ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 10
                                               

Heinrich Himmler

Heinrich Luitpold Himmler ishte Reichsführer i Schutzstaffel, dhe nje anetar drejtues i Partise Naziste te Gjermanise. Himmler ishte nje nga njerezit me te fuqishem ne Gjermanine naziste dhe midis atyre me pergjegjesi direkte per Holokaustin. Si ...

                                               

Heraldika

Heraldika eshte shkence ndihmese e historise, e cila studion krijimin dhe zhvillimin e stemave dhe principet e punimit dhe dekorimit artistik te tyre.

                                               

Historia e arsimit dhe pedagogjisë

Historia e arsimit dhe pedagogjise eshte nje disipline shkencore e pedagogjise. Ajo permbledh nje pasqyre historike te koncepteve te ndryshme edukative e arsimore te cilat duhet te perfaqesohen ne kontekstin perkates social dhe kulturor. Historia ...

                                               

Historia e Astronomisë

ASTRONOMIA Njohurite e egjiptianeve ne fushen e astronomise jane provuar nga shpikja e kalendarit, i cili, me disa ndryshime, eshte ruajtur gjer ne ditet tona ne nje pjese te mire te Evropes, nen emrin "kalendari Julian". Ai u permiresua nga kale ...

                                               

Historia e automobilit

Veturat me avull me djegje te karburantit, nxenin ujin ne kazan, duke krijuar avull i cili zgjeronte dhe mbledhte pistonet te cilet sillnin boshtin, i cili pastaj sillte rrotat. Gjate historise se re te veturave te vetelevizshme - makinat rrugore ...

                                               

Historia e Ballkanit

Ballkani dhe pjese te kesaj zone jane te vendosur ne rajonet e Evropes Juglindore, Evropes Jugore, Evropes Lindore dhe Evropes Qendrore. Identiteti dhe copezimi i veçante i Ballkanit vjen kryesisht prej historise se tij te perbashket dhe shpesh t ...

                                               

Historia e Bashkortostanit

Historia e Bashkortostanit ose Bashkirise mbulon rajonin ne dhe rreth Uraleve jugore, te banuara historikisht nga Bashkire. Rajoni ka qene i njohur me disa emra, duke perfshire al-Bashgird, Bashgirdia, Bascardia, Fiyafi Bashqyrt, Pascatir dhe var ...

                                               

Historia e botës

Historia e botes eshte historia e njerezimit, nga kohet me te hershme ne te sotmen, ne te gjitha vendet e Tokes. Ajo nuk perfshin historine natyrore jo-njerezore dhe historine gjeologjike, perveçse kur bota natyrore ka ndikuar thelle ne jetet nje ...

                                               

Historia e filozofisë

Historia e filozofise eshte nje disipline qe merret me studimin e zhvillimit te rrymave filozofike qe nga fillimi i saj ne Greqine e lashte e deri me sot. Me konkretisht ajo studion dhe analizon zhvillimin e problemeve filozofike, metodat e zbati ...

                                               

Historia e poezise

Poezia si forme arti i paraprin tekstit te shkruar. Poezia me e hershme besohet te jete recituar ose kenduar, e perdorur si nje menyre per te kujtuar historine gojore, gjenealogjine dhe ligjin. Poezia shpesh eshte e lidhur ngushte me traditat muz ...

                                               

Historia e shkencës

Historia e shkences eshte studimi i zhvillimit historik te kuptimit te njeriut per boten natyrore. Deri ne fundin e shekullit XX, historia e shkences, sidomos e shkencave fizike e biologjike, eshte pare si nje tregues qe shfaq triumfin e teorive ...

                                               

Historik i Android

2003 Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears dhe Chris White themelojne Android Inc. 2004 Andy Rubin ngel pa para dhe ish-inxhinieri i Apple, Steve Perlman i jep Rubin 10.000 dollare per Android Inc. Perfundimisht, Perlman financon 100.000 dollare ne ...

                                               

Historiografia

Historiografia e cila permban perpjekjet e brezave te mevonshem per te njohur rrjedhen e ngjarjeve te proceseve te brezave te meparshem. Pra nga njera ane kemi te bejme me historine reale produkt te brezave te kaluar, nga ana tjeter me shkrimin e ...

                                               

Historitë e Herodotit

Historite e Herodotit eshte nje veper e Herodotit e perbere nga nente libra, ku ai pershkruan luften greko-persiane ne te gjitha fazat e saja deri ne vitin 479 p.e.s. Kjo veper dallohet per nje horizont te gjere mendimesh, per mjeshtrine e deri d ...

                                               

Ilirologjia

Ilirologjia eshte nje fushe nderdisiplinore shkencore, objekt studimi i se ciles eshte trashegimia materiale dhe burimet e shkruara per Ilirine dhe Iliret ne nje kuptim me te gjere. Si nje disipline e veçante, eshte studiuar per mbi 40 vjet ne Un ...

                                               

Kalorësi

Rruga shekullore e Kaloresve te Maltes Kalores: nje emer qe te sjell ne mendje histori femijesh, bema fisnikesh, vepra heroike. Dhe Urdheri i Kaloresve te Maltes ka perfaqesuar per shekuj te tere, te gjithe keto. Por nderkohe qe historia zbehte m ...

                                               

Karta e Atlantikut

Karta e Atlantikut thirret shpalosja e nje marreveshje e bere mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt, mbi rendin e ri boteror te ardhshem, e bere me 14 gusht te vitit 1941 ne nje anije ne Atlantik. Kesaj marrveshje, me 24 shtator te vitit 1941 ju b ...

                                               

Kisha kopte në Egjipt

Perhapjen e krishterimit ne rajonin e Nilit transmetimet te krishtereve egjiptiane e çojne deri ne periudhen e apostujve. Ata thone se Marku, njeri nga shkruesit e ungjillit, eshte nga misonaret e pare me rendesi dhe ate e llogaritin si Patrik te ...

                                               

Kisha siriane

Krishterimi ne periudhen e pare, si ne shume vende te Perandorise Romake, u perhap edhe ne Mesdhe dhe ne Mesopotami. Nga mendimet e ndryshme qe linden per natyren dhe ekzistencen e Jezusit, ata perqafuan mendimet e Cyrrill-it I. te quajtur" monof ...

                                               

Kodikët e Shqipërisë

Koleksioni i kodikeve perben nje prej pasurive me te rendesishme kulturore te popullit shqiptar ne te gjitha koherat dhe nje pasuri me vlera boterore. Ky koleksion, i cili ruhet ne Arkivin Qendror te Shtetit, perbehet nga mbi 100 vellime, qe perb ...

                                               

Koha e Gurit

Termi Epoka e Gurit perfshin periudhen prehistorike gjate se ciles guri eshte perdorur gjeresisht si material baze per te prodhuar mjete te ndryshme te perdorimit te perditshem. Periudha argumentohet te kete zgjatur rreth 3.4 milion vjet, duke pe ...

                                               

Konfederata Serbia dhe Mali i Zi

Konfederata Serbia dhe Mali Zi ishte lidhje shteterore ne mes te dy shteteve qe ndodhen ne pjesen jugore te Evropes, ne perendim te Ballkanit. Kjo lidhje shteterore, qe ekziston vetem ne leter kufizohet nga: ne perendim nga Kroacia, Bosnja dhe He ...

                                               

Konferenca ndërministrore e Mbretërisë së Jugosllavisë e 20 shtatorit të vitit 1935

Qarqet sunduese, kulturore e shkencore serbe dhe veçanerisht ideologet e krijimit te hapesirave te pastra etnike, me gjithe masat e ndermarra ndaj shqiptareve, nuk ishin te kenaqur me rezultatet e kolonizimit dhe te shpernguljes se shqiptareve ne ...

                                               

Kongresi i Vjenes

Kongresi i Vjenes u mbajt ne maj te vitit 1814. Ai shnderroi harten e Evropes ne nje harte te re ku u krijuar nje konfederate gjermane, Hollanda dhe Belgjikasi dhe u bene nderrime territoriale.

                                               

Konventa e Kongresit të Berlinit (1878)

Kongresi i Berlinit u hap me 13 qershor 1878, me rend dite rishikimin e Traktatit te Shen-Stefanit. Ne te moren pjese 6 Fuqite e Medha te Evropes: Gjermania, Anglia, Franca, Rusia, Austro-Hungaria dhe Italia. Sipas procedures se vendosur paraprak ...

                                               

Kronologjia

Kronologjia eshte nje kronike ose rregullim i ngjarjeve mbi rendin e tyre te shfaqjes ne kohe, si nje afat kohor. Ai eshte gjithashtu "percaktimi i sekuence se perkohshme aktuale i ngjarjeve te kaluara".

                                               

Kuvendi i Arrasit

Kuvendi i Arrasit Ramiz Daci, me 7 gusht 1920, ishte ne Arras dhe organizoi nje miting me pjesemarrjen e mbi 3000 vetave pari e hali, ku shprehen krenarine per Luften e Vlores kunder italianeve dhe shprehen gatishmerine per te mbrojtur me te gjit ...

                                               

Kuvendi i dytë i Frashërit

Kuvendi i dyte i Frasherit ishte nje nga kuvendet nderkrahinore te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit. U mblodh ne qershor te vitit 1880. Ne Kuvend moren pjese perfaqesues te krahinave te Shqiperise Juglindore. Çeshtjet qe trajtoi kishin te benin me ...

                                               

Lidhja Hanseatike

Lidhja Hanseatike ka qene nje organizate e themeluar mes vendbanimeve gjermane veriore dhe komuniteteve gjermane te largeta per te mbrojtur interesat e perbashketa ne tregeti. Lidhja Hanseatike dominoi aktivitetin tregtar ne Europen Veriore nga s ...

                                               

Lufta e Parë Ballkanike

Lufta e pare Ballkanike filloi ne vitin 1912. Shkaku ishte perzenia e Perandorise Osmane nga Shtetet e Ballkanit. Kete aleance e beri Serbia, Bullgaria, Greqia dhe Mali i Zi. Ata i bene sulme te rufeshme Perandorise Osmane dhe ariten ta perzene P ...

                                               

Mamiset

Mamisi eshte nje term arkitektonik i ideuar nga Jean-François Champollion ne shekullin e XIX per te emertuar shtepite e lindjes hyjnore, Per-Mes ne gjuhen e vjeter egjiptiane, qe emertonte tempujt e vegjel prane te medhenjve te epokes se vone dhe ...

                                               

Mandarini (burokrat)

Mandarini eshte termi qe perdorej per te emertuar nje zyrtar publik kinez gjate periudhes se Kinez Perandorake. Zyrtari dallohej nga nje veshje me shenje te caktuar dhe zoteronte epersi mbi dhe ndaj publikut te pergjithshem.

                                               

Maratonomaku (Filipidi)

Maratonomaku i quajtur ne veprat e antikitetit Pheidippides eshte dhene nga autoret Pausania, Plutarku, Lukiani dhe shkrimtaret qe kishin lexuar kete forme ne versionet e tyre te Herodotit, ndersa ne shumicen e doreshkrimeve te Herodotit paraqet ...

                                               

Marshimi i 26 qershorit 2010 në përkujtim të 66-vjetorit të masakrës çame nga ushtria greke

Marshimi u organizuar diten e shtune me 26 qershorit 2010 ne perkujtim te 66-vjetorit te masakres ndaj 2900 burrave dhe grave çame nga ushtria greke. Mijera persona nga te gjitha trevat shqiptare moren pjese ne kete kalvar perkujtimor, ku me flam ...

                                               

Mastaba

Mastabaja eshte nje tip i veçante varri monumental i perdorur gjate fazave te para te historise se Qyteterimit te Lashte Egjiptian. Termi rrjedh nga fjala arabe مصطبة qe do te thote banke ose banket ". Ato bashkoheshin ne nekropole apo varreza.

                                               

Mentorimi

Mentorimi eshte partneritet zhvillimor permes te cilit nje person ndane njohurite, shkathtesite, informacionet dhe perspektivat per te perforcuar rritjen personale dhe profesionale te nje personi tjeter. Mentor- quhet personi prej te cilit mund t ...

                                               

Mezoliti

Midis moshes se gjuetareve te drereve dhe asaj bujqesore, midis paleolitit te eperm dhe neolitit, qendron nje periudhe tranzicioni. Ajo, ne Evrope, perkon me fundin e akullnajes se Wurmit. Klima zbutet. Dreret emigrojne drejt veriut, duke ia lene ...

                                               

Monarkia romake

Mbreteria Romake, e permendur edhe si monarkia Romake, ose periudha mbreterore e Romes se lashte, ishte periudha me e hershme e historise Romake, kur qyteti dhe territori i tij qeveriseshin nga mbreterit. Pak eshte e sigurt per historine e mbrete ...

                                               

Mustafai i I

Mustafai I ishte vellau i sulltan Ahmetit dhe i biri i sulltan MehmetitI dhe sulltaneshes Halime.Ai tete jeten e kaloi me friken se vellau i tij do ta ekzekutonte.Gjyshja e tij sulltanesha Safije dhe nena e tij sulltanesha Halime deshen ta hipnin ...

                                               

Muzeu

Muzete jane institucione joprofitabile dhe te hapura pёr publikun qe tё hulumtojne, konservojne, mbledhin, komunikojne dhe ekspozojne trashёgiminё e luajtshme per qellime tё studimit, tё edukimit dhe tё shijimit nё sherbim tё shoqёrisё dhe tё zhv ...

                                               

Muzeu i Kosovës

Muzeu i Kosoves eshte themeluar ne vitin 1949, nderkaq ndertesa me arkitekture Austro-hungareze daton qe nga viti 1885/6. Ajo ka per qellim ruajtjen, mbrojtjen dhe prezantimin e Trashegimise Kulturore te Kosoves. Muzeu i Kosoves perfshin nje kole ...

                                               

Pakti i Stabilitetit

Pakti i Stabilitetit u krijua me 10 qershor te vitit 1999 me iniciative te BE-se, ne Keln per Vendet e Evropes Juglindore. Kjo eshte perpjekja e pare serioze e bashkesise nderkombetare per te zevendesuar politiken e meparshme reaktive te nderhyrj ...

                                               

Paleologët

Familja e Paleologeve ishte ne Bizant perfaqesuese e aristokracise tokesore te Azise se vogel. Sipas historianit Ilirjan Gjika ne vitin 1258 njeri prej pinjolleve te saj Mihal Paleologu, erdhi ne krye te Perandorise se Nikese, njerit prej tre ter ...

                                               

Pellazgu

"Pellazgu" ishte gazete e perjavshme politike e shoqerore shqiptare. Kjo gazete doli ne shtyp me 1 janar 1860 ne Lamia te Greqise. Deri me 1861 gazeta botohej ne dy gjuhe gjuhen greke dhe shqip. Pas disa viteve emri i saj ndryshohet ne "Pellazgjo ...

                                               

Përndjekja e gjermanëve pas Luftës së Dytë Botërore

Perndjekja e gjermaneve pas Luftes se Dyte Boterore ka filluar menjehere pas perfundimit te Luftes se Dyte Boterore dhe eshte shtrire ne BRSS, Çekosllovaki, Hungari, Holande, Poloni, Rumani dhe RSFJ. Llogaritet se numri i pergjitshem i gjermaneve ...

                                               

Piramidat e Bosnjës

Piramidat Bosnjes u zbuluan nga Semir Osmanagiq ne Visoko te Bosnjes ne vitin 2005. Deri me tani, Piramida e Gizes, konsiderohej si struktura me madheshtore ne Toke dhe nje mister i madh. Por, tanime ka disa piramida tjera qe mund te ndryshojne h ...

                                               

Plani Marshall

Programi i ndihmes per rindertim, njohur gjeresisht si nje koncept ekonomiko-politiko-historik tashme me emrin plani "Marshall", ishte programi me i rendesishem amerikan per ringjalljen ekonomike te kontinentit evropian pas perfundimit te Luftes ...

                                               

Pushtimi sovjetik i Letonisë në 1940

Pushtimi Sovjetik i Letonise ne 1940 i referohet pushtimit ushtarak te Republikes se Letonise nga Bashkimi Sovjetik sipas parashikimeve te Paktit Molotov-Ribbentrop te vitit 1939 me Gjermanine naziste dhe Protokollin e tij Sekret Shtese nenshkrua ...

                                               

Qeveria e 12-të e Turqisë

Qeveria e 12-te e Turqise qeverisi Turqine gjate viteve te hershme te Luftes se Dyte Boterore. Gjithashtu njihet si qeveria e dyte e Saydamit.

                                               

Rendi i përbërë

Rendi i perbere eshte nje perzierje qe kombinon sperdredhjen e kapitelit te rendit jonik me gjethnajen e akantusit te rendit korintik. Ne shume versione, sperdredhjet e rendit te perbere jane me te medha, megjithese pergjithesisht ka dhe disa zbu ...