas formimit ne Stamboll, ne maj te vitit 1889, te Komitetit te fshe ...

                                               

Zbulimet e medha gjeografike

Zbulimi i rrugeve te reja oqeanike Gjate shekullit Xv u ndermoren shume ekspedita detare,por ato qe realizuan zbulimet me te medha gjeografike ishin: 1)Rruga re detare per ne Indi,e zbuluar nga Bartolomeo Diazidhe Vaskode Gama. 2)Zbulimi I Amerik ...

                                               

Zbulimi i elementeve kimike

Nga fundi i shekullit XVIII kimistet filluan ti ndajne substancat e thjeshta ne elemente dhe ne perberje kimike. Jane bere shume perpjekje per te arritur deri ne klasifikimin e elementeve ne nje sistem periodik. Fillimet e tyre i perkasin vitit 1 ...

                                               

Zigurati

Ziguratet ishin struktura masive te ndertuara ne Mesopotamine e lashte dhe rafshnalten perendimore te Iranit, qe kishte formen e nje piramide te shkallezuar me tarraca qe zvogeloheshin me ngritjen e struktures. Zigurate te shquara perfshijne Zigu ...

                                               

Administrata Doganore

Administrata Doganore eshte nje agjensi e Qeverise se Republikes se Shqiperise ne varesi te Ministrise se Financave qe eshte pergjegjese per zbatimin e legjislacionit doganor si dhe nje numri dispozitash te tjera qe lidhen me levizjen e mallrave ...

                                               

Administrimi

Administrimi nenkupton teresine e procedurave dhe e teknikave qe perdoren per drejtimin e nje organizate arsimore ne perputhje me politikat e vendosura.

                                               

Administrimi komunal

Administrimi komunal ose administrata komunale organizohet per kryerjen e puneve nga kompetenca e organeve te komunes. Kjo administrate eshte e ndare ne sektore dhe njesi. Organizimi, veprimi i administrates dhe menyra e ekzekutimit te detyrave t ...

                                               

Akti administrativ

Akti administrativ eshte nje koncept thelbesor i se drejtes administrative. Ai mbulon shumicen e veprimeve te autoriteteve administrative me ane te cilave ato prekin e ndikojne interesat ligjore te subjekteve te se drejtes. Origjina e ketij konce ...

                                               

Bajraku

Bajraku shqip. flamuri ka qene nje njesi territoriale osmane qe perbehej nga fshatra ne zona malore ne Ballkan, mbi te cilen mbeshtetej rekrutimi ushtarak. U instalua ne fund te shek. XVI duke u perpjekur te kryente edhe funksione gjyqesore. Ne t ...

                                               

Bajraku i Ostrozubit

Bajraku i Ostrozubit ishte njeri nder bajraqet me te medha te Kosoves ose edhe nder bajraqet me te medha ne trevat shqiptare. Mendohet se eshte formuar si nje njesi administrative ne zonen malore te Llapushes e cila nuk mund te kontrollohej drejt ...

                                               

Certifikata

Certifikata eshte dokument zyrtar qe jep te dhena mbi nje person. Ne varesi te permbajtjes se te dhenave ka disa lloje certifikatash, per shembull, jane te njohura certifikata e lindjes, vdekjes, marteses dhe certifikatat qe deshmojne kryerjen e ...

                                               

Çifligu

Çifligu gjate kohes se perandorise Osmane ishte nje njesi apo tokat e nje feudalisti mbi te cilat ai kishte disa te drejta te caktuara sipas marreveshjes me administraten Osmane. Shih: Çifliku kthjellimin

                                               

Distrikti

Distrikti qark i pergjithshem administrativ dhe gjyqesore ne te drejten angloamerikane dhe franceze. Ne ShBA, nder te tjera niveli i qarkut me te ulet gjyqesore, ne Britanine e Madhe district council ose metropolitan council. Pas reformes se admi ...

                                               

Falja

Falja administrative eshte heqja nga fuqia e nje vendimi te plotfuqishem shteteror mbi nje krim a kundervajtje nepermjet fuqiploteve te shtetit.

                                               

Fletorja Zyrtare

Fletorja Zyrtare apo Gazeta Zyrtare eshte botim zyrtar i qeverive shteterore. Ne te botohen dokumentet zyrtare dhe aktet administrative te nivelit te larte te shtetit perkates. Zakonisht ne keto gazeta paraqiten: ligjet e shpallura nga Kuvendi ; ...

                                               

Gazeta Zyrtare e Kosovës

Gazeta Zyrtare e Kosoves boton tekstet zyrtare dhe perfundimtare te ligjeve te miratuara nga Kuvendi i Kosoves dhe te shpallura nga Perfaqesuesi Special i Sekretarit te Pergjithshem; rezolutat e miratuara nga Kuvendi i Kosoves, rregulloret dhe ak ...

                                               

Kushtetuta

Kushtetuta eshte ligji apo akti juridik kryesor i nje vendi apo organizate. Ligjet dhe rregulloret tjera te shtetit dhe organizates duhet te jene ne perputhje me dispozitat e kushtetutes. Ne disa vende, kushtetuta njihet edhe si ligj themeltar ap ...

                                               

Kushtetuta e SHBA-ve

Kushtetuta e ShBA-se eshte ligji siperor ose akti me i larte juridik ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Kushtetuta fillimisht perbahej nga shtate nene. Tri nenet e para ngerthejne doktrinen e ndarjes se pushteteve, sipas se ciles qeveria federal ...

                                               

Letra administrative

Letra administrative eshte nje akt administrativ, dokument me te cilen paraqitet nje njoftim apo shkrese per qellime te ndryshme ne baze te ligjeve shtetrore.

                                               

Ligji mbi rrobat në Bullgari

Ligji mbi rrobat ne Bullgari eshte nje ligj me te cilin ndalohet larja e rrobave gjate vizites se Presidentit amerikan, Xhorxh Bush, ne qershor te vitit 2007-es ne Bullgari. Ligji kishte te bente drejtpersedrejti me shtepiaket. Ato e kishin te nd ...

                                               

Ministria

Ministria eshte njesi administrative pergjegjese per nje lemi ne kuader te nje qeverie apo administrate. Ky artikull ne lidhje me Politika eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Njësitë administrative në Butani

Butani eshte e ndare ne kater zona administrative te nivelit te larte te quajtura dzongdey. Secila nga keto njesi ndahet ne nen njesi te quajtura dzongkhag. Ne Butani jane 20 njesi jane dzongkhag. Zonat themelore administrative te formave te fsha ...