ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 102
                                               

Manusmriti

Manusmrti, i shkruar edhe si Manusmriti/Manusmruti, eshte nje tekst i lashte ligjor ne mesin e shume Dharmashastra-sh te hinduizmit. Ishte nje nga tekstet e para sanskrite qe u perkthye ne anglisht ne 1794, nga Sir William Jones, dhe u perdor per ...

                                               

Lucius Postumius Albinus (konsull 234 p.e.s)

Lucius Postumius Albinus vjen nga nje familje romake aristokratike patriziane me emrin Postumier dhe ka qene ne 234 si edhe 229 p.e.s. Konsull qe luftoi kunder Teuta. Si konsull i emeruar per 215 p.e.s. u vra ne nje pusi te Boier.

                                               

Synane

Synane ishte gjysme-motra e Aleksandrit te Madh, dhe e bija e Filipit II nga Audata, nje princeshe Dardane.

                                               

Shpellat Kanheri

Shpellat Kanheri perbejne nje grup monumentesh shkembore qe gjenden ne veri te Borivali-t ne rrethinat perendimore te Bombeit, kryeqyteti i shtetit te Maharashtras. Te gjendura brenda pyjeve te parkut kombetar Sanjay Gandhi, shpellat jane 6 km ng ...

                                               

Pataliputra

Pataliputra, ne afersi te Patnas moderne, ishte nje qytet i Indise se lashte, fillimisht i ndertuar nga sunduesi Magadha, Ajatashatru ne vitin 490 p.e.s. si nje fortese e vogel prane lumit Gang. Ne afersi te Patnas moderne jane bere germime te gj ...

                                               

Appius Claudius Caecus

Appius Claudius Caecus ka qene nje politikan romak nga nje familje e pasur patriciesh. Ai vete dhe djali i tij kane qene diktatore Gaius Claudius Crassus, diktator me 337 p.e.s.

                                               

Melkumanët

Melkumanet ishin nje fis ilir. Melkumanet kishin 24 dekurie. Ne zonen e meparshme kufitare te ardianeve dhe autariateve, nje game e gjere e bashkesive etnike ilire eshte shfaqur ne burimet historike Apiani, etj. qe nga ajo kohe si mbetje e atij k ...

                                               

Menada e Tetovës

Menada e Tetoves eshte nje statuje bronzi e gjetur ne Tetove. Ajo daton nga shekulli VI para Krishtit. Menadat ishin shoqeruese te perendise se veres, Dionsit dhe gjate festimeve per nder te tij ato ofronin sherbimet e tyre para audiences. Statuj ...

                                               

Manastiri i Gelatit

Gelati eshte nje kompleks manastiresh mesjetare prane Kutaisit, ne rajonin Imereti ne perendim te Gjeorgjise. Nje kryeveper e Epokes se Arte te Gjeorgjise, Gelati u themelua ne vitin 1106 nga Mbreti David IV i Gjeorgjise dhe eshte njohur si nje V ...

                                               

Zenica

Zenica eshte nje qytet ne Bosnje dhe Hercegovine. Zenica eshte qyteti i katert me i madh ne Bosnje dhe Hercegovine, dhe kryeqyteti i Kantonit Zenica- Doboj ne Federaten e Bosnjes dhe Hercegovines. Zenica ndodhet 70 km ne veri te Sarajeves dhe sht ...

                                               

Henori

Henori eshte i shtate nga te dhjete eterit e lashte, i cili ne moshen 375 vjeçare pa vdekur duket te kete shkuar ne qiell. Nder parin e vonshme te jahudive, emri i tij lidhet ngushte ne shume shkrime apokaliptike. Ne Etiopi gjenden librat e Henor ...

                                               

Qendrat historike të Beratit dhe Gjirokastrës

Qendrat historike te Beratit dhe Gjirokastres, ne qytetet e Beratit dhe Gjirokastres, Shqiperi, jane caktuar nje Vend i Trashegimise Boterore nga UNESCO qe ne vitin 2005. Kufijte e saj u zgjeruan ne vitin 2008. Berati dhe Gjirokastra jane regjist ...

                                               

Njësia administrative Cakran

Njesia Administrative Cakran eshte nje zone ne Qarkun e Fierit ne Shqiperi. Historia e kerkimit arkeologjik ne Cakran zone fillon me viziten e arkeologut Camillo Praschniker Gurezeza Hill disa vitet 1916-1918. Zbulimet e stacionit Mesme Neolit Ne ...

                                               

Gurëzeza

Kalaja e Gurzezes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Cakran, rrethi i Fierit, ne qarkun e Fierit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 6, 15.01.1963 ". Qytet antik te Gurezezes, deshmi e qyteterimit ...

                                               

Lokaliteti arkeologjik në Nerodime të Ulët

Lokaliteti arkeologjik ne Nerodime te Ulet eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Nerodime e Ulet, Ferizaj, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik".

                                               

Kisha paleokristiane në Nikadin

Kisha paleokristiane ne Nikadin eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Nikadin, Ferizaj, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik". Kisha u zbulua gjate viteve 1960, kur u zbulua nje artefakt shume i rralle dhe mbase unik per t ...

                                               

Pogradeci

Ne Pogradec mbizoteron nje klime mesdhetare malore dhe pjeserisht kontinentale, me dimer te ftohte dhe vere te nxehte te thate. Temperatura mesatare vjetore arrin deri ne 12.3 °C. Muaji me i ftohte eshte janari dhe muaji me i nxehte eshte gushti. ...

                                               

Saksonët

Saksonet si lidhje e fiseve gjerman per here te pare permenden nga Plolimeu rreth viteve 150 p.e. sone nen shkrimin "Saxones". Sipas tij, saksonet jetonin ne veri te Elbes dhe ishin ne bashkim i fiseve te aferta. Pjesa e mbetur ne tokat e brendes ...

                                               

Amfiaraja

Amfiaraja ishte nje vend i shenjte ne Greqine antike, ngritur aty nga fundi i shekullit V p.e.s. per nder te heroit Amfiaraja. Vendi eshte lokalizuar 6 km ne juglindje te portit te fortifikuar te Oroposit. Ne kete vend te shenjte pelegrinet shkon ...

                                               

Kalaja e Beratit

Kalaja e Beratit eshte ngritur ne nje koder 187 metra te larte, ne te majte te grykes se lumit Osum. Fillimisht, nje vendbanim protourban, ne shekullin e VII-V p.e.s, si nje pike strategjike e rendesishme, ajo u shnderrua ne qytet keshtjelle me m ...

                                               

Melan

Melani mund te kete qene qender e fortifikuar ne Mesjete, perderisa nje kishe e vogel me nje nave ekziston ne gemushat ne pjesen jugore te murit te fortifikimit. Nje rruge me kalldrem i çon vizitoret ne Teqene e Melanit, pas nje çezme e cila isht ...

                                               

Arkitektura Maurjane

Arkitektura Mauryane perfshin ndertimet e realizuara gjate periudhes se Perandorise Mauryane, qe ishte perandoria e pare qe sundoi mbi shumicen e nenkontinentit indian. Perfaqeson nje tranzicion te rendesishem ne artin indian nga perdorimi i drur ...

                                               

Bylinët

Bylinet ishin nje fis ilir qe jetonte afer bregdetit Adriatik te Ilirise jugore, ne luginen e poshtme te lumit Vjosa, ne prapatoken e Apolonise. Bylinet fillimisht u vertetuan ne materiale epigrafike nga orakulli i Dodones qe daton ne shekullin I ...

                                               

Ekonomia dhe shoqëria ilire në lashtësi

Zhvillimi ekonomik e shoqeror i Ilirise gjate epokes se hekurit dhe veçanerisht gjate shek. VII-V p.e.s. kishte pergatitur kushtet per lindjen e qyteteve dhe te jetes qytetare. Siç deshmojne te dhenat arkeologjike, qytetet ilire ngrihen mbi bazen ...

                                               

Vlora

Vlora eshte nje qytet bregdetar ne jugperendim te Shqiperise. Vlora eshte qyteti i dyte me i madh portual pas Durresit, me nje popullsi prej 188.922 banore. Ndodhet ne jugperendim te Shqiperise, ne Detin Adriatik dhe eshte qendra e Bashkise se Vl ...

                                               

Kalaja e Kaninës

Kalaja e Kanines eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Kanine, Rrethi i Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer Nr.95 Dt. 1.10.1948 ".

                                               

Akropoli (Athinë)

Akropoli i Athines eshte nje qytet-keshtjelle i lashte i vendosur ne nje ngritje shkembore mbi qytetin e Athines dhe permban rrenojat e disa ndertesave antike me rendesi te madhe arkitekturore dhe historike, ku me e famshmja eshte Partenoni. Fjal ...

                                               

Lindje në vite

2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992 - 1991 1990 - 1989 - 1988 - 1987 - 1986 - 1985 - 1984 - 1983 - 1982 - 1981 1980 - 1979 - 1978 - 1977 - 1976 - 1975 - 1974 - 1973 - 1972 - 1971 1970 - 1969 - 1968 - 1967 - 1966 - 1965 - ...

                                               

Lista e viteve

2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992 - 1991 1990 - 1989 - 1988 - 1987 - 1986 - 1985 - 1984 - 1983 - 1982 - 1981 1980 - 1979 - 1978 - 1977 - 1976 - 1975 - 1974 - 1973 - 1972 - 1971 1970 - 1969 - 1968 - 1967 - 1966 - 1965 - ...

                                               

Pliska

Pliska eshte fshate ne Bullgari, 24 km ne veri-lindje vendit Shume, 3 km larg germadhes se kryeqytetit te sundimit te pare bullgare. Eshte ngritur si ndertese banimi ne fillim te shekullit IX dhe i eshte leshuar me 893 Presllavit. Gjate shekullit ...

                                               

Tajlanda

Tajlanda deri me 1939 dhe 1964 deri 1949 Siami, eshte mbreteri ne Polonezi pran Gjirit Tajlandeze, ze nje siperfaqe prej 513 115 km 2 ne te cilen jetojne 59.41 milion banore, shumica popullsi te quajtur Tai/tajlandezet, Lao/laonezet, Shan/shanone ...

                                               

Tulcea

Qyteti u themelua ne shekullin e VIII° asokohe qùhej Aegyssos sipas nje dokumenti te Diodorusit i cili i referohet Ovidios nga libri i tij" Ex Ponto”. Ne shekullin e pare perandoria romake arriti ne Aegyssos, dhe atje e vendosi floten e saj. Germ ...

                                               

Nin (Aenona)

Nin eshte nje qytet ne Qarkun e Zares ne Kroaci, popullsia 1.132, popullsia totale e komunes 2.744. Nini ishte historikisht i rendesishem si qender mesjetare Peshkopeve te Krishtere. Deri ne suprimimin dhe Latinization e imponuar nga Mbreti Tomis ...

                                               

Livno

Livno eshte qyteze dhe komune ne Kantonin 10 te Federates se Bosnje dhe Hercegovines. I ndodhur prane lumit te Bistrices ne juglindje, buze fushes se Livnos ne rreze te malit Krug dhe kodres shkembore Crvenice, ajo eshte qender e Kantonit 10 i ci ...

                                               

Basadi i Chandraguptas

Basadi i Chandraguptas eshte nje nga basadit me te vegjel ne Kodren Chandragiri ne Shravanabelagola te shtetit indian Karnataka. Eshte ndertuar midis shekujve te IX dhe te X ne nder te perandorit mauryan Chandragupta Maurya, qe e kaloi aty fundin ...

                                               

Arkitektura e Malit të Zi

Mali Zi ka nje numer te madh vendndodhjesh te rendesishme kulturore dhe historike, perfshire vendet e trashegimise nga periudha para- Romaneske, Gotike dhe e Barokut. Rajoni bregdetar malazez eshte veçanerisht i njohur per monumentet e tij fetare ...

                                               

Tempulli shpellor Thirunadhikkara

Tempulli shpellor Thirunandikkara eshte nje tempull i skalitur ne shkemb ne Stilin Pallava qe daton nga shekulli i shtate dhe i tete. Eshte pjese e Tempullit Thirunandikkara, qe eshte prane Thiruvattarit ne distriktin e Kanyakumarit ne shtetin Ta ...

                                               

Aribal

Aribali ishte nje shishe e vogel ne trajte sferike ose globulare, me qafe te ngushte, e perdorur ne Greqine e Lashte. Ajo perdorej per te permbajtur parfume ose vajra dhe shpesh ajo dekorohej me pikturim, ku paraqiteshin atletet, gjate larjes. Fo ...

                                               

Mbreteria e Artsakes

Mbreteria e Artsakes ishte nje mbreteri mesjetare e varur Armeniane ne territorin e Sirak, Artsakh, Gardman dhe Gegharkunik. Burime bashkekohore e quanin ate si Khachen. Shtepia mbreterore e Khachen ishte nje dege kadet e lashte edinastise Syunid ...

                                               

Peja

Peja pashq. Peje eshte qytet dhe komune ndodhur ne Rajonin e Pejes ne Kosove. Po ashtu Peja eshte qender e komunes dhe rajonit te njejtit emer. Ky qytet shtrihet rreth koordinantav gjeografike: 42° 39 V dhe 20° 18 L. Peja njihet si qytet i lashte ...

                                               

Lalitgiri

Lalitgiri eshte nje kompleks i rendesishme budist ne shtetin indian te Odishas duke perfshire stupa te rendesishme, imazhe ezoterike te Budes dhe manastire, nje nga sitet me te vjeter ne rajon. Bashke me sitet e Ratnagirit dhe Udayagirit, Lalitgi ...

                                               

Shravanabelagola

Shravanabelagola eshte nje qytet i gjendur prane Channarayapatnas se distriktit Hassan ne shtetin indian Karnataka dhe qe eshte 158 km nga Bangalore, kryeqyteti i shtetit. Statuja e Gommateshvaras Bahubali ne Shravanabelagola eshte nje nga Tirtha ...

                                               

Arkitektura e dinastisë perëndimore Ganga

Dinastia Perendimore Ganga ishte nje dinasti e rendesishme sunduese e Karnatakas se lashte ne Indi qe zgjati nga viti 350 deri ne vitin 1000 te e.s. Ata jane njohur si Dinastia Perendimore Ganga per tu dalluar nga Dinastia Lindore Ganga qe sundua ...

                                               

Aihole

Aihole eshte nje fshat qe ka nje kopleks historik tempujsh ne distriktin Bagalkot shtetit indian te Karnatakas dhe gjendet 510 km nga Bangalore. Njihet per Arkitekturen Chalukya, me rreth 125 tempuj guri qe datojne nga Shekulli V i e.s. dhe eshte ...

                                               

Seeyamangalami

Seeyamangalami eshte nje fshat ne talukun Vandavasi ne ditstriktin e Tiruvannamalait ne shtetin jugor indian Tamil Nadu. Aktiviteti kryesor i banoreve qe jetojne ne kete fshat eshte bujqesia. Sipas censusit te vitit 2011 ai kishte nje popullsi pr ...

                                               

Uxhaini

Ujjain eshte qyteti me i madh ne distriktin me te njejtin emer ne shtetin indian te Madja Pradeshit. Ai eshte qyteti i peste me i madh ne Madja Pradesh nga popullsia dhe eshte qendra administrative e distriktit dhe divizionit te Ujjainit. Ujjaini ...

                                               

Mbishkrimi Doddahundi nishidhi

Doddahundi nishidhi dhe mbishkrimi i tij eshte nje lapidar heroik nga Doddahundi, 18 km nga Tirumakudal Narasipura ne distriktin Mysore te shtetit indian Karnataka. Ne te gjendet nje mbishkrim i padatuar ne gjuhen e vjeter kannada qe historianet ...

                                               

Bosra

Bosra eshte qytet ne jug te Sirise. Ky qytet ndodhet ne rajonin Hauran dhe ne provincen Dara. Sipas Byrose Qendrore te Statistikave te Sirise CBS, Bosra kishte nje popullsi prej 19.683 ne regjistrimin e vitit 2004. Eshte qendra administrative e n ...

                                               

Tempulli Avanibhajana Pallaveshwaram

Tempulli Avanibhajana Pallaveshwaram i quajtur edhe Tempulli Stambeswarar eshte nje tempull hindu kushtuar Shives, i vendosur ne qytezen e Seeyamangalamit, ne distriktin Tiruvannamalai ne Tamil Nadu te Indise. Tempulli eshte ndertuar ne Arkitektu ...

                                               

Shpellat Ajanta

Shpellat Ajanta ne distriktin Aurangabad te shtetit te Maharashtras ne Indi jane rreth 30 monumente shpellash shkembore budiste qe datojne qe nga shekulli II p.e.s. deri rreth vitit 480 ose 650 te e.s. Shpellat perfshijne piktura dhe skulptura te ...